Nederlandse para-dressuurruiters winnen historisch goud op Wereldruiterspelen

De Nederlandse para-dressuurruiters zijn in het Amerikaanse Tryon bij de Wereldruiterspelen wereldkampioen geworden in de landenwedstrijd. Nederland was in de finale net iets te sterk voor de grote favoriet Groot-Brittannië.

Drie van de vier Nederlandse ruiters kwamen eerder al in actie. Sanne Voets (met Demantur NOP), eerder al goed voor een individuele gouden medaille op dit WK, reed naar een persoonlijk puntenrecord. Frank Hosmar (op Alphaville NOP) en Nicole den Dulk (op Wallace NOP) liet goeden scores noteren. Rixt van der Horst (op Findsley), eerder dit toernooi ook al wereldkampioen, reed ook een goede keur en in totaal kwam Nederland uit op een score van 223.597%.

Daarna was het afwachten voor de Nederlandse ploeg. De Britten kwamen uit op een score van 222.957% en kwamen daarmee 0.64% te kort. Het brons was voor Duitsland met 219.001%.

De wereldtitel voor Nederland als ploeg is de eerste sinds de WK para-dressuur worden gehouden. Vier jaar geleden was er teamzilver op het WK en tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Door de winst heeft de ploeg van Joyce Heuitink zich ook geplaatst voor de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio.