Springruiters zeker van Spelen na vijfde plaats landenwedstrijd, goud voor VS

De Amerikaanse springruiters hebben op de Wereldruiterspelen in eigen land de wereldtitel in de wacht gesleept. Titelverdediger Nederland werd vijfde, maar dat was wel voldoende voor plaatsing voor de Spelen van 2020.

In een spannende finale stonden de Verenigde Staten en Zweden na drie parcoursen van 4 ruiters allebei op 20,59 strafpunten. Een barrage moest de beslissing brengen. Alllebei de langen maakten een springfout, maar Amerika was net is sneller dan Duitsland in de barrage. Het brons ging naar Duitsland.

Op de slotdag van de landenwedstrijd zorgde Jur Vrieling met VDL Glasgow voor het schrapresultaat. De combinatie incasseerde dertien strafpunten. Harrie Smolders (op Don VHP Z) en Marc Houtzager (Sterrehof's Calimero) waren goed voor vier strafpunten, terwijl Frank Schuttert (Chianti's Champion) foutloos bleef.

Daarmee kwam Nederland uit op een score van 32,35 punten. Nummer zes Australië eindigde op 33,32, nummer zeven Ierland greep met 39,12 naast het olympische ticket. Dat was voor de eerste zes ploegen.

In het individuele klassement gaat Simone Blum aan de leiding. De Duitse heeft 2.47 strafpunten en gaat net boven de Oostenrijker Max Kühner met 2.97. Harrie Smolders, de nummer 1 van de wereldranglijst, staat op de veertiende plaats en is daarmee de beste Nederlander. In de eerste twee rondes heeft 8.89 strafpunten.