Bergstra, Van 't Westende en Karthaus snel klaar op WK judo

Voor Margriet Bergstra en Sam van 't Westende hebben de wereldkampioenschappen judo in Baku één ronde geduurd. Dewy Karthaus was na twee wedstrijden klaar. 

Bergstra en Karthaus kwamen in actie in de klasse tot 57 kilogram. De 25-jarige Bergstra moest haar meerdere erkennen in Wen Zhang. De Chinese versloeg haar Nederlandse opponent met een waza-ari in de golden score. De 22-jarige Karthaus versloeg in de eerste ronde Manita Shrestha Pradhan uit Nepal met een houdgreep. In de tweede ronde moest de debutante het afleggen tegen de nummer acht van de wereld, de Française Helène Receveaux.

In de categorie tot 73 kilogram dolf Van 't Westende het onderspit in de golden score. De 27-jarige judoka werd verslagen door de Hongaar Miklos Ungvari. "Een ongelofelijk kutgevoel”,dat houdt Van ’t Westende over na deze wedstrijd. "De eerste vier minuten ging alles goed”, zegt Van ’t Westende direct na afloop tegenover het AD. Beide judoka’s kregen twee straffen voor ze de golden score ingingen. "Maar daarna hield ik niet vast aan mijn eigen plan. Dan gaat het mis in de golden score omdat ik hem te veel opzoek. Ik had meer mijn rust moeten bewaren, in plaats van bezig zijn met de score te maken"

Zondag komen Juul Franssen en Sanne Vermeer uit in de categorie onder 63 kilogram en bij de mannen mag Frank de Wit (onder 81kg) de tatami betreden.