Geld op Schiphol leidt naar criminele organisatie

Onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord Holland heeft de FIOD drie verdachten aangehouden op onder andere verdenking van witwassen, handel in verdovende middelen en verboden wapenbezit. Het betreft een 45-jarige man uit de Dominicaanse Republiek, een 39-jarige man woonachtig in Hoofddorp en een 25-jarige man uit Bunschoten.

Verstopt
In april van dit jaar komt de FIOD de 45-jarige verdachte op het spoor, nadat op de luchthaven Schiphol bij hem €50.000,- in contanten werd aangetroffen. Onderzoek naar de herkomst van dat geld leidde tot een huiszoeking in Hoofddorp, waar de 39-jarige met zijn partner verbleef. Daar werd nog meer geld, een designgarderobe ter waarde van €20.000, dure merkhorloges en een vuurwapen aangetroffen. In de auto van de bewoners, die (net als de woning) op naam van een iemand anders stond, werden bovendien twee koffers met verborgen compartimenten gevonden, met daarin ruim vijftien kilo XTC pillen.

Smokkel
De man uit Hoofddorp zit sinds zijn aanhouding vast, terwijl het onderzoek doorliep. Na zijn arrestatie bleek hij door te zijn gegaan met zijn criminele praktijken. Dat leidde tot aanhouding van de man uit Bunschoten. Samen maakten ze plannen om een grote hoeveelheid cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek naar Toronto te smokkelen. Ook waren ze bezig met het ronselen van dames, vermoedelijk om via hen drugs en geld in en uit Nederland te vervoeren.

In 2017 heeft de Douane 51 zaken aan de opsporing overgedragen waarin het vermoeden bestond dat het aangetroffen geld van misdaad afkomstig is. Deze zaken worden door de Koninklijke Marechaussee en de FIOD opgepakt. Samen met het Openbaar Ministerie werken de vier organisaties samen binnen het SamenwerkingsVerband Liquide Middelen (SVLM). In 2018 zijn tot op heden ook al 51 zaken overgedragen, met een waarde van 2,5 miljoen euro, waarbij de verwachting is dat dit bedrag over de rest van het jaar nog verder zal oplopen.

Op dinsdag 25 september dient een pro forma zitting tegen de man uit Hoofddorp, waarbij de rechtbank zal beslissen over de voortzetting van zijn voorlopige hechtenis.

Geld op Schiphol leidt naar criminele organisatie (Foto: Stockfoto PXhere)
Geld op Schiphol leidt naar criminele organisatie (Foto: Stockfoto PXhere)