Rusland: 'MH17-raket was eigendom van Oekra´ne'

De BUK-raket waar op 17 juli 2014 vlucht MH17, van Amsterdam naar Kuala Lumpur, boven Oekraïne mee uit de lucht werd geschoten, was eigendom van Oekraïne. Dat beweert althans het Russische leger op basis van onderzoek naar het serienummer van de raket.

Op de brokstukken van de raket werden twee serienummers gevonden, onder meer op de motor. Generaal Nikolay Parshin liet maandag op een persconferentie weten dat het leger op basis van de nummers één specifiek exemplaar uit de archieven heeft kunnen trekken: raket 8868720.

Volgens Parshin is de raket in 1986 geproduceerd in een fabriek in Dolgoprudny, nabij Moskou. In december van dat jaar werd de raket vervoerd naar een militaire eenheid in het huidige Oekraïne, wat tegenwoordig de 223e luchtafweerbrigade van het Oekraïnse leger is, zo beweert Parshin.

Die brigade vocht in juni 2014 namens Kiev mee in het oosten van Oekraïne toen pro-Russische rebellen daar in opstand kwamen. Het volledige onderzoeksrapport, inclusief alle gebruikte bronnen en dergelijken, zijn naar de Nederlandse onderzoekers gestuurd, vertelde Parshin.

Het Russische leger beweert met de vondsten dat er niks waar is van de eerdere onderzoeksconclusies. Daaruit kwam naar voren dat een Russische raket verantwoordelijk was voor het neerhalen van MH17, afgevuurd vanaf een in het geheim uit Rusland overgekomen stuk luchtafweergeschut.