Met de trein naar Berlijn in vier uur?

Vanochtend om 09:27 uur is vanaf Amsterdam Centraal een symbolisch snellere intercity naar Berlijn vertrokken. De trein rijdt éénmalig een half uur sneller door in Nederland alle stops over te slaan. Staatssecretaris van Veldhoven zwaaide de delegatie uit.

Dinsdag 18 september 2018 begint in Berlijn de spoorbeurs Innotrans. Dit is de grootste vakbeurs ter wereld voor de railsector. NS President-Directeur Roger van Boxtel kondigde eerder dit jaar aan om tijdens Innotrans in gesprek te willen over versnelling van de verbinding Amsterdam-Berlijn. Om dit te realiseren zoekt NS samenwerking met Deutsche Bahn en overheden in Nederland en Duitsland. NS werkt al jaren met Deutsche Bahn samen voor de ICE naar Frankfurt en de Intercity Berlijn.

Aan boord van de éénmalig snellere trein zijn – naast reizigers die gewoon naar Hannover of Berlijn willen reizen - bestuurders van NS, ProRail, Schiphol en ambtenaren uit Nederland en Duitsland. Onderweg bespreken zij de mogelijkheden en opties voor een snellere trein. Zo is de Nederlandse delegatie goed voorbereid op het grote aantal gesprekken dat tijdens Innotrans op de agenda staat.

Normaal doet de trein er 6 uur en 22 minuten over - vandaag is dat een half uur korter. Om echt een alternatief te bieden voor het vliegtuig wil NS dat de reistijd Amsterdam-Berlijn twee uur korter wordt. 

Roger van Boxtel: “tijdens Innotrans komt de hele spoorsector samen op één beurs. Dat is een unieke kans om in een paar dagen met iedereen in gesprek te komen die een rol heeft bij de trein tussen Amsterdam en Berlijn. Waarom willen we dit graag? De grote steden binnen Europa moeten sneller bereikbaar zijn per trein - en we kunnen dit traject ook echt sneller rijden. In Berlijn gaan we praten met Deutsche Bahn, met het stadsbestuur, met de Duitse staatssecretaris van Verkeer en Vervoer en als zij van hun kant willen meewerken dan ben ik ervan overtuigd dat we over een paar jaar een veel snellere trein hebben”.

Amsterdam Centraal (Foto: FOK!)

Amsterdam Centraal (Foto: FOK!)