Transference

Ubisoft is nu al een tijdje bezig met virtual reality, onder andere met Star Trek Bridge Crew en Eagle Flight. Nu komt de Franse publisher met een psychologische thriller: Transference, dat samen wordt ontwikkeld met SpectreVision van oprichter Elijah Wood (Frodo uit Lord of the Rings). In de game moet je puzzels oplossen en erachter komen wat er met de familie van Raymond is gebeurd, die het bewustzijn van hemzelf en zijn familie heeft overgezet naar een virtuele wereld.

Transference 1

Het leuke (en vervelende) van VR is dat je brein gigantisch voor de gek wordt gehouden en vaak kan je het niet helpen dan denken dat alles wat je ziet behoorlijk echt lijkt. Transference maakt hier handig gebruik van om een griezelige atmosfeer te creëren met een verlaten appartement, knipperende lichten, en creepy kinderstemmen (plus de bijbehorende tekeningen). De game is ook zonder VR-bril te spelen, maar dan gaat het benauwde gevoel van de game wel snel verloren.

Om de puzzels op te lossen moet je regelmatig switchen naar andere dimensies door middel van een lichtschakelaar, en omdat ik een zwak heb voor puzzels die gebruik maken van het switchen van perspectieven op die manier is dit een behoorlijk pluspunt in mijn boek. In de vrij korte demo die ik heb gezien moet je onder andere de frequentie van een radio gelijkstellen in beide werelden en ook moet je objecten verzamelen die weer gebruikt moeten worden op bepaalde plekken. Het lijken me geen bijster moeilijke puzzels - het is vooral die creepy sfeer die Transference het proberen waard maakt.

We hebben al veel gestoorde wetenschappers gezien in media, maar dat je nu ook letterlijk en figuurlijk door het brein van eentje kan wandelen is een leuke twist. Hopelijk komt Transference wel met betere puzzels in de latere levels, maar als dat niet gebeurt is het te hopen dat de game spannend genoeg is: in dat geval is er goede hoop, want door de vele donkere kamers en dreigende sfeer lopen de rillingen al snel over je rug.

Transference komt op 18 september uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.