Vijfde IndyCar-titel Dixon, concurrent Rossi na één bocht kansloos

heywoodu

Scott Dixon heeft zich na 2003, 2008, 2013 en 2015 voor de vijfde keer laten kronen tot kampioen in de IndyCar Series. De Nieuw-Zeelandse veteraan eindigde tijdens de slotrace van het jaar in Sonoma als tweede en dat was voldoende.

Ryan Hunter-Reay pakte voor het eerst in vier jaar weer eens een poleposition en bij de start nam hij gelijk de leiding. De ogen waren echter gericht op Alexander Rossi: de voornaamste uitdager van kampioenschapsleider Dixon reed zijn band en voorvleugel al in bocht één kapot op teamgenoot Marco Andretti en viel terug naar de 25e en laatste plaats, terwijl Dixon en medekanshebber Josef Newgarden op plek twee en drie reden.

De bijzonder indrukwekkende debutant Pato O'Ward, die zich als vijfde kwalificeerde, hield daar even knap stand, maar na ruim tien ronden begon hij terug te vallen. De 19-jarige Mexicaanse nummer twee van de Indy Lights maakte een foutje en zag Graham Rahal de aanval openen, waarna Will Power zowel O'Ward als Rahal met één fraaie actie verschalkte.

Halverwege de race lag Hunter-Reay nog altijd op kop, nog altijd gevolgd door Dixon, die zonder problemen op kampioenskoers lag. Newgarden reed op de zevende plek, Rossi reed nog altijd in het achterveld, maar door zijn pitstops en een voor hem gelukkig getimede caution - Rahal viel stil - was hij nog niet honderd procent kansloos. Takuma Sato zorgde ondertussen voor een rookgordijn: zijn motor plofte met flink wat geweld.

Met 35 ronden te rijden volgde de herstart, met Hunter-Reay en Dixon op kop. Rossi bleef voor de caution ternauwernood in dezelfde ronde als de leiders en dus had hij weer kans: bij de herstart ging hij er vol agressie in en pakte hij alvast de veertiende plek. Hij had het mes tussen de tanden en in no-time lag hij zelfs al op de negende plek.

Rossi vocht voor wat hij waard was, maar écht kans op de titel was er niet meer. Uiteindelijk eindigde hij nog op een knappe zevende plek, terwijl Hunter-Reay onbedreigd naar de zege reed. Het grootste feest was er echter bij Dixon, want de Nieuw-Zeelander werd voor de vijfde keer kampioen in de IndyCar Series. 

De hoogtepunten van de race (Bron: YouTube)