FOK! Wat een weer: nog één dag afzien!!

Hallo!  

Nog één dag bloedhitte en dan zijn we er voorlopig vanaf. Het zal een vreemd gevoel zijn als de maximum temperatuur aan het eind van de week maar nét boven de 20 graden uitkomt. Ook komen er eindelijk buien opzetten. Met name op donderdag kan er lokaal flink wat regen vallen, en ook komend weekend lijkt beslist niet droog te verlopen. Voor het zover is: nog even volhouden mensen!

Vannacht koelde het af naar waarden tussen de 15 en 20 graden. Het was overwegend helder.

Vandaag gaan dan voor de laatste keer alle remmen los. Of het record gebroken gaat worden is nog even twijfelachtig. Mogelijk krijgen we te maken met Saharastof en rook van de bosbranden in Portugal. In dat geval loopt het kwik iets minder hoog op. Toch denk ik dat een dikke 37 graden er wel in zit voor Brabant en Limburg. Elders in den lande vinden we maxima tussen de 32 en 36 graden. Alleen op de Wadden is het met 29 of net 30 graden iets minder heet. Zeewind komt er niet of nauwelijks te staan. En ook de reguliere wind stelt niet veel voor.

Inmiddels begint zich boven Spanje een onweersstoring te ontwikkelen. Of wij daarmee te maken gaan krijgen is echter nog de vraag. De meeste modellen laten hem over de Noordzee trekken, waar niemand wat aan heeft. Toch sluit ik een enkele onweersbui in het zuiden- en zuidwesten zeker niet uit. Dat kan dan meteen een pittige bui worden met kans op hagel en zware windstoten. Toch zijn er ook modellen die het onweerscomplex wel over een deel van ons land laten trekken. Dit is echter zeer onzeker. Hier kom ik morgen uiteraard op terug.

En dan woensdag dan draait de wind naar west en wordt er al minder warme lucht naar ons toegevoerd. Het kwik blijft dan 10 tot 12 graden steken onder het niveau van morgen. Het lijkt nog wel overwegend droog te blijven.

Donderdag komt dan de verlossende regen en passeert definitief het koufront. Voor de regen uit kan het nog 25 graden worden, maar dat zal dan de laatste keer zijn.

Op vrijdag en in het weekend is het met 19 tot 22 graden echt een heel stuk koeler. In het weekend kan er trouwens opnieuw aardig wat regen vallen, maar dat zien we dan wel weer.

Sterkte morgen in de hitte!

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Oban (Foto: spylacopa_68)
Spylacopa_68 is alweer een tijdje terug maar heeft ons vele foto's toegezonden uit Schotland. Deze is in de buurt van Oban. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!