Ajax geeft riante voorsprong weg in BelgiŽ

Ajax leek in de voorronde van de Champions League eenvoudig te gaan winnen, maar de ploeg liet Standard Luik in België terugkomen tot 2-2.

In Luik trad de ploeg van Erik ten Hag voor het eerst aan met miljoenenaankoop Daley Blind in de basis. De Amsterdammers kregen voor het duel de favorietenrol toegeschreven en maakten dat aanvankelijk volledig waar. Dusan Tadic, de andere peperdure aankoop, nam Ajax op sleeptouw. De Serviër toonde bij vlagen aan over extra kwaliteiten te beschikken die de Belgen simpelweg te machtig zijn. Door een onachtzaamheid in de slotfase moet de ploeg volgende week toch nog volle bak om de vierde en laatste kwalificatieronde te bereiken.

Luik kreeg via Mehdi Carcela-González e eerste kans, maar nadat hij van net buiten de zestien voorlangs schoot, trokken de bezoekers het initiatief naar zich toe. Klaas-Jan Huntelaar was er na tien minuten al dichtbij met een ternauwernood gestopte kopbal en even later was het alsnog raak voor de routinier, die ook in de vorige ronde tegen Sturm Graz al op schot was.

Nu werd hij na negentien minuten spelen perfect bediend door Dusan Tadic, die bij de vorige kans ook al aangever was. De pamklare voorzet werd eenvoudig binnengeknikt door de spits van Ajax en het was een verdiende voorsprong. Standard zette er wel wat speldenprikjes tegenover, maar het was eigenlijk wachten op de tweede treffer, die al voor rust werd geproduceerd.

Na iets meer dan een half uur spelen was Tadic nu het eindstation. Van een kleine twintig meter prikte hij de bal onhoudbaar in de benedenhoek. Hij kreeg iets te veel ruimte om aan te leggen na een vrije trap van David Neres. Een nog ruimere uitgangspositie leek in de maak, ware het niet dat de Ajacieden daarna de scherpte misten om echt door te drukken.

In de tweede helft lieten Huntelaar en Ziyech na om het tweeluik al in het eerste duel in het slot te gooien. Standard rook bloed en maakte na 67 minuten speler de aansluitingstreffer via Mehdi Carcela-González. Even later kwam de thuisploeg zelfs bijna langszij toen Renaud Emond op de paal schoot. Ajax leek de overwinning in de tas te hebben tot Noussair Mazraoui in de absolute slotfase een penalty veroorzaakte. Die werd benut door Emond waardoor de return dinsdag allerminst een formaliteit zal zijn.