NASCAR-baas weg na arrestatie met drank en drugs achter het stuur

De grote baas van de Amerikaanse NASCAR heeft zijn werk neergelegd. De 56-jarige Brian France werd zondagavond in de staat New York 'in dronken toestand' opgepakt en bleek onder invloed van alcohol en drugs te zijn. Ook was hij in het bezit van pillen, wat oxycodon bleek te zijn.

France is de kleinzoon van Big Bill France, die in 1948 NASCAR oprichtte. Diens zoon Little Billy France Jr nam de taak als CEO uiteindelijk over, wat dan weer werd overgedragen aan Brian France. Een oom van hem, Jim France, neemt vooralsnog zijn taken waar, want Brian heeft laten weten per direct zijn functie neer te leggen.

NASCAR is altijd zeer streng geweest als het gaat om het gebruik van verboden middelen. Jeremy Mayfield, goed voor meer dan vierhonderd races, werd bijvoorbeeld levenslang geschorst, net als Shane Hmiel - die na zijn comeback in een andere klasse zo zwaar crashte dat hij verlamd raakte. Ook teamleden die op verboden middelen betrapt worden hangen zware straffen boven het hoofd en de CEO maakte voor zichzelf geen uitzondering.