Schippers raakt 100m-titel kwijt, Martina 6e in finale

Op het Europees kampioenschap atletiek hebben Dafne Schippers en Jamile Samuel zich geplaatst voor de finale van de 100 meter. Regerend kampioene Schippers, dit seizoen nog zeker niet in vorm, won haar halve finale in 11,05 seconden.

In dezelfde halve finale snelde Samuel naar de tweede plek in 11,10 seconden, waarmee ze dit jaar na de 200 meter ook op de 100 meter een nieuw persoonlijk record liep. Naomi Sedney (11,42) en Marije van Hunenstijn (11,49) haalden het zoals te verwachten viel niet, de Britse Dina Asher-Smith (10,93) en de Duitse Gina Lückenkemper (10,98) liepen indrukwekkend snel.

Update 19.40 uur
Op de 100 meter bij de mannen heeft Churandy Martina zich geplaatst voor de finale. De regerend Europees kampioen snelde in een beste seizoenstijd van 10,18 seconden naar plek drie in zijn halve finale en dat was uiteindelijk goed om als snelste atleet buiten de top-2 in de halve finales door te gaan.

Met 10,38 seconden en de laatste plaats in zijn halve finale kwam Hensley Paulina er niet aan te pas, terwijl de Brit Zharnel Hughes met een soepel gelopen 10,01 in die halve finale indruk maakte. Chris Garia kwam met 10,31 en plek vier in zijn halve finale net tekort. 

Martina was ondertussen weer duidelijk over zijn doelstellingen: "Elke dag krijg ik kansen en ik ga ervoor om die met handen en benen en alles te pakken. We gaan er gewoon wat moois van maken."

Update 20.25 uur
Het kogelslingeren heeft zoals verwacht een Pools 1-2'tje opgeleverd. Wojciech Nowicki, goed voor brons op de vier vorige kampioenschappen, maakte eindelijk de stap naar goud. Met vier van zijn zes worpen kwam hij verder dan de beste worp van landgenoot Pawel Fajdek, jarenlang dominant: 80,12 meter was de winnende worp van Nowicki, Fajdek kwam tot 78,69 meter. Met 77,36 was er brons voor de jonge Hongaar Bence Halasz.

Het vierde onderdeel van de tienkamp, het hoogspringen, betekende het einde van het toernooi van Eelco Sintnicolaas, al de vierde keer op rij dat de Nederlands recordhouder geblesseerd op moest geven tijdens een groot kampioenschap. Pieter Braun sprong over 2,02 meter en dat was een prima prestatie. De Duitser Arthur Abele is nog altijd favoriet voor goud, voor de Rus Ilya Shkurenyov.

Polsstokhoogspringster Femke Pluim bleef in de kwalificaties steken op 4,20 meter, waar ze al met grote moeite overheen kwam. Op 4,35 meter ging ze drie keer de fout in en daarmee kon ze de finale uit haar hoofd zetten.

Update 20.53 uur
De tien kilometer bij de mannen werd een prooi voor de Fransman Morhad Amdouni. De Belg Bashir Abdi leek in de eindsprint op weg naar het goud, maar Amdouni kwam van achteren en knalde er nog op indrukwekkende wijze overheen. Hij won in 28:11,22 minuten, net voor Abdi en de Italiaan Yemaneberhan Crippa. De Nederlander Benjamin de Haan eindigde in het achterveld.

Update 21.20 uur
Braun heeft de eerste dag van de tienkamp keurig afgesloten. Op de 400 meter kwam hij met 48,52 relatief dicht in de buurt van zijn persoonlijk record, waardoor hij nog keurig op koers ligt voor mogelijk een plek in de top-6.

Ondertussen is er nieuws over de 100 meter bij de mannen: de Fransman Jimmy Vicaut, de snelste in de halve finales, loopt de finale wegens een blessure niet.

Update 21.36 uur
Schippers heeft brons gepakt op de 100 meter. Ook dit keer kwam de uittredend kampioen er tegen het echte geweld niet aan te pas - hoewel we met dergelijke uitspraken op moeten letten, want volgens de Nederlandse diva is dat 'negatieve shit'.

Met 10,99 pakte Schippers brons, maar de spotlights waren volledig gericht op Dina Asher-Smith. De Britse snelde naar een wereldtijd van 10,85 seconden, de gedeeld snelste tijd ter wereld dit jaar. De Duitse Gina Lückenkemper pakte met 10,98 seconden nog net voor Schippers het zilver.

Het kogelstoten bij de mannen werd, net als het kogelslingeren, een Pools feestje. Met een prima stoot van 21,72 meter ging het goud naar Michal Haratyk, die zes centimeter verder kwam dan zijn jonge landgenoot Konrad Bukowiecki. David Storl moest na drie opeenvolgende Europese titels uitgerekend voor eigen publiek genoegen nemen met brons, 21,41 meter.

Update 21.55 uur
Zharnel Hughes heeft zich gekroond tot Europees kampioen op de 100 meter. De Brit snelde bij afwezigheid van Vicaut naar een snelle 9,95 seconden, waarmee hij landgenoot Reece Prescod één honderdste van een seconde voor wist te blijven. Brons was er voor de Jamaicaanse Turk Jak Ali Harvey (10,01), terwijl Churandy Martina met 10,16 zijn beste seizoenstijd liep, goed voor plek zes.

Pieter Braun in actie boven de verspringbak (Pro Shots/Action Images)
Pieter Braun in actie boven de verspringbak (Pro Shots/Action Images)