FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 juni 2018

Saoedische coach houdt vertrouwen na oorwassing op WK

Juan Antonio Pizzi is van slag door de 5-0 nederlaag tegen Rusland in de openingswedstrijd van het WK voetbal, maar de coach van Saoedi-Arabië predikt rust. Hij meent dat het veel beter kan.

Direct na het ontluisterende duel tegen gastheer Rusland werd hij opgewacht door een heel leger journalisten. "Ik weet niet zeker of het een rol speelde dat we het WK moesten openen, maar we hebben duidelijk niet gedaan wat we wilden doen. De tegenstander hoefde niet eens hard te werken om met een groot verschil te winnen", verzuchtte Pizzi op een persconferentie. "Dat is niet gewoon op dit niveau, maar het is gebeurd. We moeten hiervan herstellen, deze schandalige situatie vergeten en denken aan de volgende wedstrijd."

Op de vraag of hij het überhaupt nog wel ziet zitten om het toernooi als bondscoach af te maken, reageerde hij met een glimlach. "Dat is een erg goede vraag als je beseft hoe ik me nu voel. Ik heb gesproken over mijn filosofie, ik doe alles zo goed als ik kan en geef alles wat ik heb. Toch zijn er situaties waar ik geen controle over heb. Ik blijf me volledig inzetten, vertrouw op mijn spelers en ik weet zeker dat we de volgende keer beter zullen presteren."

Pizzi is ervan overtuigd dat Saoedi-Arabië genoeg kwaliteit in huis heeft om iets van hun blazoen op te poetsen. "We hebben niet gespeeld als we zouden moeten en we gaan ons verbeteren, maar het gaat wel wat tijd kosten om dat te realiseren. We moeten ons nu voorbereiden, herstellen en positief blijven. Deze wedstrijd mag niet de blijvende herinnering aan onze ploeg worden."

Kabinetscrisis in Duitsland, Merkel in het nauw

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Het is dan ook niet te voorspellen wat er gaat gebeuren in Duitsland nu daar een kabinetscrisis is uitgebroken. De CSU wil dat asielzoekers, conform het Dublin-verdrag, voortaan aan de grens tegengehouden worden en teruggestuurd worden naar het land waar ze eerder binnenkwamen. Dat meldt de Volkskrant op haar website. 

De CSU zal komende maandag beslissen of ze Horst Seehorfer, minister van Binnenlandse Zaken, zal verzoeken om dit plan zonder instemming van Frau Merkel uit te laten voeren. Mocht dat gebeuren, dan betekent dat volgens de Volkskrant hoogstwaarschijnlijk het einde van van Merkels heerschappij over Duitsland. Daarom heeft Merkel gevraagd om twee weken respijt, zodat ze op de bijeenkomst van de Europese regeringsleiders, eind juni, een nieuw voorstel kan doen. 

Mocht Merkel de crisis af willen weren zweren en dus onder druk met het plan van Horst instemmen, dan is ze na drie jaar terug bij af aldus de Volkskrant. Ze zou haar geloofwaardigheid als kanselier verliezen en de kans dat de SPD de coalitie bij elkaar kan houden is klein. De sociaal-democraten liggen al voortdurend in de clinch aldus de krant. 

Oostenrijkse Imam wil moskee inwijden, maar dan ...

Een onbekende user stuurde ons dit geluidsfragment, vergezeld van de volgende tekst: "Heb je het nieuws gehoord? In Tirol (Oostenrijk) probeerden ze een moskee in te wijden.  De imam reciteerde het eerste gebed toen enkele Oostenrijkers van uiterst rechts binnenkwamen door een paar geweerschoten in de lucht te schieten. Uit angst, veranderde de imam onmiddellijk van toon." 

15 maanden cel geŽist voor doodrijder

De man, die vandaag voor de rechter stond verdacht van het doodrijden van een echtpaar in Tilburg, hoorde 15 maanden gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid tegen zich eisen.

De 24-jarige Tilburger reed in oktober 2016 op de Bredaseweg in Tilburg het echtpaar van rond de 60 jaar oud dood. Het ongeluk gebeurde op een weg waar de maximumsnelheid 50 km/u is. Het was een overzichtelijke weg die goed verlicht was en de weersomstandigheden waren normaal. Een onderzoek van het NFI heeft vastgesteld dat de hardst gereden snelheid van de verdachte minimaal 72 km/u was. Uit het onderzoek is ook gebleken dat het ongeluk niet plaats had gevonden indien de verdachte zich aan de maximumsnelheid had gehouden. Hij stond terecht voor overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet.

Impact
De aanrijding had een grote impact in Rijen waar het echtpaar vandaan kwam en in de buurt waar de aanrijding plaats vond. De familie van het echtpaar was zwaar getroffen door het verlies. De officier: “ Ik heb bewondering voor de dochters van de slachtoffers. Ze blijven weg van het hebben van wrok tegen de verdachte.” De verdachte was al vaker veroordeeld voor forse verkeersovertredingen. “Dit was een ongeluk wat te verwachten was” gaf de officier aan. Onder andere om die reden eiste het OM 15 maanden gevangenisstraf. Ook eiste hij vijf jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Pilot moet aangiftebereidheid mensenhandel verhogen

De politie en het CKM (Centrum Kindermishandeling/mensenhandel) beginnen deze maand een proeftuin waarin wordt onderzocht hoe de aangiftebereidheid van slachtoffers van mensenhandel kan worden verhoogd. Een van de mogelijkheden die wordt onderzocht is het horen van slachtoffers door een forensisch psycholoog. Door eerst met een psycholoog en daarna met een rechercheur te praten, zouden slachtoffers zich mogelijk meer op hun gemak voelen om hun verhaal te doen.

De proeftuin sluit aan bij een onderzoek van het Centrum Kinderhandel Mensenhandel (CKM), dat dinsdag 12 juni is gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste minderjarige Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting geen aangifte doen omdat ze bang zijn voor de dreigementen van de mensenhandelaar en zijn netwerk. Daarnaast zien de meisjes zichzelf niet altijd als slachtoffer en vormen de zwaarte en duur van de strafrechtelijke procedure een aanzienlijke drempel om aangifte te doen.

Aangiftebereidheid
Uit cijfers van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen blijkt dat de grootste groep die seksueel uitgebuit wordt, Nederlandse meisjes zijn tussen de 12 en 17 jaar. Dit zijn naar schatting 1320 meisjes per jaar, gemiddeld 2 à 3 per middelbare school. Hoewel precieze cijfers ontbreken, blijkt dat de aangiftebereidheid onder deze groep laag ligt. ‘De verklaring van het slachtoffer speelt een belangrijke rol in het succesvol vervolgen van mensenhandelaren’, zegt Frank Noteboom, hoofd van CKM. ‘Dit onderzoek brengt in beeld wat nodig is om de aangiftebereidheid te verhogen zodat mensenhandelaren hun straf niet ontlopen.’

Rechercheurs zijn volgens het onderzoek bij het horen van slachtoffers gericht op het verkrijgen van een zo uitgebreid mogelijke slachtofferverklaring voor de bewijsvoering in de strafzaak. Ze stellen daarom herhaaldelijk dezelfde vragen, maar dat heeft een ongewenst effect: de jonge slachtoffers, van wie een deel verstandelijk beperkt is, beginnen te twijfelen aan hun eigen verhaal en klappen dicht. Ook de gesprekken met de rechter-commissaris en de advocaat van de verdachte worden door de slachtoffers als belastend ervaren.

Eerst gesprek met psycholoog
‘We gaan onderzoeken of het beter gaat als een psycholoog het slachtoffer door de aangifteprocedure loodst’, vertelt Monique Mos, hoofd Operatiën bij de Eenheid Den Haag en portefeuillehouder mensenhandel. ‘Die zou bijvoorbeeld de eerste gesprekken met het slachtoffer kunnen voeren waarbij later de rechercheur aanschuift. Of hij stelt zijn vragen via de psycholoog. Het is niet de bedoeling dat de psycholoog de rol van de politie overneemt. De rechercheur blijft verantwoordelijk voor de bewijsvergaring.’

Het inzetten van een psycholoog is een van de aanbevelingen uit het rapport van het CKM om de aangiftebereidheid te verbeteren. De andere aanbevelingen zijn gericht op het voor de doelgroep begrijpelijker uitleggen van wat mensenhandel is, het wegnemen van de angst bij slachtoffers, het inzetten van nieuwe middelen om het slachtoffer voor en tijdens het strafproces te beschermen en het verkorten van de duur van het strafproces.

Proef start
De politie gaat tijdens de proef aan de slag met deze aanbevelingen in samenwerking met het Openbaar Ministerie en het CKM. ‘Als slachtoffers van mensenhandel zich niet melden bij de politie, blijven mensenhandelaren op vrije voeten, met alle consequenties van dien voor de slachtoffers’, benadrukt Mos. ‘We willen de slachtoffers ook een zo goed mogelijke bescherming en begeleiding bieden. Er zijn al belangrijke stappen gezet afgelopen periode ten aanzien van de beoordeling van de behoeften van slachtoffers, maar voor deze specifieke groep slachtoffers gaan we kijken of deze manier van werken extra leed voor slachtoffers kan voorkomen. Eén keer slachtoffer zijn is al erg genoeg. Daarom starten we op basis van de bevindingen van dit rapport samen met het CKM een proeftuin om het proces van aangifte beter aan te laten sluiten bij de belevingswereld van de slachtoffers. Dat ook het OM hieraan wil meewerken, onderstreept alleen maar de urgentie van de problematiek.’

Pilot moet aangiftebereidheid mensenhandel verhogen (Foto: Stockfoto politie.nl)
Pilot moet aangiftebereidheid mensenhandel verhogen (Foto: Stockfoto politie.nl)

Mario Party gaat voor het eerst online

Tijdens de Nintendo Treehouse heeft Nintendo aangekondigd dat Super Mario Party als eerste in de franchise online speelbaar wordt. Er zitten echter wel wat beperkingen op.

Tot zover bekend is, is alleen een nieuwe modus online speelbaar: Online Mario Fun. Dit is een competitie, waarin je het tegen anderen opneemt in een serie van vijf minigames. Deze modus komt met leaderboards, rankings en ook met rewards.

Er werd gezegd dat nog niet over alle modi in de game gepraat kon worden, dus de kans is reëel dat er later nog meer modi worden aangekondigd voor online gameplay. Super Mario Party verschijnt op 5 oktober voor Nintendo Switch.

Bobbejaanland gaat bezoekers wegen bij twijfel

Bij het Belgische pretpark Bobbejaanland kan het binnenkort zomaar gebeuren dat je even op de weegschaal moet staan. Men wil voorkomen dat de toegestane gewichtslimiet bij attracties overschreden wordt en met een weegschaal hoopt men dat in bepaalde gevallen te regelen.

Een woordvoerder van Bobbejaanland laat tegenover Loopings weten dat het een vanuit het hoofdkantoor in Madrid - Bobbejaanland is onderdeel van Parques Reunidos - genomen maatregel is. De Spaanse parkengroep heeft laten weten dat bij attracties met een duidelijke gewichtslimiet bezoekers altijd gewogen moeten kunnen worden.

Er zijn vooralsnog vier attracties waar men iets te zware mensen er mogelijk uit kan halen om de veiligheid zo te vergroten: wildwaterbaan El Rio, overdekte waterbaan Indiana River, de Bootvaart en boomstamattractie Wildwaterbaan. Bobbejaanland laat weten dat het een test is en dat men naar meer professionele toepassingen zoekt.

Drie babyplaneten ontdekt bij jonge ster

Astronomen hebben met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) een fraaie ontdekking gedaan. Bij een piepjonge ster , met de heerlijk bekkende naam HD 163296, zijn drie zogenaamde protoplaneten ontdekt: planeten die nog niet helemaal af zijn, baby's dus.

De ster staat op 330 lichtjaar van de aarde en is nog maar vier miljoen jaar oud, zo'n duizend keer jonger dan onze zon. Op 12, 21 en 39 miljard kilometer van de ster cirkelen drie planeten in worden rond, wat neerkomt op grofweg 80, 140 en 260 keer de afstand tussen de zon en de aarde.

De massa van de planeten komt vermoedelijk ongeveer overeen met die van Jupiter. Het is een bijzondere en nuttige ontdekking voor astronomen, die meer te weten willen komen over hoe planeten bijvoorbeeld een atmosfeer krijgen en hoe planetenstelsels nou eigenlijk ontstaan.

Voor een meer gedetailleerde uitleg over onder meer de manier waarop de ontdekking is gedaan verwijzen we je door naar het immer leeswaardige Scientias

OM haalt gegevens journalist uit dossier

In het onderzoek naar het lek bij de burgemeestersbenoeming van ’s-Hertogenbosch heeft de Rijksrecherche onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant onderzoek gedaan. Vorige week bracht het OM naar buiten dat daarbij de printgegevens van de telefoon van een journalist van het Brabants Dagblad zijn opgevraagd.

Het OM hecht groot belang aan vrije nieuwsgaring. Daarbij hoort dat journalisten in vrijheid hun werk moeten kunnen doen. Afgelopen vrijdag heeft het College van procureurs-generaal al laten weten dat het nooit had mogen gebeuren dat gegevens van een journalist op deze manier in een dossier terecht zijn gekomen. Dinsdag jl. kwam naar buiten dat ook is geprobeerd een gesprek tussen de verdachte en de journalist tijdens een ontmoeting op te nemen. De inzet van dit opsporingsmiddel heeft niet daadwerkelijk plaatsgevonden en het gesprek is dus ook niet opgenomen.

Het OM Oost-Brabant heeft besloten de telefoongegevens van de journalist uit het dossier te verwijderen, op verzoek van het Brabants Dagblad. Waar technisch mogelijk zullen de gegevens ook vernietigd worden. Met als gevolg dat de gegevens dus ook niet tot bewijs kunnen dienen in deze of andere strafzaken.

Als gevolg van het besluit de gegevens te verwijderen zullen de aan de verdediging verstrekte dossiers worden teruggehaald en zal een nieuw dossier worden samengesteld. Vanzelfsprekend zal aan de hand van het nieuwe dossier ook een nieuwe afweging in de zaak moeten worden gemaakt.

Emoji voor vrouwenvoetbal

Geweldig nieuws: Twitter heeft een emoji voor vrouwenvoetbal online gegooid. Met de hashtag #WomenInFootball krijg je nu een vrouwelijk poppetje te zien.

Anna Kessel van Women In Football vindt het helemaal geweldig: "Op deze manier kunnen we het geweldige talent van vrouwen in de voetbalsport beter laten zien en zo kunnen we de volgende generatie inspireren." Dus.

Prinses Margriet bezoekt kinderkankerkamp Zomerzotheid

Prinses Margriet der Nederlanden heeft donderdag een bezoek gebracht aan het Vakantiekamp Zomerzotheid in De Veenhoop in Friesland, een zeilkamp voor kinderen met kanker in de leeftijd van 10-16 jaar.

Zomerzotheid is één van de vakantiekampen van de Stichting Kinderoncologische Vakantiekampen (SKOV), waar kinderen en jongeren met kanker kosteloos aan kunnen deelnemen. Aan het zeilkamp doen ongeveer veertig kinderen mee onder begeleiding van dertig vrijwilligers. De vrijwilligers bestaan uit zeilinstructeurs, een creatief team, een keukenploeg en een medisch team. Het motto van de SKOV is dat alles wat thuis kan, ook op Zomerzotheid kan. Hierdoor kunnen kinderen in elke fase van hun behandeling mee, ook als er meer verzorging of begeleiding nodig is.

De SKOV organiseert sinds 1986 vakanties en activiteiten voor kinderen met kanker. Elk jaar organiseert de stichting een uitstapje voor honderden oncologische patiënten en hun gezinnen en vijf vakantiekampen van een week. Prinses Margriet is Beschermvrouwe van de SKOV.

Prinses Margriet (Foto: RVD - Anko Stoffels)
Prinses Margriet (Foto: RVD - Anko Stoffels)

Vaals juicht het hardst tijdens WK voetbal

Tijdens het WK voetbal, dat donderdag van start is gegaan, wordt wat Nederland betreft het hardst gejuicht in Vaals. Maar liefst veertig procent van de inwoners aldaar heeft een achtergrond uit een land dat in tegenstelling tot Nederland van de partij is in Rusland.

Niet geheel verrassend heeft het Limburgse - en dus eigenlijk wel half-Duitse - Vaals vooral veel Duitsers in de gelederen: grofweg een derde van de inwoners heeft een paspoort van onze oosterburen. Daarnaast wonen er ook 313 Belgen, 160 Polen, 62 Iraniërs en een handjevol Colombianen.

Met 22% staat Kerkrade op grote achterstand op de tweede plek, ook voor een groot deel te danken aan Duitsers. Sluis en Hulst zijn dan weer vooral Belgische 'enclaves', terwijl Maastricht met in totaal 296 Brazilianen en 207 Japanners tot een score van vijftien procent komt.

Bijna anderhalf miljoen inwoners van Nederland kunnen tijdens het WK gewoon juichen. Marokko staat weinig verrassend bovenaan met bijna vierhonderdduizend mensen, gevolgd door 350.000 Duitsers. Polen en België volgen met 170.000 en 120.000, Servië moet het doen met slechts 236 in Nederland woonachtige mensen met Servische achtergrond.

Gastland Rusland begint WK uitstekend met ruime zege op Saoedi-ArabiŽ

Rusland is het WK in eigen land uitstekend begonnen. In Moskou won het gastland de openingswedstrijd in Moskou tegen Saoedi-Arabië met 5-0.

Rusland kwam na twaalf minuten al op 1-0 via Yury Gazinsky, die een voorzet van Aleksandr Golovin binnen kopte. Saoedi-Arabië kwam na de achterstand beter in de wedstrijd en werd bijna geholpen door een Russische verdediger die de bal onder druk van Mohammad Al-Sahlawi bijna in eigen doel kopte.

Halverwege de eerste helft moesten de Russen noodgedwongen al voor de eerste keer wisselen. Alan Dzagoev moest gewisseld worden nadat de middenvelder van CSKA Moskou bij een sprint een hamstringblessure opliep. Denis Cheryshev was zijn vervanger. De vleugelaanvaller van Villarreal kapte knap twee man uit en schoot vervolgens de 2-0 binnen.

Na rust probeerde Rusland de wedstrijd te controleren, maar na tien minuten in de tweede helft was de eerste kans voor Saoedi-Arabië. Taisir Al-Jassim kwam net iets te kort om de aansluitingstreffer te maken.

Twintig minuten voor tijd moest oud-Feyenoord-spits Fedor Smolov plaatsmaken voor Artem Dzyuba en een minuut na zijn invalbeurt kopte de 1.94 meter lange aanvaller de 3-0 binnen na een voorzet van Golovin.

In blessuretijd maakte invaller Cheryshev zijn tweede goal. De vleugelaanvaller schoot prachtig binnen met zijn linkervoet. Golovin, die eerder deze wedstrijd twee assist gaf, maakte vanuit een vrije trap nog de 5-0.

Dinsdag wacht met Egypte de volgende opponent voor Rusland, Saoedi-Arabië treft een dag later Uruguay.


Artem Dzyuba viert de derde Russische treffer (Pro Shots / Action Images)

Politie herdenkt omgekomen collega's

Politiemensen en nabestaanden kwamen op donderdag 14 juni bijeen voor de jaarlijkse herdenking van politiemensen die tijdens hun werk om het leven kwamen. In de Tuin van Bezinning in Warnsveld stonden zij gezamenlijk stil bij de verhalen van collega’s die het hoogste offer brachten.

Tuin van bezinning
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hield de openingsspeech. ‘Wanneer een geliefde volkomen onverwacht uit het volle leven wordt weggerukt, is dat een mokerslag die generaties lang nadreunt’, sprak de minister. ‘Het is belangrijk dat deze verhalen verteld worden. Omdat het prachtige en inspirerende verhalen zijn over moedige mensen. Maar ook omdat zo de herinnering levend wordt gehouden. En de verwerking kan doorgaan.’

Geweld tegen agenten
De herdenking werd voor de dertiende keer gehouden. In de Tuin van Bezinning staan de namen van 163 politiemensen. Zowel de minister als korpschef Erik Akerboom sprak zijn zorgen uit over het toenemende geweld tegen agenten. ‘Het Nederlandse politiekorps heeft het afgelopen jaar geen doden te betreuren gehad en daar ben ik dankbaar voor’, zei de minister. ‘Tegelijk ben ik er diep van doordrongen dat dit niets mag afdoen aan de urgentie om iedere dag keihard te blijven werken aan vergroting van de veiligheid van politiemensen. Want we hebben in 2017 wel meerdere gevallen van afschuwelijk geweld tegen politieagenten gezien.’

De minister wees onder meer op het incident tijdens de afgelopen jaarwisseling waarbij een collega in Leiden een complexe beenbreuk opliep. ‘Ik was nog maar net minister en ben bij hem in het ziekenhuis op bezoek gegaan.’

'Toon respect'
Zowel de minister als de korpschef maakt zich zorgen over het gebrek aan respect voor politiemensen. Korpschef Erik Akerboom stond in zijn speech ook stil bij het recente geweld tegen collega’s in het buitenland. Hij noemde de aanslag in Luik ‘Een zinloze, laffe daad. Zo gruwelijk onverteerbaar. Mijn gedachten gaan op deze plek uit naar onze Belgische collega’s en de nabestaanden. Ik denk ook aan de Franse luitenant-kolonel Arnaud Beltrame. Hij offerde zijn leven, door de plek in te nemen van een gegijzelde. Een heldendaad. Dat verdient groots respect. Het zijn stuk voor stuk vreselijke gebeurtenissen, die ons als dienders in het hart raken.’

Plek van herdenking
De korpschef benadrukte in zijn speech het belang van de Tuin der Bezinning als plek van herdenking. ‘Elke keer als ik deze Tuin binnen loop, raakt de stilte me. Een stilte waarin je de verhalen kunt voelen. Dit is onze Tuin van Bezinning. De plek waar u en ik deze collega’s herdenken en eren. (…) Hier kunnen we ons verdriet en onze pijn delen. Dat maakt deze tuin van levensbelang voor ons, de nabestaanden en collega’s.’

De Tuin van Bezinning ligt achter Huis ’t Velde in Warnsveld, een opleidingslocatie van de Politieacademie. De Tuin is van zonsopgang tot zonsondergang open voor publiek. Het nationale politiemonument te Warnsveld werd in 2006 opgericht als een eerbetoon aan de agenten die sinds 1946 tijdens uitoefening van hun dienst zijn omgekomen.

Rivera net iets te sterk voor Vos in Energy Women's Tour

De tweede etappe in de OVO Energy Women's Tour is gewonnen door Coryn Rivera. De 25-jarige Amerikaanse van Sunweb was in sprint net iets sterker dan Europees kampioene Marianne Vos. Rivera is ook de nieuwe leidster in het algemeen klassement.

In de tweede etappe in de OVO Energy Women's Tour, die meetelt voor de UCI Women's World Tour, moesten de rensters 145 kilometer afleggen van Rushden naar Daventry. Maaike Boogaard ging in het begin van de etappe alleen op pad, maar de 19-Jarige Nederlandse werd met nog vijftig kilometer te fietsen bijgehaald door het peloton.

In de finale van de tweede etappe in de OVO Energy Women's Tour waren er meerdere aanvallen maar niemand raakte echt weg. In de sprint die volgde was Rivera net iets sterker dan Vos. De Nederlandse maakt hier haar rentree nadat ze in Luik-Bastenaken-Luik een sleutelbeenbreuk had opgelopen. Eva Buurman was met een negende plaatst de twee Nederlandse in de top tien van de daguitslag.

Kragh Andersen te sterk voor medevluchters, Porte verstevigt leiding

Søren Kragh Andersen heeft de zesde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Deen van Sunweb van maakte deel uit van een grote groep die vroeg in de etappe waren weggereden uit het peloton. Nathan Haas werd tweede, voor Gorka Izagirre. Richie Porte reed op de laatste beklimming iedereen uit het wiel en verstevigde daarmee zijn leiding.

Snel na het startschot gingen zestien ervandoor. De kopgroep had al snel een mooie voorsprong te pakken op het peloton. Onderweg moesten de renners twee beklimmingen van de buitencategorie beklimmen, maar die zaten vooral in het begin van de etappe. Na de tweede beklimming van de klim van buitencategorie was de kopgroep gehalveerd.

Met nog vijftien kilometer werd wel duidelijk dat de kopgroep mocht gaan strijden voor de dagzege. De kopgroep had op dat moment nog een voorsprong van drie minuten op het peloton. In de laatste vijf kilometer was er nog een stevig klimmetje die de renners moesten bedwingen. Michael Gogl demareerde halverwege de klim weg uit de kopgroep. De Oostenrijker van Trek-Segafredo leek op weg naar de overwinning, maar werd bijgehaald door Kragh Andersen en zo pakte de Deen van Sunweb de zege in de Ronde van Zwitserland.

In het peloton demonstreerde Porte zijn kracht. De Australiër reed iedereen uit het wiel en de leider in het algemeen klassement pakte twaalf seconden op de andere favorieten voor de eindzege in de Ronde van Zwitserland. Porte heeft nu een voorsprong van 32 seconden op de eerste achtervolgers Wilco Kelderman en Sam Oomen.

Tolhoek maakt Tourdebuut

Antwan Tolhoek staat begin juli aan de start van de Tour de France. Voor 24-jarige Zeeuw van LottoNL-Jumbo zal het zijn tweede grote ronde van zijn carrière. Vorig jaar maakte hij zijn debuut in de Ronde van Spanje.

Het seizoen voor Tolhoek begon moeilijk. Aan het begin van het seizoen werd hij intern geschorst nadat hij zonder medeweten van de ploegleiding en de medische staf slaapmedicatie had ingenomen. Later kreeg de renner van LottoNL-Jumbo ook nog te maken met een knieblessure, waardoor hij de voorjaarsklassiekers en de Giro d'Italia moest missen. In de Ronde van Californië en in het Critérium du Dauphine wist hij de ploegleiding te overtuigen, waardoor is opgenomen in de selectie voor de Tour de France.

LottoNL-Jumbo bevestigde eerder al de deelnames van Steven Kruijswijk, Robert Gesink en Dylan Groenewegen. Volgens de Telegraaf zijn daarnaast Primoz Roglic, Timo Roosen en Amund Grondahl Jansen zeker van hun plaats in de selectie. De laatste plaats gaat tussen Lars Boom en Tom Leezer. Stef Clement ontbreekt in de selectie vanwege een rugblessure en zal niet op tijd fit voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar.

Groenewegen de snelste in tweede etappe Ronde van SloveniŽ

Dylan Groenewegen heeft de tweede etappe in de Ronde van Slovenië gewonnen. De topsprinter van LottoNL-Jumbo was na een etappe van 153 kilometer van Maribor naar Rogaska Slatina duidelijk de snelste voor Matteo Pelucchi en Caleb Ewan. Benjamin Hill is de nieuwe leider in het algemeen klassement. Hij neemt de leiderstrui over Simone Consonni.

De Australiër Ben Hill (Ljubljana-Gusto-Xaurum), de Tsjech Vojtech Hacecky (Elkov-Author) en de Sloveen Gašper Katrašnik (Adria Mobil) waren de aanvallers van de dag. In het peloton hielden de ploegen van Groenewegen (LottoNL-Jumbo, Ewan (Mitchelton-Scott), Marcel Kittel (Katusha-Alpecin) en Mark Cavendish (Dimension Data) de controle.

Net zoals in de eerste pakte Hill onderweg bonificatieseconden en reed zo virtueel aan de leiding. De Australiër in Sloveense dienst liet zich na het pakken van de bonificatieseconden terugzakken in het peloton en hoopte zo stand te houden in het peloton.

De andere twee renners werden ruim op tijd teruggepakt door het peloton en konden we voor de tweede dag op rij een massasprint verwachten. In aanloop had LottoNL-Jumbo hard gewerkt voor hun sprinter Groenewegen, waardoor de Nederlandse sprinter in het slot zelf moest uitzoeken. Voor Groenewegen was dat geen probleem en won eenvoudig de etappe voor Pelucchi en Ewan.

17-jarige opgepakt voor ernstig zedenmisdrijf

De politie hield woensdagochtend een 17-jarige jongen uit Almelo aan op verdenking van betrokkenheid bij een ernstig zedenmisdrijf in de nacht van 29 op 30 mei. Het incident vond plaats in de omgeving van de Kolthofsingel.

Na het incident meldde het 48-jarige slachtoffer zich bij de politie. De recherche startte direct een onderzoek. Dit betekende dat er uitgebreid sporenonderzoek werd gedaan op en rondom de plaats van het misdrijf. In de omgeving werd met een speciale speurhond gezocht naar sporen. Ook werd de hulp van publiek ingeroepen.

In het onderzoek kwam de 17-jarige naar voren als verdachte. Hij werd woensdagochtend op zijn woonadres aangehouden en is ingesloten. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het zedenmisdrijf. Vrijdag 15 juni wordt hij voorgeleid bij de Rechter-Commissaris. De politie zocht ook nog een tweede betrokkene. Van deze man is de identiteit bekend. Hij wordt op dit moment niet verdacht van betrokkenheid bij het misdrijf.

17-jarige opgepakt voor ernstig zedenmisdrijf (Foto: STockfoto politie.nl)
17-jarige opgepakt voor ernstig zedenmisdrijf (Foto: STockfoto politie.nl)

Partnerverlof na bevalling per januari 2019 uitgebreid

Ouders krijgen na de komst van een baby meer tijd samen met hun kind. Dat wordt geregeld in de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Nu krijgen partners na de geboorte twee dagen verlof. Dat geboorteverlof wordt vanaf januari 2019 een hele week volledig doorbetaald. Partners kunnen dat verlof meteen opnemen, maar dat mag ook in de eerste vier weken na de bevalling. Bijvoorbeeld als de kraamzorg weer weg is.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is er trots op dat het kabinet deze stap zet om ouders met kinderen te ondersteunen in de verdeling van arbeid en zorg. "Zeker de eerste dagen met je kind zijn heel bijzonder. Fijn om dan meer tijd te krijgen, zodat je kunt wennen aan het leven met een baby erbij. Dat is een betere start voor iedereen: niet alleen voor de partner van de moeder, maar ook voor de moeder en het kind.”

Ook regelt de nieuwe wet dat partners vanaf juli 2020 in het eerste half jaar na de geboorte van de baby nog eens vijf weken extra geboorteverlof kunnen opnemen. In die periode hebben partners recht op een uitkering ter hoogte van 70% van het loon. Ook het adoptie- en pleegzorgverlof voor ouders wordt verlengd, van vier naar zes weken. Dit gaat 1 januari 2019 in.

"Een goed begin is het halve werk. Als je vanaf het begin al de taken thuis verdeelt, kun je daar later de vruchten van plukken. Dan doe je het écht samen: samen zorgen, samen werken,” zegt Koolmees. Bovendien blijkt uit meerdere onderzoeken dat langer geboorteverlof voor een betere binding tussen ouder en kind zorgt.

2 tot 6 jaar geŽist tegen verdachten in drugshandel

"Productie van en handel in hard drugs, hennepteelt en handel, witwassen, wapens. Stuk voor stuk ernstige feiten die de volksgezondheid in gevaar brengen en een ontwrichtende werking op de maatschappij hebben. De gevonden geldbedragen de gesprekken over opbrengsten en winsten geven aan dat deze criminele organisatie zich vermoedelijk schuldig maakte aan zeer grootschalige productie, teelt en handel.” De feiten rechtvaardigen celstraffen maar het bepalen van de hoogte van de eis was nog niet eenvoudig, aldus de officier van justitie van het Landelijk Parket donderdag voor de rechtbank in Breda. Daar staan negen verdachten in een langlopend onderzoek terecht. Tegen hen zijn straffen van 2 tot 6 jaar geëist.

Synthetische drugs
Het onderzoek naar de verdachten startte al in 2009. Toen kwam er informatie dat drie verdachten uit Breda (nu 37, 53 en 57 jaar oud) zich bezig zouden houden met de productie van synthetische drugs en de levering van grondstoffen daarvoor. Het ging daarbij om verschillende drugs: amfetaminen, MDMA en metamfetaminen. Bij de grondstoffen ging het om veel verschillende stoffen waar ook flink aan verdiend werd. Zo hoorde het onderzoeksteam in een afgeluisterd gesprek van de hoofdverdachte: “Ik heb recht op de helft want als ik hun geen grondstoffen geef, kunnen zij het niet maken.” Voor het ‘geven’ werden (tien)duizenden ‘ruggen’ gevraagd.

Hennep, wapens, witwassen
Gaande het onderzoek kwamen de andere verdenkingen naar boven en de andere verdachten in beeld. Zo werden twee grote hennepkwekerijen ontdekt (in zeecontainers en een loods in Tilburg en Echt), en werden bij zoekingen in diverse woonhuizen miljoenen aan euro’s en Zwitserse francs gevonden.

Het onderzoek was ingewikkeld, en er moesten vele getuigen gehoord worden. Omdat het – te - lang duurde moet volgens het OM strafvermindering volgen.

Dodelijke schietpartij
Maar voor de hoofdverdachte geldt ook dat zijn vermoedelijke activiteiten waarschijnlijk hebben geleid tot een dodelijke schietpartij in juli 2010 waarbij een 12-jarige zoon werd doodgeschoten. Deze verdachte en zijn familie zijn de afgelopen jaren voortdurend geconfronteerd met die gebeurtenis, zo zei de officier donderdag. "De wereld van hard- en softdrugs is een wereld die gepaard gaat met ernstige vormen van geweld. Die schietpartij is hiervan een zeer schrijnend voorbeeld. (…) Het verlies van hun zoon en broer staat niet in verhouding tot welke straf ook.” De schietpartij was vermoedelijk het gevolg van een geripte partij van 400 kilo cocaïne, al hebben de verdachten daarover niet veel willen zeggen.

Maar de verdachten zijn ook na die schietpartij wel doorgegaan met strafbare feiten, zodat straf wel op zijn plaats is. Voor de overschrijding van de redelijke termijn van het onderzoek vroeg de officier een strafkorting van maximaal 15 procent. De andere verdachten zijn tussen de 48 en 63 jaar oud en komen uit Tilburg, de gemeenten Gilze en Rijen en Heeze-Leende, en het Belgische Antwerpen. De behandeling van de zaak is eind mei begonnen. Naar verwachting doet de rechtbank uitspraak in september.

Staatssecretaris: 'Amsterdamse plannen 24-uursopvang tegen de wet'

De Amsterdamse coalitie heeft in het akkoord plannen beschreven voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, maar volgens staatssecretaris Harbers van Veiligheid en Justitie gaan die plannen tegen de wet in.

Zo moet er een 24-uursopvang komen, waar uitgeprocedeerde asielzoekers dan anderhalf jaar lang - een stevige dertienduizend uur - mogen verblijven. Veel te royaal, zo vindt Harbers.

Iedereen in de opvang moet volgens de Amsterdamse plannen onderwijs krijgen, net als hulp met het vinden van werk. VVD'er Harbers is daar duidelijk over: "Dat kan niet, dat staat in onze wet heel duidelijk beschreven."

Harbers wacht de precieze plannen af, maar wil in elk geval met het stadsbestuur praten. Als de coalitie de plannen toch doorzet, zijn er volgens de bewindsman 'instrumenten' om Amsterdam tot de orde te roepen.

'FC Barcelona heeft Zoet op het lijstje'

Jeroen Zoet wordt genoemd als mogelijke nieuwe reservedoelman van Barcelona, mocht Jasper Cillessen deze zomer vertrekken. Volgens Mundo Deportivo staat Zoet op het lijstje van de Catalanen, net als Koen Casteels (VfL Wolfsburg), Timo Horn (1.FC Köln) en Jiri Pavlenka (Werder Bremen).

Naar verluidt staat Cillessen open voor een avontuur bij een andere club, waar hij meer speeltijd kan krijgen. Barcelona wil de Oranje-international echter het liefst houden. De 29-jarige Jasper Cillessen was de afgelopen twee jaar reserve achter Marc-André Ter Stegen. Hij speelde afgelopen jaargang één competitieduel, zeven wedstrijden in de Copa del Rey en één in de Champions League. Zijn contract in Camp Nou loopt nog drie jaar door.

Zoet staat ook al enige tijd open voor een nieuwe uitdaging. Vorig jaar was hij al dicht bij een transfer, maar de 27-jarige sluitpost bleef toen toch bij PSV. Aangezien zijn contract over een jaar afloopt, zal de landskampioen hem deze zomer moeten verkopen als men nog een transfersom wil ontvangen.

Politicus doodgeschoten tijdens nemen selfies met aanhangers

In Mexico is een politicus vermoord. Dat is allemaal niet zo bijzonder, het is al de 112e vermoorde politicus sinds september vorig jaar, maar de manier waarop deed de wenkbrauwen toch een beetje fronsen.

Fernando Purón, voormalig burgemeester van Piedras Negras, wilde zich dit jaar weer verkiesbaar stellen en deed vrijdag mee aan een debat. Na afloop was hij met wat aanhangers in gesprek, die wat selfies met hun favoriete politicus mochten maken.

Een bebaarde man was duidelijk niet een van die aanhangers: terwijl er een selfie gemaakt werd benaderde hij Purón van achteren en schoot hij hem dwars door het hoofd. Niet geheel toevallig stond Purón overigens bekend als fervent tegenstander van de Mexicaanse drugskartels.

Voor wie wel benieuwd is naar de video, maar niet de behoefte heeft om iemand een kogel door het hoofd gejaagd te zien krijgen: onderstaande video stopt precies voor het schot gelost wordt.

Twaalf jaar cel en tbs voor dodelijke schietpartij in Oosterwolde

Een 59-jarige man uit het Friese Oosterwolde mag twaalf jaar brommen en heeft ook nog tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. Meneer schoot in augustus vorig jaar een 51-jarige man dood. 

Volgens deskundigen heeft de dader een stoornis 'met antisociale en narcistische trekken' en is hij ook nog eens verminderd toerekeningsvatbaar. Men acht de kans op herhaling groot en dus is de dwangverpleging zo'n slecht idee nog niet.

Naar verluidt hadden de twee mannen ruzie over de huur van het huis, eigendom van het slachtoffer. De dader woonde er en zei dat de eigenaar met een pistool op hem af kwam. Het vuurwapen zou na een worsteling plots meerdere keren af zijn gegaan, zomaar.

De officier van justitie geloofde er niks van, zeker niet omdat de verdachte al eens eerder gedreigd zou hebben met het doodschieten van de 51-jarige man. Buurtbewoners waren duidelijk: "Het zat eraan te komen, er was veel onrust in dat huis."

Burgemeester Harry Oosterman van Ooststellingwerf is geen fan van de buurt. "Er is in Oosterwolde een bepaald circuit, waar moeilijk grid op te krijgen is. Voor de politie is het erg lastig om daar goed zicht op te houden."

Nederland speelt zaterdag op het WK voetbal

In een teleurstellend voetbaljaar waarin het Oranje zich niet heeft weten te kwalificeren voor het WK in Rusland is er één lichtpuntje. Het WK Nederland, waar Oranje als vanzelfsprekend wel een plekje heeft weten te bemachtigen, speelt komend weekend in Amsterdam Zuidoost op het Bijlmer Sportpark

Het WK Nederland kenmerkt zich al sinds 2001 door teams die bestaan uit spelers die voor hun land van herkomst uitkomen. Wedstrijden als Kaapverdië tegen Brazilië of India tegen Portugal zijn hier jaarlijks grote publiekstrekkers. Winnaars van dit WK mogen zich twee jaar lang Wereldkampioen van Nederland noemen.

In 2016 was het Curacao die in de finale tegen grootmacht Kaapverdië aan het langste eind trok. Zij zijn al maanden aan het voorbereiden en in training om de eretitel en bijbehorende wisselbeker met grote oren dit jaar weer mee naar huis te mogen nemen.

Het WK in Rusland wordt gespeeld door mannen, op het WK Nederland gaan we heren en dames zien. "Kaapverdië won het WK Nederland al 4 keer en is daarmee topfavoriet, maar Nederland, Suriname en Indonesië zijn geduchte tegenstanders. Tijdens de vrij korte wedstrijden kan één moment van onoplettendheid je de das om doen.” aldus Dennis Berk, één van de organisatoren.

Op het WK Nederland draait alles om respect. Fair Play komt in elke meeting uitvoerig terug, of beter gezegd; 'Fair Play 2.0' Een term die de organisatie sinds 2013 voert. Vadym Zellner is directeur van het voetbalfestival: “Op het WK Nederland gaat het niet alleen om respect op het veld tegenover je tegenstander. Wij vinden het net zo belangrijk dat het publiek zich ook positief opstelt richting elkaar, spelers en scheidsrechters. Respect voor Culturele achtergrond, geloofsovertuiging, sekse, maar ook seksuele voorkeur is bij ons een groot goed.”

De dames van Colombia maakten de laatste editie in 2016 een groot feest van hun deelname. Zonder overtredingen wisten zij het voor elkaar te krijgen om tevreden en met een lach op het gezicht van het veld te stappen met een doelsaldo van maarliefst - 53. Zij zijn het grote voorbeeld voor waar het WK Nederland voor staat. Trots, gezelligheid en feest.

Het WK Nederland vindt plaats op het Bijlmer Sportpark op 16 en 17 juni 2018. Met de verhuizing komt het Bijlmer Sportpark als 4e locatie in het rijtje van Sporthal Zeeburg, Olympisch Stadion en Sportpark Middenmeer waar het WK Nederland, daarvoor WK Amsterdam genoemd ooit werd georganiseerd. Op zaterdag worden de poule-rondes gespeeld, op zondag de finalerondes. Op de website van de organisatie is terug te vinden welke landen er dit jaar allemaal mee doen aan het toernooi.

Nederland speelt zaterdag op het WK voetbal (Foto: wkvoetbal.nu)
Nederland speelt zaterdag op het WK voetbal (Foto: wkvoetbal.nu)

Meer dan 2300 verdachte pedofielen opgepakt in de VS

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een bericht naar buiten gebracht met een ietwat gemengde inhoud: ruim 2300 mensen zijn gearresteerd in een enorm onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen. Dat zijn mogelijk toch weer ruim 2300 viespeuken minder, maar dat er überhaupt zoveel gearresteerd moeten worden is natuurlijk uiterst treurig te noemen.

Samen met Internet Crimes Against Children (ICAC) deed het ministerie in maart, april en mei in alle Amerikaanse staten uitgebreid onderzoek. Daarbij waren meer dan 4500 mensen betrokken, vanuit alle lagen van de autoriteiten in de VS. Tijdens de operatie, Broken Heart, werden meer dan 25.000 klachten van seksueel misbruik onderzocht, wat uiteindelijk tot de arrestatie leidde van meer dan 2300 mensen.

Het gaat specifiek om mensen die zich online misdragen hebben. Denk daarbij aan het produceren, verspreiden of in bezit hebben van kinderporno, het online lokken van kinderen voor seksuele doeleinden, het smokkelen van kinderen om dezelfde redenen en het reizen om kinderen in andere staten of landen te misbruiken.

Van de vele honderden arrestaten worden 195 mensen verdacht van het zelf produceren van kinderporno of het zelf misbruiken van kinderen. In totaal zijn 383 kinderen geïdentificeerd die slachtoffer zijn geworden van diverse vormen van misbruik. "Elke potentiële crimineel moet gewaarschuwd zijn: het ministerie zal onverminderd blijven jagen op hen die van onze kinderen slachtoffers maken", aldus minister Jeff Sessions.

Man aangehouden die kleuter in kofferbak stopte

De politie heeft woensdagochtend een 24-jarige man uit Weert aangehouden op verdenking van ontvoering van een 6-jarig meisje op 6 juni in die stad. Na onderzoek van Politie Weert en de recherche kwamen ze de man op het spoor.

De politie heeft vorige week een onderzoek opgestart nadat een 6-jarig meisje korte tijd in een auto werd meegenomen vanaf de Maastrichtstraat in de wijk Groenewoud. Na getuigenoproepen in de media kwamen er diverse tips bij de politie binnen, maar met name de goede medewerking van inwoners uit de wijk heeft bijgedragen aan de aanhouding van de verdachte. Tijdens het buurtonderzoek werd de volledige medewerking verleend door de inwoners, en werden er ook beelden bij de politie aangeleverd. Op die beelden was o.a. de auto van de verdachte te zien.

De verdachte is vervolgens woensdag in zijn woning in Weert aangehouden. De politie gaat er op dit moment niet vanuit dat er meerdere verdachten betrokken zijn bij de ontvoering, en dat hij alleen handelde. Ook wordt er vanuit gegaan dat er daadwerkelijk een kortstondige ontvoering heeft plaatsgevonden en het meisje in de auto is meegenomen. De verdachte zit vast en wordt verhoord. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de Rechter Commissaris.

Boksers Canelo en Golovkin gaan de ring in voor rematch

Op 15 september is het dan eindelijk zover: de langverwachte rematch tussen boksers Gennady GGG Golovkin en Saul Canelo Alvarez. De twee vochten in september vorig jaar tegen elkaar, maar dat eindigde in een gelijkspel. In mei zouden ze weer in de ring stappen, maar door dopingproblemen van de Mexicaan ging dat niet door.

Lang werd onderhandeld tussen de kampen van Golovkin en Alvarez, maar het leek erop dat er geen overeenkomst bereikt werd. Oud-kampioen Oscar De La Hoya, manager van Canelo, deed deze week een allerlaatste bod en dat werd na nog wat onderhandelen geaccepteerd door de Kazakh Golovkin. 

Golovkin wilde de opbrengst van het gevecht onderling 50-50 verdelen, maar dat was voor De La Hoya geen optie. Hij kwam met 60-40 in het voordeel van zijn pupil, wat nu uiteindelijk is teruggebracht naar 57.5-42.5, wat Golovkin alsnog zo'n dertig miljoen dollar op kan leveren. De Kazakh accepteerde in eerste instantie al een split van 65-35 in zijn nadeel, maar wil nu gecompenseerd worden voor het mislopen van een flinke zak geld door de positieve dopingtest van Alvarez.

Golovkin raakte onlangs zijn IBF-wereldtitel kwijt, omdat hij op 3 augustus niet in actie komt tegen de Oekraïner Sergey Derevianchenko, de door de IBF naar voren geschoven verplichte uitdager voor GGG. De strijd tussen hem en Canelo wordt vermoedelijk gehouden in de T-Mobile Arena in Las Vegas, met als inzet de WBA- en WBC-wereldtitels in het middengewicht (-72,6kg), beiden in bezit van de Kazakh.

Buiten Alvarez werd ook gesproken over een gevecht tussen Golovkin en Billy Joe Saunders, de WBO-wereldkampioen, die onlangs een gevecht met Martin Murray op 23 juni annuleerde.

Politie neemt 18 gestolen canta's in beslag

In een onderzoek naar de diefstal van Canta’s is de Amsterdamse recherche afgelopen tijd zeven verdachten op het spoor gekomen. In totaal werden achttien gestolen Canta’s in beslag genomen.

Rechercheurs van de districtsrecherche Amsterdam-West stelden aan het begin van het jaar een onderzoek in nadat meerdere aangiftes waren gedaan van diefstal van de voertuigen. Onder de slachtoffers bevonden zich kwetsbare ouderen die zeer afhankelijk zijn van de Canta’s. Meerdere gedupeerden waren na de diefstal noodgedwongen aan huis gekluisterd.

Voor de recherche was dit een belangrijke reden om de jacht op de dieven te openen. Na enige tijd kwamen zij enkele verdachten op het spoor, zowel verdachten van de diefstallen als de personen die de gestolen Canta’s hadden gekocht. De verdachten zijn Amsterdammers in de leeftijd van 17 tot en met 62 jaar, waaronder een vader en een zoon. De laatste twee gelden als hoofdverdachten in het onderzoek. Zij werden eind maart aangehouden voor meerdere diefstallen. Het voorarrest van de vader is verlengd. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag 13 juni beslist.

In totaal werden achttien Canta’s in beslag genomen op verschillende plekken in Amsterdam. Rechercheurs doen hun uiterste best om de in beslag genomen kleine voertuigen terug te geven aan de rechtmatige eigenaren.

7 arrestaties om 18 gestolen canta's (Foto: Politie.nl)
Politie neemt 18 gestolen canta's in beslag (Foto: Politie.nl)

Zwangere lerares (28) neukt leerling (15), zes jaar cel

Ene Katherine Ruth Harper kan zes jaar lang achter de tralies nadenken over een neukpartijtje dat ze had met een 15-jarige leerling. De 28-jarige Harper, lerares Engels op een middelbare school in Texas, haalde de jongeman over tot de seks en dat werd ontdekt.

Na haar celstraf van zes jaar moet juf Katherine zich ook nog tien jaar gedragen, anders kan ze linea recta terug naar de bajes. Daarnaast wordt ze opgenomen in het register voor zedendelinquenten, zodat een ieder kan zien dat de lerares zich aan een minderjarige leerling vergrepen heeft.

Mevrouw Harper was op het moment van haar arrestatie, vorig jaar, overigens hoogzwanger. Het is nog altijd niet duidelijk of de tiener wellicht de vader is, maar vermoedelijk is dat niet het geval: het vermoeden bestaat dat Harper al zwanger was toen ze het bed deelde met haar slachtoffer.

Blokhuis: 'maak postnatale depressie bespreekbaar'

In Nederland ontwikkelen jaarlijks ruim 23.400 vrouwen een depressie na de bevalling. Dat is 1 op de 8 moeders. Velen van hen durven hun situatie niet aan te kaarten. Zij zijn bang om gezien te worden als een slechte moeder (47,4%) en willen anderen niet belasten (52,2%), blijkt uit een peiling onder vrouwen die (signalen van) een postnatale depressie hebben gehad. Hierdoor blijft postnatale depressie, ook wel postpartum depressie (PPD) genoemd, te vaak onbesproken. Daarom geeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) extra aandacht aan postnatale depressie binnen de Hey, het is oké-campagne. Het startsein gaf hij vandaag samen met Jennie Lena, onder andere bekend van The Voice. Ook zij heeft na de geboorte van haar dochter een postnatale depressie gehad. Praten met familie en vrienden hielp haar bij haar herstel.

Blokhuis: “Postnatale depressie is de meest voorkomende aandoening bij pas bevallen vrouwen en kan verstrekkende gevolgen hebben voor moeder, kind en gezin. Het is heel belangrijk dat professionals hier aandacht voor hebben. Maar zeker zo belangrijk is dat net bevallen moeders en hun naasten erover durven te praten. Je bent geen slechte moeder als je niet op een roze wolk zit. Met de campagne willen we het voor deze moeders en hun omgeving makkelijker maken om over hun depressieve gevoelens te praten en zo nodig professionele hulp te vragen. Want we gunnen alle moeders een gelukkige kraamtijd en alle kinderen een goede start in het leven.”

Jennie Lena ontwikkelde na haar zwangerschap een postnatale depressie. Inmiddels gaat het goed met haar. “Ik had geen idee wat mensen bedoelden met die roze wolk. Ik zag hem niet hoor,” zegt Jennie. Omdat haar vrienden en familie hun zorgen en vermoedens over een postpartum depressie uitspraken, kreeg zij snel professionele hulp. “Ik weet niet of ik zelf zo snel aan de bel had getrokken. Ik steun deze campagne omdat ik moeders wil laten zien dat zij niet alleen zijn en mensen om hen heen wil oproepen hun vermoedens van een postnatale depressie altijd uit te spreken.”

Praten helpt
Slecht slapen, stemmingswisselingen en extreem moe zijn. Voor veel pas bevallen moeders klinkt dit misschien als iets wat er gewoon bij hoort. Maar als deze symptomen aanhouden, kunnen het ook signalen van een postnatale depressie zijn. Bijna negen op de tien vrouwen met signalen van postnatale depressie denken dat er veel onwetendheid is. 81% denkt dat het voor mensen uit hun omgeving lastig is de signalen te herkennen. De meerderheid (56%) van de vrouwen die wel hebben gepraat over hun (signalen van een) postnatale depressie geven aan dat zij veel steun vanuit hun omgeving hebben gehad. En driekwart daarvan geeft aan dit heeft bijgedragen aan hun herstel.

Blokhuis: 'maak postnatale depressie bespreekbaar' (Foto: pxhere)
Blokhuis: 'maak postnatale depressie bespreekbaar' (Foto ter illustratie door pxhere)

'De zelfbouwers' verbouwen school tot droomhuis

De Rotterdamsche Vastgoed Maatschappij (DRVM) heeft onlangs van de gemeente Rotterdam een voormalige school aan de Herman Costerstraat 24 gekocht in de Afrikaanderwijk in Rotterdam. DRVM verbouwt deze voormalige school om naar zes woningen.

In het nieuwe televisieprogramma van RTL ‘De Zelfbouwers’ worden vervolgens vanuit alle belangstellenden 6 potentiele kopers geselecteerd op basis van hun creatieve en originele verbouwplannen. Daarna gaan de nieuwe eigenaren zelf aan de slag om hun droomwensen te realiseren.

TV-opnames
De selectieprocedure maar ook de verbouwingen in het schoolgebouw worden gefilmd door cameraploegen die regelmatig aanwezig zijn. Zij filmen alle bouwontwikkelingen. Naast de ontwikkelingen in en rondom het gebouw wordt er een beeld neergezet van de in opkomst zijnde Afrikaanderwijk en de stad Rotterdam. Het kopen van 1 van de zes woningen verplicht tot deelname aan het televisieprogramma.

De opnames in en rondom de voormalige school starten ongeveer 1 juli 2018 en worden ruim een half jaar later afgerond. De presentatie van het RTL programma ‘De Zelfbouwers’ wordt verzorgd door Herman den Blijker en Olcay Gulsen.

Aanmelden
Belangstellenden voor het kopen van een kluswoning in de voormalige school kunnen zich tot uiterlijk dinsdag 10 juli aanstaande aanmelden via www.rtl.nl/zelfbouwers

Trump weer genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

De Amerikaanse president Donald Trump is wederom genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Deze keer is het wel echt, nadat de indiener van een eerdere nominatie eigenlijk van niks bleek te weten.

De nominatie komt nu uit Noorwegen en wel van de rechtste Fremskrittspartiet. Die zien de prijs graag aan Trump toegekend worden wegens zijn toenadering met Noord-Korea. Trump en zijn Noord-Koreaanse evenknie Kim Jong-un ontmoetten elkaar dinsdag in Singapore.

De deadline voor nominaties voor dit jaar verstreek in januari, dus Trump zal op zijn vroegst in 2019 de prijs kunnen krijgen. Alleen mensen als politici en academici kunnen officiële nominaties indienen voor de prijs. De Fremskrittspartiet heeft het Noorse Nobelcomité gevraagd om dat te regelen.

Mediation steeds vaker ingezet bij strafzaken

Het aantal mediations in strafzaken stijgt. Werden in 2017 nog 950 zaken aangedragen, in de eerste helft van 2018 zijn dat er al 650. Dit staat in het vandaag verschenen Infoblad Mediation in Strafzaken

Afspraken
Van alle zaken die dit jaar in het strafrecht zijn aangedragen voor mediation slaagt driekwart, vergelijkbaar met de cijfers van vorig jaar. Een geslaagde mediation betekent dat beide partijen afspraken hebben gemaakt, bijvoorbeeld over een schadevergoeding. De gemiddelde mediation in een strafzaak duurt ongeveer 2 weken.

Geweldpleging
Ongeveer de helft van de zaken gaat over mishandeling en geweldpleging. Daarbij kan het gaan om conflicten tussen bekenden, bijvoorbeeld bij burenruzies. Maar ook bij zwaardere strafzaken zoals verkeersongevallen met zwaar letsel en huiselijk geweld wordt mediation steeds vaker ingezet.

Mediation in Strafrecht is begonnen in 2013. Na de positieve resultaten, van de eerste jaren heeft Minister Dekker (van Rechtsbescherming) in 2018 één miljoen beschikbaar gesteld voor de verdere doorontwikkeling.

Mediation steeds vaker ingezet bij strafzaken (Foto: pxhere)
Mediation steeds vaker ingezet bij strafzaken (Foto: pxhere)

Afgemaakte bijtbulldog 'was eigenlijk heel lief'

In Harderwijk is ene Binky deze week afgemaakt. Binky was een bulldog en zoals met dergelijke honden wel eens vaker gebeurt ging het zondag helemaal fout: de kruising tussen een Alano Español en een Amerikaanse bulldog greep een labradorpup, die met flink wat moeite bevrijd werd.

Vervolgens werd de eigenaar van Binky in zijn arm gebeten, wat voor zware vleeswonden zorgde. Meneer werd naar het ziekenhuis gebracht, zijn vrouw hield de hond thuis in de bench. "Daar heeft hij de nacht ook doorgebracht", aldus de vrouw.

Naar eigen zeggen was Binky eigenlijk een hele lieve hond. Toch veranderde er anderhalf jaar geleden wel het een en ander: het stel kreeg een zoontje en de hond kon volgens de vrouw zijn plek in de nieuwe rangorde niet vinden. "Hij veranderde enorm en werd heel erg druk", legt ze uit.

Het stel zag in dat dit niet langer kon en probeerde een ander huis voor Binky te vinden. Dat lukte niet, ook niet via een asiel, en een dierenarts weigerde de hond in te laten slapen. Zondag hielp de hond daar een handje bij met de aanval: onder druk van de politie besloot een dierenarts het dier toch te euthanaseren.

"Op die manier is iedereen in de buurt veilig, inclusief wij en ons zoontje", aldus de vrouw. Haar man, die Binky van pup af aan op heeft zien groeien, kon zijn hond tot zijn verdriet niet meer zien. "Maar het is beter zo", zegt zijn vrouw.

Man zoekt en krijgt aandacht van agent

Schreeuwen, toeteren en opvallend rijgedrag vertonen. Een 25-jarige Haarlemse automobilist zocht blijkbaar aandacht op de Lange Herenvest in Haarlem. De man kreeg zijn aandacht, maar dat was niet de aandacht waar hij op had gehoopt. Een agent kreeg de man woensdag rond 23.45 uur in het vizier. Op het moment dat de politieagent keerde om poolshoogte te nemen, maakte de Haarlemmer een paar flinke verkeersovertredingen.

De bestuurder had geen zin om op de auto’s voor zich te wachten. Daarbij reed hij over een doorgetrokken streep en passeerde daarbij een vluchtheuvel via de linkerzijde van de weg. Daarbij liep de snelheid op tot 120 kilometer per uur. De maximum snelheid is daar 50 kilometer per uur. De Haarlemmer werd aan de kant van de weg gezet en daarbij kreeg hij zijn verdiende aandacht. Zo kon de man onder meer zijn rijbewijs inleveren.

Man zoekt en krijgt aandacht van agent (Foto: stockfoto politie.nl)
Man zoekt en krijgt aandacht van agent (Foto: stockfoto politie.nl)

Ernstig zieke oud-militair krijgt erepenning

De ernstig zieke luitenant-kolonel b.d. Van Erp heeft gisteren de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons ontvangen. Hij kreeg die onderscheiding vanwege zijn optreden in 1991 tijdens inzet in Irak. De Erepenning wordt verleend aan mensen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering.

Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten reikte het eremetaal uit. Dat gebeurde op De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot in het bijzijn van familie van Van Erp. Van Erp maakte destijds als enige Nederlander deel uit van een VN-team, belast met de ontmanteling van chemische wapens en explosieven in Irak. Hij was hierbij ingedeeld vanwege zijn bekwaamheid als genieofficier en springstoffenexpert.

Zijn taak was om toezicht te houden op het vernietigen van raketten en granaten door Irakees personeel. Ook moest hij controleren of de opslagfaciliteiten voor nucleaire, biologische en chemische wapens wellicht boobytraps bevatten en stabiel genoeg waren om in te werken. Op 6 september 1991 hield Van Erp toezicht in een voormalige munitiefabriek op 50 kilometer van Bagdad.

Terwijl het Irakese personeel met snijbranders een aantal artilleriegranaten vernietigde, vond er plotseling een explosie plaats. Hierbij kwam zenuwgas vrij. Van Erp zag dit gebeuren en merkte ook onmiddellijk dat de Irakese voorman besmet was. Hij aarzelde geen moment en snelde gelijk op het slachtoffer toe. Samen met zijn chauffeur zette hij het slachtoffer achter in zijn voertuig. Het drietal snelde naar het ziekenhuis op 5 á 6 kilometer afstand.

Besmet met zenuwgas
Onderweg moest het slachtoffer overgeven. De chauffeur en Van Erp zaten helemaal onder. Hierdoor kwamen ook zij in aanraking met het levensgevaarlijke gifgas. Maar zij zetten onverminderd door.

Per radio informeerden zij het ziekenhuis. Toen zij arriveerden, kreeg het slachtoffer van de arts drie atropine-injecties en de chauffeur en Van Erp ieder één injectie. Toen Van Erp een dag later het ziekenhuis bezocht, hoorde hij dat het slachtoffer het had gered. En dat dat in grote mate te danken was aan zijn kordate en snelle optreden. Zonder zijn ingrijpen, had deze man een noodlottig einde gehad.

Erepenning
De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon (officiële schrijfwijze: Eerepenning voor Menschlievend Hulpbetoon) is, na de Militaire Willems-Orde, de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding. Er bestaat een bronzen, zilveren en gouden uitvoering.

Ernstig zieke oud-militair krijgt erepenning (Foto: Defensie.nl)
Ernstig zieke oud-militair krijgt erepenning (Foto: Defensie.nl)

WK voetbal - voorbeschouwing groep A

Donderdagmiddag spelen Rusland en Saoedi-Arabië de openingswedstrijd van het WK voetbal in Rusland. Verder bestaat groep A uit Egypte en Uruguay. Grote vraag is of de Egyptische sterspeler Mohamed Salah op tijd fit geraakt.

Rusland
Als gastheer hoefde Rusland geen kwalificatiewedstrijden te spelen en daardoor is de ploeg al een lange tijd niet serieus getest.

Ze staan echter te popelen om zichzelf te bewijzen voor de eigen natie en de toekijkende wereld. Sinds de Sovjet-Unie uiteen viel, kwam men nimmer meer voorbij de groepsfase. Dat gaat ook nu niet gemakkelijk zijn, zelfs niet op eigen bodem.

Het is voor Rusland essentieel dat ze het toernooi met een vliegende start tegen Saudi-Arabië kunnen beginnen.

Huidige FIFA Ranking: 66
Eerdere WK-deelnames: 11 - 1958, 1962, 1966, 1970, 1982, 1986, 1990 (allemaal als
Sovjet-Unie), 1994, 2002, 2014
Beste WK-resultaat: Vierde plek - 1966
Groepswedstrijden: 14 juni vs Saudi-Arabië, 19 juni vs Egypte, 25 juni vs Uruguay
Aanvoerder: Igor Akinfeev
Sterspeler: Aleksandr Golovin

Saoedi-Arabië
Saoedi-Arabië kwalificeerde zich voor de World Cup door als tweede te eindigen in de kwalificatiepoule van Azië.

Australië mag daar ook aan deelnemen en won versloeg de Saoedi’s nipt op doelsaldo. Daarna volgde een zenuwslopende slotronde waarbij Saudi-Arabië uiteindelijk met 1-0 won van Japan. Daarmee werd het ticket naar Rusland verdiend en daar komt het Aziatische land bepaald niet zonder wedstrijdritme aan.

De ploeg speelde een groot aantal wedstrijden om zich voor te bereiden op het WK. Sinds de wedstrijd tegen Japan speelde het land maar liefst zeventien! oefenwedstrijden.

Huidige FIFA Ranking: 67
Eerdere WK-deelnames: 4 - 1994, 1998, 2002, 2006
Beste WK-resultaat: Laatste 16 - 1994
Groepswedstrijden: 14 juni vs Rusland, 20 juni vs Uruguay, 25 juni vs Egypte
Aanvoerder: Osama Hawsawi
Sterspeler: Fahad Al-Muwallad

Egypte
De historie van Egypte op het WK gaat verder terug dan enig ander Afrikaans land, aangezien zij de eerste waren om deel te nemen aan de competitie in 1934.

Toch is hun deelname altijd van korte duur geweest. Bijna honderd jaar geleden werden ze meteen uitgeschakeld door Hongarije en de tweede keer, 56 jaar later, ging het opnieuw mis in de eerste ronde.

Weer bijna dertig jaar later moet het ditmaal beter gaan. Onder leiding van Mohamed Salah, de grote ster van Liverpool en een van de populairste spelers ter wereld, zou de tweede ronde bereikt moeten worden, echter de sterspeler raakte geblesseerd in de Champions League-finale op 26 mei. Of Salah op tijd fit is voor de eerste wedstrijd is een groot vraagteken. Inmiddels heeft de spits met het Egyptische elftal meegetraind.

Huidige FIFA Ranking: 46
Eerdere WK-deelnames: 2 - 1934, 1990
Beste WK-resultaat: Groepsfase
Groepswedstrijden: 15 juni vs Uruguay, 19 juni vs Rusland, 25 juni vs Saudi-Arabië
Aanvoerder: Essam El Hadary
Sterspeler: Mohamed Salah

Uruguay
Hoewel Uruguay slechts een kleine vier miljoen inwoners heeft, kan het bogen op een WK-historie waar maar weinig landen zich mee kunnen meten.

Het Zuid-Amerikaanse land is tweevoudig winnaar en mag zich bovendien de allereerste WK-kampioen ooit noemen. In 1930 won het in eigen land, weigerde daarna deelname tot 1950 en won toen opnieuw, door thuisland Brazilië te verslaan in het legendarische Maracana.

Sinds die gloriedagen gaat het wat minder, maar in 2014 hebben ze bewezen nog steeds een land te zijn om rekening mee te houden. Met Luis Suarez als leider verwachten ze minimaal de tweede ronde te halen.

Huidige FIFA Ranking: 17
Eerdere WK-deelnames: 12 – 1930, 1950, 1954, 1962, 1966, 1970, 1974, 1986,
1990, 2002, 2010, 2014
Beste WK-resultaat: Winnaar - 1930, 1950
Groepswedstrijden: 15 juni vs Egypte, 20 juni vs Saudi-Arabië, 25 juni vs Rusland
Aanvoerder: Diego Godín
Sterspeler: Luis Suárez

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 24

'De Exorcist van deze tijd', zo wordt Hereditary door de marketingcampagne genoemd. Grootspraak? Dat kun je vanaf deze week zelf beoordelen in de bioscoop.

Ook Love, Simon komt, na in het buitenland al goed te zijn ontvangen, hier in de zalen. Daarnaast gaat Gus van Sants nieuwe film deze week in première en kunnen fans van J.K. Simmons hem bewonderen in The Bachelors.

Hereditary

Nadat de grootmoeder van de familie Graham overlijdt, werpt de aanwezigheid van deze weinig geliefde vrouw nog steeds een schaduw op het gezin. Vooral haar kleindochter Charlie, voor wie ze altijd al een ongewone fascinatie had, lijdt eronder. De Grahams zitten nog midden in hun rouwproces wanneer langzaam maar zeker de afschuwelijke waarheid over hun afkomst aan het licht komt. Annie, de moeder binnen het gezin, wordt gedwongen om een duister pad in te slaan om te kunnen ontsnappen aan het noodlot dat hen allen te wachten staat.

Love, Simon

Iedereen verdient de ware liefde. Maar voor de zeventienjarige Simon Spier (Nick Robinson) is het net iets ingewikkelder: hij moet zijn familie en vrienden nog vertellen dat hij homoseksueel is én hij weet niet wie de anonieme klasgenoot is op wie hij online verliefd is geworden. Het oplossen van beide kwesties blijkt hilarisch, angstaanjagend en zet zijn leven totaal op zijn kop. Love, Simon is een grappig en oprecht verhaal over opgroeien, en alle hectiek rondom jezelf vinden en verliefd worden.

Don't Worry, He Won't Get Far on Foot

John Callahan (Joaquin Phoenix) bruist van de levenslust, heeft een talent voor politiek incorrecte humor en een drankprobleem. Na een wilde feestnacht belandt hij voor de rest van zijn leven in een rolstoel. Vanuit een schijnbaar uitzichtloze situatie maakt John echter een vriend (Jonah Hill) voor het leven binnen een excentrieke AA-groep. Bovendien ontmoet hij de vrouw van zijn leven (Rooney Mara) en verwerft hij nationale faam en glorie met zijn schofferende cartoons. Gewapend met een stevige dosis sarcastische humor en snijdende eerlijkheid, wordt John een voorbeeld van levensvreugde.

The Bachelors

Ontroerende, maar vaak ook onweerstaanbaar grappige film over verlies en verwerking, liefde en verzoening, met schitterende vertolkingen van Simmons en Delpy, maar ook van jong talent Josh Wiggins (Max, Hellion, Mean Dreams) en Odeya Rush (Goosebumps, The Giver).

Utøya 22. juli

Op 22 juli 2011 laat een zwaarbewapende rechtsextremist een bom afgaan in Oslo, waarna hij richting het eiland Utøya trekt waar een zomerkamp voor jongeren plaatsvindt. Geschokt door het nieuws uit de hoofdstad zijn de jongeren in contact met hun familie thuis om ze gerust te stellen dat ze ver van het incident vandaan en veilig zijn. Tot er opeens schoten te horen zijn. In één take volgen we de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven.

Charlie & Hannah gaan uit

Een prettig gestoorde romantische komedie over liefde, seks, en – vooral – exen, vol met bizarre ontmoetingen en verbijsterende gebeurtenissen.

Check het schema van je lokale bioscoop of filmhuis om te zien wanneer je deze titels kunt bekijken. Welke film ga jij zeker dit weekend meteen checken?

Zoover: 'Terschelling is het mooiste eiland van Nederland'

Toerismeplatform Zoover heeft Terschelling uitgeroepen tot mooiste eiland van Nederland. Achtduizend mensen deden mee aan een onderzoek en 38 procent daarvan koos voor het Friese Waddeneiland, bekend als fietseiland.

Texel en Ameland zijn ook populair en eindigden onder Terschelling, dat het vooral moet hebben van 'onbegrensde' stranden, de fraaie vuurtoren en een kilometer of zeventig aan fietspaden. Vorig jaar won Vlieland, maar dat zakte met dertien procent nu naar plek vier, voor Schiermonnikoog.

Schouwen-Duiveland en Walcheren, twee Zeeuwse eilanden, waren de hoogst scorende niet-Waddeneilanden.

Nu zijn we zelf natuurlijk ook benieuwd, dus vandaar dat het alvast tijd is voor de vraag van de dag: wat vindt jij de mooiste plek van Nederland?

5 Afghanen aangehouden omdat ze geen id-kaart konden laten zien

In de nacht van woensdag op donderdag waren agenten van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant bezig met een controle. Omstreeks 03:50 uur zagen zij vanaf de A16 een personenauto met een Frans kenteken de Westelijke Parallelweg in Zevenbergschen Hoek oprijden. Omdat de verlichting van het voertuig niet in orde was, besloten de agenten de auto en de inzittenden te controleren.

In eerste instantie reageerde de bestuurder van de auto niet op het stopteken dat hem door de politie werd gegeven. Nadat de agenten met hun dienstauto voor de auto gingen rijden stopte de Franse auto.

In de auto troffen de agenten drie mannen (22, 25 en 29 jaar oud) en twee jongens (12 en 13 jaar oud) aan die verklaarden uit Afghanistan te komen. Omdat geen van de inzittenden een geldig legitimatiebewijs kon tonen zijn alle betrokkenen aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex. De zaak wordt overgedragen aan de vreemdelingenpolitie die een onderzoek gaat instellen.

Agent ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim

De politie heeft een medewerker die in november 2017 buiten functie werd gesteld in verband met een onderzoek naar ernstig plichtsverzuim ontslagen. De afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie startte een onderzoek naar de medewerker nadat het vermoeden was ontstaan dat hij bewust informatie verkeerd vastlegde in de politiesystemen.

Dit onderzoek is nu afgerond. De vermoedens zijn bevestigd en de conclusie is daarom dat er inderdaad sprake was van ernstig plichtsverzuim. Dit was voor de leiding van de eenheid Oost Nederland reden om de medewerker te ontslaan.

Japanse stemmen voor Ghost of Tsushima

Ontwikkelaar Sucker Punch heeft bevestigd dat er een optie komt om Japanse stemmen aan te zetten in Ghost of Tsushima. Direct na de onthulling van de E3-trailer van de game werd hier veelvuldig om gevraagd.

Waar in de gameplaytrailer van de game de Mongoolse tegenstanders wel in hun eigen taal spreken, heeft hoofdpersoon Jin een opvallend Amerikaanse tongval voor een Japanse samoerai. Sucker Punch heeft aangegeven dat Japanse stemmen met Engelse ondertiteling ook een optie gaat zijn. Ze gaan zelfs nog een stapje verder en hebben een audioscout naar Japan gestuurd om onder andere inheemse vogels op te nemen. Ze doen er alles aan om de game zo authentiek mogelijk te maken. De locatie en de tijd waarin het zich afspeelt moeten perfect gepresenteerd worden, zodat het voor spelers net is alsof ze echt terug in de tijd gaan.

Wanneer Ghost of Tsushima uit gaat komen is nog niet bekend, wel weten we dat die alleen op PlayStation 4 beschikbaar komt. Bekijk hieronder nogmaals de sfeervolle trailer.

TunesiŽr gepakt met grote hoeveelheid ricine

Gezellige buurman heb je dan. Woon je in Keulen naast een sympathieke 29-jarige Tunesiër, blijkt dat hij in zijn flatje een berg ricine had verstopt. Ricine is een van de dodelijkste giffen die we kennen. Een hoeveelheid van 30 milligram is al dodelijk.

De politie vond het gif na een inval. Ricine wordt vooral gebruikt voor biologische oorlogsvoering en terrorisme. De politie zegt niet te weten wat de man met het gif van plan was, maar sluit niet uit dat hij er weinig goede bedoelingen mee had.

De man woonde pas sinds november 2016 in Duitsland. De politie kwam de man na een anonieme tip op het spoor.

Fortnite-account PS4 niet te gebruiken op ander systeem

Dat Sony het niet zo heeft op cross-platform gaming zal bij veel mensen wel bekend zijn. Bij games als MinecraftRocket League en Fortnite speel je steevast met en tegen andere mensen met een PlayStation – al glipt de cross-platform functie af en toe toch tijdelijk door Sony's net. Bij Fortnite gaat Sony zelfs nog een stapje verder. Het account dat je gebruikt op je PlayStation 4, kun je namelijk niet gebruiken op een ander systeem.

Nu Fortnite ook beschikbaar is voor Nintendo Switch, zijn er veel gamers die deze versie eens willen proberen. Speel je de game al op PS4, dan kun je echter niet inloggen met dat account. Dat is namelijk voor altijd gelinkt aan je PlayStation-account. Het account ontkoppelen lost het probleem niet op. Het enige wat je daarmee bereikt is dat je geen Fortnite-account meer op je PS4 hebt. Sterker nog, zelfs als je iets aangeschaft hebt op pc en vervolgens met het account inlogt op PS4, kan je er alleen nog maar bij op PS4.

Dit betekent dat je op Switch (of elk ander systeem) een nieuw account aan moet maken en vanaf nul moet beginnen. Eenmaal ingelogd op PS4 blijven je voortgang, skins en battlepasses exclusief gekoppeld aan dat account. Op internet wordt al veel geklaagd op de manier waarop Sony zo Fortnite-accounts praktisch in gijzeling houdt. Het is zeker iets om rekening mee te houden bij de keuze op welk(e) syste(e)m(en) je Fortnite wilt spelen.

Fortnite account ps4 switch

Nederlanders niet bang voor 'nepnieuws'

Nepnieuws is hét hippe woordje van deze tijd. Populair gemaakt door niemand minder dan Donald Trump springt de wereldpolitiek nu op de bandwagon en gebruikt het om wetgeving door te drukken die het mogelijk maakt iedereen de moeder te censureren.

De EU loopt daarin voorop, met initiatieven als EU vs Disinformation, die blind alle berichten waar de EU het niet mee eens is als 'nep' bestempelt en het volk wordt doodsbang gemaakt door overheden en ministers als Ollongren die roepen dat we toch écht iets tegen dat ver-schrik-ke-lij-ke nepnieuws moeten ondernemen. Want mensen zelf laten bepalen wat ze lezen, dát kan natuurlijk zomaar niet. Wat als er iets in staat dat anti-EU is? Nee, liever 'het volk' maar beschermen tegen die vrije nieuwsgaring.

En in veel landen maakt men zich daadwerkelijk zorgen over 'nepnieuws'. In de VS en Spanje ligt het percentage inwoners dat zich druk maakt over dit opgeklopte 'probleem' op ongeveer 65 procent. In Nederland zijn we wel iets skeptischer over de goede bedoelingen van de overheid en ligt dat percentage op ongeveer 30 procent, wat nog steeds zo'n 30 procent teveel is.

IJsselmeergebied krijgt flexibel waterpeil

Op 14 juni 1918 markeerde de publicatie van de Zuiderzeewet in de Staatscourant de start van de Zuiderzeewerken. Vandaag, precies 100 jaar later, tekent minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) een nieuw Peilbesluit. Hiermee komt een eind aan het vaste waterpeil in het IJsselmeergebied. Deze ingreep is nodig om ook in de toekomst voldoende zoetwater beschikbaar te hebben. Het IJsselmeer is een onmisbare waterbron voor bijna een derde van Nederland.

Tot nu toe werd het peil gedurende de zomer op een vast niveau gehouden. Maar door het veranderende klimaat worden de zomers steeds droger en worden we steeds afhankelijker van het water van het IJsselmeer. Door te werken met een flexibel waterpeil kan er nu extra water worden vastgehouden, zodat ook in tijden van droogte voldoende zoetwater beschikbaar blijft. Het nieuwe zomerpeil in het IJsselmeer en Markermeer krijgt een natuurlijker verloop: een hoger peil in het voorjaar en een lager peil aan het einde van de zomer. Vanwege de waterveiligheid en de scheepvaart verandert het waterpeil in de winter niet.

De minister spreekt vanochtend in Lelystad op een congres dat in het teken staat van de 100-jarige Zuiderzeewet: "Met dit nieuwe Peilbesluit bereiden we ons voor op de toekomst. Extreem weer wordt eerder regel dan uitzondering. Alle betrokkenen in het IJsselmeergebied verdienen een groot compliment. Ze hebben met elkaar de soms sterk uiteenlopende belangen bij elkaar gebracht, zodat ik nu een besluit kan nemen waarvan iedereen beter wordt. We krijgen een sterkere natuur, betere recreatievoorzieningen én een toekomstbestendige zoetwatervoorziening."

Aanvullende afspraken
Alle partijen betrokken bij het beheer van het IJsselmeergebied gaan aanvullende afspraken maken over het uitvoeren van het Peilbesluit. Want het is belangrijk dat de regionale watervoorziening, de aan- en afvoer van water, en de waterpeilen van aangrenzende polders en meren goed op elkaar afgestemd blijven. De Rijksoverheid stelt vanuit het Deltafonds 12,1 miljoen euro beschikbaar als bijdrage aan maatregelen ter bevordering van de bevaarbaarheid voor de pleziervaart in het IJsselmeergebied. Het gaat bijvoorbeeld om het verdiepen van de toegangsgeulen van jachthavens.

Peilbesluit 1992
Het nieuwe Peilbesluit vervangt het oude Peilbesluit uit 1992, waarin stond dat Rijkswaterstaat als beheerder een vast waterpeil moest aanhouden. Het nieuwe Peilbesluit is voorbereid door het Deltaprogramma en maakt het voor Rijkswaterstaat mogelijk beter in te spelen op de veranderende weersomstandigheden en de behoefte aan zoetwater. De afgelopen jaren is samengewerkt met provincies, waterschappen, gemeenten, de recreatieve sector en belanghebbenden om tot dit besluit te komen.

IJsselmeergebied krijgt flexibel waterpeil (foto: Pxhere)
IJsselmeergebied krijgt flexibel waterpeil (foto: Pxhere)

Verkrachting Sylvester Stallone nader onderzocht

De openbaar aanklager gaat nader onderzoek verrichten naar de aanklacht die een vrouw tegen Sylvester Stallone heeft ingediend. De actieheld zou de vrouw 27 jaar geleden op brute wijze hebben verkracht. De vrouw was toen 16 jaar oud en zou zijn gedwongen een trio met Stallone en zijn lijfwacht te hebben.

Na afloop zou Stallone haar hebben bedreigd met fysiek geweld als ze haar mond niet zou houden. Naar eigen zeggen deed ze niet eerder aangifte omdat ze zich schaamde.

De actieheld ontkent in alle toonaarden. De vrouw diende de aanklacht in december in. 

Waaghalzend wasbeertje beklimt flatgebouw

In Minnesota (het is wel raak daar) blaast momenteel het internet op. Nou ja, figuurlijk dan. Het beestje was namelijk op zijn gemak een flatgebouw aan het beklimmen in de stad.

Inmiddels heeft de dierenambulance te plaatse het dier weten te vangen en is deze waaghals weer in het wild vrijgelaten.

Activisten hadden zich verzameld tegen het kleine richeltje van minder dan 1,5 vierkante meter en een hoogte groter dan 18 meter waarop het arme dier zich bevond. O nee, wacht, da's alleen in Nederland zo als het om een haan gaat.

Enfin, videobeelden hieronder

 

Kabinet: minder drempels voor gehandicapten

Of het nou gaat om wonen, sporten, werken, onderwijs en cultuur, zorg of vervoer: mensen met een beperking moeten in alle belangrijke onderdelen van het leven merkbaar minder drempels gaan ervaren. Het kabinet wil dat mensen met een beperking daarom op alle niveaus, van agendasetting tot uitvoering, betrokken worden bij het opstellen van plannen om Nederland toegankelijker te maken. Dat staat in het programma ‘Onbeperkt Meedoen’ dat het kabinet vandaag aan de Kamer heeft gestuurd.

In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychische of psychiatrische aandoening. Zij lopen regelmatig letterlijk en figuurlijk tegen obstakels aan. Er wordt al veel gedaan om mensen met een beperking mee te kunnen laten doen. Maar mensen ervaren dat nog niet altijd. Het kabinet wil op verschillende terreinen betekenisvolle stappen zetten. Het gaat hier onder andere om:

  1. Het ontwikkelen van een richtlijn voor toegankelijk bouwen en verbouwen, zodat voor iedereen die betrokken is in het ontwikkel- en bouwproces duidelijk is wanneer een gebouw goed toegankelijk is en welke maatregelen daarvoor nodig zijn.
  2. Er komt in de verschillende onderwijssectoren een dialoog met koepels, scholen, docenten, leerlingen en hun ouders over inclusiever onderwijs, het verbeteren van de ondersteuning voor leerlingen en studenten en het wegnemen van drempels in het leren en studeren.
  3. Er worden nieuwe streefcijfers voor de toegankelijkheid van bus- en tramhaltes en treinstations vastgesteld. Zo moeten in 2030 alle stations toegankelijk zijn gemaakt.
  4. Per 1 januari 2019 moeten alle stemlokalen toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking.
  5. Er wordt ingezet op het vergroten van de toegankelijkheid van websites en apps.
  6. Het kabinet trekt in het programma samen op met ervaringdeskundigen, gemeenten, bedrijven, brancheorganisaties en de Alliantie van samenwerkende organisaties van mensen met een beperking of chronische ziekte.

Vandaag maakten werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland bekend dat ze tienduizenden ondernemers in de detailhandel, de horeca en de levensmiddelensector actief met actieplannen gaan helpen om hun bedrijf of website toegankelijker te maken.

De VNG zal op hun beurt een kopgroep vormen van 25 gemeenten die voorop lopen bij het uitvoeren van het VN-Verdrag Handicap. De groep gaat met hun ideeën andere gemeenten helpen.

Het kabinet ondersteunt de Alliantie, VNO-NCW, MKB-Nederland en de VNG met 3 miljoen euro om hun plannen uit te voeren.

Sinds 14 juli 2016 geldt het VN-verdrag Handicap. Het doel van dit verdrag is dat de positie van mensen met een handicap verbetert. Op www.meedoenmeteenhandicap.nl is informatie te vinden over wat mensen kunnen doen om bijvoorbeeld hun winkel of sportclub toegankelijker te maken.

Vrouw steekt hoofd in uitlaat op muziekfestival

Wat doe je als je op een muziekfestival bent en je de takkeherrie van een van de bandjes niet meer kunt verdragen? Precies: dan steek je je kop in een uitlaat.

Nou ja, of dat de werkelijke reden was waarom ze besloot een auto te headfucken is onduidelijk. Wel duidelijk is dat de brandweer haar uit haar benarde positie moest bevrijden. Ze kreeg van de politie daarnaast ook nog een boete wegens drinken onder de wettelijke leeftijd. In Amerika is de minimumleeftijd voor het consumeren van alcohol 21 jaar.

Zware bom van 'Bommen Berend' uit 1672 gevonden in Groningen

Bij opgravingen in Groningen is een bijzonder toffe, doch ietwat explosieve ontdekking gedaan. Er werd een heuse bom gevonden, ruim 40 kilogram zwaar, en ook wel een beetje aan de oude kant: naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een bom uit 1672.

Het zou een mortiergranaat zijn van Bommen Berend. Tijdens de belegering van de bisschop van Munster, Bernard van Galen, werd het ding destijds op de stad afgeschoten. De Kanonenbischof belegerde wel meer steden in Nederland en in Groningen bleek twee meter onder de zandlaag van de Hondsrug nog zo'n ding te liggen. De bedoeling was vermoedelijk om de inmiddels niet meer bestaande Steentilpoort te raken.

Stadsarcheoloog Gert Kortekaas vertelt dat het zwarte kruit bij de vondst nog geroken werd. Ook zat er nog een net van touw en pek om het explosief, waardoor het ding naar alle waarschijnlijkheid niet is ontploft - een wat mislukte poging om de bom als brandbom richting Groningen te slingeren. De EOD concludeerde na het verwijderen van een houten prop dat de bom inmiddels is gevuld met water in plaats van kruit, waardoor het voorwerp geen gevaar vormt en in Groningen mag blijven.

Men hoopt de bom op 28 augustus, tijdens het Groningens Ontzet, aan de inwoners van de stad tentoon te kunnen stellen.

Man komt na eigen crematie weer tot leven

Een vrouw uit Japan schrok zich te pletter toen een jaar na de crematie van haar man deze plotseling weer voor haar neus stond.

In juni vorig jaar raakte haar man vermist en na enige tijd vond de politie het lijk van de man in de rivier. Deze werd vrijgegeven aan de familie, herkend door onder meer zijn vrouw en nog twee familieleden en daarna door de rouwende familie tot as wedergekeerd in crematorium.

Toen de man plotseling weer op de stoep stond begon men te twijfelen aan de eerdere identificatie. Na het verwittigen van de politie heeft deze toegegeven een fout te hebben gemaakt. Rond diezelfde tijd vorig jaar was nóg een man vermist. De urn is inmiddels naar de familie van die man overgebracht.

Wat de man afgelopen jaar heeft gedaan en waar hij is geweest is onbekend.

Stevige vechtpartij in Braziliaanse voetbalcompetitie

De Campeonato Brasileiro, het is er altijd gezellig. Dat bleek woensdagavond ook weer in het Allianz Parque in São Paulo, waar Palmeiras bezoek kreeg van koploper Flamengo uit Rio de Janeiro.

Het stond er 1-1 en daar leek het ook mee te eindigen, tot een speler van Palmeiras in de slotfase neergelegd werd. Er ontstond een flinke vechtpartij, waar de scheidsrechter uiteindelijk zes rode kaarten voor trok, drie aan beide kanten.

Bij de thuisploeg werd onder meer keeper Jailson weggestuurd, waardoor de met een bandage op zijn hoofd spelende Moises een keepersshirt van bankzitter Weverton moest lenen om het doel nog even schoon te houden, wat wel lukte: het bleef bij 1-1.

Een robbertje vechten in São Paulo (Bron: YouTube)

MLB: Tiener Soto slaat Nationals langs Yankees met twee homeruns

De honkballers van de Washington Nationals hebben in de Bronx een zege geboekt op de New York Yankees. Dat was voor een groot deel te danken aan Juan Soto, de pas 19-jarige Dominicaan die vorige maand debuteerde door met een homerun gelijk drie runs binnen te slaan.

De Yankees stonden na drie innings met 3-1 voor, maar met Daniel Murphy en Matt Adams op de honken sloeg Soto zijn vierde homerun van het jaar: 3-4. Gleyber Torres bracht de Yankees met een homerun langszij, maar in de zevende inning mepte Soto de bal nog eens de tribunes in, waarmee hij de eindstand op 4-5 bepaalde.

De Seattle Mariners wonnen thuis van de Los Angeles Angels op fraaie wijze. Via 4-6 kwamen de Mariners terug op gelijke hoogte en in de negende inning sloegen ze toe: Mitch Haniger sloeg een homerun met Jean Segura op de honken, waardoor de Mariners met 8-6 wonnen. 

Uitslagen MLB woensdag
Atlanta Braves - New York Mets 2-0
Tampa Bay Rays - Toronto Blue Jays 1-0
Milwaukee Brewers - Chicago Cubs 1-0
Baltimore Orioles - Boston Red Sox 1-5
Arizona Diamondbacks - Pittsburgh Pirates 4-5
Seattle Mariners - Los Angeles Angels 8-6
New York Yankees - Washington Nationals 4-5
Philadelphia Phillies - Colorado Rockies 2-7
Detroit Tigers - Minnesota Twins 5-2
Miami Marlins - San Francisco Giants 5-4
Chicago White Sox - Cleveland Indians 3-2
Kansas City Royals - Cincinnati Reds 0-7
St.Louis Cardinals - San Diego Padres 2-4
Oakland Athletics - Houston Astros 5-13
Los Angeles Dodgers - Texas Rangers 3-2

Soto steelt de show (Bron: YouTube)

Schippers wint 200m in Ostrava, verspringtiener maakt weer indruk

Atlete Dafne Schippers heeft tijdens de Zlata Tretra in Ostrava, buiten de Diamond League en grote toernooien doorgaans een van de sterkst bezette wedstrijden op de kalender, de 200 meter gewonnen.

De Nederlandse maakte met haar tijd van 22,52 geen geweldige indruk, maar hield wel Murielle Ahouré uit Ivoorkust achter zich. Met 22,84 pakte Jamile Samuel de vierde plek in Tsjechië. Aaron Brown won in 20,05 bij de mannen, waar Solomon Bockarie in 20,55 achteraan eindigde.

Diezelfde Bockarie snelde op de 100 meter in 10,47 naar de tweede plek in de B-wedstrijd. Het hoofdnummer werd gewonnen door Justin Gatlin, die met 10,03 een enigszins tegenvallende tijd liep. Mutaz Essa Barshim deed het ook weer goed: de Qatarese hoogspringer ging op 2,34 en 2,36 meter de mist in, maar op 2,38 meter haalde hij zijn enige overgebleven poging wél.

De 19-jarige Cubaan Juan Miguel Echevarria zette zijn droomjaar in het verspringen weer voort. Na een wonderbaarlijke sprong van 8,83 meter in Stockholm - met 0,1 m/s teveel rugwind - sprong hij in Ostrava naar 8,66 meter en dit keer was het wél geldig. Echevarria, die ook nog twee keer tot 8,54 kwam, stijgt daarmee naar de gedeeld tiende plek op de eeuwige wereldranglijst.

Kogelstoter Tom Walsh pakte met 22,16 meter weer op knappe wijze de zege. De wereldkampioen was net iets te sterk voor de Pool Michal Haratyk, die met 22,08 meter wel als eerste Pool ooit de grens van 22 meter passeerde.

FOK! Wat een weer: wat lichte regen

Goeiedag!  

Ja, het zijn maar saaie tijden voor een weerliefhebber. Toch denk ik wel dat het voor de meeste mensen wel lekker is dat het even wat koeler is. Echt warm weer zit er de komende tijd echter niet meer in. Niet dat het koud wordt, maar vooruit we zijn veel warmer gewend. Het weerbeeld mag mijn insziens wel wat spectaculairder, want gisteren hadden we wolkenvelden en dat was het wel. Lokaal vielen er wel wat buitjes, maar die deden uw regenliefhebber niet aan en zodoende kon ik de zoveelste droge dag noteren. In de loop van de middag klaarde het breed op vanuit het westen.

De afgelopen nacht was het dan ook grotendeels helder. Het kwik zakte naar waarden tussen de 6 en 12 graden.

Vandaag begint de dag in het oosten nog vrij zonnig. In het westen neemt de bewolking echter toe op nadering van een storing die grotendeels ten noorden van ons land langs trekt. Toch gaat er wel een beetje regen vallen, maar meer dan 2 of 3 mm verwacht ik echter niet. Eigenlijk gewoon wat eenvoudig gespetter. Niets aan dus. Uiteindelijk klaart het tegen de avond in, jawel, het westen weer op. Er staat wel een behoorlijke zuidwestenwind die aan de kust zelfs even krachtig kan worden. Bij dit alles wordt het zo'n 18 graden aan zee tot 22 in het diepe binnenland. 

Ook de komende periode zitten grote hoeveelheden regen er niet in. Toch ziet het er eveneens niet naar uit dat het zonnig en warm gaat worden. Dus saai is denk ik het juiste woord in deze.

Fijne dag!

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

Wilde aardbeien (Foto: Iteejer)
Iteejer kwam deze wilde aardbeien tegen. Intern werd er over andere termen gesproken.   ( Foto: Iteejer) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Brandweer heeft meer (vrijwillig) personeel dan jaar geleden

Het aantal mensen dat in dienst is van de brandweer is het afgelopen jaar iets gegroeid. Op 1 januari 2018 waren ruim 28.000 personen voor de brandweer aan het werk. Dat is ongeveer een procent meer dan een jaar eerder. Het is voor het eerst in acht jaar dat het aantal personeelsleden weer iets toeneemt. Dit meldt het CBS.

Het leeuwendeel (86 procent) van het personeelsbestand behoort tot de operationele dienst van de brandweer, de ongeval- en brandbestrijding. Op 1 januari 2018 waren dat 24.300 personen, bijna 300 meer dan een jaar eerder. Onder het personeel liet zowel het aantal vrijwilligers (19,1 duizend) als het aantal beroepskrachten (5,2 duizend) met respectievelijk 1 en 2 procent een kleine groei zien. Het ondersteunend personeel nam in een jaar met 2 procent toe naar 3,9 duizend personen.

Meer vrijwilligers bij meeste veiligheidsregio’s
Vergeleken met een jaar eerder is het vrijwilligersbestand van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid op 1 januari met 7,6 procent veruit het meest in omvang toegenomen. In totaal was er bij zestien regio’s sprake van een (lichte) toename van het aantal vrijwilligers. Bij acht van de vijfentwintig veiligheidsregio’s was het vrijwillige personeel afgenomen. De afname van het aantal vrijwilligers was het grootst bij het korps Haaglanden (-12,7 procent).

De grootste stijging van het aantal beroepskrachten vond plaats bij de veiligheidsregio’s Noord-Holland-Noord (15,7 procent) en IJsselland (15,6 procent). De grootste daling was te zien in de veiligheidsregio Drenthe (-13,6 procent).In Amsterdam-Amstelland en Haaglanden bestaat ongeveer 70 procent van de brandweerlieden uit beroepskrachten. In andere regio’s is het merendeel vrijwilliger; in Limburg-Noord en Noord- en Oost-Gelderland zelfs meer dan 90 procent.

Iets meer brandweervrouwen
Het aantal vrouwen dat bij de operationele brandweer werkzaam is als beroeps of vrijwilliger is in 2017 met ongeveer 6 procent toegenomen. Daarmee stijgt het aantal vrouwen harder dan het aantal mannen, dat 1 procent is toegenomen. Op 1 januari 2018 waren 1 365 vrouwen werkzaam in operationele dienst van de brandweer: 273 als beroeps en 1 092 als vrijwillige kracht. Dat is ongeveer 6 procent van het totaal aantal brandweerlieden.
Per regio varieert het aandeel brandweervrouwen tussen 2,4 procent in de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en 8,7 procent in Hollands-Midden.

Brandweer heeft meer (vrijwillig) personeel dan jaar geleden  (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Brandweer heeft meer (vrijwillig) personeel dan jaar geleden (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
special
Mortal Kombat 11 - releaseparty
review
Outward
review
Anno 1800
review
Nacon Revolution Unlimited Pro
review
Nintendo Labo VR
special
LEC: G2 is genadeloos en grandioos [Fotoverslag]
©FOK.nl e.a.