Twaalf jaar cel en tbs voor dodelijke schietpartij in Oosterwolde

Een 59-jarige man uit het Friese Oosterwolde mag twaalf jaar brommen en heeft ook nog tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. Meneer schoot in augustus vorig jaar een 51-jarige man dood. 

Volgens deskundigen heeft de dader een stoornis 'met antisociale en narcistische trekken' en is hij ook nog eens verminderd toerekeningsvatbaar. Men acht de kans op herhaling groot en dus is de dwangverpleging zo'n slecht idee nog niet.

Naar verluidt hadden de twee mannen ruzie over de huur van het huis, eigendom van het slachtoffer. De dader woonde er en zei dat de eigenaar met een pistool op hem af kwam. Het vuurwapen zou na een worsteling plots meerdere keren af zijn gegaan, zomaar.

De officier van justitie geloofde er niks van, zeker niet omdat de verdachte al eens eerder gedreigd zou hebben met het doodschieten van de 51-jarige man. Buurtbewoners waren duidelijk: "Het zat eraan te komen, er was veel onrust in dat huis."

Burgemeester Harry Oosterman van Ooststellingwerf is geen fan van de buurt. "Er is in Oosterwolde een bepaald circuit, waar moeilijk grid op te krijgen is. Voor de politie is het erg lastig om daar goed zicht op te houden."