Kabinetscrisis in Duitsland, Merkel in het nauw

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Het is dan ook niet te voorspellen wat er gaat gebeuren in Duitsland nu daar een kabinetscrisis is uitgebroken. De CSU wil dat asielzoekers, conform het Dublin-verdrag, voortaan aan de grens tegengehouden worden en teruggestuurd worden naar het land waar ze eerder binnenkwamen. Dat meldt de Volkskrant op haar website. 

De CSU zal komende maandag beslissen of ze Horst Seehorfer, minister van Binnenlandse Zaken, zal verzoeken om dit plan zonder instemming van Frau Merkel uit te laten voeren. Mocht dat gebeuren, dan betekent dat volgens de Volkskrant hoogstwaarschijnlijk het einde van van Merkels heerschappij over Duitsland. Daarom heeft Merkel gevraagd om twee weken respijt, zodat ze op de bijeenkomst van de Europese regeringsleiders, eind juni, een nieuw voorstel kan doen. 

Mocht Merkel de crisis af willen weren zweren en dus onder druk met het plan van Horst instemmen, dan is ze na drie jaar terug bij af aldus de Volkskrant. Ze zou haar geloofwaardigheid als kanselier verliezen en de kans dat de SPD de coalitie bij elkaar kan houden is klein. De sociaal-democraten liggen al voortdurend in de clinch aldus de krant.