Nederlanders niet bang voor 'nepnieuws'

Nepnieuws is hét hippe woordje van deze tijd. Populair gemaakt door niemand minder dan Donald Trump springt de wereldpolitiek nu op de bandwagon en gebruikt het om wetgeving door te drukken die het mogelijk maakt iedereen de moeder te censureren.

De EU loopt daarin voorop, met initiatieven als EU vs Disinformation, die blind alle berichten waar de EU het niet mee eens is als 'nep' bestempelt en het volk wordt doodsbang gemaakt door overheden en ministers als Ollongren die roepen dat we toch écht iets tegen dat ver-schrik-ke-lij-ke nepnieuws moeten ondernemen. Want mensen zelf laten bepalen wat ze lezen, dát kan natuurlijk zomaar niet. Wat als er iets in staat dat anti-EU is? Nee, liever 'het volk' maar beschermen tegen die vrije nieuwsgaring.

En in veel landen maakt men zich daadwerkelijk zorgen over 'nepnieuws'. In de VS en Spanje ligt het percentage inwoners dat zich druk maakt over dit opgeklopte 'probleem' op ongeveer 65 procent. In Nederland zijn we wel iets skeptischer over de goede bedoelingen van de overheid en ligt dat percentage op ongeveer 30 procent, wat nog steeds zo'n 30 procent teveel is.