'Rolstoelbasketbalsters misbruikten teamgenote met dildo'

In de Braziliaanse sportwereld is een groot schandaal ontstaan en wel in het paralympische rolstoelbasketbal. Drie speelsters van het nationale team zijn uit de selectie gezet wegens het seksueel misbruiken van een teamgenote.

Lia Martins, Denise Eusébio en Geisa Vieira zouden in februari vorig jaar een voorlopig anoniem gebleven teamgenote misbruikt hebben. Volgens de aanklacht werd de speelster na een training uit haar rolstoel getrokken en op de grond gedrukt, waarna de drie haar uitkleedden en haar met een dildo penetreerden. Gracielle Silva, coördinator van het team, zou ook geholpen hebben om het slachtoffer tegen de grond te houden, zo zou op foto's te zien zijn die via WhatsApp verspreid werden. Gracielle pleegde eind vorige maand zelfmoord.

Lia, net als Geisa aanwezig op de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, liet weten dat het slechts 'een slechte grap' was. Volgens de drievoudig paralympiër werd onderling gepraat over de relatie tussen twee vrouwen, waarbij het over seksspeeltjes ging. "Zij (het slachtoffer, red.) zei dat ze geen dildo nodig had in haar relatie. De dildo was van mij en het was niet mijn bedoeling om haar pijn te doen. Het was een slechte grap en dat vernietigt nu mijn leven", aldus Lia, Braziliaans gehandicaptensporter van het jaar in 2011, 2012 en 2015.

Door gezondheidsproblemen van het slachtoffer is de rechtszaak een paar weken uitgesteld, maar vermoedelijk gaat het komende maand alsnog van start. De bondscoach van het nationale rolstoelbasketbalteam heeft laten weten dat de drie betrokken speelsters voorlopig niet op een selectie hoeven rekenen. Het WK van augustus kunnen ze in elk geval vergeten.