Man verbergt dode moeder, 6 maanden cel

Een 65-jarige man uit Oirsbeek is dinsdag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf. De verdachte heeft bijna 3 jaar lang het stoffelijk overschot van zijn moeder in zijn eigen huis verborgen. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan uitkeringsfraude en het verzwijgen van haar overlijden bij de instanties.

De man had zijn moeder, nadat zij was overleden, in plastic folie gewikkeld en in een kist gelegd. Vervolgens had hij de kist dichtgekit, met tape afgeplakt en met touw dichtgebonden. Ook plaatste hij geurmiddelen in de ruimte tegen de stank.

De man heeft het overlijden van zijn moeder niet gemeld bij de juiste instanties, terwijl dit verplicht is. De uitkeringen van zijn moeder werden daardoor na haar overlijden gewoon doorbetaald. De man had toegang tot de rekening van zijn moeder en heeft het uitkeringsgeld, totaal 70.000 euro, uitgegeven.

Sterfbed
De man heeft op de zitting verteld dat hij het lichaam van zijn moeder heeft verborgen, omdat dit haar laatste wens was. Zij zou op haar sterfbed tegen hem hebben gezegd dat hij het tegen niemand mocht vertellen als zij zou zijn overleden. De rechtbank kan niet nagaan of zijn moeder dit daadwerkelijk heeft gezegd aangezien de man de enige is die dit verklaart.

Financieel motief
Volgens de rechtbank heeft de man vooral een financieel motief gehad. Doordat hij het overlijden van zijn moeder niet heeft gemeld, bleven de uitkeringen van zijn moeder doorlopen en ging hij er maandelijks financieel niet op achteruit. De rechtbank vindt de handelingen en de keuzes die verdachte heeft gemaakt getuigen van disrespect voor zijn moeder, die, ook na haar dood, recht had op een integere behandeling. Verdachte heeft bovendien aan anderen de mogelijkheid ontnomen om van zijn moeder afscheid te nemen.

Straf
Anders dan de officier van justitie, vond de rechtbank daarom een taakstraf niet passend. De rechtbank legde een gevangenisstraf op van 6 maanden. Daarnaast moet de de man de ten onrechte betaalde uitkeringen terugbetalen.

Man verbergt dode moeder, 6 maanden cel (Foto: Rechtspraak.nl)
Man verbergt dode moeder, 6 maanden cel (Foto: Rechtspraak.nl)