Voorbeschouwing 24 uur van Le Mans

Woensdagmiddag om 16.00u staat de eerste vrije training voor de 86e editie van de 24 uur van Le Mans op het programma. De race over 24 slopende uren start zaterdag klokslag 15.00u.

Na het afhaken van Porsche is Toyota het enige overgebleven fabrieksteam in de LMP1-klasse. Daarmee is de klasse een strijd geworden van David tegen Goliath. Acht privateers nemen het op tegen twee wagens van Toyota. Tijdens de tests afgelopen weekend waren de verschillen klein maar het is de vraag of de privateers tijdens de race het tempo van het Japanse team kunnen volgen. Voormalig wereldkampioenen Formule 1 Fernando Alonso en Jenson Button maken hun dubuut in de legendarische race. Renger van der Zande komt uit voor het Amerikaanse DragonSpeed.

In de LMP2-klasse staan twintig wagens aan de start. Na het debuut in 2017 is Racing Team Nederland ook weer aanwezig met de Dallara Le Mans prototype. Coureurs van dienst zijn teameigenaar Frits van Eerd, Jan Lammers en Giedo van der Garde. De 'Aziaten' Ho-Pin Tung en Ate de Jong zijn de andere Nederlanders in deze klasse. De aanwezigheid van 'fan favorite' Pastor Maldonado zal bij velen de harten ook sneller doen slaan. Vooraf is het moeilijk voorspellen wie deze competitieve klasse zal winnen. De kwaliteit en kwantiteit is van hoog niveau.

Waar de fabrikanten de LMP1-klasse in de afgelopen jaren hebben verlaten is de LMGTE Pro-klasse goed gevuld met officiële teams. Aston Martin, Corvette, BMW, Ford en Porsche hebben twee of meerdere wagens ingeschreven. Daarnaast staan er nog drie semi-fabrieks Ferrari's van AF Corse aan de start. Nicky Catsburg neemt deel met de #81 BMW M8 GTE. In LMGTE Am, de klasse voor privateer GT-teams, staan vervolgens ook nog dertien GT-wagens ingeschreven. De ervaren Jeroen Bleekemolen is de nummer één coureur bij het Amerikaanse Keating Motorsports.

De volledige startlijst is hier (PDF) te vinden.
De Le Mans Spotter Guide is hier te vinden.

RTL7 zendt net als voorgaande jaren opnieuw de volledige race van start tot finish uit. De uitzending begint zaterdag om 13.30u met een documentaire over Racing Team Nederland, vervolgens schakelt men om 14.00u live naar Frankrijk. Ook sportzender Eurosport doet via Eurosport 1 & 2 en de Eurosport Player live verslag van training, kwalificaties en de race. Ook het team van Radio Le Mans doet via hun website live verslag.

Programma
Woensdag 13 juni
16.00u - 20.00u vrije training
22.00u - 00.00u kwalificatie 1

Donderdag 14 juni
19.00u - 21.00u kwalificatie 2
22.00u - 00.00u kwalificatie 3

Zaterdag 16 juni
09.00u - 09.45u warm-up
15.00u start race

Zondag 17 juni
15.00u finish race

Het volledige programma is hier te vinden.