Ulissi wint sprint bergop in Ronde van Zwitserland, Porte nieuwe leider

Diego Ulissi heeft de vijfde rit in de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. De 28-jarige Italiaan was op de slotklim de snelste van een twintigtal renners. Richie Porte neemt de leiderstrui over van ploeggenoot Stefan Küng, die meer dan drie minuten verloor.

In de eerste uren werd er hard gekoerst en pas laat kreeg een groep de ruimte van het peloton. Paul Ourselin (Direct Energie), Larry Warbasse (Aqua Blue Sport), Silvan Dillier (AG2R La Monidale), Daniel Oss (BORA-hansgrohe), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Willie Smit (Katusha - Alpecin) waren de gelukkigen. Ze kregen een aantal minuten van het peloton, maar in de achtergrond hield BMC alles onder controle.

Amerikaans kampioen Warbasse hield het in de kopgroep het langst vol, maar werd op de slotklim voorbij gereden door Lilian Calmejane, die even daarvoor was weggereden uit het peloton. De achterstand van het peloton was uiterst klein, waardoor de aanval van Calmejane weinig kans van slagen had. Op zeven kilometer van de streep werd hij dan ook gegrepen.

François Bidard en Hugh Carthy waren de eerste aanvallers uit het peloton op de slotklim. Lang konden ze niet genieten nadat Mikel Landa ten aanval trok. De Bask reed zo naar de twee koplopers toe en liet ze ook snel achter. In het uitgedunde peloton was er ook een aanval te zien van Steven Kruijswijk. De Nederlander van LottoNL-Jumbo kreeg geen ruimte van de rest.

Landa had met nog twee kilometer te gaan een voorsprong van twintig seconden te pakken, maar nadat thuisrijder Mathias Frank zijn versnelling had ingezet was er nog maar weinig over van de voorsprong van de renner van Movistar en werd dan ook in de laatste kilometer bijgehaald door een twintigtal renners. In de sprint die volgde bleek Diego Ulissi duidelijk de snelste voor Enric Mas. Tom-Jelte Slagter werd derde, voor zijn landgenoten Wilco Kelderman en Bauke Mollema. Ook was er een top tien plaats voor Sam Oomen (achtste).

Richie Porte nam de leiderspositie over van zijn ploeggenoot Stefan Küng. De Australiër heeft een voorsprong van twintig seconden op Kelderman en Oomen.