OM eist 11 jaar cel voor man die Allatin Kilic doodstak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 11 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 27-jarige Amsterdammer voor het doodsteken van Allatin Kilic. De 40-jarige Kilic bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen nadat hij op 11 november 2017 in zijn borst werd gestoken in de Admiraal Helfrichstraat in Amsterdam-West.

Het slachtoffer en de verdachte zouden een woordenwisseling hebben gehad waarop de steekpartij volgde. Kilic kon nog een motoragent aanspreken die net kwam aanrijden. Hij wees naar een aantal mannen bij een auto en vertelde dat hij door één van hen was gestoken. Eén van de mannen, de 27-jarige verdachte, rende daarop weg maar werd snel aangehouden door de politie. Op dat moment was er veel politie op de been op het Mercatorplein waar voetbalfans feest vierden na de WK-kwalificatie van het Marokkaans elftal.

Dolkmes
Op de vluchtroute van de verdachte trof de politie een vouwmes aan en later een dolkmes in een etui waarin je messen kunt bewaren (foedraal). Op het foedraal zat bloed van het slachtoffer. Na bemonstering van de vingers van de rechterhand van de verdachte werd onder de nagels DNA van het slachtoffer gevonden.

'Gedjoekt'
Tegen de verdachte is meer bewijs volgens het OM. Zo zou hij op de achterbank van een politieauto toen hij naar een verhoor werd vervoerd, hebben bekend dat hij verantwoordelijk is voor het neersteken van Killic. Deze bekentenis is door een politieman opgenomen. Daarnaast zou hij tegen een vriend direct na het steekincident, zo verklaart de vriend, hebben gezegd: ‘ik heb hem gedjoekt’. Straattaal voor 'gestoken'.

Openheid
Op basis van de bewijsmiddelen komt het OM tot de conclusie dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag, moord kan niet worden bewezen omdat de voorbedachte rade ontbreekt. In de strafeis houdt het OM rekening met de proceshouding van de verdachte. Hij geeft geen openheid van zaken.

Ook heeft hij niet willen meewerken aan onderzoek naar zijn psychische gesteldheid. Het OM acht de verdachte volledig toerekeningsvatbaar en houdt hem ten volle aansprakelijk voor zijn daad. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.