Meerdere arrestaties vanwege drugs en kwekerijen

Verspreid over het land heeft de politie gisteren en vandaag verschillende drugs-gerelateerde arrestaties en invallen gedaan. In een huis aan de Lindestraat in Breda  heeft de politie woensdagochtend 13 juni een inval gedaan. Volgens anonieme tips zou er in het pand drugs verkocht worden.

Agenten moesten de voordeur forceren omdat de bewoner weigerde open te doen. Het huis werd vervolgens onder leiding van de rechter-commissaris doorzocht. Daarbij werden onder andere gestolen fietsen, een handelshoeveelheid drugs, vermoedelijk cocaïne, gedroogde henneptoppen en busje traangas gevonden. In de achtertuin stonden hennepplanten. De 56-jarige bewoner en een 57-jarige plaatsgenoot, die nog voor een andere drugszaak gezocht werd, zijn in de woning aangehouden. Alle drugs en de gestolen goederen zijn in beslag genomen.

In de schuur van het huis stonden twee gestolen fietsen en de 57-jarige Bredanaar had een autosleutel op zak. Verder onderzoek wees uit dat deze vermoedelijk tijdens een inbraak die afgelopen nacht elders in Breda gepleegd is waren buit gemaakt.

De burgemeester van Breda bekijkt of de woning gesloten kan worden. De politie doet verder onderzoek naar de drugsvondst en inbraak. De twee mannen zijn ingesloten.

Oss
Ook in Oss werden drie mannen gearresteerd. Eerder dit jaar kwam bij de recherche informatie binnen dat het drietal zich bezig zou houden met de handel in drugs. Daarop startte een onderzoek en dat leidde dinsdag tot de arrestatie van een 28-jarige en een 25-jarige man uit Oss. Een 31-jarige man uit die plaats meldde zich woensdagochtend op verzoek van de politie op het bureau in ’s-Hertogenbosch, waar hij is aangehouden.

Na de eerste twee aanhoudingen doorzocht de politie drie woningen in Oss en in Berghem. Daarbij werd een handelshoeveelheid wiet gevonden. Op een adres in Oss vonden agenten een vuurwapen met munitie. Ook deze drie zitten vast voor verder onderzoek en worden verhoord.

Helmond
In Helmond waren een 17- en 18-jarige man de pineut op het Sjef de Kimpenpad. Zij bleken aan verschillende afnemers drugs te verkopen. Uiteindelijk ging de politie over tot de aanhouding van het tweetal uit Helmond. Ze bleken een handelshoeveelheid hard- en softdrugs op zak te hebben en een geldbedrag van vele honderden euro’s. Het geld en de drugs zijn in beslag genomen, net als de scooter waar de twee zich op verplaatsen. De mannen zijn in verzekering gesteld. Ook een afnemer van de drugs werd aangehouden. Hij is na verhoor weer heengezonden.

Hardinxveld-Giessendam
Afgelopen nacht was het ook in In Hardinxveld-Giessendam raak. Twee agenten zagen op 12 juni rond 23.00 uur bij een tankstation aan de A15 bij Hardinxveld-Giessendam een benzineauto geparkeerd staan bij een oplaadpunt voor elektrische auto’s. Dat wekte verbazing bij de agenten en een gesprek met de inzittende was het gevolg. De agenten werden door een enorme hennepwalm verwelkomd, die veroorzaakt werd door meerdere zakken wiet die in de auto lagen.

De agenten zagen ook een hockeystick, een stroomstootwapen en een grote hoeveelheid geld. De man werd direct voor witwassen aangehouden en al zijn spullen zijn in beslagggenomen, inclusief zijn auto. In zijn woning in Papendrecht werd niet meer in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. De verdachte zit vast.

Hilversum
Tot slot werd dinsdag in een woning aan de Herenstraat een volledig ingerichte hennepkwekerij aangetroffen. Bijzondere omstandigheid was dat de kwekerij was ingericht in een zelf gegraven kelder onder de woning, waardoor er instortingsgevaar dreigde. 

Naar aanleiding van een melding heeft de politie gisteren een onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van een kwekerij. In een zelf uitgegraven ruimte onder het huis werd de inrichting uiteindelijk aangetroffen, waarbij bleek dat er 200 volgroeide planten stonden.

Ook stelden medewerkers van het nutsbedrijf vast dat er sprake was van diefstal van stroom. De planten en de volledig inrichting van de kwekerij, waaronder een aanzienlijk aantal assimilatielampen, werd ontmanteld en geruimd. Een 48-jarige bewoonster werd aangehouden. Onderzoek naar meerdere verdachten wordt voortgezet.

Bij nader onderzoek van de zelf gegraven kelderruimte stelden experts van bouw- en woningtoezicht van de gemeente vast dat er sprake was van een gevaarlijke situatie. Door de amateuristische wijze van uitgraven stond de fundering zwaar onder druk, waarbij er instortingsgevaar dreigde voor de woning en de direct naastgelegen panden. Er werden in opdracht van de gemeente direct maatregelen genomen om instorting te voorkomen.

Meerdere arrestaties vanwege drugs en kwekerijen (Foto: Stockfoto politie.nl)
Meerdere arrestaties vanwege drugs en kwekerijen (Foto: Stockfoto politie.nl)