Warhammer Chaosbane

Vorig jaar liet Bigben Interactive al weten dat ze een licentie hadden gekocht om een Warhammer-game te (laten) maken. Het heeft even geduurd, maar een week of wat geleden is Warhammer: Chaosbane aangekondigd. De game blijkt een Diablo-achtige spel te zijn, maar dan speelt het zich af in de Warhammer-universum. De makers, Eko Software, baseren hun game op Warhammer Fantasy. Terwijl ik met een ontwikkelaar het spel aan het spelen ben praat de producer me bij over de game.

Verhaal
Heel veel over het verhaal willen de makers nog niet kwijt. The Great War tegen Chaos is net gewonnen, maar de Chaos komt alweer terug om Magnus the Pious te vermoorden, ondanks hun geleden nederlaag. Magnus is belangrijk in het universum, dus wij spelers moeten hem redden. De makers zeggen daar wel bij dat er nog veel meer achter het verhaal schuilt, dus je mag wat plottwists verwachten.

Trouw aan Warhammer
De vergelijking met Diablo is snel gemaakt, maar de makers van Warhammer: Chaosbane hebben niet alleen naar die game gekeken om te kijken wat spelers leuk vinden in het genre. Spellen als Grim Dawn en Path of Exile werden ook bestudeerd. Warhammer: Chaosbane lijkt misschien op Diablo, maar het zal dingen toch anders benaderen dan die game. Een ding is wel gemakkelijk, de lore is al compleet geschreven. Eko Software heeft ook voor het verhaal en de lore de hulp ingeroepen van een auteur van Warhammer-boeken, zodat het helemaal past in het universum. We gaan locaties bezoeken zoals het vervloekte Praag en Nuln, de oude hoofdstad van de Empire. Wees gerust als je Warhammer niet kent, de makers garanderen dat ze een focus hebben op het verhaal en personages, maar wel zo dat ook nieuwkomers het ook snappen. De kenners zullen de vele referenties herkennen.

Warhammer: Chaosbane (Foto: Bigben Interactive)

Klasse
Als speler heb je de keuze uit vier klassen. Empire Captain, High Elf, Wood Elf en Dwarf. De Empire Captain is de tank van het gezelschap. Groot schild, nog groter zwaard en je snapt al dat je met hem vooraan moet staan. De High Elf staat liever achter hem, schade vanaf een afstandje te doen met magie. De andere twee klassen waren nog niet aanwezig in de build en ze willen deze pas later introduceren. Je kunt met alle vier de klassen tegelijk op het scherm spelen, want Warhammer: Chaosbane ondersteunt co-op, tot vier spelers. Een hele aparte, maar handig feature in co-op is dat spelers niet op anderen hoeven te wachten als ze in hun inventaris kijken. Je kunt gerust naar het menu gaan, jouw personage gaat de groep automatisch volgen. Je komt dus niet eens achter te liggen terwijl je net opgepakte uitrusting aan het vergelijken bent. Tijdens een gevecht is het wat minder slim om dat te doen, de AI gaat het vechten niet van je overnemen.

Diversiteit in gameplay
Een van de verschillen met Diablo is dat deze klassen niet alleen verschillen in skills hebben, maar ook andere gameplay-elementen heeft. Als Empire Captain zul je stamina moeten opbouwen door normale of speciale stamina-verhogende slagen te doen. Pas als je wat van die stamina hebt kun je de betere skills gebruiken. Een paar skills kosten je ook je eigen levensmeter. Ze zijn dan wel erg sterk, maar je kunt ze dus niet blijven spammen zonder zelf dood te gaan. Tijdens het spelen merkte ik dat al snel zat en mijn levensmeter was opeens kritiek laag. Gelukkig zijn er potions op cooldown, zodat je jezelf weer wat kan oplappen. Vooral het opbouwen van je stamina is even wennen, je wil eigenlijk meteen all-out gaan met bijvoorbeeld een shield dash, maar dat mag je pas als je genoeg meter hebt opgebouwd. Er is ook een ultimate attack, maar die moet je opbouwen door een ultimate-meter op te bouwen. Dat dat niet snel gaat is logisch, een groot deel van de vijanden op het scherm gaan pijn lijden als je deze uitvoert.

Warhammer: Chaosbane (Foto: Bigben Interactive)

Voorlopige conclusie
Dat Warhammer Chaosbane vergeleken gaat worden met Diablo wordt gezien als een eer, maar maakt het ook lastig om aan die hoge verwachtingen te gaan voldoen. De makers gaan in ieder geval niet precies dezelfde kant op met hun game, ze willen er meer gameplay-variatie in gooien door klassen ook eigen mechanieken mee te geven. Ze zijn nog druk bezig met het uitproberen van mechanieken en ze hebben nog wel even de tijd, want Warhammer Chaosbane komt ergens in 2019 uit op pc en consoles.