FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 mei 2018

Nadal klopt Djokovic in halve finales Rome, Halep pakt Sharapova

Tennisser Rafael Nadal heeft zich geplaatst voor de finale van het masterstoernooi van Rome. Op het Italiaanse gravel was de nummer twee van de wereld in twee sets te sterk voor Novak Djokovic: 7-6 (4), 6-3. Tussen 2005 en 2015 ging de titel in Rome overigens altijd naar één van de twee kemphanen: Djokovic won er vier, Nadal zeven.

Het is de eerste keer in vijf jaar dat Djokovic de finale niet speelt in Rome. Vorig jaar verloor de Serviër de eindstrijd van Alexander Zverev en de jonge Duitser staat ook dit keer in de finale. Zverev had het niet makkelijk met Marin Cilic - vooral de tiebreak in set één was een slooppartij - maar hij klopte de Kroaat wel: 7-6 (13), 7-5.

Bij de vrouwen gaat de finale tussen Elina Svitolina en Simona Halep. De Oekraïnse Svitolina was te sterk voor de verrassende Estse Anett Kontaveit, die met 6-4, 6-3 naar huis gestuurd werd. Halep kende een stroeve start tegen Maria Sharapova, maar de Roemeense herstelde zich en klopte de Russische alsnog: 4-6, 6-1, 6-4.

Dierenboa's nemen plaats in Zuiderpark

Na de gruwelijke zwanenmoorden in het Zuiderpark diende PVV-fractievertegenwoordiger Henk Bres raadsvragen in waarin hij de gemeente opriep een speciaal BOA-team in te zetten tegen dierenmishandeling.

De gemeente heeft vrijdag bekend gemaakt dat naast de extra handhavers en boswachters die nu in het Zuiderpark surveilleren, er vanaf 14 mei ook een deel van het Snelle Interventie Flexteam (S.I.F. team) ingezet wordt speciaal om dierenleed tegen te gaan.

PVV-fractievertegenwoordiger Henk Bres: “Dit is geweldig nieuws. Onwijs kikke dat er naar mij en de PVV geluisterd wordt. Ik hoop dat het de dieren in het Zuiderpark veilig houdt en dat het zo’n succes is dat we dit stadsbreed kunnen invoeren.”

Eintracht Frankfurt verrast en wint DFB Pokal ten koste van Bayern München

Eintracht Frankfurt heeft voor een enorme verrassing gezorgd door ten koste van Bayern München de DFB Pokal te winnen.

Twee Nederlanders stonden er aan de aftrap in het Olympiastadion in Berlijn, waar Jetro Willems en Jonathan De Guzmán een basisplaats hadden bij Eintracht Frankfurt. Arjen Robben ontbrak bij Bayern München en Manuel Neuer keerde terug bij de selectie en nam plaats op de bank.

Na negen minuten spelen was Bayern dicht bij de openingstreffer, maar zijn vrije trap stuiterde via de onderkant van de lat het veld weer in. Twee minuten later was het vervolgens raak voor Frankfurt. Balverlies van James Rodríguez werd genadeloos afgestraft en Ante Rebić schoot raak: 0-1.

De Duitse landskampioen had het beste van het spel en ging direct op jacht naar de gelijkmaker. Thomas Müller kreeg een goede kopbal, maar raakte de bal met zijn schouder. Lewandowski kreeg ook wederom een mogelijkheid, maar schoot voorlangs.

Acht minuten na rust volgde toch de 1-1. Een schot van Lewandowski werd van richting veranderd en wist doelman Lukáš Hrádecký te passeren. De gasten in de tweede helft waren schaarser, maar tien minuten voor tijd kopte Mats Hummels tegen de lat.

Acht minuten voor tijd werd Rebić wederom de gevierde man voor Frankfurt. De Kroatische spits schoot hard de 1-2 tegen de touwen. In de blessuretijd bepaalde Mijat Gaćinović de eindstand op 1-3 en daarmee won Frankfurt voor de vijfde keer in de geschiedenis de DFB Pokal. Niko Kovač sluit zijn periode bij Frankfurt af met een hoofdprijs en gaat volgend seizoen aan de slag gaat als trainer bij Bayern.

 Eintracht Frankfurt wint de DFB Pokal. (PRO SHOTS/Witters)
Eintracht Frankfurt wint de DFB Pokal. (PRO SHOTS/Witters)

Ontketende Depay schiet Lyon naar Champions League

Olympique Lyon heeft zich zaterdagavond aan de hand van Memphis Depay geplaatst voor de Champions League na een 3-2 thuiszege op OGC Nice.

Bij Lyon was er geen plek voor Kenny Tete, maar Depay was wederom een van de twee aanvallers, samen met Bertrand Traoré, in de basisopstelling. Al vroeg in de wedstrijd kreeg de thuisploeg, die bij een zege een plek in de top-3 van de Ligue 1 veilig zou stellen, een tik te verwerken. Op aangeven van Mario Balotelli schoot Alassane Pléa de 0-1 tegen de touwen.

Pas na rust wist Lyon zich te herstellen en dat gebeurde aan de hand van Depay, die op aangeven van Nabil Fekir de gelijkmaker op het scorebord zette. Na 64 minuten spelen was de 24-jarige aanvaller wederom trefzeker. De Nederlander schoot een vrije trap onder de muur door en Walter Benítez andermaal te passeren.

Depay gooide de wedstrijd vier minuten voor tijd in het slot. Met een stiftje maakte hij zijn hattrick compleet. De aanvaller beëindigde hierdoor het seizoen met negentien doelpunten in 36 competitiewedstrijden. Pléa bepaalde de eindstand twee minuten voor tijd op 3-2.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Caen - Paris Saint-Germain 0-0
Dijon - Angers 2-1
Olympique Lyon - OGC Nice 3-2
Olympique Marseille - Amiens 2-1
Metz - Girondins de Bordeaux 0-4
Nantes - Strasbourg 1-0
Stade Rennes - Montpellier 1-1
St Etienne - Lille 5-0
Toulouse - Guingamp 2-1
Troyes - AS Monaco 0-3

'Arabische prinsen boden Trump jr. hulp'

Donald Trump jr., de oudste zoon van de Amerikaanse president, heeft begin augustus 2016 een ontmoeting gehad met een afgezant van de kroonprinsen van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Die bood hem namens zijn opdrachtgevers hulp aan bij de verkiezingsstrijd. Dat schrijft The New York Times.

De krant beweert dat het gesprek was gearrangeerd door Erik Prince, de oprichter van Blackwater, een particuliere onderneming gespecialiseerd in militaire opdrachten. Hij was zelf aanwezig, evenals Joel Zamel, de baas van het Israëlische adviesbureau Wikistrat.

Een bedrijf dat gelieerd was aan Zamel werkte volgens NYT al aan een plan voor een "geheime manipulatiecampagne van miljoenen dollars via internet"om Trump sr. aan de zege te helpen. Daarvoor zouden duizenden nep-accounts worden aangemaakt op de sociale media.

De tussenpersoon die Trump jr. de steun van Arabische prinsen beloofde, was George Nader, een Libanees-Amerikaanse zakenman. In de VS is het sinds 1974 voor buitenlanders verboden geld te geven voor politieke campagnes. Ook mogen zij niet doneren aan politieke partijen. De ambassades van de VAE en Saudi-Arabië hebben nog niet gereageerd op de berichtgeving.

'Arabische prinsen boden Trump jr. hulp'
'Arabische prinsen boden Trump jr. hulp' (Foto: ANP)

Vitesse ten koste van FC Utrecht Europa League in

Vitesse heeft zich geplaatst voor de voorronde van de Europa League nadat het zaterdagavond wederom won van FC Utrecht.

Vitesse ging de wedstrijd in met een 2-3 voorsprong meegenomen uit de heenwedstrijd van afgelopen dinsdag, maar moest smaakmaker Mason Mount missen vanwege een schorsing. De Engelse middenvelder zag zijn ploeg na twee minuten een eerste kans krijgen, maar Tim Matav¸ vond David Jensen op weg naar succes. FC Utrecht reageerde via Gyrano Kerk en met een schot van afstand zette hij Jeroen Houwen aan het werk.

In de achttiende minuut hielp Ramon Leeuwin de Arnhemmers in het zadel. Roy Beerens ontsnapte aan de aandacht van Mark van der Maarel en gaf vanaf de rechterflank een voorzet die door de centrale verdediger in zijn eigen doel werd gegleden. Zeven minuten voor rust leek Vitesse het tweeluik te beslissen. Uit een hoekschop kopte Chelsea-huurling Matt Miazga de 0-2 tegen de touwen.

FC Utrecht wist dat het in de tweede helft minimaal drie keer moest scoren om een verlenging af te dwingen en schoot uit de startblokken. Na een halve minuut lag de 1-2 in het net na een schot van afstand van Van der Maarel. De thuisploeg had de regie over de wedstrijd en Yassin Ayoub kreeg een mogelijkheid op de 2-2, maar zijn schot ging net naast.

Toch slaagde de ploeg van Jean-Paul de Jong er tot aan de blessuretijd niet in om uitgelezen mogelijkheden te creëren. Cyriel Dessers schoot van dichtbij op de voeten van Houwen en de spits vond twee minuten later wederom de doelman op zijn weg naar succes en dus boekte Vitesse een 1-2 zege en het mag zich volgend seizoen melden in de tweede voorronde van de Europa League.

Vitesse-speler Navarone Foor in duel met FC Utrecht-speler Yassin Ayoub. (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)
Vitesse-speler Navarone Foor in duel met FC Utrecht-speler Yassin Ayoub. (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)

FC Utrecht

1 - 2

Vitesse

 46' v.d.Maarel    18' Leeuwin (e.d)
 38' Miazga
 
 Gele kaart: Labyad, v.d.Maarel, Janssen, Görtler, Emanuelson, (FC Utrecht), Kasjia, Castaignos, Bruns, Miazga, (Vitesse)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 21.353
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Troupée (Klich/72)
Leeuwin
Janssen
v.d.Maarel
Görtler
Kali
v.d.Streek (Emanuelson/86)
Ayoub
Labyad
Kerk (Dessers/62)
  Houwen
Karavajev
Kasjia
Miazga
Büttner
Serero
Foor
Bruns (v.d.Werff/72)
Beerens (Ali/83)
Matavz
Linssen (Castaignos/56)

Fans Galatasaray vierden feest op Hofplein

Op het Hofplein in Rotterdam hebben tussen de 200 en 300 supporters van Galatasaray een feestje gevierd. De Turkse voetbalclub pakte zaterdag voor de 21e keer de landstitel.

Al toeterend reden de fans met hun auto het Hofplein rond en verzamelden zich bij de fontein op het plein, voorzien van een grote vlag in de clubkleuren. Een enkeling stak vuurwerk af en de politie nam ook wat vuurwerk in beslag. Voor de rest verliep het feestje zonder problemen, aldus een woordvoerster van de Rotterdamse politie.

Fans Galatasaray vierden feest op Hofplein
Fans Galatasaray vierden feest op Hofplein (Foto: ANP)

Familie Ivana Smit wil hulp premier Maleisië

De nabestaanden van de eind vorig jaar overleden Ivana Smit hebben premier Mahathir Mohamad van Maleisië in een brief om hulp gevraagd bij het onderzoek naar de dood van het achttienjarige model. Rondom de dood van Smit zijn nog veel onduidelijkheden, de familie hoopt daarom dat de premier opheldering kan geven over het politieonderzoek.

De jonge vrouw overleed overleed op 7 december vorig jaar na een val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Zij was die nacht op bezoek bij een Amerikaans echtpaar. Op haar lichaam is letsel gevonden wat ze mogelijk al voor de val had opgelopen. Ook zijn er drugs in haar lichaam gevonden. Wat er precies is gebeurd, is nog altijd onduidelijk.

"De familie wil graag het volledige politiedossier bekijken", schrijft advocaat Sébas Diekstra namens de nabestaanden aan de nieuwe Maleisische premier. "Zodat ze niet langer met de ondraaglijke onzekerheid hoeven te leven dat niet alles is geprobeerd om de waarheid boven tafel te krijgen."

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft de zaak ook oriënterend in onderzoek. Of er daadwerkelijk een strafrechtelijk onderzoek gaat komen, is nog niet duidelijk.

Familie Ivana Smit wil hulp premier Maleisië
Familie Ivana Smit wil hulp premier Maleisië (Foto: ANP)

Coureur ongedeerd na zware crash in Argentijnse toerwagenkampioenschap

Facundo Conta tijdens de vrije training voor het Super TC2000-kampioenschap op het circuit van Potrero de los Funes zwaar gecrasht. Ondanks de grote impact raakte de coureur niet gewond.

STC2000 - Zware crash Facundo Conta op Portrero de los Funes (Bron: Youtube)

De remmen van de Chevrolet Cruze weigerden dienst waardoor de auto met een snelheid van 250 km/h in de bandenstapel crashte. De Argentijn kon op eigen kracht de auto verlaten. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat Conta geen verwondingen opgelopen heeft.

Beachduo's uitgeschakeld in Brazilië

Op het sterkbezette beachvolleybaltoernooi van Itapema zijn ook bij de mannen de twee Nederlandse duo's uitgeschakeld. De twee vrouwenduo's gingen vrijdag al ten onder, zaterdag was het de beurt aan de mannen, die het tot de kwartfinales schopten.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen waren op het Braziliaanse zand niet opgewassen tegen thuisfavorieten Vitor Felipe en Guto. De Nederlandse ex-wereldkampioenen sloegen na het eerste setverlies nog terug, maar dolven het onderspit in set drie: 18-21, 21-18, 13-15.

Christiaan Varenhorst en Jasper Bouter stonden tegenover Piotr Kantor en Bartosz Losiak uit Polen. In set één konden de Nederlanders nog in de buurt blijven, maar in set twee waren de Polen simpelweg een maat te groot: 19-21, 14-21. 

Rechtstreeks duel gaat Tweede Divisie beslissen

De titelstrijd in de Tweede Divisie krijgt een zinderende ontknoping. Na zaterdag zijn 33 van de 34 speelronden geweest en tussen de nummers één en twee zitten slechts twee punten verschil. Het toeval wil dat die twee teams zaterdag 26 mei tegenover elkaar staan.

VV Katwijk kon de titel een week geleden op bezoek bij laagvlieger TEC al pakken, maar verloor met 2-0. In Katwijk moest het zaterdag dan maar gebeuren tegen Koninklijke HFC, maar de Haarlemmers maakten een snelle 1-0 binnen een minuut ongedaan en pakten in de tweede helft de winst: 1-2.

Door het tweede opeenvolgende puntverlies van Katwijk heeft Kozakken Boys het weer in eigen hand. Zaterdag speelde de ploeg in Amsterdam met 1-1 gelijk tegen AFC, waarbij beide goals na een dik kwartier al gescoord waren. De Werkendammers staan zo op 69 punten, twee minder dan Katwijk, en kunnen over een week in eigen huis de titel pakken bij winst op de koploper.

Galatasaray pakt Turkse titel op laatste speeldag

Galatasaray heeft zich zaterdagavond voor de 21ste keer in de clubhistorie gekroond tot kampioen van Turkije.

De titelstrijd ging tijdens de 34ste en laatste speelronde in de Süper Lig nog tussen drie ploegen: Galatasaray, Istanbul Basaksehir en Fenerbahçe, waarbij Galatasaray aan een punt op bezoek bij Göztepe genoeg had om de titel binnen te slepen.

In het duel tussen Göztepe en Galatasaray, waar er basisplaatsen waren voor Ryan Donk en Garry Rodrigues, werd er voor rust niet gescoord. Na 66 minuten volgde de uitgelezen mogelijkheid voor de gasten om op voorsprong te komen. Bafétimbi Gomis mocht vanaf de strafschopstip aanleggen en faalde niet: 0-1. De treffer van de Franse spits was de enige van de wedstrijd, waarna Cim Bom Bom zich tot kampioen mocht kronen.

Istanbul Basaksehir (3-2 winst op Kasimpasa) en Fenerbahçe (3-2 winst op Konyaspor) slaagden er in om hun wedstrijd te winnen, maar het mocht niet baten. Fenerbahçe, waar Vincent Janssen elf minuten voor tijd inviel, eindigde het seizoen als tweede en Basaksehir, met Eljero Elia negentig minuten binnen de lijnen, werd derde.

Chelsea maakt seizoen beetje goed door winst FA Cup

Chelsea heeft zaterdagavond ten koste van Manchester United de FA Cup gewonnen. Eén doelpunt bleek voldoende voor de zege.

De grote verrassing bij Manchester United was dat Marcus Rashford de voorkeur kreeg in de basis boven Romelu Lukaku, waar Olivier Giroud de punt in de aanval innam bij Chelsea ten faveure van Álvaro Morata.

Het eerste gevaar van de wedstrijd viel te noteren voor the Blues en David De Gea redding moest brengen op een schot van Eden Hazard. De Belg, die zijn driehonderdste wedstrijd voor Chelsea speelde, mocht na 22 minuten aanleggen voor een strafschop. Phil Jones hield de Belg in het strafschopgebied van scoren af doordat hij een overtreding beging, waarbij hij slechts een gele kaart kreeg, en vanaf elf meter faalde Hazard vervolgens niet: 1-0.

Kort voor rust kreeg Jones een mogelijkheid om zijn fout goed te maken, maar na een voorzet van Ashley Young kopte de centrale verdediger naast. De ploeg van José Mourinho ging na rust op zoek naar de gelijkmaker, waarbij Alexis Sánchez wist te scoren, maar zijn treffer werd terecht vanwege buitenspel afgekeurd.

Manchester United had het overwicht in de tweede helft, maar Chelsea kreeg via Marcos Alonso een uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd te beslissien. De Spanjaard wachtte echter te lang met zijn schot en De Gea kon handelend optreden. Victor Moses schoot de bal vervolgens tegen de hand van Young, maar kreeg daarvoor geen strafschop.

Na 73 minuten mocht Lukaku zijn opwachting maken voor Rashford, nadat de Engelse spits een grote kans op de 1-1 had gemist. Hij werd weggestuurd en probeerde de bal over Thibaut Courtois heen te liften, maar slaagde niet in zijn poging. Paul Pogba kreeg ook een goede mogelijkheid op de gelijkmaker. De middenvelder stond volledig vrij bij een hoekschop, maar kopte naast.

Chelsea bleef in de slotfase van de wedstrijd overeind en won voor de achtste keer in de clubgeschiedenis de FA Cup en boekte revanche voor de verloren finale van vorig seizoen tegen Arsenal.

Chelsea wint FA Cup. (PRO SHOTS/Action Images)
Chelsea wint FA Cup. (PRO SHOTS/Action Images)

Schoolschutter 'emotioneel én onaangedaan'

De zeventienjarige student die volgens de autoriteiten tien mensen heeft doodgeschoten in een Texaanse school maakte zaterdag een "gedesoriënteerde indruk". Dat heeft Nicholas Poehl, een van de twee advocaten die de ouders van de vermoedelijke dader hebben ingehuurd, gezegd na een bezoek aan Dimitrios Pagourtzis.

De tiener, die ook nog tien slachtoffers verwondde, is meervoudige moord ten laste gelegd waarvoor hij de doodstraf kan krijgen. "Hij is zowel heel emotioneel als vreemd onaangedaan", zei Poehl over de gemoedstoestand van zijn cliënt. "Er zijn aspecten die hij begrijpt maar ook aspecten waarvan hij geen weet heeft."

Over wat Pagourtzis, die in afzondering zit en niet op borgtocht vrijkomt, precies heeft verteld over de schietpartij kon Poehl weinig zinnigs zeggen door de verwardheid van de verdachte.

Schoolschutter 'emotioneel én onaangedaan'
Schoolschutter 'emotioneel én onaangedaan' (Foto: ANP)

Abt wint Duitse ePrix op Tempelhof in Berlijn

Daniel Abt heeft de ePrix van Berlijn gewonnen op het voormalig vliegveld Tempelhof. De Audi-coureur was veruit de sterkste en pakte na de race in Mexico zijn tweede overwinning van het seizoen en van zijn carrière.

Abt nam vanaf poleposition de leiding bij de start, voor Oliver Turvey. Jerome d'Ambrosio wisselde van plek met Jean-Eric Vergne en pakte plek drie, terwijl Lucas di Grassi op vijf volgde. Felix Rosenqvist vertrok als zesde, maar nam veel te veel risico in bocht één en viel zo'n tien plekken terug.

D'Ambrosio moest al snel wat plekken inleveren en de Belg kwam achter Di Grassi en Sebastien Buemi op plek zes terecht, terwijl Abt zijn leiding uitbouwde. Na elf ronden wist Di Grassi Vergne te verschalken en dus pakte de Braziliaan plek drie over, waarna ook Buemi gelijk voorbij Vergne dook.

Voor kampioenschapsleider Vergne was dat alles niet zo'n drama: directe concurrenten Sam Bird en Rosenqvist reden op de plekken acht en veertien. Di Grassi zette zijn opmars al snel voort en pakte ook Turvey, waardoor de Audi's van Abt en Di Grassi op één en twee reden.

Na twintig ronden zag Vergne op plek vijf een paar centimeter ruimte bij Buemi en de Fransman twijfelde geen moment: met het nodige beukwerk zette hij zijn Techeetah binnendoor en nam hij de vierde plek over, terwijl de pitstops in zicht begonnen te komen.

Bij de autowissels veranderde weinig, behalve dat Buemi door een snellere stop zijn vierde plek weer terug kon veroveren op Vergne. In de pitstraat hinderde Buemi leider Abt, waardoor diens voorsprong op teamgenoot Di Grassi van drie seconden terug was gevallen naar nagenoeg niks.

Dik tien ronden voor het einde had Turvey het moeilijk: Buemi pakte zijn derde plek en Vergne kwam er gelijk achteraan, waarna Vergne niet voor de eerste keer op de dag Buemi te grazen nam. Voorin gebeurde weinig meer, maar achterin was nog genoeg actie.

Met name om het laatste puntje op plek tien werd fors gestreden, vooral door de Mahindra's van Rosenqvist en Nick Heidfeld en door Nelson Piquet Jr, Tom Dillmann en Jose Maria Lopez. In de chaos rondom die strijd pakte André Lotterer uiteindelijk plek negen en eindigde Heidfeld als tiende.

Abt schreef de race op zijn naam, Di Grassi en Vergne vergezelden hem op het podium, voor Buemi en Turvey.

Wielrenster Stultiens wint eerste etappe Emakumeen Bira

Wielrenster Sabrina Stultiens heeft de eerste etappe gewonnen in de Baskische rittenkoers Emakumeen Bira gewonnen. De renster die uitkomt voor WaowDeals was in de laatste twintig kilometer samen met Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten in de aanval gegaan, maar de 24-jarige Nederlandse kwam solo aan in Legazpi.

Lisa Brennauer won de sprint voor de tweede plaats op zeventien seconden van Stultiens. Giorgia Bronzini werd derde, vlak voor Van der Breggen. Met een zesde plaats was Van Vleuten de derde Nederlandse in de top tien.

De Emakumeen Bira is een Baskische etappekoers, die sinds dit jaar deel uitmaakt van de Womens WorldTour. Vorig jaar jaar ging de winst naar de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman voor Van Vleuten.

Saudi-Arabië laat duizend Ethiopiërs vrij

Saudi-Arabië heeft ingestemd met de vrijlating van zo'n duizend Ethiopische gevangenen, die om verschillende redenen vastzitten in de Golfstaat. Dat heeft Addis Abeba zaterdag gezegd in de media. Het Saudische besluit was het gewenste antwoord op een verzoek van de Ethiopische premier Abiy Ahmed, die deze week een officieel bezoek bracht aan Riyad.

Onder de gedetineerden die Riyad laat gaan, zijn honderd vrouwen. Het is onduidelijk waarvoor zij waren veroordeeld. In de Golfregio wonen honderdduizenden Ethiopiërs, de meesten in Saudi-Arabië. De autoriteiten in het soennitische koninkrijk zijn bezig met de uitzetting van meer dan een half miljoen illegale immigranten uit Ethiopië. Tot dusver zijn er al 160.000 teruggestuurd naar de Hoorn van Afrika.

Saudi-Arabië laat duizend Ethiopiërs vrij
Saudi-Arabië laat duizend Ethiopiërs vrij (Foto: ANP)

Dakar Rally volledig binnen de landsgrenzen van Peru

De komende editie van de Dakar Rally in januari 2019 vindt volledig plaats in Peru. Het beoogde parcours ging ook door andere Zuid-Amerikaanse landen zoals Chili en Ecuador, echter die landen hebben op het laatste moment afgezegd vanwege financiële redenen.

De komende editie van de rally start op 6 januari 2019 in de Peruaanse hoofdstad Lima. Vervolgens moeten de deelnemers tien etappes rijden, vergeleken met vorig jaar zijn dat vier etappes minder. De rally finisht vervolgens op 17 januari in Lima.

Deelnemers die uitvallen mogen na de rustdag opnieuw aan de start verschijnen. Voor deze deelnemers is er een apart klassement.

Anderson overleeft matchdarts en wint Players Championship

Darter Gary Anderson heeft zaterdagavond zijn vierde Pro Tour-toernooi van het jaar gewonnen. De tweevoudig wereldkampioen won in de finale van Players Championship 11 van de Gabriel Clemens. Het werd 6-5 voor de Schot. Voor Clemens was het zijn eerste finale bij de PDC. 

Het kwam wel uit zijn tenen van Anderson, want Clemens stond zowel 4-1 als 5-4 voor in de finale. Met drie sterke legs trok de Schot de stand echter gelijk in de achtste leg. De Duitser kwam vervolgens op 5-4 en kreeg zelfs twee pijlen voor de wedstrijd in de beslissende elfde leg. Deze wist hij niet te verzilveren, waarna de eindzege met een dertiendarter naar Anderson ging.

Danny Noppert en Benito van de Pas waren de twee beste Nederlanders van de dag. Noppie verloor bij de laatste zestien van Darren Webster. Van de Pas moest zich gewonnen geven tegen Michael Smith. Michael van Gerwen meldde zich zaterdagochtend af voor het Pro Tour-weekend in Milton Keynes.

Uitslagen Players Championship 11 - Vanaf derde ronde 
Peter Wright 6 | 1 Ross Smith
Adam Hunt 6 | 2 Davy Van Baelen
Dave Chisnall 6 | 4 Steve Lennon
Ricky Evans 6 | 3 Richie Burnett
Paul Nicholson 6 | 2 Simon Stevenson
Gabriel Clemens 6 | 3 Simon Whitlock
Brendan Dolan 6 | 4 Nathan Aspinall
Michael Barnard 6 | 4 James Wilson
Michael Smith 6 | 4 Christian Kist
Benito van de Pas 6 | 5 John Henderson
Danny Noppert 6 | 1 Stephen Burton
Darren Webster 6 | 4 Vincent van der Voort
Ryan Joyce 6 | 2 Mickey Mansell
Gary Anderson 6 | 1 Jermaine Wattimena
Daryl Gurney 6 | 0 Jeffrey de Zwaan
Adrian Lewis 6 | 5 Gerwyn Price

Ronde IV
Peter Wright 6 | 1 Adam Hunt
Ricky Evans 6 | 1 Dave Chisnall
Gabriel Clemens 6 | 5 Paul Nicholson
Brendan Dolan 6 | 3 Michael Barnard
Michael Smith 6 | 0 Benito van de Pas
Darren Webster 6 | 2 Danny Noppert
Gary Anderson 6 | 3 Ryan Joyce
Adrian Lewis 6 | 3 Daryl Gurney

Kwartfinales
Peter Wright 6 | 1 Ricky Evans
Gabriel Clemens 6 | 5 Brendan Dolan
Darren Webster 6 | 4 Michael Smith
Gary Anderson 6 | 5 Adrian Lewis

Halve finale
Gabriel Clemens 6 | 4 Peter Wright
Gary Anderson 6 | 5 Darren Webster

Finale
Gary Anderson 6 | 5 Gabriel Clemens

Schuurs in dubbelspel naar finale Rome

Demi Schuurs heeft met haar Australische dubbelpartner Ashleigh Barty de finale gehaald op het graveltoernooi van Rome. Het als achtste geplaatste koppel was in de halve finales te sterk voor de Roemeense Sorana Cirstea en Jelena Ostapenko uit Letland in twee sets: 6-2 6-3.

In de finale speelt het Australische Nederlandse koppel tegen Barbora Strycova en Andrea Sestini-Hlavackova uit Tsjechië. Het als tweede geplaatste koppel was in hun finale met 6-2, 6-4 te sterk voor de Amerikaanse Raquel Atawo en de Duitse Anna-Lena Grönefeld.

De 24-jarige Limburgse won begin dit jaar met Kiki Bertens het WTA-toernooi van Brisbane en zegevierde vervolgens met de Belgische Elise Mertens in Hobart. Op het gravel in Rome kan ze met Barty nu haar derde titel van dit jaar veroveren.

Melania Trump weer thuis na operatie

Melania Trump is weer thuis in het Witte Huis na een nieroperatie te hebben ondergaan. Haar herstel verloopt voorspoedig. Dat heeft het kantoor van de Amerikaanse First Lady (48) zaterdag bekendgemaakt. De derde echtgenote van Donald Trump bedankt iedereen voor de telefoontjes en e-mails met goede wensen. Dat waren er duizenden.

De president is de afgelopen week verscheidene keren bij zijn vrouw op bezoek geweest in het ziekenhuis. Ze onderging daar maandag een operatieve ingreep waarbij een bloedvat is afgesloten (embolisatie) om de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar een tumor af te snijden. Volgens de artsen ging het om een goedaardig gezwel. Details werden niet gegeven.

Melania Trump weer thuis na nieroperatie
Melania Trump weer thuis na nieroperatie (Foto: ANP)

Tennisster Lemoine plaatst zich voor finale IFT-toernooi na winst tegen Rus

Quirine Lemoine heeft de finale bereikt van het ITF-toernooi in het Franse Saint-Gaudens. De 26-jarige Nederlandse tennisster was in de halve finale te sterk voor haar landgenote Arantxa Rus: 7-6 (7) 6-3.

Rus kwam in de eerste set met 3-0 voor tegen Lemoine, maar hield de voorsprong niet vast. In een spannende tiebreak bleek Lemoine net iets beter dan Rus. Ook in de tweede kwam begon Rus goed aan haar set, maar ook ditmaal kwam Lemoine sterk terug. De nummer 313 van de wereld won vijf games op rij en serveerde bij een stand van 5-3 de wedstrijd uit.

Lemoine speelt in de finale tegen Vera Lapko uit Wit-Rusland. De nummer één van de plaatsingslijst was in de halve eindstrijd te sterk voor Jaimee Fourlis uit Australië: 3-6 6-4 6-2.

Balotelli keert terug in Italiaanse selectie

Voor het eerst in vier jaar is Mario Balotelli geselecteerd voor de Italiaanse selectie. De kersverse bondscoach Roberto Mancini heeft de speler OGC Nice opgeroepen voor drie oefenwedstrijden.

De aanvaller speelde tijdens het wereldkampioenschap van 2014 zijn laatste wedstrijd voor het nationale elftal. Bij zijn club Nice had de 27-jarige speler een goed seizoen. In 37 wedstrijden scoorde Balotelli 26 keer. In totaal kwam hij 33 keer uit voor Italië.

In de komende weken spelen de Italianen drie oefenwedstrijden. Op 28 mei spelen de Azzurri tegen de Verenigde Arabische Emiraten, daarna op 1 juni tegen Frankrijk. Op 4 juni is het Nederlandse elftal de tegenstander.

De volledige selectie:

Doelmannen: Gianluigi Donnarumma (AC Milan), Mattia Perin (Genoa), Salvatore Sirigu (Torino)

Verdedigers: Leonardo Bonucci, Alessio Romagnoli (AC Milan), Mattia Caldara (Atalanta), Domenico Criscito (Zenit Sint-Petersburg), Danilo D’Ambrosio (Internazionale), Mattia De Sciglio, Daniele Rugani (Juventus), Emerson Palmieri, Davide Zappacosta (Chelsea)

Middenvelders: Daniele Baselli (Torino), Giacomo Bonaventura (AC Milan), Bryan Cristante (Atalanta), Alessandro Florenzi, Lorenzo Pellegrini (AS Roma), Jorginho (Napoli), Rolando Mandragora (Crotone), Claudio Marchisio (Juventus)

Aanvallers: Mario Balotelli (OGC Nice), Andrea Belotti (Torino), Domenico Berardi (Sassuolo), Federico Bernardeschi (Juventus), Federico Chiesa (Fiorentina), Ciro Immobile (Lazio), Lorenzo Insigne (Napoli), Matteo Politano (Sassuolo), Simone Verdi (Bologna) en Simone Zaza (Valencia).

Dumoulin: "Eindzege gaat moeilijk worden"

Tom Dumoulin verloor opnieuw tijd in de Giro d'Italia op Simon Yates. Op de beklimming van de Monte Zoncolan verloor hij 37 seconden op de rozetruidrager en kijkt na veertien etappes tegen een achterstand aan van 1.24.

"Ik denk dat het moeilijk wordt om de Giro te winnen, al was de prestatie vandaag gewoon prima. We hebben geleerd dat het heel moeilijk gaat worden", aldus Dumoulin na afloop tegenover de NOS.

Op vier kilometer van de top moest de Nederlander van Sunweb lossen bij Yates, die reageerde op een aanval van Chris Froome. Lange tijd hield Dumoulin het op tien seconden, maar in het laatste gedeelte liep de voorsprong op naar de halve minuut.

"Het is een goed resultaat, maar ik heb wel iets verloren. Ik rijd iets beter dan in de eerste week, maar ik heb geen overschot."

Vooraf werd geschreven dat de Monte Zoncolan de zwaarste beklimming in het wielrennen is. Dumoulin kan dat nu ook beamen. "Hij was nog zwaarder dan ik had gedacht. Ik dacht: dit is gewoon een lange, zware klim. Maar dit was denk ik de zwaarste klim die ik ooit heb gereden."

Ondanks zijn twijfel over de eindzege, wil Dumoulin de handdoek zeker nog niet gooien. "Er kan van alles gebeuren. Ik hoor al aardig wat kuchjes in het peloton, daar ben ik zelf gelukkig van gespaard gebleven."

"Maar ik zal de hoop nooit opgeven. Tot Rome blijf ik elke dag vechten en dan gaan we het wel zien."

Den Bosch naar finale EHCC, Amsterdam faalt na shootouts

Den Bosch heeft zich zaterdagmiddag geplaatst voor de finale van de EuroHockey Club Cup (EHCC). In het Engelse Surbiton won regerend Europees clubkampioen met 3-1 van Club Campo de Madrid dankzij doelpunten van Lieke Hulsen, Ireen van den Assem (strafbal) en Marlies Verbruggen.

Zondag speelt Den Bosch in de finale van de EHCC tegen UHC Hamburg, de ploeg die Amsterdam een kater bezorgde door ze met shoot-outs te verslaan. Vorig seizoen speelden de Bosschenaren ook in de finale tegen UHC Hamburg. Toen won de ploeg van Raoul Ehren – in eigen huis – met 2-1.

Den Bosch staat voor de 20ste keer op rij in de finale van de strijd om de Europa Cup I/EHCC. De laatste keer dat de Bossche ploeg ontbrak in de eindstrijd van het Europese clubtoernooi was in 1998, toen de finale tussen het Duitse Rüsselsheimer en het Engelse Slough werd gespeeld.


Amsterdam heeft zaterdag na shoot-outs van UHC Hamburg verloren, nadat de wedstrijd in de reguliere speeltijd in 1-1 was geëindigd. De ploeg van Rick Mathijssen was de betere ploeg en creëerde de ene na de andere kans, maar trok toch aan het kortste eind. Amsterdam is nu voor het vierde jaar op rij zonder hoofdprijs. Het laatste succes werd in 2014 gevierd met de winst van de EHCC.

Tien minuten voor tijd maakte Charlotte Vega de dikverdiende gelijkmaker, nadat Charlotte van Bodegom in de vijftiende minuut een bal door de benen van Amsterdam-keepster Anne Veenendaal had geslagen.

Tijdens de shoot-out-serie misten Lauren Stam en Maria Verschoor namens Amsterdam. Vorig jaar verloor Amsterdam ook in de halve finale van UHC Hamburg na shoot-outs.

Mirco Pruyser schiet Amsterdam in finale knap naar derde wedstrijd

Op een volgepakt Kampong – met meer dan vierduizend toeschouwers – hebben de hockeyers van Amsterdam in de finale een beslissende wedstrijd geforceerd. Op het veld ‘De Klapperboom’ werd het 1-2 voor Amsterdam, mede dankzij twee schitterende treffers van international Mirco Pruyser.

Het was Mirco Pruyser die na twee minuten al de onneembare vestiging Sander de Wijn en keeper David Harte het nakijken gaf. Daarvoor was een mooie beweging voor nodig, die De Wijn naar de grond deed glijden. Daarna werd Harte gepasseerd. Het was al snel de gevaarlijke Bjorn Kellerman die beide partijen weer op gelijke hoogte bracht. Na een fijne individuele actie schoot hij hard en hoog de 1-1 binnen. Keeper Jan de Wijkerslooth zag de bal net langs zijn handschoen zeilen.

Vlak voor de rust was het weer Pruyser, die bediend door de sterke Australiër Fergus Kavanagh hard en strak de 1-2 binnen sloeg met zijn backhand. Daarna kreeg Amsterdam vijf strafcorners op rij, maar wist het niet toe te slaan. Kampong kreeg ook kansen in het derde kwart via Ties Ceulemans, Lars Balk en Kellerman, maar wist niet voorbij De Wijkerslooth te komen. In het vierde kwart werd Constantijn Jonker ingebracht bij Kampong. De Utrechters kregen nog twee strafcorners vlak voor tijd, maar De Wijkerslooth redde knap. En mede dankzij de defensief uitblinkende Australiër Fergus Kavanagh bleef het bij 1-2.

Het beslisssende duel is zondag. Om 16.00 treffen beide ploegen elkaar weer in Utrecht. 

In de strijd om het laatste Nederlandse ticket voor de Euro Hockey League verloor Bloemendaal thuis na shoot-outs van Oranje-Rood. De thuisploeg kwam nog wel op voorsprong via een strafcorner van Tim Swaen, maar Mink van der Weerden maakte uit een strafbal gelijk. De bezoekers uit Eindhoven namen daarna de shoot-outs beter: 4-2. Zondag verloor Bloemendaal ook al van Oranje-Rood na shoot-outs. De Brabanders spelen volgend seizoen, na afwezigheid van een jaar, in de EHL. De club organiseert zelf dat toernooi met Pasen.

Bloemendaal, dat in de reguliere competitie geen enkele wedstrijd verloor, gaat volgend seizoen dus niet Europa in. Voor de Mussen resteert nog wel de de Euro Hockey League van dit seizoen. De Final Four wordt georganiseerd op Het Kopje. Volgende week speelt Bloemendaal in dat toernooi tegen Rotterdam. De andere halve finale gaat tussen Kampong en het Belgische Herakles. 

Mount mag meetrainen met WK-selectie Engeland

De goede vorm van Mason Mount is niet onopgemerkt gebleven in zijn geboorteland. Goal heeft gehoord dat hij mag meetrainen met de Engelse WK-selectie.

De van Chelsea gehuurde middenvelder etaleerde dit seizoen zijn grote klasse bij Vitesse. Met veertien goals en elf assists was hij een ware uitblinker bij de ploeg die nog in de race is voor het laatste ticket in de Europa League. Als de Arnhemmers zaterdagavond in staat zijn om een 3-2 voorsprong te verdedigen in Utrecht, verzekeren ze zich van een startbewijs.

Dat moet overigens wel zonder Mount, die een schorsing moet uitzitten. Vitesse wil volgend seizoen graag door met de negentienjarige jeugdinternational, maar dat lijkt uitgesloten. De directie van Chelsea moet nog een beslissing over hem nemen en de verwachting is dat ze opteren voor een huurperiode in een grotere competitie. Dat zou ook een teleurstelling zijn voor Ajax, Feyenoord en PSV, die hem ook graag zouden huren.

Als beloning mag hij nu dus een week trainen met de Engelse WK-selectie, zo heeft Goal begrepen. Bondscoach Gareth Southgate had talloze youngsters kunnen noemen, maar koos hem deze week als voorbeeld toen hij het over getalenteerde jeugdspelers had. "We zijn natuurlijk op de hoogte van deze jonge talenten. Sessegnon, Sancho, Foden, Mount. Er komen een paar superjonge spelers doorheen", zei hij op een persconferentie.

Een plekje in de WK-selectie kwam, gezien de moordende concurrentie, nog wat te vroeg, maar dat moment gaat er ongetwijfeld ooit komen voor de uitblinkende Engelsman. De trainingsstage wordt komende week afgewerkt.

Groenewegen sprint opnieuw naar ritzege in Tour of Norway

Dylan Groenewegen heeft ook de vierde etappe in de Tour of Norway gewonnen. De Nederlandse sprinter van LottoNL-Jumbo was in Brumunddal te snel voor Alan Banaszek en Kristoffer Halvorsen. Door de overwinning verstevigt Groenewegen ook de leiding in het algemeen klassement.

Robbert de Greef was een van vroege vluchters in de etappe over 218 kilometer. De Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij had in de kopgroep het gezelschap van Adrian Kurek, David Boucher, Louis Bendixen, Antoine Warnier en Torstein Trææn. De kopgroep kreeg vijf minuten van het peloton, waar LottoNL-Jumbo de leiding had.

Op vijftien kilometer van de streep was het over voor de vluchters. Er waren in de finale nog enkele aanvallen, maar niemand raakte meer weg uit het peloton. Groenewegen won vervolgens de sprint en boekte alweer zijn derde ritzege in de Tour of Norway en zijn achtste van het seizoen.

In het algemeen klassement heeft hij nu een voorsprong van elf seconden op de Noren Boasson Hagen en Sondre Holst Enger, met nog een etappe te gaan.

Geen treinen tussen Alkmaar en Schagen

Door een defecte bovenleiding bij station Heerhugowaard rijden er tussen tussen Alkmaar en Hoorn en Alkmaar en Schagen voorlopig geen treinen. De NS verwacht dat de situatie tot 17:45 uur duurt. 

Naar verluidt zou er een 'explosie' zijn geweest en is er daarna brand uitgebroken in een bijgebouw op het station. Politie en brandweer zijn ter plaatse. Later meer informatie. 

Update 16:54 uur
Volgens de website Heerhugowaard Centraal is de oorzaak kortsluiting geweest in de bovenleiding. Getuigen hoorden een knal en zagen een 'soort vuurwerk'.  De NS heeft vervangende bussen ingezet. 

Update 18:20 uur
Heerhugowaard Centraal meldt dat de kortsluiting is ontstaan door een brandje in het onderstation. Het treinverkeer tussen Alkmaar en Schagen is naar verwachting nog tot 20:30 uur gestremd. Er zijn stopbussen ingezet. De vertraging bedraagt circa dertig minuten aldus de NS. 


©Video: Heerhugowaard Centraal

Froome wint op Zoncolan, Yates loopt wat verder uit op Dumoulin

Chris Froome heeft de bergrit naar de Monte Zoncolan gewonnen. De 32-jarige renner van team Sky bleef Simon Yates net voor in veertiende etappe van de Giro d'Italia. Yates loopt wel verder uit in het algemeen klassement. De rozetruidrager heeft nu een voorsprong van 1.24 op Tom Dumoulin, die vijfde werd op 37 seconden  van Froome.

Francesco Gavazzi, Matteo Montaguti, Enrico Barbin, Laurent Didier, Mads Pedersen, Valerio Conti en Jacopo Mosca waren de vroege vluchters van de dag. De kopgroep fietste meer dan zes minuten bij elkaar. Ondanks de voorsprong was al snel duidelijk dat de kopgroep niet zou rijden voor de dagzege.

Aan de voet van de Monte Zoncolan hadden Barbin en Conti, de laatste twee overgebleven koplopers, nog maar een kleine minuut voorsprong op het peloton, die werd aangevoerd door Astana en Bahrain Merida. Daarna nam Wout Poels het over. De Nederlander van team Sky reed zo hard op kop dat er nog maar negen renners in zijn wiel had, waaronder zijn kopman Froome. Froome nam op vier kilometer zelf het initiatief. In eerste instantie konden López, Pozzovivo, Yates volgen, maar al snel moesten ze ook de Brit laten rijden. Dumoulin kon niet volgen en koos voor zijn eigen tempo. De Nederlander volgde op een tiental seconden van de eerste achtervolgers.

Met nog drie kilometer te gaan ging Yates in de tegenaanval op Froome. López en Pozzovivo konden de rozetruidrager niet volger en het leek erop dat Yates ineens de sprong zou maken naar Froome. De 32-jarige Brit van team Sky behield toch voldoende voorsprong en won met zes seconden voorsprong op zijn landgenoot Yates.

Dumoulin wist enigszins de schade te beperken door iets meer dan een halve minuut toe te geven op zijn grote concurrent in het algemeen klassement. Hij heeft nu een achterstand van 1.24 op Yates.

Viergever heeft eerste training bij PSV achter de rug

Nick Viergever stond zaterdag voor het eerst op het veld bij zijn nieuwe club PSV. De verdediger is herstellende van een enkelblessure en werkt daarom voorlopig een individueel programma af.

Viergever vertrok transfervrij bij Ajax en tekende begin mei een vierjarig contract bij de landskampioen uit Eindhoven.

Bisschop Curry imponeert met preek over liefde

De Afro-Amerikaanse bisschop Michael Curry heeft voor geestdrift gezorgd tijdens de huwelijksplechtigheid van prins Harry en Meghan Markle. Met een theatrale preek van bijna een kwartier over de macht van de liefde toverde hij een lach op de gezichten van de aanwezigen in de eeuwenoude kapel, onder wie het bruidspaar en andere leden van het koninklijk huis. Dat leverde hem veel bijval op op sociale media.

Curry is de eerste zwarte leider van de Episcopaalse Kerk in de VS. Hij begon zijn rede in Windsor met het citeren van mensenrechtenheld Martin Luther King en denderde door met teksten uit spirituals, met middeleeuwse poëzie en de ervaringen van slaven in het zuiden van Amerika. Aan het eind refereerde hij aan Harry en Meghan als "mijn broeder, mijn zuster", waarna de eerste tonen klonken van de soulklassieker "Stand By Me".

De reacties waren lovend. "King citeren voor het altaar van een koninklijk huwelijk", twitterde de verslaggeefster van The New Times. "Heel Amerikaans, heel onstuimig, heel gepassioneerd. Love it". Een collega van The Washington Post noemde de trouwerij een "openlijke viering van zwarte Amerikaanse cultuur".

Bisschop Curry imponeert met preek over liefde
Bisschop Curry imponeert met preek over liefde (Foto: ANP)

Parma keert terug in Serie A

Parma keert terug in de Serie A. De debuutclub van Gianluigi Buffon promoveert voor het derde jaar op rij.

De Italiaanse club eindigt als tweede in de Serie B, achter kampioen Empoli. Dat is genoeg voor rechtstreekse promotie naar de competitie waarin de ploeg in het verleden zo succesvol was. Zo werd bijvoorbeeld de UEFA Cup gewonnen in 1995 en 1999.

Daarna werd de situatie al snel minder zonnig voor de traditieclub. In 2015 werd zelfs een faillissement aangevraagd en onder een nieuwe naam, Parma Calcio 1913, werd een doorstart gemaakt in de Serie D. Daarin was de club oppermachtig en ook in de Serie C bleef men slechts één jaar. Via promoties stootte de club door naar het tweede niveau, waar alleen kampioen Empoli het nog beter deed.

De voormalig werkgever van sterren als Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro, Gianfranco Zola, Graziano Pellè, Adriano, Hernán Crespo, Lilian Thuram, Juan Sebastián Verón en Hakan Sükür voorkwam op spectaculaire deel te moeten nemen aan de playoffs. In de slotronde won de ploeg zelf en zag het concurrent Frosinone een voorsprong uit handen geven, waardoor Parma rechtstreeks promoveert. Ook Palermo was nog in de race, maar zij moesten hopen op puntverlies van beide concurrenten.

Palermo, Forsinone, Venezia, Bari, Cittadella en Perugia gaan nu uitmaken welke club als derde de oversteek naar het hoogste niveau maakt. Samen met Parma en Empoli nemen ze de plekken in van Benevento en Hellas. In theorie zijn er nog vijf ploegen die tijdens de uiterst spannende slotronde in de Serie A moeten vrezen dat zij de derde en laatste degradant worden.

Zarco pakt MotoGP-pole voor eigen publiek

Motorcoureur Johann Zarco heeft zijn eerste poleposition voor eigen publiek te pakken. Wat hem in de Moto3 en Moto2 nooit lukte kreeg hij zaterdag in zijn tweede MotoGP-seizoen wel voor elkaar: pole pakken op het circuit van Le Mans.

Na pole in Qater en drie achtereenvolgende derde startplaatsen was Zarco zaterdag op het Franse asfalt op zijn Yamaha 0,108 seconden sneller dan de Spaanse Honda-coureur Marc Marquez. Op 0,196 seconden pakte Danilo Petrucci de derde plek op de voorste startrij, terwijl Andrea Iannone, Andrea Dovizioso en Jorge Lorenzo de tweede rij in beslag nemen. Jack Miller, Maverick Viñales en Valentino Rossi starten vanaf rij drie, Cal Crutchlow, in Spanje nog goed voor pole, ging in de eerste kwalificatie hard onderuit en start - mits hij fit is - in het middenveld.

Jorge Martin pakte in de Moto3 zijn derde opeenvolgende pole. Dit keer was hij 0,123 seconden sneller dan Jakub Kornfeil en voor de Tsjech was het reden tot feest: hij vertrekt zijn 150e Grand Prix vanaf plek twee, na twee derde plekken in 2014 zijn beste startplek ooit. Enea Bastianini was 0,001 seconden trager dan Kornfeil en completeerde de voorste startrij.

In de Moto2 was het Francesco Bagnaia die de pole veroverde. Hij was net wat sneller dan Xavi Vierge, die in de slotfase van de kwalificatie onderuit ging. Lorenzo Baldassarri mag zondag naast Vierge op de eerste startrij vertrekken. Bo Bendsneyder kwam niet verder dan de 21e stek, bijna anderhalve seconde achter Bagnaia.

Crutchlow's crash (Bron: YouTube)

Voormalig wonderkind Bojan leidt aan angstaanvallen

Oud-Ajacied Bojan Krkic heeft al jaren last van verlammende angstaanvallen. Daarom werd hij nooit de nieuwe Messi.

In de jeugd bij Barcelona liet hij zien over een ongelooflijk potentieel te beschikken, maar bij de senioren kwam het er nooit echt uit. In gesprek met The Guardian heeft hij nu in alle eerlijkheid uitgelegd waarom het hem nooit lukte om zijn belofte als 'nieuwe Messi' in te lossen. Hij heeft last van verlammende angstaanvallen en die psychische problemen achtervolgen hem al jaren.

"Het ging allemaal zo snel. In voetbaltermen ging het goed, maar op persoonlijk vlak niet", verklaart de nu 27-jarige Catalaan die Messi opvolgde als jongste Barça-debutant ooit. Ondanks al zijn talent bleef hij worstelen met zijn gedachtes en een vaste plek in het eerste zat er ondanks zijn talent nooit in. "Mensen zagen de nieuwe Messi in mij, maar er is veel wat ze niet van me weten."

Zo vertelt de Spanjaard over zijn geplande interlanddebuut in februari 2008. Hij werd opgeroepen voor de wedstrijd tegen Frankrijk, maar het ging niet. "Er werd toen maar gezegd dat ik buikgriep had, want niemand wil praten over angstaanvallen. Daar is de voetballerij niet in geïnteresseerd."

De vleugelspeler van Stoke City legt uit dat de ziekte iedereen op een andere manier kan beïnvloeden. De één heeft last van hartkloppingen en bij Bojan was het duizeligheid. "Ik voelde me ziek. Constant, 24 uur per dag."

Vervolgens ging hij aan de medicijnen en in behandeling om de angsten te overwinnen, maar in de zomer voelde hij zich nog steeds niet goed genoeg om mee te gaan naar het EK. Krantenkoppen schreeuwden dat hij weigerde te spelen voor Spanje en dat heeft hem geraakt. "Ik zat aan de medicijnen, zat echt op het randje. Die krantenkoppen deden pijn. Alsof het me niet zou boeien."

In gesprek met Barcelona TV veinsde Bojan destijds een vakantie om zijn absentie te verdedigen. "Ze waren onwetend. Mensen beledigden me, want ze dachten dat ik gewoon niet wilde spelen. Het deed me nog het meeste zeer dat het verhaal de wereld in is gebracht door de bond. Zij wisten van mijn problemen af. Hoe kan je me dan oproepen? Ik voelde me erg eenzaam."

Terugblikkend op zijn keuzes van toen vindt hij dat hij soms iets geduldiger had moeten zijn. "Ik wilde altijd spelen", stelt de speler die als huurling door Europa trok, omdat hij bij Barcelona nooit echt door wist te breken. Ook Ajax deed hij aan en tegenwoordig speelt hij in vaste dienst voor Stoke City, waarmee hij uit de Premier League degradeerde in Engeland.

Hij is tevreden met wat hij nu heeft, na alles wat hij heeft doorgemaakt. "Mensen waarderen niet wat je doet. Ze willen dat ik op mijn topniveau kom, maar dat heb ik misschien al bereikt. Ik speel al jaren op een constant niveau en heb altijd hard gevochten. Soms zeggen ze dat ik meer een klootzak moet zijn op het veld, maar dat kan ik niet. Ik raakte het helemaal kwijt toen ik gemener probeerde te zijn op het veld."

Tien jaar nadat de hele Spaanse natie over hem heen viel, valt het Bojan nog altijd zwaar. Maar hij heeft er mee leren leven. "Mensen hebben nou eenmaal moeite om toe te geven dat het slecht met ze gaat. Toch draag ik het nog altijd bij me. Het litteken zit er nog steeds. Hoe de mensen toen over me praatten, heeft me wel beschadigd."

Nieuwste uitvinding Elon Musk: Tunnels

Elon Musk heeft veel dingen ongeveer uitgevonden. De elektrische auto vond hij ongeveer uit, zo'n 100 jaar nadat de elektrische auto werd uitgevonden. De Hyperloop vond hij ongeveer uit, ruim 200 jaar nadat deze werd uitgevonden en ruim 100 jaar nadat die door Robert Goddard werd heruitgevonden. De herbruikbare raket vond hij ongeveer, zo'n 20 jaar nadat deze eind jaren 80 van de vorige eeuw deze werd uitgevonden (en 8 succesvolle lanceringen en landingen doorstond in de periode tussen 1993 en 1996 - video hiervan rond 4 minuten in onderstaande video).

Dan is er nog zijn idee om mensen per raket te gaan vervoeren van stad naar stad en zijn nieuwste idee: tunnels!

Gelukkig kunnen we op Philip Mason, a.k.a. Thunderf00t, om ook dit idee - dat Musk wil inzetten om voor slechts $1 mensen onder Los Angeles te gaan vervoeren (een beetje zoals een monorail in een metrotunnel) - stevig te debunken.

Busted!

Mortara wint DTM-race op Lausitzring, zware crash Rast

Edoardo Mortara heeft de eerste van twee DTM-races op de Lausitzring gewonnen. De Italiaanse Mercedes-coureur was vooral in deel twee van de race ijzersterk, nadat een zware crash voor een rode vlag zorgde.

Bij de start ging het halverwege het veld gelijk al flink mis. Nico Müller kwam vanaf de negende plek nagenoeg niet weg en de achteraan vertrokken Jamie Green ramde zijn Audi vol op die van de Zwitser, waardoor de safety car gelijk naar buiten kon komen.

Polesitter Lucas Auer hield zijn eerste plek vast, voor Bruno Spengler, die Philipp Eng bij de start verschalkte. Zo bleef het ook bij de herstart, terwijl Robin Frijns - van plek twaalf teruggevallen naar de zestiende stek - vijf seconden tijdstraf kreeg wegens een valse start.

Na de herstart ging het wél goed...ongeveer een halve ronde lang. Terwijl Müller een interview gaf over zijn crash werd zijn aandacht plotseling naar de beeldschermen getrokken: daar was een totaal gesloopte Audi van René Rast te zien, die in aanraking was gekomen met Loïc Duval.

Rast stak al snel zijn handen - met opgestoken duimen - door de plek waar kort daarvoor nog een dak zat en uit de herhaling bleek vervolgens dat de Duitser bij een uitwijkende beweging vol over de kop geslagen was. De wedstrijdleiding vond het even mooi geweest en legde de boel met rood stil.

Met nog slechts een kleine twintig van de 55 minuten op de teller werd de boel weer onderweg gevlagd, terwijl iedereen nog wel de verplichte pitstop moest maken. De volgorde voorin bleef ongewijzigd: Auer voor Spengler, Eng, Pascal Wehrlein en Timo Glock, met Frijns op de veertiende stek.

Nadat het gros van de coureurs zijn stop gemaakt had moest Frijns nog naar binnen en dus reed de Nederlander weer wat rondjes op kop. Bij de pitstops was Auer de grote verliezer: hij viel terug naar de virtuele vierde plek, terwijl Mortara de leiding pakte.

Mortara moest zijn leiding wel afstaan aan Eng, terwijl Glock plek drie in beslag nam, voor Auer. Met name in de top-3 was het nog bijzonder spannend: de drie reden strak achter elkaar met nog maar een minuut of twee op de klokken.

In de slotronden bleek Mortara net sterk genoeg om Glock achter zich te houden, nadat Eng zijn tweede plek af moest staan aan Glock. Eng kon Auer wel achter zich houden en mocht zo wel het podium betreden. Frijns kwam in de laatste ronde naar binnen en eindigde in de achterhoede.

Nieuwste DLC Crusader Kings II heet Holy Fury

Ook Crusader Kings II krijgt een nieuwe uitbreiding, zo heeft Paradox Interactive aangekondigd op PDXCON 2018. In Crusader Kings II: Holy Fury krijgen de Noordelijke kruisvaarders van katholiek Europa het aan de stok met de heidenen uit datzelfde gebied.

De grootste toevoeging van Holy Fury is dat je nu met een heidense leider kan spelen die vecht tegen de katholieke overheersing. Je kan deel worden van een heidense "warrior lodge", waardoor je via invasies respect en roem verdient. Personages uit dynastieën kunnen daarnaast unieke voordelen krijgen gebaseerd op hun voorvaderen: wanneer je bijvoorbeeld met een afstammeling van Genghis Khan speelt zal dat reflecteren in je gameplay. Ook komt er een nieuwe succession law, de heidense Elder Council, die het laatste woord kunnen hebben over hoe een koninkrijk verdeeld wordt nadat een leider gestorven is.

Crusader Kings II: Holy Fury heeft nog geen releasedatum, maar moet net zoals Man the Guns voor Hearts of Iron IV en Dharma voor Europa Universalis IV 20 euro gaan kosten.

Nieuwste DLC Crusader Kings II heet Holy Fury

Prins Harry en Meghan Markle getrouwd

De Britse prins Harry en Meghan Markle zijn man en vrouw. De aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, heeft zaterdag in de St. George's Chapel van Windsor Castle het huwelijk gesloten tussen de twee.

De aartsbisschop verklaarde Harry en Meghan tot man en vrouw nadat de twee hun huwelijksgeloften hadden uitgesproken en de ringen waren uitgedeeld.

Harry en Meghan gaven elkaar het jawoord ten overstaan van de aartsbisschop en ruim zeshonderd aanwezigen.

Prins Harry en Meghan Markle getrouwd
Prins Harry en Meghan Markle getrouwd (Foto: ANP)

Verover India in Europa Universalis IV: Dharma

PDXCON 2018 komt naast aankondgingen voor nieuwe games ook met nieuwe DLC voor de bestaande games. Ook Europa Universalis IV krijgt een nieuwe uitbreiding, Dharma, die draait op een van de winstgevende markten uit die tijd: India.

Europa Universalis IV: Dharma heeft daarnaast een grote focus op overleg tijdens vredestijd. Spelers krijgen nieuwe opties om hun regeersstijl mee aan te passen, een vernieuwd policy-systeem, en kun je investeringen doen in handelsondernemingen om zo je ruilhandel een zetje te geven. Ook kunnen spelers nieuwe hervormingen vrijspelen waarmee je je landen op nieuwe manieren kan besturen. Deze hervormingen komen bovendien met gratis policies.

Zoals gebruikelijk is met uitbreidingen voor de games van paradox komt ook Dharma met een gratis update. Deze gratis update is een grote herziening van de gebieden India, Tibet en Myanmar. Mensen die de Cossacks-uitbreiding hebben krijgen daarnaast ook een nieuwe vorm van government.

Verover India in Europa Universalis IV: Dharma

Oud-Playmate springt met zoon (7) dood tegemoet

Voormalig Playboy-model Stephanie Adams is overleden. De 45-jarige Amerikaanse is naar alle waarschijnlijkheid vanaf de 45e verdieping van een New Yorks hotel naar beneden gesprongen, waarbij ze haar slechts 7-jarige zoon met zich mee heeft genomen.

Adams en haar ex-man waren al tijden verwikkeld in een juridische strijd om de voogdij van het jongetje. Zo mocht zijn vader hem wel zien, maar de overdracht werd steeds op een politiebureau gedaan, om eventueel geweld te voorkomen. 

Eerder in de week zorgde de ex-man er nog voor dat Adams en haar zoon niet naar Europa mochten, waar ze samen met het jochie tijd door wilde brengen met haar nieuwe vriend. Donderdag checkten de twee in het Gotham Hotel in Manhattan in, vrijdagochtend werden ze op een balkon op de tweede verdieping dood gevonden.

Adams stond meerdere malen in de Playboy, voor het laatst in 1992 als Miss November. Ze verdiende haar geld sindsdien onder meer als model, schrijfster en verkoopster van beauty-producten.

Nieuwste grand strategy-game van Paradox heet Imperator: Rome

Wellicht de grootste aankondiging op PDXCON is dat de ontwikkelaar bezig is met een nieuwe grand strategy-game, die teruggaat naar het oude Rome. Net zoals met hun andere grand strategy-games moedigt Paradox aan je eigen alternatieve geschiedenis te maken met behulp van de vele facties, ingewikkelde politieke gameplay en uiteraard het veroveren van andere provincies.

Volgens Paradox vindt dit plaats op de "meest gedetailleerde map ooit", die zich strekt van India tot Gibraltar. Net zoals Crusader Kings II en Stellaris bevat Imperator: Rome een uitgebreid scala aan personages met traits, die kunnen veranderen met de tijd. Ook heeft elke stam en beschaving zijn eigen religie en cultuur die je gelukkig moet zien te houden, kun je via battle tactics en militaire tradities je strategieën op het slagveld aanpassen en moet je rekening houden met de politieke structuur van je factie zoals een stammensysteem, republiek en monarchie. Op economisch vlak hou je je bezig met de ruil van goederen en het verbeteren met je provincies.

Imperator: Rome komt uit in 2019 en zoals het er nu op lijkt wordt deze, net zoals de andere grand strategy-games van Paradox, exclusief voor de pc.

Nieuwste grand strategy-game van Paradox heet Imperator: Rome

Politie zoekt vrouw met hond in Schijndel

In het onderzoek naar het schietincident in Schijndel, waarbij op woensdagavond 25 april een 26-jarige man om het leven kwam, zoekt de politie een specifieke getuige.

Het slachtoffer werd die avond rond 19:15 uur beschoten op de Renate Rubinsteinstraat en overleed kort daarna aan zijn verwondingen. De mogelijke schutter werd enkele dagen later aangehouden op de Boschweg in Schijndel. Het gaat om een 29-jarige man uit die plaats.

Vrouw met hond
In het onderzoek sprak de politie al met meerdere getuigen. Uit het onderzoek is verder gebleken dat er een vrouw moet zijn die mogelijk belangrijke informatie heeft voor de recherche. Het zou gaan om een vrouw die schoten heeft gehoord terwijl ze in de buurt wandelde met haar hond. Ze zou kort daarna ook nog bij de traumahelikoper hebben gestaan. De politie weet niet wie deze vrouw is en komt graag met haar in contact.

De vrouw, of mensen die deze vrouw kennen, wordt opgeroepen om zich te melden bij de politie. Dat kan via het welbekende nummer 0900-88844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kan het tipformulier op de website worden ingevuld. 

Politie zoekt vrouw met hond in Schijndel (Foto: Politie.nl)
Politie zoekt vrouw met hond in Schijndel (Foto: Politie.nl)

Crusader Kings II wordt een bordspel

Free League Publishing en Paradox Interactive slaan de handen ineen om een bordspel-versie van het populaire grand strategy-spel Crusader Kings II naar de huiskamers te brengen. Tevens is er een kickstarter opgezet om het benodigde geld bij elkaar te sprokkelen, die op het moment van schrijven al meer dan 15.000 dollar van de benodigde 57.000 dollar heeft opgehaald.

Tijdens het spelen kies je een van de meest bekende dynastieën uit de middeleeuwen, die worden bepaald aan de hand van het scenario waar je voor kiest wanneer het spel begint. Aangezien een campaign in Crusader Kings II honderden uren kan duren, proberen Paradox en Free League de game samen te vatten in een bordspel dat ongeveer 2 tot 3 uur kan duren. De game rust op vier pilaren: een focus of karakters (net zoals bij de dynastieën in het originele spel) waarbij intrigue, traits en huwelijken een grote rol spelen; grand strategy; storytelling aan de hand van event-kaarten en een basis in geschiedenis die gebaseerd is op personages die echt geleefd hebben.

Paradox heeft ook gezegd dat Crusader Kings II de eerste game van de ontwikkelaar zal zijn die omgetoverd wordt tot bordspel, dus hoogstwaarschijnlijk kunnen we binnenkort meer titels verwachten. Wanneer de kickstarter wordt gehaald, komt het spel in november uit. Mocht je de neiging voelen om te doneren voor de ontwikkeling, dan is de kickstarter hier te vinden.

Drugslijn Vlaardingen - Schiedam opgerold

Heroïne, cocaïne, een pistool, tasers, een boksbeugel en ploeterdoder, 12.000 euro cash en 3000 euro nepgeld. Het is een greep uit de zaken die de politie woensdagavond aantrof in twee woningen in Vlaardingen. De woningen behoren toe aan twee mannen die zijn aangehouden op verdenking van drugshandel. Die drugslijn kwam aan het licht in het onderzoek naar een schietincident op de Dirk de Derdelaan in Vlaardingen in april.

Donderdag 18 april werd op de Dirk de Derdelaan in Vlaardingen een 19-jarige jongen neergeschoten. Die raakte hierdoor zwaargewond. Een groot onderzoeksteam werd op het schietincident gezet. Dit onderzoek is nog in volle gang. De rechercheurs die het schietincident onderzoeken, stuitten in hun zoektocht op een telefoonlijn die gebruikt werd voor de handel in drugs. De zogenoemde 'Appie West Best' was via die lijn 24 uur per dag te bellen voor wat 'dope'. Die lijn heeft de politie woensdag direct uit de lucht gehaald.

Aanhoudingen en zoekingen
Naast 'Appie' werden nog twee medeleveranciers van de drugs aangehouden. De drie verdachten zijn 21 en 23 jaar oud en komen uit Vlaardingen. De 21-jarige verdachte is verhoord en heengezonden. De twee 23-jarige mannen zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten voorlopig nog vast. Na de aanhoudingen zijn de woningen van de drugshandelaren doorzocht. Daar vonden agenten onder andere heroïne, cocaïne en wapens zoals een pistool, tasers, een boksbeugel en ploeterdoder. Naast de drugs en wapens trof de politie 12.000 euro cash aan en 3000 euro nepgeld.

Drugsgerelateerd schieten
Of het schietincident gerelateerd is aan de ontdekte drugshandel wordt onderzocht. “In zijn algemeenheid kun je zeggen dat schietpartijen vaak drugsgerelateerd zijn. Bijvoorbeeld mensen die elkaar willen rippen. Als dat mislukt, wordt er vaak bij geschoten.’’, vertelt Arjan de Zwart, bij de politie belast met de aanpak van georganiseerde misdaad en ernstige criminaliteit. “Sommige jongeren maken razendsnel ‘carrière’. Ze beginnen als overlastgevende jeugd, stappen over op inbraken, berovingen, overvallen en proberen dan ‘carrière’ te maken in de drugshandel waarbij vuurwapengeweld niet wordt geschuwd. Politie doet er samen met gemeente, Openbaar Ministerie, reclassering en zorg alles aan om een dergelijke carrière te voorkomen. Vroegtijdig signaleren, ingrijpen, alternatieven bieden. Dat lukt ook vaak wel. Maar helaas heb je altijd te maken met een aantal jongeren die niet geholpen willen worden. Dan kun je als overheid alleen nog maar keihard aanpakken. Opsporen en aanhouden.”

Drugslijn Vlaardingen - Schiedam opgerold (Foto: stockfoto politie.nl)
Drugslijn Vlaardingen - Schiedam opgerold (Foto: stockfoto politie.nl)

Iran: EU probeert nucleair akkoord te redden

De baas van de Iraanse kernautoriteiten, Ali Akbar Salehi, heeft zaterdag gezegd dat de Europese Unie alles doet om het nucleaire akkoord van de grote mogendheden met Iran te redden. Dit ondanks dat de Amerikaanse president Donald Trump op 8 mei aankondigde het akkoord te beëindigen en opnieuw sancties tegen Iran in te stellen.

"We hopen dat hun inspanningen werkelijkheid worden. De acties van Amerika tonen aan dat het geen betrouwbaar land is bij internationale onderhandelingen", zei Salehi tijdens een gezamenlijke persconferentie in Teheran met de Europese commissaris voor Energie en Klimaat, Miguel Cañete. De EU-commissaris is in Iran om te praten over energiesamenwerking.

De EU is erop gebrand de Iran-deal in stand te houden omdat het volgens de unie de beste garantie biedt op veiligheid in de regio en Europa.

Nucleaire programma aan banden gelegd
In het kader van het akkoord dat Iran sloot in 2015 heeft het land zijn nucleaire programma aan banden gelegd in ruil voor het opheffen van de meeste westerse sancties tegen Teheran.

Cañete, die vrijdag laat in Teheran is aangekomen voor een bezoek van twee dagen, wil Iran geruststellen dat de EU de handel wil openhouden ondanks de terugtrekking van de VS uit het pact.

Signaal afgegeven
"We hebben onze Iraanse vrienden het signaal gegeven dat zolang zij zich aan de overeenkomst houden, de Europeanen hun belofte zullen nakomen. En zij hebben hetzelfde gezegd, maar dan andersom", aldus Cañete. "We zullen proberen onze handelsstromen, die zeer goed zijn geweest voor de Iraanse economie, te intensiveren."

De EU was ooit de grootste importeur van Iraanse olie.

Iran: EU probeert nucleair akkoord te redden
Iran: EU probeert nucleair akkoord te redden (Foto: ANP)

Hearts of Iron IV's nieuwste uitbreiding heet Man the Guns

Bij PDXCON 2018 regent het aakondigingen voor de games van de Zweedse publisher en ook Hearts of Iron IV krijgt nieuwe content. De nieuwste uitbreiding heet Man the Guns en moet meer diepgang brengen voor de zeegevechten van de grand strategy game.

Met de nieuwe uitbreiding kunnen spelers hun schepen aanpassen via een modulair design, vergelijkbaar met het systeem zoals we dat kennen voor de oorlogsschepen in Stellaris. Je kan de schepen van je oorlogsvloot uitrusten met extra bepantsering of wapens, en je kan oude schepen opknappen zodat ze ook het gevecht aan kunnen gaan met modernere schepen van de vijand. Daarnaast komen er ook nieuwe vormen van national focus voor de "vrije" naties zoals de Verenigde Staten. De mensen die Hearts of Iron III gespeeld hebben kunnen zich daarnaast verheugen op het feit dat fuel nu een comeback maakt in de game.

Man the Guns heeft nog geen releasedatum, maar moet 20 euro gaan kosten.

Age of Wonder: Planetfall aangekondigd

Het Nederlandse Triumph Studios heeft vandaag op pdxcon de nieuwste telg in de Age of Wonders-serie aangekondigd: Age of Wonder: Planetfall. In plaats van fantasy zoals we gewend zijn in Age of Wonders heeft Planetfall een sci-fi setting, waarbij je uit de schaduw stapt van eens groot galactish rijk om je eigen beschaving naar glorie te leiden.

Verder heeft de gameplay veel van wat we van Age of Wonders al gewend zijn: het is een 4X-strategy game van bovenaf met een turn-based strategy component zodra je aan de combat begint. Verder zijn er aanpasbare wapens voor je hero-units en landschappen die vernietigd kunnen worden, veel NPC-facties en uiteraard ook rivaliserende civilizations, die in de game houses genoemd worden. Je kan je kolonieën specialiseren via sectors en doctrines en uiteraard zijn er ook meerdere wincondities: conquest, diplomacy en doomsday technology. Terwijl je de wereld om je heen ontdekt kom je ook steeds meer te weten over het gevallen rijk dat aan jouw beschaving voorafging, waardoor je ook nieuwe technologieën ontdekt.

Age of Wonder: Planetfall komt uit in 2019.

Kleinzoon Bud Spencer tekent bij UFC

De kleinzoon van filmheld Bud Spencer heeft een contract voor één gevecht getekend bij de UFC, 's werelds grootste MMA-organisatie. Carlo Pedersoli Jr. zal het op 27 mei in de Echo Arena in Liverpool op gaan nemen tegen weltergewicht Brad Scott.

De Italiaan Pedersoli heeft elf professionele partijen gevochten en tien daarvan gewonnen, grotendeels bij kleinere organisaties zoals Cage Warriors. Scott heeft al zeven gevechten achter de rug bij de UFC, maar slechts driemaal stapte hij als overwinnaar uit de octagon.

UFC Fight Night 130, oftewel UFC Liverpool, zou eerst plaatsvinden in Dublin. Het gala werd verplaatst naar Liverpool, waarschijnlijk vanwege het stormachtige succes van lokale ster Darren Till en de langdurige afwezigheid van de Ierse superster Conor McGregor. Till staat in zijn geboortestad gepland tegen de ijzersterke Stephen Thompson. Verder telt het programma weinig aansprekende namen, maar naast Till vs Thompson is de terugkeer van de spectaculaire Makwan Amirkhani genoeg reden om naar dit gala uit te kijken.

Hopelijk kan Pedersoli Jr. net zo'n indruk maken als zijn beroemde en in 2016 overleden opa ooit deed.

Volledig programma UFC Fight Night 130:
Stephen Thompson vs. Darren Till
Neil Magny vs. Craig White
Arnold Allen vs. Mads Burnell
Makwan Amirkhani vs. Jason Knight
Manny Bermudez vs. Davey Grant
Eric Spicely vs. Darren Stewart
Claudio Henrique da Silva vs. Nordine Taleb
Tom Breese vs. Daniel Kelly
Molly McCann vs. Gillian Robertson
Trevor Smith vs. Elias Theodorou
Brad Scott vs. Carlo Pedersoli Jr.
Lina Lansberg vs. Gina Mazany

Supercars-coureur Kelly wint na 210 races eindelijk weer

In het Australisch V8 Supercars-kampioenschap heeft Rick Kelly eindelijk weer eens een overwinning geboekt. De 35-jarige veteraan en kampioen van 2006 had al sinds Sandown in november 2011 niet meer gewonnen, maar zaterdag was het na 210 races eindelijk weer raak.

Op de Winton Motor Raceway stond zaterdag de eerste van twee races op het programma en het was Scott McLaughlin die lange tijd domineerde. Hij leek op weg naar zijn vijfde opeenvolgende zege, tot de safety car negen ronden voor het einde de baan op kwam wegens een incident tussen Simona de Silvestro en Tim Blanchard.

McLaughlin moest zijn ruime voorsprong door de safety car uiteraard inleveren en bij de herstart ging het fout: binnen twee bochten gingen Kelly, Scott Pye, Shane van Gisbergen en teamgenoot Fabian Coulthard hem voorbij. Kelly sloeg de aanvallen af van Pye - die zelf te druk was met verdedigen ten opzichte van Van Gisbergen - en kon zo eindelijk weer eens als winnaar over de streep rijden.

Het was een perfect moment voor Nissan-coureur Kelly om weer te winnen: eerder in de week gaf Nissan aan na dit jaar uit de Supercars te stappen, waardoor er onder meer voor Kelly onzekerheid is over de toekomst. Zondag gaat de tweede race om 05.35 uur Nederlandse tijd van start, zoals vrijwel elke Supercars-race live te zien op Ziggo Sport.

Stam en De Boer concurreren om trainerspost Swansea City

Frank de Boer en Jaap Stam zijn allebei in beeld om de nieuwe trainer van Swansea City te worden. De oud-Ajacieden zijn op dit moment beiden clubloos.

De Boer werd direct na het ontslag van Carlos Carvalhal naar voren geschoven door Engelse media en De Telegraaf vult op zaterdagochtend aan dat Jaap Stam ook in beeld zou zijn bij de uit de Premier League gedegradeerde club uit Wales.

De 45-jarige Nederlander werkte al eerder in de Championship en op het tweede niveau in Engeland kwam hij tot wisselende resultaten. In zijn eerste seizoen bij Reading promoveerde de club bijna naar de Premier League, maar in het tweede jaar ging het beduidend minder. Zijn ploeg bivakkeerde op plek twintig toen hij in maart werd ontslagen. Daar bleef de club ook onder zijn vervanger staan, wat net genoeg was voor handhaving.

Ook De Boer kent de ongekende druk in Engeland inmiddels. Na een ongelukkig avontuur bij Crystal Palace werd hij na zeven wedstrijden al buiten de deur gezet. Toch heeft men bij Swansea vertrouwen in zijn kunnen. Hij werd al eens eerder gepolst en zou nu weer op de radar zijn verschenen. Van hem verwacht de club dat hij er een wat aanvallender speelstijl in zou kunnen slijpen bij The Swans.

Naast de Nederlanders worden ook Graham Potter (momenteel trainer van Östersunds FK) en Lee Johnson van Bristol City genoemd. De nieuwe coach krijgt in ieder geval beschikking over een heuse Nederlandse enclave. Erwin Mulder, Mike van der Hoorn, Leroy Fer, Luciano Narsingh en Kenji Gorré staan er allemaal onder contract.

Tractorrijder richt ravage aan

Een 21-jarige man uit Huijbergen is vannacht aangehouden omdat hij vermoedelijk met een tractor schade heeft veroorzaakt aan twee auto’s en een aantal bomen. Hij is doorgereden zonder zich kenbaar te maken bij de benadeelden.

Omstreeks 23:40 uur waarschuwde een benadeelde de politie. Zij was wakker geschrokken van een harde knal en zag dat een tractor tegen haar auto in de Boomstraat was gereden. Op straat was een grote ravage te zien. De tractor had een spoor van vernielingen getrokken.

Twee auto’s liepen forse schade op en een viertal bomen waren omver gereden. Agenten hebben in de omgeving onderzoek gedaan. Dit onderzoek leidde naar de 21-jarige verdachte. Hij is aangehouden en wordt vandaag verhoord. 

Man brengt eigenhandig haaientanden aan op de weg

Na een bijzondere melding heeft de politie in Waalwijk vrijdagavond een man aangehouden die haaientanden op het wegdek schilderde. “Ze rijden hier veel te hard”, aldus de dader. 

Op vrijdag om 19:10 kwam de vreemde melding bij de meldkamer binnen. Een getuige zag een man staan op de Beethovenlaan. De man had een pot witte verf bij zich en was bezig met een kwast zogenaamde haaientanden op het wegdek te schilderen. Toen hij de getuige zag zei hij dat hij dat op iedere hoek van de straat ging doen omdat ze veel te hard rijden.

De surveillance-eenheid die naar de melding gestuurd werd kon de verdachte, een 62-jarige man uit Waalwijk, snel aanhouden. Hij wordt verdacht van vernieling en is ingesloten aan het bureau. Hij bleek op de Beethovenlaan, de Mendelssohnstraat en de Johann Straussstraat de wegbewijzering aangebracht te hebben. De gemeente heeft het zo spoedig mogelijk verwijderd om ongelukken te voorkomen.

Man brengt eigenhandig haaientanden aan op de weg (Foto: Politie.nl)
Man brengt eigenhandig haaientanden aan op de weg (Foto: Politie.nl)

Vrouw beroofd tijdens hulpverlening man op spoor

In Roermond is een 22-jarige Limburgse uit Tegelen beroofd terwijl ze bezig was met het verlenen van de nodige eerste hulp aan een man die op het spoor was gevallen nadat hij onwel was geworden. 

Tegenover 'De Limburger' vertelt Pien dat ze eigenlijk zonder lang na te hoeven denken te hulp schoot. Ze sprong op het spoor en begon Eerste Hulp toe te passen. Omdat ze in de zorg werkzaam is wist ze hoe ze moest handelen.

"Verderop stond een trein stil. Ik dacht: 'die gaat echt niet rijden als er mensen op het spoor staan'."

Toen ze na de hulpactie weer bij haar tas kwam merkte ze dat haar telefoon uit haar tas was gestolen. "Als je iemand aan het helpen bent, let je niet op je spullen.

De politie zoekt getuigen. Of er ook camerabeelden beschikbaar zijn van de mogelijke dader is niet bekend.

Overmars aast op ervaren versterkingen: "Eén of twee spelers"

Ajax haalde twee piepjonge aanwinsten en binnen daar kwam deze week de 25-jarige Zakaria Labyad bij. De directie aast nu op meer ervaren krachten.

En die nieuwe spelers moeten niet alleen ervaren zijn; ze moeten ook snel naar de Johan Cruijff ArenA kunnen verkassen. Technisch directeur Marc Overmars wil zijn selectie rond hebben als op 19 juni de eerste training van het seizoen gepland staat. De club haalde al de Hassane Bandé, Perr Schuurs en Zakaria Labyad.

Anders gezegd een vleugelaanvaller van negentien jaar, een verdediger met slechts achttien lentes op de teller en een 25-jarige middenvelder. Twee jonge talenten en een meer ervaren speler. Dat laatste is iets waar Overmars nu vol op in wil zetten, verklapt hij aan Ziggo Sport. "Dat proces is al langer gaande. Op dit moment zijn we bezig met één of twee spelers, specifiek in die leeftijd", stelt hij. Vermoedelijk gaat het dan om Lisandro Magellan en Dusan Tadic. De 24-jarige verdediger van Boca Juniors wordt al weken aan Ajax gelinkt en zou na het weekend tekenen. Tadic, 29 en spelend in de Premier League, kent de competitie van zijn tijd bij FC Groningen en heeft inmiddels de bagage die het jonge elftal van de Amsterdammers kan helpen.

De bij Southampton spelende Tadic zou echter pas concreet worden als Hakim Ziyech de deur achter zich dichttrekt. Het lijkt lastig om hem met zijn salaris en status terug te lokken naar de Eredivisie, maar volgens De Telegraaf zien de Amsterdammers hoofdscout Henk Veldmate als belangrijke troefkaart. Hij ontdekte de Serviër bij Groningen en heeft altijd nauw contact gehouden.

Mocht Tadic het niet worden, staat Ajax vermoedelijk binnenkort met een andere ervaren vervanger van Ziyech op het bordes. Overmars wil de ploeg koste wat kost op volle sterkte hebben als de Europese voorrondes beginnen, nadat het vorig seizoen hopeloos mis ging. "We kunnen beter met een te grote selectie beginnen dan afwachten en dat het vervolgens aan de magere kant is."

Wrakingskamer: Beslissing rechters onbegrijpelijk

Gisteren wraakte de wrakingskamer de rechters in het hoger beroep van het proces van Geert Wilders over zijn 'minder, minder' uitspraak. Wilders had via zijn advocaat om uitstel gevraagd om nader onderzoek te doen naar de aangiften tegen D66 partijleiden Alexander Pechtold, die uitsprak dat hij 'de eerste Rus die zijn eigen problemen opruimt' nog moest tegen komen.

Het OM besloot om Pechtold niet voor die uitspraak te vervolgen, waar Wilders wél wordt vervolgd om zijn 'willen jullie meer of minder Marokkanen' vraag, maar de rechters besloten hem dat uitstel niet te geven. Hierop wraakte hij de rechtbank, en met succes.

De wrakingskamer kwam met een fel oordeel over de betrokken rechters, lezen we in het AD. De wrakingskamer vindt dat het hof zó summier en onbegrijpelijk heeft toegelicht dat extra onderzoek naar aangiftes tegen Wilders niet nodig is, dat het hof vooringenomen lijkt. De beslissingen van het hof zijn 'dermate beperkt onderbouwd' en zodanig 'afwijkend van de gedane verzoeken dat er sprake is van een 'onbegrijpelijke beslissing', stelt de kamer. Daarom kan het niet anders dat rechters de schijn hebben gewekt van vooringenomenheid, luidt het oordeel.

De wrakingskamer stelde tevens dat niet kan worden uitgesloten dat er parallellen zijn tussen de uitlatingen van D66-leider Alexander Pechtold en de uitspraak van Wilders.

Wilders zelf vindt het overigens begrijpelijk dat Pechtold niet vervolgd wordt, alleen zou ook hijzelf niet vervolgd moeten worden. Belediging is belediging.  "Of allebei wel, of allebei niet" aldus Wilders.

Schuurs in dubbelspel naar halve finales Rome

Tennisster Demi Schuurs heeft in tijdens het WTA-toernooi in Rome de halve finales in het dubbelspel bereikt. Met haar Australische dubbelpartner Ashleigh Barty rekende Schuurs in de kwartfinale af met het Australisch/Taiwanese duo Daria Gavrilova en Su-wei Hsieh. Een supertiebreak was nodig om de wedstrijd te beslissen: 3-6, 6-3 en 10-5.

De 24-jarige Limburgse won begin dit jaar met Kiki Bertens het WTA-toernooi van Brisbane en was vervolgens met de Belgische Elise Mertens in Hobart ook de beste. Met Mertens aan haar zijde bereikte Schuurs in maart de halve finales in Miami. Op het gravel in Rome zit ze met Barty nu ook bij de laatste vier. Schuurs staat momenteel 28e op de wereldranglijst bij de dubbels. 

NHL: Golden Knights dankzij uitblinkende Fleury naar 3-1

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights hebben een 3-1 voorsprong genomen in de finale van de Western Conference in de NHL. In de eigen T-Mobile Arena was de ploeg wederom te sterk voor de Winnipeg Jets, vooral dankzij een uitblinkende Marc-André Fleury in het doel.

William Karlsson tekende al snel voor de 1-0, maar halverwege de tweede periode was het Patrik Laine die met een loeiharde one timer de gelijkmaker achter Fleury schoot. Tomas Nosek zette de Golden Knights nog geen minuut later echter weer op voorsprong en ondertussen hield Fleury zijn ploeg met een aantal weergaloze reddingen overeind.

Vijf minuten na het begin van de derde periode werd de Canadese goalie van Vegas toch verschalkt: Tyler Myers klopte hem, hoewel pas na het bekijken van de videobeelden duidelijk was dat de puck daadwerkelijk in het doel verdween. Het mocht allemaal niet baten, want na een snelle break ramde Reilly Smith de winnende goal hard achter Jets-goalie Connor Hellebuyck: 3-2, waardoor de Golden Knights in hun eerste NHL-seizoen nog één zege verwijderd zijn van de finale om de Stanley Cup.

Golden Knights - Jets, game 4 (Bron: YouTube)

Blok vraagt in VS opheldering sancties Iran

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft zich in Washington hard gemaakt voor Nederlandse bedrijven die zaken doen in Iran. Hij sprak daar met zijn ambtgenoot Mike Pompeo en de nationale veiligheidsadviseur John Bolton.

Blok heeft duidelijk gemaakt dat het "heel wrang" is als bedrijven die nu legaal handel drijven in Iran opeens worden geconfronteerd met Amerikaanse sancties nu president Donald Trump de nucleaire deal met Iran heeft opgezegd. De Amerikanen zeggen zich dat te realiseren, zei de minister in Nieuwsuur. "Ze zegden toe hard na te gaan denken hoe om te gaan met deze bedrijven."

Het is een "lastige tijd" in de relatie tussen de EU en de VS, aldus Blok. Trump heeft het klimaatakkoord van Parijs opgezegd, dreigt met een handelsoorlog en zegde de Irandeal op. Maar volgens Blok is er "veel meer dat ons bindt dan dat ons scheidt". Die houding trof hij ook aan bij zowel Pompeo als Bolton, aldus de bewindsman.

Blok vraagt in VS opheldering sancties Iran
Blok vraagt in VS opheldering sancties Iran (Foto: ANP)

Zaalvoetballers Hovocubo op voorsprong in finale Eredivisie

In de finale van de Eredivisie hebben de zaalvoetballers van Hovocubo een 1-0 voorsprong genomen in de best-of-3-serie. De Hoornse club was in Amsterdam met 3-5 te sterk voor 't Knooppunt, dat vorig jaar de landstitel veroverde.

Hovocubo kwam enkele seconden voor het einde van de eerste helft op 0-1, waarna vroeg in de tweede helft nog eens twee keer werd gescoord: 0-3. De laatste zes minuten leverde flink wat spektakel op, maar de club uit Hoorn wist stand te houden op de momenten dat 't Knooppunt op twee goals kwam. Jeroen de Groot maakte het in de slotminuut af: 3-5.

Zaterdag 26 mei staat het tweede duel in de hal van Hovocubo op het programma.

De eerste finalewedstrijd (Bron: YouTube)

Twee Nederlandse beachduo's naar kwartfinales in Brazilië

Op het sterkbezette beachvolleybaltoernooi van Itapema in Brazilië hebben twee Nederlandse duo's zich geplaatst voor de kwartfinales bij de mannen. Zowel Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen als Christiaan Varenhorst/Jasper Bouter komen zaterdag in actie bij de laatste acht.

Brouwer en Meeuwsen wonnen hun twee groepswedstrijden, waarna ze het in de achtste finales opnamen tegen de Duitsers Philipp Arne Bergmann en Yannick Harms. De eerste set was even spannend, maar de oud-wereldkampioenen waren in set twee een maat te groot: 21-19, 21-15. In de kwartfinales spelen ze tegen de Brazilianen Vitor Felipe/Guto.

Ook Varenhorst en Bouter boekten in de groepsfase twee zeges. In de achtste finales gingen de Litouwers Arnas Rumsevicius en Lukasz Kazdailis vervolgens voor de bijl: 21-17, 21-19. Met Piotr Kantor en Bartosz Losiak hebben Varenhorst en Bouter in de kwartfinales twee sterke Polen tegenover zich staan.

Bij de vrouwen werden Joy Stubbe en Marleen van Iersel in de tussenronde uitgeschakeld door Tanja Hüberli en Nina Betschart uit Zwitserland (21-18, 14-21, 11-15). Ook Sanne Keizer en Madelein Meppelink werden er door een Zwitsers duo uit geslagen: Anouk Vergé-Dépré en Joana Heidrich waren in de achtste finales met 14-21, 21-18, 13-15 te sterk.

MLB: Pitcher Morton blijft winnen, homerun Schoop tegen Red Sox

De honkballers van de Houston Astros hebben vrijdag thuis met 4-1 gewonnen van de Cleveland Indians. Voor startende werper Charlie Morton was het al de zesde zege in zes wedstrijden dit seizoen.

Een Astros-fan kwam nog even in de problemen: hij probeerde een dubbele honkslag van Tony Kemp te pakken, waardoor de scorende run van Derek Fisher wegens fan interference ongedaan gemaakt werd, tot ongenoegen van een mede-fan naast de beste man.

Jonathan Schoop sloeg namens de Baltimore Orioles een homerun op Fenway Park. De Orioles wonnen uiteindelijk met 4-7, waardoor Schoop en zijn teamgenoten na dertien opeenvolgende nederlagen in uitwedstrijden eindelijk weer eens buitenshuis konden juichen.

Uitslagen MLB vrijdag
Pittsburgh Pirates - San Diego Padres 2-3
Toronto Blue Jays - Oakland Athletics 1-3
Boston Red Sox - Baltimore Orioles 4-7
Cincinnati Reds - Chicago Cubs 1-8
New York Mets - Arizona Diamondbacks 3-1
Atlanta Braves - Miami Marlins 0-2
Chicago White Sox - Texas Rangers 5-12
Houston Astros - Cleveland Indians 4-1
Minnesota Twins - Milwaukee Brewers 3-8
Kansas City Royals - New York Yankees 5-2
St.Louis Cardinals - Philadelphia Phillies 12-4
Los Angeles Angels - Tampa Bay Rays 3-8
Seattle Mariners - Detroit Tigers 5-4
San Francisco Giants - Colorado Rockies 1-6

Blijf van de bal af als deze gewoon nog in het spel is (Bron: YouTube)

Jurickson Profar en de Texas Rangers waren ook lekker bezig (Bron: YouTube)

Schutter school Texas verschijnt voor rechter

De vermeende dader van de schietpartij op een Texaanse school is enkele uren na het bloedbad voor de rechter verschenen. Hij moest kort een aantal vragen beantwoorden, waaronder of hij een door de staat aangewezen advocaat wilde. De rechter besloot tevens dat de zeventienjarige Dimitrios Pagourtzis niet op borgtocht vrij mag komen.

Pagourtzis zit momenteel in eenzame opsluiting, meldt rechter Mark Henry. "Hij zal hier een tijdje zijn", voegde hij eraan toe, zo bericht de Houston Chronicle. Naast Pagourtzis zouden ook twee andere personen zijn aangehouden. Maar volgens Henry handelde Pagourtzis alleen. Dat zou hij ook tegenover de politie hebben verklaard.

Schutter school Texas verschijnt voor rechter
Schutter school Texas verschijnt voor rechter (Foto: ANP)

Twee Noord-Koreanen gevlucht naar Zuid-Korea

Twee Noord-Koreanen zijn per boot naar buurland Zuid-Korea gevlucht. De twee werden door het Zuid-Koreaanse leger aangetroffen op de Gele Zee, meldt het in Seoul gevestigde persbureau Yonhap op basis van regeringsbronnen.

Een van de vluchtelingen was een Noord-Koreaanse legerofficier, die aangaf te willen overlopen. Het is voor zover bekend het eerste geval van overlopende Noord-Koreanen, sinds de ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in april.

Vluchtende Noord-Koreanen wijken veelal uit naar China. In november vorig jaar raakte een soldaat zwaargewond toen deze de oversteek waagde bij de streng bewaakte gedemilitariseerde zone tussen de beide Korea's.

Twee Noord-Koreanen gevlucht naar Zuid-Korea
Twee Noord-Koreanen gevlucht naar Zuid-Korea (Foto: ANP)

Bioscopen vieren verjaardag Annie M.G. Schmidt

Bioscopen in ruim vijftig steden in het land vieren dit weekend de geboortedag van Annie M.G. Schmidt (1911-1995). Ze tonen filmklassiekers van de hand van de schrijfster als Ja Zuster Nee Zuster, Abeltje, Minoes, Wiplala en Pluk van de Petteflet.

De vertoningen zijn te zien in een aantal onafhankelijke filmhuizen, maar ook bij bioscopen van Vue, Kinepolis en Pathé. Voor kinderen zijn er naast de film allerlei activiteiten.

Annie M.G. Schmidt werd geboren op 20 mei in 1911 en stierf op 21 mei in 1995. Ze is beroemd om haar kinderboeken als Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Abeltje en kinderversjes als Dikkertje Dap en Het Beertje Pippeloentje. Daarnaast schreef ze onder meer liedjes, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Bioscopen vieren verjaardag Annie M.G. Schmidt
Bioscopen vieren verjaardag Annie M.G. Schmidt (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: wolkenvelden

Hallo!!

Ons weer staat al geruime tijd onder invloed van hogedrukgebieden. Trekt de ene weg, dan staat de volgende alweer te trappelen. Wel is het zo dat het hogedrukgebied waar we nu mee te maken hebben nog enigszins 'verkeerd' ligt. Hij ligt namelijk boven de Britse Eilanden. En daardoor hebben wij met een noordelijke stroming te maken waarmee wolkenvelden én koele lucht worden aangevoerd. Maar dit hogedrukgebied gaat aan de wandel en trekt richting Scandinavie. Dat betekent dat de zon er weer goed bij gaat komen met Pinksteren. Overigens scheen gisteren in het zuiden de zon wel volop. 

Vandaag dus nog steeds die noordwestenwind met aanvoer van wolkenvelden. In het noorden kunnen die wolken zelfs zó dik zijn, dat er misschien wel een buitje uit valt. In de rest van het land blijft het droog met de meeste zon opnieuw in het zuiden. Toch kan de zon ook in het midden wel even doorbreken. De maxima liggen tussen de 15 en 18 graden.

Op eerste pinksterdag draait de wind naar het oosten en prompt breekt de hemel weer helemaal open. Op veel plaatsen wordt het een heerlijke zonnige dag met temperaturen van ruim boven de 20 graden. Kanttekening is echter de kust. Er bestaat een kans op zeewind en dan kunnen bewolking en nevel zomaar het strand opkomen, met een keldering van temperatuur al gevolg. Even de berichtgeving in de gaten houden dus.

Op tweede pinksterdag trekt de oostelijke wind verder aan. Op de Wadden kan dan zelfs windkracht 6 komen te staan. Verder is het opnieuw zonnig, maar onstabiliteit boven het midden van Europa probeert toch wat dichterbij te sluipen. Het zou dus kunnen zijn dat er in het zuiden een enkele regen- of onweersbui kan ontstaan. Het is met 21 tot 25 graden wel heerlijk zacht.

Dinsdag is de kans op een bui ook elders iets groter, maar op de meeste plaastsen blijft het toch wel droog. 

Fijn weekend!

Nederland
 

Portugal I (Foto: Iteejer)
Het is goed toeven in Portugal. ( Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Opnieuw Ebola in Afrika

In de stad Mbandaka in het noordwesten van de Democratische Republiek Congo zijn drie nieuwe gevallen van de besmettelijke ziekte ebola geconstateerd. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt dat het ebolavirus is aangetroffen in de wijk Wangata, vlak bij de rivier de Congo.

Mbandaka is een stad met ruim een miljoen inwoners, die gelegen aan de Congo een doorvoerhaven is voor handel en transport richting hoofdstad Kinshasa. Daar was eerder deze week al zeker één geval geconstateerd.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO uitte daarop zijn zorgen. Hierdoor is de uitbraak, die naar schatting al aan 25 mensen het leven heeft gekost, veel lastiger te bestrijden. De dodelijke gevallen waren tot dan toe vooral in meer geïsoleerde gebieden, waar het voor autoriteiten makkelijker was om het virus in te dammen.

Nieuwe gevallen van ebola in stad Mbandaka
Nieuwe gevallen van ebola in stad Mbandaka (Foto: ANP)

Bernal opnieuw de sterkste in bergrit Tour of California

Egan Bernal heeft de zes etappe in de Tour of California op zijn geschreven. De pas 21-jarige klimmer van team Sky was duidelijk te sterk voor de concurrentie en is ook de nieuwe leider in de Amerikaanse rittenkoers. Adam Yates werd op 1.28 tweede. Tao Geoghegan Hart, ploeggenoot van Bernal, werd op anderhalve minuut derde.

Vroeg in de etappe reed er een kopgroep van twaalf renners, met daarbij de Nederlander Tom-Jelte Slagter. Aan de voet van de voorlaatste klim (12,7 kilometer aan 6,1%), op twintig kilometer van de streep werden de koplopers ingerekend door het peloton.

Op de voorlaatste klim legde team Sky het tempo zo hoog dat er nog maar een klein groepje van vijf renners overbleef. Eerst ging Geoghegan Hart in de aanval, waarna klassementsleider Tejay van Garderen het gat dicht reed. Daarna was het aan Bernal en daar had Van Garderen geen antwoord op. Op de top van de voorlaatste beklimming had de Colombiaan al een minuut te pakken op de eerste achtervolgers. Vlak voor de top moest Van Garderen ook Yates, Daniel Felipe Martinez en Geoghegan Hart laten rijden, maar in de afdaling kwam de Amerikaan van BMC weer terug op het drietal.

Bernal liep op de slotklim (1,7 kilometer aan 5,9 %) nog wat verder uit. De Colombiaanse klimmer boekte daarmee zijn tweede zege in deze ronde. Eerder wist hij ook al de bergrit naar Gilbratar Road te winnen. Yates werd tweede op een kleine anderhalve minuut van Bernal, vlak voor Geoghegan Hart. In het algemeen klassement hield Van Garderen de schade beperkt en staat nu op de tweede plaats.

Antwan Tolhoek die in de eerste bergrit nog als vierde over de finish kwam kwam ditmaal niet in het stuk voor. De jonge Nederlander werd twintigste op 3.48 van de winnaar.

Tafeltennisster Jie sleept Champions League binnen

Tafeltennisster Li Jie heeft een uitmuntende vrijdag achter de rug. De Nederlandse won met haar Kroatische team Dr. Casl de Champions League door het Turkse Bursa Buyuksehir Belediyespor in de finale te verslaan.

Vijf dagen eerder won het team uit Zagreb in Turkije al met 2-3, waardoor zeges van Yu Fu op Yana Noskova en van Doo Hoi Kem op Hu Melek Dr. Casl de eindwinst al bezorgden. Jie versloeg daarna na een wat stroef begin de Turkse Simay Kulakceken, waarmee ze de Champions League-winst nog eens bevestigde. Dr. Casl is het eerste Kroatische vrouwenteam ooit dat de competitie wint.

Bij de mannen nam Borussia Düsseldorf in de finale wraak op Fakel Gazprom. De Duitsers verloren de finale vorig jaar van het Russische team, maar wonnen dit keer wel de beker. In Düsseldorf won Borussia al met 3-2, in Rusland werd een 1-3 zege geboekt door het team van Timo Boll. Bij Gazprom kon de 42-jarige legende Vladimir Samsonov de boel ondanks zijn winst tegen Kristian Karlsson niet meer omdraaien.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.