Mortara wint DTM-race op Lausitzring, zware crash Rast

Edoardo Mortara heeft de eerste van twee DTM-races op de Lausitzring gewonnen. De Italiaanse Mercedes-coureur was vooral in deel twee van de race ijzersterk, nadat een zware crash voor een rode vlag zorgde.

Bij de start ging het halverwege het veld gelijk al flink mis. Nico Müller kwam vanaf de negende plek nagenoeg niet weg en de achteraan vertrokken Jamie Green ramde zijn Audi vol op die van de Zwitser, waardoor de safety car gelijk naar buiten kon komen.

Polesitter Lucas Auer hield zijn eerste plek vast, voor Bruno Spengler, die Philipp Eng bij de start verschalkte. Zo bleef het ook bij de herstart, terwijl Robin Frijns - van plek twaalf teruggevallen naar de zestiende stek - vijf seconden tijdstraf kreeg wegens een valse start.

Na de herstart ging het wél goed...ongeveer een halve ronde lang. Terwijl Müller een interview gaf over zijn crash werd zijn aandacht plotseling naar de beeldschermen getrokken: daar was een totaal gesloopte Audi van René Rast te zien, die in aanraking was gekomen met Loïc Duval.

Rast stak al snel zijn handen - met opgestoken duimen - door de plek waar kort daarvoor nog een dak zat en uit de herhaling bleek vervolgens dat de Duitser bij een uitwijkende beweging vol over de kop geslagen was. De wedstrijdleiding vond het even mooi geweest en legde de boel met rood stil.

Met nog slechts een kleine twintig van de 55 minuten op de teller werd de boel weer onderweg gevlagd, terwijl iedereen nog wel de verplichte pitstop moest maken. De volgorde voorin bleef ongewijzigd: Auer voor Spengler, Eng, Pascal Wehrlein en Timo Glock, met Frijns op de veertiende stek.

Nadat het gros van de coureurs zijn stop gemaakt had moest Frijns nog naar binnen en dus reed de Nederlander weer wat rondjes op kop. Bij de pitstops was Auer de grote verliezer: hij viel terug naar de virtuele vierde plek, terwijl Mortara de leiding pakte.

Mortara moest zijn leiding wel afstaan aan Eng, terwijl Glock plek drie in beslag nam, voor Auer. Met name in de top-3 was het nog bijzonder spannend: de drie reden strak achter elkaar met nog maar een minuut of twee op de klokken.

In de slotronden bleek Mortara net sterk genoeg om Glock achter zich te houden, nadat Eng zijn tweede plek af moest staan aan Glock. Eng kon Auer wel achter zich houden en mocht zo wel het podium betreden. Frijns kwam in de laatste ronde naar binnen en eindigde in de achterhoede.