Froome wint op Zoncolan, Yates loopt wat verder uit op Dumoulin

Chris Froome heeft de bergrit naar de Monte Zoncolan gewonnen. De 32-jarige renner van team Sky bleef Simon Yates net voor in veertiende etappe van de Giro d'Italia. Yates loopt wel verder uit in het algemeen klassement. De rozetruidrager heeft nu een voorsprong van 1.24 op Tom Dumoulin, die vijfde werd op 37 seconden  van Froome.

Francesco Gavazzi, Matteo Montaguti, Enrico Barbin, Laurent Didier, Mads Pedersen, Valerio Conti en Jacopo Mosca waren de vroege vluchters van de dag. De kopgroep fietste meer dan zes minuten bij elkaar. Ondanks de voorsprong was al snel duidelijk dat de kopgroep niet zou rijden voor de dagzege.

Aan de voet van de Monte Zoncolan hadden Barbin en Conti, de laatste twee overgebleven koplopers, nog maar een kleine minuut voorsprong op het peloton, die werd aangevoerd door Astana en Bahrain Merida. Daarna nam Wout Poels het over. De Nederlander van team Sky reed zo hard op kop dat er nog maar negen renners in zijn wiel had, waaronder zijn kopman Froome. Froome nam op vier kilometer zelf het initiatief. In eerste instantie konden López, Pozzovivo, Yates volgen, maar al snel moesten ze ook de Brit laten rijden. Dumoulin kon niet volgen en koos voor zijn eigen tempo. De Nederlander volgde op een tiental seconden van de eerste achtervolgers.

Met nog drie kilometer te gaan ging Yates in de tegenaanval op Froome. López en Pozzovivo konden de rozetruidrager niet volger en het leek erop dat Yates ineens de sprong zou maken naar Froome. De 32-jarige Brit van team Sky behield toch voldoende voorsprong en won met zes seconden voorsprong op zijn landgenoot Yates.

Dumoulin wist enigszins de schade te beperken door iets meer dan een halve minuut toe te geven op zijn grote concurrent in het algemeen klassement. Hij heeft nu een achterstand van 1.24 op Yates.