Voormalig wonderkind Bojan leidt aan angstaanvallen

Oud-Ajacied Bojan Krkic heeft al jaren last van verlammende angstaanvallen. Daarom werd hij nooit de nieuwe Messi.

In de jeugd bij Barcelona liet hij zien over een ongelooflijk potentieel te beschikken, maar bij de senioren kwam het er nooit echt uit. In gesprek met The Guardian heeft hij nu in alle eerlijkheid uitgelegd waarom het hem nooit lukte om zijn belofte als 'nieuwe Messi' in te lossen. Hij heeft last van verlammende angstaanvallen en die psychische problemen achtervolgen hem al jaren.

"Het ging allemaal zo snel. In voetbaltermen ging het goed, maar op persoonlijk vlak niet", verklaart de nu 27-jarige Catalaan die Messi opvolgde als jongste Barça-debutant ooit. Ondanks al zijn talent bleef hij worstelen met zijn gedachtes en een vaste plek in het eerste zat er ondanks zijn talent nooit in. "Mensen zagen de nieuwe Messi in mij, maar er is veel wat ze niet van me weten."

Zo vertelt de Spanjaard over zijn geplande interlanddebuut in februari 2008. Hij werd opgeroepen voor de wedstrijd tegen Frankrijk, maar het ging niet. "Er werd toen maar gezegd dat ik buikgriep had, want niemand wil praten over angstaanvallen. Daar is de voetballerij niet in geïnteresseerd."

De vleugelspeler van Stoke City legt uit dat de ziekte iedereen op een andere manier kan beïnvloeden. De één heeft last van hartkloppingen en bij Bojan was het duizeligheid. "Ik voelde me ziek. Constant, 24 uur per dag."

Vervolgens ging hij aan de medicijnen en in behandeling om de angsten te overwinnen, maar in de zomer voelde hij zich nog steeds niet goed genoeg om mee te gaan naar het EK. Krantenkoppen schreeuwden dat hij weigerde te spelen voor Spanje en dat heeft hem geraakt. "Ik zat aan de medicijnen, zat echt op het randje. Die krantenkoppen deden pijn. Alsof het me niet zou boeien."

In gesprek met Barcelona TV veinsde Bojan destijds een vakantie om zijn absentie te verdedigen. "Ze waren onwetend. Mensen beledigden me, want ze dachten dat ik gewoon niet wilde spelen. Het deed me nog het meeste zeer dat het verhaal de wereld in is gebracht door de bond. Zij wisten van mijn problemen af. Hoe kan je me dan oproepen? Ik voelde me erg eenzaam."

Terugblikkend op zijn keuzes van toen vindt hij dat hij soms iets geduldiger had moeten zijn. "Ik wilde altijd spelen", stelt de speler die als huurling door Europa trok, omdat hij bij Barcelona nooit echt door wist te breken. Ook Ajax deed hij aan en tegenwoordig speelt hij in vaste dienst voor Stoke City, waarmee hij uit de Premier League degradeerde in Engeland.

Hij is tevreden met wat hij nu heeft, na alles wat hij heeft doorgemaakt. "Mensen waarderen niet wat je doet. Ze willen dat ik op mijn topniveau kom, maar dat heb ik misschien al bereikt. Ik speel al jaren op een constant niveau en heb altijd hard gevochten. Soms zeggen ze dat ik meer een klootzak moet zijn op het veld, maar dat kan ik niet. Ik raakte het helemaal kwijt toen ik gemener probeerde te zijn op het veld."

Tien jaar nadat de hele Spaanse natie over hem heen viel, valt het Bojan nog altijd zwaar. Maar hij heeft er mee leren leven. "Mensen hebben nou eenmaal moeite om toe te geven dat het slecht met ze gaat. Toch draag ik het nog altijd bij me. Het litteken zit er nog steeds. Hoe de mensen toen over me praatten, heeft me wel beschadigd."