Mirco Pruyser schiet Amsterdam in finale knap naar derde wedstrijd

Op een volgepakt Kampong – met meer dan vierduizend toeschouwers – hebben de hockeyers van Amsterdam in de finale een beslissende wedstrijd geforceerd. Op het veld ‘De Klapperboom’ werd het 1-2 voor Amsterdam, mede dankzij twee schitterende treffers van international Mirco Pruyser.

Het was Mirco Pruyser die na twee minuten al de onneembare vestiging Sander de Wijn en keeper David Harte het nakijken gaf. Daarvoor was een mooie beweging voor nodig, die De Wijn naar de grond deed glijden. Daarna werd Harte gepasseerd. Het was al snel de gevaarlijke Bjorn Kellerman die beide partijen weer op gelijke hoogte bracht. Na een fijne individuele actie schoot hij hard en hoog de 1-1 binnen. Keeper Jan de Wijkerslooth zag de bal net langs zijn handschoen zeilen.

Vlak voor de rust was het weer Pruyser, die bediend door de sterke Australiër Fergus Kavanagh hard en strak de 1-2 binnen sloeg met zijn backhand. Daarna kreeg Amsterdam vijf strafcorners op rij, maar wist het niet toe te slaan. Kampong kreeg ook kansen in het derde kwart via Ties Ceulemans, Lars Balk en Kellerman, maar wist niet voorbij De Wijkerslooth te komen. In het vierde kwart werd Constantijn Jonker ingebracht bij Kampong. De Utrechters kregen nog twee strafcorners vlak voor tijd, maar De Wijkerslooth redde knap. En mede dankzij de defensief uitblinkende Australiër Fergus Kavanagh bleef het bij 1-2.

Het beslisssende duel is zondag. Om 16.00 treffen beide ploegen elkaar weer in Utrecht. 

In de strijd om het laatste Nederlandse ticket voor de Euro Hockey League verloor Bloemendaal thuis na shoot-outs van Oranje-Rood. De thuisploeg kwam nog wel op voorsprong via een strafcorner van Tim Swaen, maar Mink van der Weerden maakte uit een strafbal gelijk. De bezoekers uit Eindhoven namen daarna de shoot-outs beter: 4-2. Zondag verloor Bloemendaal ook al van Oranje-Rood na shoot-outs. De Brabanders spelen volgend seizoen, na afwezigheid van een jaar, in de EHL. De club organiseert zelf dat toernooi met Pasen.

Bloemendaal, dat in de reguliere competitie geen enkele wedstrijd verloor, gaat volgend seizoen dus niet Europa in. Voor de Mussen resteert nog wel de de Euro Hockey League van dit seizoen. De Final Four wordt georganiseerd op Het Kopje. Volgende week speelt Bloemendaal in dat toernooi tegen Rotterdam. De andere halve finale gaat tussen Kampong en het Belgische Herakles.