FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 april 2018

André Hazes weer single

André Hazes en zijn zestien jaar oudere vriendin Monique Westenberg hebben een punt gezet achter hun relatie. De twee waren bijna vier jaar samen en kregen in 2016 een zoon.

,,Monique en ik gaan niet lekker", vertelt de 24-jarige André zondagavond in Shownieuws. ,,Ik denk dat er gewoon teveel is gebeurd. We hebben zoveel meegemaakt in korte tijd. En ik ben misschien ook een beetje verdwaald geraakt in deze wereld. Ik vind mijn werkleven gewoon heel erg leuk."

Volgens Monique Westenberg is de breuk vooral te wijten aan het drukke schema van de zanger.,,Hij heeft nauwelijks tijd voor zichzelf, laat staan voor zijn gezin. Daarom woont hij nu ergens anders."

André Hazes en vriendin uit elkaar
André Hazes en vriendin uit elkaar (Foto: ANP)

Parmentier wint na 10 jaar weer WTA-titel

Tennisster Pauline Parmentier weet eindelijk weer wat het is om een WTA-toernooi te winnen. De Française won in 2007 en 2008 een toernooi - ook haar enige twee WTA-finales - en deed dat nu, op 32-jarige leeftijd, eindelijk weer.

In Istanbul nam Parmentier het in de finale op tegen de Sloveense Polona Hercog, die voor het eerst sinds 2012 een WTA-finale haalde. De twee verdeelden de eerste twee sets, waarna Parmentier in de derde set haar slag sloeg: 6-4, 3-6, 6-3.

In Stuttgart ging de titel naar de Tsjechische Karolina Pliskova. De voormalig nummer één van de wereld rekende af met de Amerikaanse Coco Vandeweghe, die alleen in set één echt partij kon bieden: 7-6 (2), 6-4. Het was Pliskova's tiende WTA-titel, maar wel pas haar eerste - en ook haar eerste finale - sinds juli vorig jaar.

Young Boys na 32 jaar landskampioen, hegemonie Basel doorbroken

De voetballers van Young Boys mogen zich eindelijk weer landskampioen van Zwitserland noemen. De ploeg veroverde dit weekeinde de landstitel, de eerste sinds 1986. 

Young Boys pakte thuis definitief de titel in de wedstrijd tegen FC Luzern. Jean-Pierre Nsamé werkte in de 89e minuut de winnende 2-1 binnen en daarmee was de club niet meer te achterhalen: Ricky van Wolfswinkel's FC Basel, dat zondag met 6-1 won van Thun, staat met vier wedstrijden te gaan dertien punten achter.

Hockeyers hdm degraderen, play-outs voor Almere en Pinoké

Het Hoofdklasse-sprookje voor de hockeyers van hdm zit erop. De verrassende promovendus van het vorige seizoen had na een mooie opmars in de tweede seizoenshelft in de laatste wedstrijd van het seizoen voorlopig lijfsbehoud kunnen veilig stellen. Daarvoor had de ploeg van Ronald Hugers moeten winnen van Almere en dat lukte niet. Almere speelt play-outs, net als Pinoké, dat verloor bij Den Bosch. Kampong sluit de jaargang af als koploper van de reguliere competitie en is daardoor al zeker van de EHL volgend seizoen.

Almere - hdm (4-2)
9' 1-0 (sc) Terrance Pieters
27' 2-0 Terrance Pieters
33' 2-1 (sc) Pieter van Straaten
40' 2-2 (sc) Kieran Dartée
49' 3-2 (sc) Stijn Jolie
55' 4-2 Deegan Huisman
Hdm degradeert naar de Promotieklasse na een nederlaag tegen Almere. De Flevolanders verlengen hun seizoen en spelen nog play-outs om lijfsbehoud.

Den Bosch - Pinoké (5-1)
10' 1-0 (sc) Austin Smith
20' 2-0 Austin Smith
22' 3-0 (sc) Nicolas Della Torre
39' 3-1 (sc) Jannis van Hattum
43' 4-1 (sc) Austin Smith
46' 5-1 Noud Schoenaker
Pinoké verloor van Den Bosch en dat betekent dat de Steekneuzen na een teleurstellende tweede seizoenshelft veroordeeld zijn tot het spelen van play-outs. Maar eerst wordt dit duel deze week nóg een keer gespeeld. Op 3 mei is Den Bosch - Pinoké de finale van de Gold Cup.

HGC - Kampong (4-5)
2' 0-1 Philip Meulenbroek
8' 1-1 Stephan van Eps
19' 1-2 Ties Ceulemans
22' 1-3 Bjorn Kellerman
25' 1-4 Lars Balk
40' 2-4 Steijn van Heijningen
45' 2-5 Robbert Kemperman
60' 3-5 Olivier van Tongeren
65' 4-5 (sc) Tristan Algera
Kampong is de nummer één van de reguliere competitie na een doelpunterijke overwinning op HGC. De Utrechters winnen met deze prestatie het thuisvoordeel in de play-offs én zijn al zeker van de EHL editie 2018/2019.

Rotterdam - SCHC (5-2)
12' 1-0 Thijs van Dam
15' 2-0 Diede van Puffelen
27' 2-1 Leonard Posthumus Meyjes
52' 2-2 (sc) Thomas Vis
54' 3-2 Jeroen Hertzberger
57' 4-2 Albert Beltran
66' 5-2 Simon Egerton
SCHC verloor van Rotterdam, maar doordat ook Pinoké geen punten pakte tegen Den Bosch, zijn de Bilthovenaren zeker van nog een jaar Hoofdklasse. Een puike prestatie van de promovendus.

Amsterdam - Bloemendaal (1-2)
22' 0-1 Florian Fuchs
41' 0-2 Thierry Brinkman
60' 1-2 Klaas Vermeulen
Bloemendaal won de generale repetitie tegen Amsterdam met 1-2. Volgende week staat deze ontmoeting namelijk ook op de planning, maar dan in een playoff-jasje. Het thuisvoordeel in een eventuele derde wedstrijd is voor Bloemendaal, die deze competitie als tweede eindigen.

HC Tilburg - Oranje-Rood (1-3)
6' 0-1 (sc) Mink van der Weerden
24' 1-1 (sc) Greg Nolan
28' 1-2 Jelle Galema
30' 1-3 Teun Beins
Tilburg verloor weliswaar van Oranje-Rood, maar door de overige uitslagen zijn de Tilburgers toch zeker van nog een jaar Hoofdklasse. Oranje-Rood was al zeker van plek 4 en mag zich opmaken voor de play-offs tegen Kampong.

FC Barcelona pakt 25e landstitel, Seedorf degradeert met Deportivo

FC Barcelona is zondagavond voor de 25ste keer in de clubgeschiedenis kampioen van Spanje geworden. De ploeg won van Deportivo La Coruña: 2-4, en dat was genoeg.

In de wetenschap dat een gelijkspel voldoende was voor de titel zat Barça in het noorden van Spanje al vroeg op rozen. Op aangeven van Ousmane Dembélé mikte Philippe Coutinho de bal met veel gevoel in de hoek, waardoor het na zeven minuten 0-1 was. Barcelona kreeg via onder meer Ivan Rakitic en Luis Suarez nog meer kansen, al liet Deportivo zich af en toe ook zien.

Het elftal van trainer Clarence Seedorf moest winnen om nog een heel klein kansje te houden op handhaving in La Liga. Vlak voor de pauze leek Lionel Messi de thuisploeg de genadeklap te geven. Suarez vond zijn teamgenoot met buitenkant rechts en Messi verraste doelman Rubén in de korte hoek.

Door een doelpunt van Lucas Pérez werd het amper een minuut later echter toch weer spannend. De huurling van Arsenal werd bediend door Borja Valle en hij mikte met links laag in de hoek raak. Een minuut of twintig na de pauze werd het zelfs 2-2 toen Emre Çolak een uitstekende aanval via Valle en Celso Borges afrondde.

Met de inbreng van Denis Suarez en Paulinho probeerde trainer Ernesto Valverde ervoor te zorgen dat Barcelona toch met een zege de titel zou pakken. Het was Messi die zich weer eens tot matchwinner kroonde. Samen met Luis Suarez gaf de Argentijn de defensie van Deportivo het nakijken met een prachtige combinatie.

Het verzet van de thuisploeg was daarmee gebroken en Messi maakte drie minuten later, weer uit een eindpass van Luis Suarez, zijn hattrick compleet: 2-4. Barcelona is daardoor kampioen, terwijl voor Deportivo La Coruña het doek is gevallen in La Liga.

Uitslagen La Liga zondag
Deportivo la Coruña - FC Barcelona 2-4
Getafe - Girona 1-1
Alaves - Atletico Madrid 0-1
Valencia - Eibar 0-0

Leger Israël schiet Palestijnen dood

Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen drie Palestijnen doodgeschoten bij de grens met de Gazastrook. Twee Palestijnen werden gedood toen ze door het grenshek braken en explosieven in de richting van Israëlische militairen wierpen.

Kort daarvoor was een andere Palestijn doodgeschoten die de grens over wilde. Vier anderen raakten gewond. Sinds eind maart demonstreren Palestijnen massaal bij de grens. Sindsdien zijn 45 Palestijnen doodgeschoten en meer dan 5500 gewond geraakt.

Leger Israël schiet Palestijnen dood
Leger Israël schiet Palestijnen dood (Foto: ANP)

FC Porto dicht bij eerste landstitel sinds 2013

FC Porto is zeer dicht bij de eerste Portugese landstitel sinds 2013. In de 32e en op twee na laatste speelronde in de Primeira Liga won Porto op Madeira op bezoek bij Maritimo Funchal.

Porto stond al sinds kort voor de rust met een man meer op het veld, maar pas in de 89e minuut kon Moussa Marega de ban breken namens de koploper. Maritimo zag in blessuretijd ook een tweede speler van het veld gestuurd worden, maar het bleef wel bij de 0-1 zege van Porto.

De ploeg staat met twee wedstrijden te gaan op 82 punten, vijf meer dan Benfica en Sporting Lissabon. Zondag speelt Porto thuis tegen Feirense en dan kan de 28e landstitel veroverd worden. Als Benfica en Sporting eerder in het weekeinde niet allebei winnen is de landstitel nog voor de aftrap in eigen stadion al binnen. 

Eerste ATP-titel lucky loser Cecchinato, Nadal onstopbaar

Tennisser Marco Cecchinato heeft voor het eerst in zijn loopbaan een ATP-toernooi gewonnen. De 25-jarige Italiaan kwam als lucky loser het toernooi van Boedapest in - hij werd uitgeschakeld in de kwalificaties, maar mocht door een afzegging alsnog meedoen - en haalde plots de finale.

Daarin nam hij het op tegen de Australiër John Millman, die door regenval op zaterdag op zondagochtend eerst zijn halve finale nog af moest maken. In de eerste set kon hij Cecchinato goed partij bieden, maar in de tweede set was het verzet langzaam gebroken: 7-5, 6-4.

Rafael Nadal blijft onmogelijk te stoppen op gravel. In Barcelona was de Griek Stefanos Tsitsipas volstrekt kansloos in de finale: 6-2, 6-1. Nadal won al zijn elfde titel in Barcelona en won nu maar liefst 46 opeenvolgende sets op gravel, een record.

Voor Tsitsipas was het toch een bijzonder toernooi: de 19-jarige bereikte zijn eerste ATP-finale en deed dat als eerste Griek sinds 1973.

Darter De Zwaan wint eerste titel bij de PDC

Darter Jeffrey de Zwaan heeft zijn eerste toernooizege bij de PDC te pakken. De Nederlander was in Wigan de beste op het tiende Players Championship van het jaar, nadat hij dit jaar al twee finales had verloren. The Black Cobra wist met 6-5 te winnen van Jonny Clayton.

De Zwaan wist bij zijn entree bij de PDC al indruk te maken, maar na het eerste jaar viel hij mede door een schouderblessure volledige stil. Dit jaar moest hij opnieuw naar de Q-School en verzekerde zich van opnieuw twee jaar Pro Tour, waarna de opmars kon beginnen. Hij haalde op dag één een tourkaart en speelde daarna sterk op de vloer. Nu heeft De Zwaan ook zijn eerste titel binnen en daardoor is hij ook hard op weg om zich te gaan plaatsen voor de grote televisietoernooien dit jaar.

Op weg naar de finale won De Zwaan van Zoran Lerchbacher, Michael Smith, Justin Pipe, Steve Beaton, James Wilson en Gabriel Clemens. In de bovenste helft van het speelschema leek Michael van Gerwen het veld weer aan te vegen, tot hij in de kwartfinale werd verrast door Clayton. Het werd 6-4. De Welshman won vorige week ook al een European Tour-event en bereikte nu dus weer de finale.

In de finale ging het gelijkop. Clayton wist De Zwaan te breaken in de negende leg. Hij kon zijn eigen leg alleen niet uitgooien in vijf beurten en gaf De Zwaan daarna alle tijd in de elfde leg. The Black Cobra maakte het af kan waarschijnlijk uitkijken naar zijn debuut op de World Matchplay. Virtueel speelde hij nu geplaatst, maar er zijn nog vijf Euro Tour-toernooien en zes Players Championships die invloed hebben op de plaatsing. De Zwaan is inmiddels wel opgeklommen naar de 67e plaats van de wereldranglijst. 

Players Championship 10 - Laatste 32
Michael van Gerwen 6 | 0 Gary Eastwood
Mark Webster 6 | 4 Luke Woodhouse
Jonny Clayton 6 | 1 Paul Rowley
Robert Owen 6 | 5 Joe Murnan
Daryl Gurney 6 | 2 Prakash Jiwa
Stephen Bunting 6 | 2 Toni Alcinas
Martin Schindler 6 | 0 Rob Cross
Adrian Lewis 6 | 3 Gerwyn Price
Gabriel Clemens 6 | 1 Ted Evetts
James Wade 6 | 5 Jarred Cole
Danny Noppert 6 | 3 Keegan Brown
Mickey Mansell 6 | 0 Dave Chisnall
Steve West 6 | 4 John Davey
James Wilson 6 | 5 Gary Anderson
Jeffrey de Zwaan 6 | 2 Justin Pipe
Steve Beaton 6 | 3 Jamie Lewis

Laatste zestien
Michael van Gerwen 6 | 2 Mark Webster
Jonny Clayton 6 | 0 Robert Owen
Stephen Bunting 6 | 4 Daryl Gurney
Martin Schindler 6 | 4 Adrian Lewis
Gabriel Clemens 6 | 2 James Wade
Mickey Mansell 6 | 4 Danny Noppert
James Wilson 6 | 4 Steve West
Jeffrey de Zwaan 6 | 3 Steve Beaton

Kwartfinales
Jonny Clayton 6 | 4 Michael van Gerwen
Stephen Bunting 6 | 4 Martin Schindler
Gabriel Clemens 6 | 1 Mickey Mansell
Jeffrey de Zwaan 6 | 3 James Wilson

Halve finales
Jonny Clayton 6 | 3 Stephen Bunting
Jeffrey de Zwaan 6 | 3 Gabriel Clemens

Finale
Jeffrey de Zwaan 6 | 5 Jonny Clayton 

Iran pakt Brits-Iraanse wetenschapper op

Iran houdt een Brits-Iraanse academicus vast vanwege veiligheidsredenen. Dat meldden staatsmedia zondag op basis van uitlatingen van een justitiewoordvoerder.

Woensdag maakte de in New York gevestigde mensenrechtenorganisatie CHRI de arrestatie al bekend maar dat werd toen niet bevestigd. Het gaat om Abbas Edalat die professor computerwetenschappen is aan het Imperial College in Londen. Lokale media berichten dat Edalat deel uitmaakte van "een infiltratienetwerk met banden met Groot-Brittannië".

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde naarstig op zoek te zijn naar informatie over de arrestatie. Iran houdt nu zeker drie mensen vast met zowel de Britse als Iraanse nationaliteit.

Iran pakt Brits-Iraanse wetenschapper op
Iran pakt Brits-Iraanse wetenschapper op (Foto: ANP)

Avengers breekt records in VS

De nieuwe Marvel-film Avengers: Infinity War heeft in de Verenigde Staten een record gebroken. De superheldenfilm bracht in het eerste weekend ruim 250 miljoen dollar (206 miljoen euro) op. Niet eerder wist een film in het openingsweekend meer mensen naar de bioscopen te trekken.

Het vorige record was in handen van Star Wars: The Force Awakens. Het zevende deel in de reeks bracht in 2015 bijna 248 miljoen dollar (204 miljoen euro) in het laatje.  Ook in Nederland vestigde Avengers: Infinity War een record. De film trok woensdag 64.000 bezoekers en bracht 650.000 euro op. Een superheldenfilm opende in Nederland nooit eerder met zulke goede cijfers.

In Avengers: Infinity War moeten alle superhelden uit het Marvel-universum hun krachten bundelen om te voorkomen dat megaschurk Thanos in het bezit komt van de zes 'infinity-stenen'. Als dit hem lukt, zal hij niet alleen de realiteit maar ook de tijd en ruimte naar zijn wil kunnen buigen. De hoofdrollen worden vertolkt door onder meer Robert Downey jr, Benedict Cumberbatch, Chris Pratt, Chris Evans, Chris Hemsworth, Elizabeth Olsen, Zoe Saldana en Josh Brolin.

Avengers breekt records in VS
Avengers breekt records in VS (Foto: BuzzE)

Doden door crash vliegtuigje Innsbruck

Door een ongeval met een klein vliegtuig bij het Oostenrijkse Innsbruck zijn zondag twee doden gevallen. Het toestel had een tussenstop gemaakt op de luchthaven van Innsbruck om te tanken. Kort na het opstijgen stortte het neer.

Het gaat om een Zwitsers toestel, aldus Oostenrijkse media. Of de twee inzittenden de Zwitserse nationaliteit hebben is niet duidelijk. De oorzaak van het ongeval is niet bekend.

Doden door crash vliegtuig Innsbruck
Doden door crash vliegtuig Innsbruck (Foto: ANP)

Van de Sanden met Lyon naar Champions League-finale

Olympique Lyon heeft zich geplaatst voor de finale van de Champions League voor vrouwen. Met Shanice van de Sanden op de bank werd met 1-0 gewonnen van Manchester City - waar Tessel Middag de bank warm bleef houden - en dat was na het 0-0 gelijkspel in Engeland voldoende.

Na zeventien minuten was het uitgerekend Engels international Lucy Bronze die de score opende tegen de club waar ze tot vorig jaar voor speelde. Met een prima volley zette ze Lyon op voorsprong en daar bleef het uiteindelijk ook bij.

In de finale staat Lyon tegenover VfL Wolfsburg, dat thuis met 2-0 won van Chelsea. In Londen wonnen de Duitsers al met 1-3 en dus kwam de finaleplek geen moment in gevaar. Pernille Harder en Ewa Pajor waren verantwoordelijk voor de goals.

Op 24 mei wordt in Kiev de finale gespeeld, twee dagen voor de mannenfinale in diezelfde stad. Lyon won in 2011, 2012 en de voorbije twee jaar de titel.

Strafschop helpt Atlético Madrid aan kleine zege

Atlético Madrid heeft met de nodige moeite drie punten bijgeschreven in La Liga. Pas in het laatste kwartier werd gescoord tegen Deportivo Alavés.

Met het oog op de tweede halve finale van de Europa League tegen Arsenal (donderdag) gaf coach Diego Simeone enkele basisspelers rust. Kevin Gameiro en Diego Godin begonnen op de bank, terwijl Antoine Griezmann, Saúl Ñíguez en doelman Jan Oblak niet eens bij de selectie zaten. Fernando Torres kreeg daardoor voorin de kans naast Diego Costa.

Het eerste gevaar in het Mendizorroza-stadion kwam ook van Torres, die zijn inzet zag worden tegengehouden door verdediger Víctor Laguardia. Even later mist een poging van Thomas Partey het doel maar net. In de slotfase van de eerste helft hadden ook Torres (over) en Costa (redding doelman Sivera) hun vizier niet op scherp staan.

Na de pauze kwam Atlético nog dichterbij de openingstreffer toen Vitolo met een schot de paal raakte. Even later voorkwam de Argentijnse keeper Axel Werner dat Alavés tegen de verhouding in de leiding nam. Toen Torres kort daarna een strafschop miste, leek het er steeds meer op dat Atlético punten zou morsen.

De penalty van Torres werd gekeerd door Fernando Pacheco, die net was ingevallen voor de geblesseerde Sivera. Na 77 minuten mochten de Madrileense gasten het opnieuw proberen en dit keer was het wel raak. Invaller Gameiro zorgde ervoor dat Simeone en zijn mannen toch tweede blijven in La Liga, met één punt voorsprong op Real Madrid.

Overige uitslagen zondag
Getafe - Girona 1-1
Alavés - Atlético Madrid 0-1
Valencia - Eibar 0-0
Deportivo La Coruña - Barcelona nog bezig

Man City breekt magische grens van 100 doelpunten

Manchester City heeft zondagmiddag op bezoek bij West Ham United de dertigste competitiezege van het seizoen geboekt. De ploeg was met 1-4 te sterk.

Ondanks dat the Citizens zich enkele weken geleden al verzekerden van de titel in de Premier League besloot Josep Guardiola zijn sterkste elftal het veld in te sturen. Na dertien minuten spelen brak Leroy Sané, het talent van het jaar in Engeland, de ban. Een schot van de Duitser werd door Patrice Evra aangeraakt en liet West Ham-doelman Adrián kansloos.

In de 27ste minuut hielp Pablo Zabaleta zijn voormalige club in het zadel door de bal in eigen doel te werken en de stand op 0-2 te brengen. Het betekende het honderdste doelpunt van Manchester City in de Premier League dit seizoen. Nog voor rust kwam the Hammers terug in de wedstrijd via een rake vrije trap van Aaron Cresswell.

Acht minuten na rust bepaalde Gabriel Jesus de marge weer op twee doelpunten nadat hij door Raheem Sterling in staat werd gesteld om de 1-3 te maken. De Engelse vleugelspeler stelde tien minuten later Fernandinho in staat om de 1-4 te maken, waarbij de Braziliaan veel ruimte kreeg om te scoren.

In de slotfase van wedstrijd werd er niet meer gescoord, wel gunde Guardiola Lukas Nmecha zijn Premier League-debuut, nadat de Duitse spits tien minuten voor tijd inviel voor Jesus.

Fellaini kopt Manchester United langs B-team Arsenal

Manchester United heeft zondagavond in blessuretijd de zege gepakt tegen Arsenal, dat met een B-team naar Old Trafford was gekomen.

Arsène Wenger werd vooraf door Sir Alex Ferguson in het zonnetje gezet, ter gelegenheid van zijn laatste duel als Arsenal-manager op Old Trafford. De Fransman had zijn team op acht posities gewijzigd ten opzichte van de donderdagwedstrijd tegen Atlético Madrid. Spelers als Laurent Koscielny, Jack Wilshere, Aaron Ramsey, Mesut Özil en Alexandre Lacazette waren niet eens naar Manchester meegereisd.

Na iets meer dan een kwartier kwam United op voorsprong via Paul Pogba. Een kopbal van Alexis Sánchez ging via Héctor Bellerín op de paal, waarna Pogba eenvoudig de rebound binnen kon schieten. Arsenal liet zich daarna ook zien en Ainsley Maitland-Niles viel in positieve zin op. De jongeling combineerde met Bellerín, waarna Henrikh Mkhitaryan het doel maar net miste.

Even later moest David De Gea een kopbal van Pierre-Emerick Aubameyang tegenhouden en Arsenal had geluk dat een voorzet van Ashley Young op de paal belandde. Kort na de pauze kwamen The Gunners toch langszij. Mkhitaryan, die hersteld is na een paar weken met een blessure te hebben gekampt, kreeg genoeg ruimte om de bal laag in de hoek te schuiven.

Nadat de oud-speler van United was gewisseld, drong de thuisploeg aan voor de winnende goal. De defensie van Wenger leek stand te houden, totdat invaller Marouane Fellaini in blessuretijd de bal achter doelman David Ospina knikte: 2-1.

Dortmund met remise nog niet zeker van CL-ticket

Borussia Dortmund is er zondag niet in geslaagd om de vierde plaats in de Bundesliga veilig te stellen. De ploeg won niet van Werder Bremen.

Bij een overwinning in Bremen was Dortmund nagenoeg zeker geweest van minimaal de vierde plek en daarmee een ticket voor de groepsfase van de Champions League. Eerder dit seizoen verloor BVB voor eigen publiek van Werder Bremen, maar nu was het begin een stuk beter.

Na negentien minuten schoot Marco Reus in het strafschopgebied raak en later kreeg de middenvelder een goede kans om de score uit te breiden. Op aangeven van Mario Götze was de afronding echter niet goed genoeg. Dortmund dacht wel met een voorsprong te gaan rusten totdat Thomas Delaney ineens raak kopte.

In de tweede helft bleven de bezoekers aandringen en de grootste kansen waren voor Reus, die de paal raakte, en Manuel Akanji. Werder-doelman Jiri Pavlenka stond ook een paar keer in de weg, waardoor het 1-1 bleef. Dortmund staat derde, twee punten achter Schalke 04 en drie boven Hoffenheim. Er zijn nog twee speelronden te gaan.

Verder werd op zondag nog de wedstrijd tussen FSV Mainz 05 en RB Leipzig gespeeld. De thuisploeg won met 3-0.

Kristofferson wint WRX-race in gruwelijk nat Portugal

Johan Kristofferson heeft zondag zijn tweede zege in het WK rallycross geboekt. In een echt gruwelijk nat Montalegre in Portugal was de Zweed in zijn Volkswagen Polo duidelijk de beste in de finale, nadat hij in Barcelona ook de openingswedstrijd al won.

In de finale in Montalegre was Kristofferson de laatste die de zogenaamde joker lap pakte, maar Sébastien Loeb kon hem daar niet meer inhalen. Timmy Hansen leek lang op weg naar de tweede plek, maar de Zweed spinde in de beslissende fase van de wedstrijd.

Loeb stuurde zijn Peugot 208 zo naar de tweede plek, de Noor Petter Solberg reed met zijn Polo naar het podium op plek drie.

De finale in Montalegre (Bron: YouTube)

Fiorentina deelt Napoli mokerslag uit

Napoli heeft in de titelstrijd met Juventus drie dure punten laten liggen. De nummer twee van de Serie A ging hard onderuit bij Fiorentina.

Nadat koploper Juventus zaterdag nog net won van Internazionale (2-3) moest Napoli zondag drie punten pakken in Florence. Binnen tien minuten ging het voor de bezoekers al mis. De doorgebroken Giovanni Simeone werd neergehaald door Kalidou Koulibaly, waarna de scheidsrechter een gele kaart en een strafschop gaf.

De videoscheidsrechter (VAR) oordeelde vervolgens dat de overtreding net buiten het strafschopgebied was gemaakt. Het werd een vrije trap voor Fiorentina, maar Koulibaly kreeg in plaats van geel ineens een directe rode kaart. Fiorentina wist die overtalsituatie tien minuten voor rust uit te drukken in een doelpunt. Simeone speelde de bal door de benen van doelman Pepe Reina.

Toen de tweede helft ruim een kwartier oud was, maakte de zoon van de coach van Atlético Madrid ook zijn tweede treffer. In blessuretijd werd het via Simeone zelfs nog 3-0. Napoli heeft daardoor met nog drie wedstrijden te gaan vier punten achterstand op Juventus, dat bovendien over een veel beter doelsaldo beschikt.

Overige uitslagen Serie A
Crotone - Sassuolo 4-1
Atalanta Bergamo - Genoa 3-1
Benevento - Udinese 3-3
Bologna - AC Milan 1-2
Hellas Verona - SPAL 1-3
Sampdoria - Cagliari 4-1
Torino - Lazio 0-1

Ghanees Dogboe bokst zich naar wereldtitel

Bokser Isaac Dogboe is de nieuwe WBO-wereldkampioen in het superbantamgewicht (-55,3kg). De Ghanees was in Philadelphia te sterk voor de tot dan toe eveneens ongeslagen Amerikaan Jessie Magdaleno.

Dogboe werd in de eerste ronde al tegen het canvas geslagen, voor het eerst in zijn loopbaan, maar de Ghanees kwam sterk terug. In de vijfde ronde was het aan Magdaleno om voor het eerst van het canvas te mogen proeven na een enorme rechterhand van Dogboe.

De Ghanees bleef tegenstand ondervinden, maar werd alsmaar meer de bovenliggende partij. In de elfde ronde werd Dogboe's agressie de Amerikaan nog eens teveel en nadat Magdaleno voor de derde keer neer ging vond de scheidsrechter het mooi geweest.

Ook in Brooklyn werd gevochten en in het middengewicht (-72,6kg) won Daniel Jacobs daar na twaalf ronden op punten van de Pool Maciej Sulecki. De hooggeplaatste zwaargewicht Jarrell Miller (20-0) klopte de Fransman Johann Duhaupas op punten, terwijl de Ierse Katie Taylor haar IBF- en WBA-wereldtitels in het lichtgewicht behield door winst op de Argentijnse Victoria Noelia Bustos, eveneens op punten.

Thesker: "Alles zat dit jaar tegen"

FC Twente is zondag officieel gedegradeerd uit de Eredivisie en volgens Stefan Thesker hebben de Tukkers dit seizoen veel pech gehad.

Na de keiharde 5-0 nederlaag bij Vitesse kan Twente niet meer van de laatste plaats komen. "Alles zat tegen. Als alles wel had meegezeten dan waren we nu niet gedegradeerd", stelde Thesker na afloop in Arnhem voor de camera van FOX Sports. "Op alle vlakken zijn er foute beslissingen gemaakt. Zowel op als naast het veld. Wij moeten als spelers in de spiegel gaan kijken."

"Als je elke keer maar weer verliest, dan doe je heel veel dingen verkeerd. Als te veel dingen niet kloppen, dan ziet het er zo uit", aldus Thesker. "Dit scenario spookte natuurlijk al een tijdje door mijn achterhoofd. Maar als het dan gebeurt, dan komt dat toch nog wel aan als een harde klap. In de kleedkamer is er dan ook niet veel tegen elkaar gezegd."

FC Twente werd acht jaar geleden nog kampioen in een uitwedstrijd tegen NAC Breda. Volgende week komen de Brabanders naar Enschede voor voorlopig de laatste wedstrijd van Twente in de Eredivisie. De Tukkers wonnen dit seizoen pas vijf competitieduels en ze pakten in totaal slechts 23 punten.

Vechtpartij bij begraafplaats in Roermond; 2 gewonden

Bij een vechtpartij aan de Kitskensdal in Roermond zijn vanmiddag rond 15:30 uur schoten gelost. De twee personen die hierbij gewond zijn geraakt, waren na het gebeuren aanspreekbaar. Hulpdiensten kwamen ter plaatse om eerste hulp te verlenen.

De politie kijkt uit naar meerdere personen die na het incident in een auto zijn vertrokken. Het gebied waar dit zich heeft afgespeeld werd afgezet. Zodra er meer informatie bekend is zal dat door de politie naar buiten worden gebracht. 

Update 20:43 uur
De vechtpartij ontstond bij of op de begraafplaats. Medewerkers van Forensische Opsporing zijn momenteel nog bezig met sporenonderzoek in de buurt van de begraafplaats waar het voorval zich heeft afgespeeld. Er is ook een auto inbeslaggenomen. Mogelijk is die van een van de betrokken partijen.

Tanak wint Rally van Argentinië

Ott Tanak heeft de Rally van Argentinië gewonnen. Voor de Est is dit zijn derde zege in het wereldkampioenschap uit zijn carrière en eerste zege in dienst van Toyota.

WK Rally van Argentinië - hoogtepunten proef 16 (Bron: Youtube)

Voor de eerste proef op zondag had Tanak 46,5 seconden voorsprong op eerste achtervolger Thierry Neuville. Ondanks dat de Belg de laatste twee proeven van de dag won kwam de winst voor Tanak niet meer in gevaar. Op de derde plaats eindigde Hyundai-coureur Dani Sordo. Door zijn tweede plaats verkleint Neuville in het klassement voor het WK de achterstand op Ogier tot tien punten.

Uitslag
1. Ott Tanak (EST) Toyota
2. Thierry Neuville (BEL) Hyundai
3. Dani Sordo (SPA) Hyundai
4. Sebastien Ogier (FRA) M-Sport Ford
5. Andreas Mikkelsen (NOR) Hyundai
6. Elfyn Evans (GBR) M-Sport Ford
7. Kris Meeke (GBR) Citroen
8. Esapekka Lappi (FIN) Toyota
9. Teemu Suninen (FIN M-Sport Ford
10. Pontus Tidemand (SWE) Skoda

Staking streekvervoer gaat door

De eerder aangekondigde staking in het streekvervoer op 30 april en 1 mei gaat door. Werkgevers wilden de staking laten verbieden, maar de rechter ging daar niet in mee.

"Volkomen terecht", zegt Paula Verhoef, bestuurder FNV Streekvervoer. "Er zijn hier grotere belangen in het spel. Werkgevers knijpen de chauffeurs al jaren steeds verder uit, de rijtijden worden steeds krapper en er is geen tijd voor pauzes. Dat moet afgelopen zijn. We willen keiharde afspraken in de cao. Komen die er niet, dan blijven de acties. Werkgevers hebben het helemaal zelf in de hand."

Staken doe je niet voor de lol, stelt Verhoef. Maar in dit geval is er geen keus. Ook reizigers zijn de dupe van de veel te strakke schema’s in het streekvervoer. Ze moeten soms lang wachten als er weer een dienst uitvalt en missen aansluitingen. De dienstverlening is door de enorme tijdsdruk verre van optimaal.

In een eerder onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao was afgesproken dat er per busregio maatwerk kon worden toegepast om de werkdruk te verlagen. Direct daarna riepen lokale managers al tegen chauffeurs dat "er toch niets gaat veranderen."

Jack d’Hooghe, buschauffeur en lid van de FNV-onderhandelingsdelegatie: "We vertrouwen de werkgevers niet. Ze luisteren al jaren niet naar onze signalen. Aan de onderhandelingstafel spelen ze mooi weer, maar op de werkvloer roepen managers dus ijskoud dat er toch niks gaat veranderen aan de werkdruk. Kort en goed, er moeten keiharde afspraken in de cao, anders blijven ze ons uitknijpen. Hoe concreter, hoe beter!"

De cao Streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers. Vandaag werden er door chauffeurs van onder meer connexxion armbandjes van het FNV uitgedeeld met daarop de mededeling: "Ik ga staken!"

Staking streekvervoer gaat door  (Foto: FOK! )
Staking streekvervoer gaat door (Foto: FOK! )

Drie verschillende winnaars bij WTCR-races op Hungaroring

De tweede ronde van de FIA World Touring Car Cup op de Hungaroring kende drie verschillende winnaars. De eerste race op zaterdag werd gewonnen door de jonge Fransman Yann Ehrlacher. Op zondagmiddag wonnen Rob Huff en Gabriele Tarquini respectievelijk de tweede en derde race. Tom Coronel kende met twee opgaves een teleurstellend weekend.

De eerste race werd een 1-2 voor het Duitse Munnich Motorsport. De vanaf de vijfde plaats gestarte Ehrlacher wist na de start te profiteren van contact tussen Esteban Guerrieri en polesitter Norbert Michelisz. De Fransman nam de leiding in de wedstrijd en gaf die niet meer uit handen. Ondanks de aanrijding in de eerste ronde wisten Guerrieri en Michelisz wel als tweede en derde te finishen. Coronel moest opgeven na een aanrijding in het begin van de wedstrijd.

FIA WTCR Race of Hungary - Race 1 (Bron: Youtube)

Race 1
1. Yann Ehrlacher (FRA) Honda
2. Esteban Guerrieri (ARG) Honda
3. Norbert Michelisz (HUN) Hyundai
4. Yvan Muller (FRA) Hyundai
5. Rob Huff (GBR) Volkswagen
6. Gabriele Tarquini (ITA) Hyundai
7. Daniel Nagy (HUN) Hyundai
8. Jean Karl Vernay (FRA) Audi
9. Thed Bjork (SWE) Hyundai
10. Mehdi Bennani (MAR) Volkswagen

De tweede race was een prooi voor Huff. De Britse coureur ging van start tot finish aan de leiding. Thuisrijder Daniel Nagy werd verrassend tweede. Yvan Muller maakte het podium compleet. Coronel haalde deze race wel de finish en werd twintigste.

FIA WTCR Race of Hungary - Race 2 (Bron: Youtube)

Race 2
1. Rob Huff (GBR) Volkswagen
2. Daniel Nagy (HUN) Hyundai
3. Yvan Muller (FRA) Hyundai
4. Gabriele Tarquini (ITA) Hyundai
5. Esteban Guerrieri (ARG) Honda
6. Norbert Michelisz (HUN) Hyundai
7. Mehdi Bennani (MAR) Volkswagen
8. Benjamin Lessennes (BEL) Honda
9. Zsolt Szabo (HUN) Seat
10. Jean Karl Vernay (FRA) Audi

De laatste race van de dag werd onder wisselende weersomstandigheden verreden. In de achtste ronde werd de race zelfs even stilgelegd vanwege de regen. Tarquini liet zich niet van de wijs brengen en boekte zijn derde zege van het seizoen. Teamgenoot Michelisz werd tweede, voor Muller op plaats drie. Door de winst versterkt Tarquini ook zijn leiding in het kampioenschap.

Race 3
1. Gabriele Tarquini (ITA) Hyundai
2. Norbert Michelisz (HUN) Hyundai
3. Yvan Muller (FRA) Hyundai
4. Yann Ehrlacher (FRA) Honda
5. Benjamin Lessennes (BEL) Honda
6. Daniel Nagy (HUN) Hyundai
7. James Thompson (GBR) Honda
8. Rob Huff (GBR) Volkswagen
9. Thed Bjork (SWE) Hyundai
10. Jean-Karl Vernay (FRA) Audi

Bejaarde vrouw zwaar gewond na laffe overval

Rustig van haar zondagmiddag genieten, was er voor een 73-jarige bewoonster van de Coolsestraat in Rotterdam vandaag niet bij. Twee mannen drongen haar huis binnen, sloegen haar in haar gezicht en namen haar sieraden mee. De politie zet alles op alles om de verdachten te pakken.

Rond 14:15 uur wisten de twee mannen in de woning van het slachtoffer binnen te dringen. Vermoedelijk hebben ze de vrouw achtervolgd nadat ze een boodschap had gedaan op de 1ste Middellandstraat. De overvallers sloegen de oudere vrouw tot bloedens toe en trokken haar sieraden af. Daarna gingen de verdachten er vandoor. Het slachtoffer gewond en hevig geschrokken achterlatend.

De politie opende direct de jacht op de laffe overvallers. Het gaat om twee getinte mannen van ongeveer 20 jaar. De een droeg een donkere pet, donkere kleding en witte schoenen. De ander had een donkere jas aan en een capuchon op. Hij droeg een donkere broek met een witte bies en donkere schoenen. Mensen die informatie hebben over de overval of dader wordt verzocht zich te melden bij de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Bejaarde vrouw zwaargewond na laffe overval (foto: stockfoto politie.nl)
Bejaarde vrouw zwaargewond na laffe overval (foto: stockfoto politie.nl)

Feestje eindigt in schietpartij

De politie onderzoekt een schietincident dat in de nacht van zaterdag op zondag op plaatsvond aan de Molshoefweer in Sliedrecht. Niemand raakte daarbij gewond.  Rond 01:00 uur kwam bij de politie een melding binnen dat er ruzie was ontstaan bij een feestje in een woning aan de Molshoefweer. Hierbij waren ook knallen gehoord.

Getuigen spraken van vuurwerk, maar later ook van schoten. Onderzoek van de recherche wees uit dat er inderdaad is geschoten. Agenten vonden meerdere hulzen. In de loop van zondagmiddag kon de politie ook een verdachte aanhouden. Verder onderzoek moet duidelijk maken wat zich nu exact heeft afgespeeld.

Feestje eindigt in schietpartij (Foto:Stockfoto politie.nl)
Feestje eindigt in schietpartij (Foto:Stockfoto politie.nl)

Snelheidsduivel mag terug naar het CBR

Afgelopen nacht werd een 27-jarige man uit Goes in de Van de Spiegelstraat betrapt op een forse snelheidsovertreding. Hij reed 88 km/u op een 30 km/u weg. Hij werd omstreeks 04:30 uur betrapt tijdens een lasercontrole, waarop zijn rijbewijs werd ingevorderd. 

Omdat deze overtreding zijn 3de flinke snelheidsoverschrijding is in vier maanden, is er ook een melding afgegeven aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Daarin is het vermoeden neergelegd dat de verdachte niet langer beschikt over de vereiste rijvaardigheid of geestelijke geschiktheid om een voertuig te besturen.

Dronken dollemansrit eindigt in sloot

Agenten hielden zaterdag 28 april omstreeks 16:15 uur op de Laan van de Heilige Lambertus in Maasdijk een 21-jarige man uit Naaldwijk aan voor het rijden onder invloed, het doorrijden na veroorzaken van meerdere verkeersongevallen en gevaarlijk rijgedrag. De politie onderzoekt het incident.

Een slachtoffer belde omstreeks 16:00 uur de politie dat een bestuurder in een groene auto eerst twee geparkeerde auto’s aan de Elisabeth van Egmontstraat in Naaldwijk ramde en vervolgens bij de Van der Hoevenstraat een auto raakte waarbij de bestuurder een lichte verwonding opliep. Het slachtoffer is in een ambulance nagekeken. De 21-jarige man bleek na de aanrijdingen onverstoord door te rijden.

Agenten gingen na de melding direct op zoek naar de bestuurder in de groene auto. Ook zocht de politiehelikopter mee. Kort daarna belde meerdere getuigen met 112 dat er een spookrijder op de Maasdijk reed en tot stilstand kwam in een berm boven een sloot aan de Laan van de Heilige Lambertus.

Het bleek te gaan om dezelfde groene auto die kort daarvoor drie verkeersongevallen in Naaldwijk veroorzaakte. Daar hielden agenten een 21-jarige man in laveloze toestand aan. Een getuige wees hem aan als bestuurder van de auto. Ondertussen bleek dat hij nog een vierde botsing had veroorzaakt gedurende zijn dollemansrit.

Aan het bureau blies de bestuurder 930 Ugl en namen agenten zijn rijbewijs in. Er zijn meerdere processen-verbaal tegen hem opgemaakt en hij zal zich op een later tijdstip voor de rechter moeten verantwoorden.

Dronken dollemansrit eindigt in de sloot (Foto: stockfoto Politie.nl)
Dronken dollemansrit eindigt in de sloot (Foto: stockfoto Politie.nl)

Room: "Natuurlijk droomde ik ook van het Nederlands elftal"

Eloy Room heeft in het verleden gedroomd van een interlandcarrière bij het Nederlands elftal. De doelman werd uiteindelijk international van Curaçao.

"Natuurlijk droomde ik ook van het Nederlands elftal", vertelt Room in gesprek met de NOS. "Mijn trainer Peter Bosz (bij Vitesse, red.) liet me op een gegeven moment ook weten dat Guus Hiddink en zijn staf mij volgden. Maar die kozen uiteindelijk voor Zoet, Michel Vorm en Jasper Cillessen."

In juni 2015 ging de huidige doelman van PSV in op een uitnodiging voor de nationale ploeg van Curaçao. "Patrick Kluivert, destijds nog bondscoach van Curaçao, benaderde mij een paar keer. Ik heb nog bedankt voor een wedstrijd tegen Montserrat, maar uiteindelijk hapte ik toe."

"Ik kan wel blijven wachten, maar je moet ook realistisch zijn. En tot nu is het een groot, fantastisch avontuur." Room speelde tot dusver twintig interlands voor het land van zijn vader.

Dronken feestvierder 2 keer gepakt voor rijden onder invloed

Afgelopen nacht is een 57-jarige man uit de gemeente Hulst op de Middelburgseweg in Grijpskerke twee maal betrapt op dronken rijden. Ook wordt hij verdacht van drugsgebruik.

Op het festival ‘Hrieps’ attendeerde een verkeersregelaar een agent op een dronken man die kort daarvoor in zijn auto had gereden. De agent sprak de man aan en liet hem blazen. Daaruit bleek dat de man een flinke slok op had. Om die reden werd hij meegenomen naar het bureau voor een ademanalyse. De score daarvan was 775 u/gl. Dat betekent dat hij bijna 3,6 maal de toegestane limiet had overschreden. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van 9 uur.

Tot verbazing van de agent zag hij enige tijd later dezelfde man opnieuw achter het stuur zitten toen hij het parkeerterrein bij Grijpskerke wilde afrijden richting Buttinge. Dezelfde procedure volgde. Kennelijk had de man nog wat meer alcohol genuttigd, want dit maal bedroeg de score 780 u/gl.

Nu kwam tijdens het verhoor ook naar voren dat hij drugs had gebruikt. Er werd een speekseltest afgenomen met een positieve uitslag op THC en amfetamine. Een forensisch arts heeft vervolgens bloed afgenomen. Dat is voor onderzoek en analyse opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut. De uitkomt daarvan wordt afgewacht. De zaak wordt aan de officier van justitie voorgelegd.

Automobiliste drie keer aangereden op A27

Een automobiliste (28) uit Amsterdam is zaterdagmiddag rond 14:00 uur op de A27 drie keer opzettelijk aangereden door een bestuurder van een auto met een Belgisch kenteken. Ze heeft aangifte gedaan, de politie behandelt de zaak als poging tot doodslag.

De vrouw reed met ongeveer 120 kilometer per uur toen de auto achter haar drie keer bewust tegen haar aanreed. De wagen met de Amsterdamse en twee passagiers belandde op de rechterbaan maar de bestuurster wist haar auto op de weg te houden.

De Belgische auto bleef achter haar rijden tot zij bij Meerkerk het terrein van een benzinestation op kon rijden. Het voorval vond plaats op de A27 tussen Geertruidenberg en Werkendam, in de richting van Utrecht. De politie is op zoek naar getuigen.

Automobiliste drie keer aangereden op A27
Automobiliste drie keer aangereden op A27 (Foto: ANP)

Vreven na anderhalf jaar weg bij NAC Breda

Stijn Vreven vertrekt aan het einde van het seizoen als trainer van NAC Breda. De Belg is dan anderhalf jaar werkzaam geweest in Breda.

NAC Breda was zondagmiddag met 3-0 te sterk voor sc Heerenveen en stelde daarmee lijfsbehoud in de Eredivisie nagenoeg veilig. Roda JC kan in punten nog gelijk komen, maar heeft een veel minder doelsaldo (-16 om -26).

Na afloop van de wedstrijd kondigde Vreven zijn vertrek aan. "Ik ben trots dat ik hier anderhalf jaar heb mogen werken en ga door een hele grote poort naar buiten. De club wil vooruit, ik wil vooruit, in de gesprekken bleek dat we niet over alles op één lijn zaten", vertelt de 44-jarige trainer in gesprek met Voetbal International.

Vreven zit volgende zondag in de uitwedstrijd tegen NAC Breda voor 57ste en het laatste keer op de bank bij de Brabanders. Vreven werd in januari 2017 aangesteld bij NAC en promoveerde een half jaar later met de ploeg naar de Eredivisie.

Vreven na anderhalf jaar weg bij NAC Breda (Pro Shots / Toin Damen)
Vreven na anderhalf jaar weg bij NAC Breda (Pro Shots / Toin Damen)

Handbalsters VOC landskampioen

De handbalsters van VOC hebben voor het tweede jaar op een rij de landstitel gepakt. De ploeg uit Amsterdam was met 31-23 te sterk voor Dalfsen. Het eerste finaleduel werd ook al door VOC gewonnen.

VOC ging sterk van start en nam al snel een 5-1 voorsprong. Bij een tussenstand van 8-3 kwam Dalfsen op stoom.De handbalsters uit Overijssel kwam terug tot 12-11. Bij rust was de stand 14-12.

Na rust vielen de speelsters van Dalfsen terug naar het niveau van het begin van de wedstrijd en kon VOC uitlopen tot 25-17. Het duel eindigde uiteindelijk in 31-23. Voor VOC is dit de zesde landstitel in haar bestaan.

Dijks en Viergever vertrekken bij Ajax

Ajax neemt aan het einde van het seizoen afscheid van Mitchell Dijks en Nick Viergever. De verdedigers vertrekken transfervrij bij de Amsterdammers.

In aanloop naar de wedstrijd tegen AZ zondagmiddag nam Ajax al afscheid van het tweetal. "Bedankt voor alles boys!", laat de club weten via de officiële kanalen . Dijks en Viergever bezitten over een aflopend contract.

Dijks speelde in december zijn laatste wedstrijd voor de nummer twee van de Eredivisie en zijn vertrek was al even bekend. Sinds 24 december maakte hij geen deel meer uit van de selectie. Naar verluidt wordt Bologna zijn nieuwe werkgever komende zomer.

Viergever is komend seizoen mogelijk nog wel te bewonderen in de Eredivisie. De 28-jarige centrale verdediger, die ook uit de voeten kan als linksback, zou aan de slag kunnen bij landskampioen en zou al enkele malen gesproken hebben met de Eindhovenaren.

Uitslagen Eredivisie 29/04/2018: EL play-offs

FC Utrecht heeft verzuimd zich vanmiddag te verzekeren van de vijfde plaats. Het kwam tegen Heracles Almelo al vroeg met 2-0 achter maar wist nog wel een gelijkspel uit het vuur te slepen. Het betekende wel dat de Utrechtenaren zeker zijn deelname aan de play-offs om een Europa League ticket.

Dat is sc Heerenveen nog niet. De Friezen verloren van NAC Breda, die daardoor nu wel zo goed als zeker degradatie hebben afgewend. PEC Zwolle verloor van Willem II en moet daardoor winnen op de slotdag om de play-offs in te mogen.

Heracles Almelo

2 - 2

FC Utrecht

 2' Kuwas
 5' Navrátil
   68' v.d.Streek
 85' v.d.Maarel
 
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.187
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Droste
Pröpper
v.Hintum
Niemeijer (Osman/90)
Leemhuis (Jakubiak/59)
Monteiro
Navrátil
Kuwas (Gladon/79)
Peterson
  Jensen
Klaiber
Dumic
Janssen
v.d.Maarel
Klich
Strieder (Kali/65)
v.d.Streek
Emanuelson (Sow/ 81)
Kerk
Dessers (Görtler/65)

PEC Zwolle

0 - 1

Willem II

     66' Azzaoui
 
 Gele kaart: E.Bakker, (PEC Zwolle),
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.055
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
Marcellis
Sandler
v.Polen
Thomas (E.Bakker/36)
Dekker (Freire/72)
Saymak
Namli
Parzyszek (Menig/60)
Mokhtar
  Wellenreuther
Heerkens (Dankerlui/50)
Lachman
Wijnaldum
Tsimikas
Chirivella
Lieftink
Enoh (Kristinsson/80)
Haye
Sol
Croux (Azzaoui/56)

NAC Breda

3 - 0

sc Heerenveen

 6' Fernandes
 12' Te Vrede
 47' Marí
   
 
 Gele kaart: Verschueren, (NAC Breda), Pierie, Höegh, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.456
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bertrams
Sporkslede
Koch
Marí
Angelino
Nijholt
García
Verschueren
Fernandes (Agyepong/68)
Te Vrede (Sadiq/85)
El Allouchi (Vloet/ 63)
  Hansen
Dumfries
Höegh
Bulthuis
Pierie (Woudenberg/23)
Kobayashi
v.Amersfoort
Thorsby
Rojas
Ghoochannejhad (Veerman/67)
Zeneli (Schmidt/75)

Uitslagen Eredivisie 29/04/2018: overige duels

ADO Den Haag heeft tegen landskampioen PSV een punt gepakt. De thuisploeg kwam op achterstand, maar boog deze nog in de eerste helft om in een voorsprong. Ondanks de druk in de tweede helft kwam ADO opnieuw op voorsprong, maar de Eindhovenaren gingen uiteindelijk met een punt naar huis: 3-3. Door deze uitslag is ADO op de ranglijst met 44 punten naast PEC gekropen en vechten beide teams in de laatste speelronde een strijd om een plek in de play-offs uit.

ADO Den Haag

3 - 3

PSV

16' Johnsen
27' El Khayati(pen)
72' Johnsen
  11' Lozano
58' Pereiro
85' Pereiro
 
Gele kaart: Beugelsdijk, (ADO Den Haag), Arias, (PSV)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 14.031
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Groothuizen
Goppel
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati (Gorter/83)
Bakker
Becker (Hooi/76)
Johnsen
Falkenburg (Lorenzen/71)
  Room
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
Rosario (Ramselaar/79)
Pereiro
Hendrix
Gudmundsson (Lammers/79)
Lozano (Malen/19)
Bergwijn

FC Groningen is de laatste weken iets beter op dreef en de noorderlingen speelden een prima duel tegen Excelsior dat door de nederlaag de kans op de play-offs zag vervliegen. Het werd in de Euroborg 4-0 voor de thuisploeg.

FC Groningen

4 - 0

Excelsior

42' Van Weert
45+1' Memisevic
71' Doan
73' Van Weert
   
 
Gele kaart: , Koolwijk, Mattheij, (Excelsior)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 18.847
Arbiter: Van den Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Memisevic (Larsen/66)
Absalem
Van de Looi
Drost (Van Nieff/57)
Bacuna (Breij/75)
Doan
Van Weert
Hrustic
  Kristinsson
Karami
Mattheij
Faes
Massop (Fortes/25)
Faik (García/63)
Messaoud
Koolwijk (Haspolat/63)
Bruins
Van Duinen
Elbers

Verkrachter boos om 8 jaar cel: 'Nu is mijn leven verpest!'

Ene Abdelhak E.A. uit België heeft het niet zo op het rechtssysteem aldaar. Meneer werd gepakt nadat hij een 22-jarige jongedame had verkracht en is nu veroordeeld tot acht jaar cel. Dat vind hij niet eerlijk, want, zo zegt de arme verkrachter: "Nu is mijn leven verpest!"

In april vorig jaar sloeg hij voor het eerst toe. Een 23-jarige vrouw werd 's nachts tot haar ouderlijke woning gevolgd, waarna Abdelhak haar de voortuin in trok, op haar ging zitten en haar onderbroek naar beneden trok. Gelukkig wist het slachtoffer hem een stevige trap in de maag te geven, waarna hij er met haar handtas vandoor ging.

Een dikke maand later kwam een 22-jarige vrouw minder goed weg. Zij werd van haar fiets getrokken en werd verkracht. Dat Abdelhak niet zo snugger is bleek wel: hij jatte haar fiets en liet die van zichzelf, inclusief vingerafdrukken, achter. Die vingerafdrukken brachten de politie naar Abdelhak, samen met DNA op een aan hem verkochte bril, gevonden in de tuin van het eerdere slachtoffer.

Eind maart werd zijn zaak voor het eerst behandeld, maar daar had hij weinig zin in. Abdelhak verscheen niet in de rechtbank en had naar eigen zeggen een prima verklaring: "Ik had hoofdpijn", lachte hij tegenover de rechters. Nadat hij zijn vonnis hoorde was het toch wat minder grappig, zo vond meneer: "Ik heb geen eerlijk proces gehad! Het is niet honderd procent zeker dat ik de verkrachter ben, mijn leven is verpest nu! Ik heb niet eens de kans gehad om een enkelband te dragen", huilde de arme jongen, die van zeker twee mensen het leven verpest heeft.

Celtic kampioen na ruime zege in Old Firm

Celtic heeft zich met een klinkende overwinning op Rangers tot kampioen van Schotland gekroond. Het is voor de club de zevende titel op rij.

Vorig seizoen pakte Celtic ongeslagen de titel en hoewel het elftal van manager Brendan Rodgers dit seizoen drie keer verloor, mag het zich nu met nog drie duels te gaan toch al landskampioen noemen. Dankzij goals van Odsonne Édouard (twee) en James Forrest stonden The Bhoys op Celtic Park halverwege al op een 3-0 voorsprong.

Meteen na de pauze was ook Tom Rogic trefzeker, waarna Callum McGregor de eindstand na 52 minuten al op 5-0 bepaalde. Celtic speelde de wedstrijd daarna rustig uit. Twee weken geleden won de Schotse kampioen al met 4-0 van Rangers, toen in de halve finale van de FA Cup.

Celtic, dat nu 49 keer de beste van Schotland is geworden, begint het nieuwe seizoen eind juli in de eerste voorronde van de Champions League. De nummers twee en drie spelen voorrondes van de Europa League. Aberdeen is nu tweede met drie punten voorsprong op zowel Rangers als Hibernian.

Uitslagen Eredivisie 29/04/2018: Degradatieduels

Voor FC Twente is het doek definitief gevallen. Het verloor vandaag met 5-0 van Vitesse en daardoor is degradatie naar de Jupiler League onvermijdelijk geworden.

De ploeg uit Enschede begon de voorlaatste speeldag met de wetenschap dat het vier punten achterstand had op Sparta en dus moest winnen om in leven te blijven. Toen na veertig minuten waarin weinig gebeurde het eerste het beste schot op het doel van Twente er meteen in ging verdween alle geloof bij Twente. In de tweede helft werd een lijdensweg en het resultaat was een pijnlijke 5-0 nederlaag.

Sparta leed een 3-1 nederlaag bij Feyenoord en zal daardoor zich via de nacompetitie moeten gaan handhaven. Roda JC won weliswaar van VVV-Venlo maar ook de Limburgers zullen zeer waarschijnlijk nacompetitie moeten gaan spelen.

Vitesse

5 - 0

FC Twente

 40' Serero
 53' Matavz
 68' Linssen
 71' Linssen
 88' Matavz 
   
 
 Gele kaart: Miazga, Mount, (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: ?
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Houwen
Karavajev
Kasjia
Miazga (v.d.Werff/79)
Büttner
Serero
Mount
Foor (Bruns/74)
Beerens (v.Bergen/24)
Matavz
Linssen
  Drommel
v.d.Lely
Bijen
Thesker
Cuevas (Boere/69)
Maria (R.Jensen/72)
Holla
Maher
v.d.Heyden (El Hamdaoui/54)
Tighadouini
Assaidi


Vitesse-speler Thomas Bruns troost Twente-speler Peet Bijen (Pro Shots / Stanley Gontha)

VVV-Venlo

1 - 4

Roda JC

 33' Hunte    23' Vansteenkiste
 48' Auassar
 57' Schahin
 77' Engels
 
 Gele kaart: Labylle, (VVV-Venlo), Ndenge, (Roda JC)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.255
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Dekker
Röseler
Promes (Riis Jakobsen/61)
Labylle
Rutten
Seuntjens
Leemans
V.van Crooy (v.Bruggen/46/Korkmaz/87)
Thy
Hunte
  Jurjus
Kum
Banggaard
Auassar
Vansteenkiste (v. Peppen/88)
Rosheuvel
Gnjatic
Gustafson
Ndenge
Avdijaj (Engels/75)
Schahin (Vancamp/81)

Feyenoord

3 - 1

Sparta Rotterdam

 45+1' Berghuis
 65' Holst (e.d)
 83' Berghuis
   34' Friday
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Diks (Nieuwkoop/76)
Botteghin
v.d.Heijden
Haps
El Ahmadi
v.Persie
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Boëtius (Toornstra/76)
  Huth
Holst
Fischer
Vriends
Floranus
Duarte
Mühren
Sanusi
Verhaar (Alhaft/73)
Friday
Spierings (Dos Santos/73)

Uitslag Ajax - AZ

Ajax heeft zich met een zege op AZ verzekerd van de tweede plaats in de Eredivisie. De Amsterdammers beslisten het duel vlak voor en na de pauze.

In de jacht naar de openingstreffer van Ajax kwam het meeste gevaar van Hakim Ziyech. Eerst schoot de Marokkaanse international maar net voorlangs en tien minuten later stuitte hij op de voeten van AZ-doelman Marco Bizot. Na 34 minuten applaudisseerde het thuispubliek bij deze laatste thuiswedstrijd van het seizoen voor Abdelhak Nouri en vervolgens nam Ajax de leiding.

Matthijs de Ligt stond aan de basis van de 1-0 van Donny van de Beek. De verdediger kwam mee naar voren, kapte Guus Til twee keer uit en gaf vervolgens een voorzet die Van de Beek ongehinderd raak kon koppen. AZ kon zonder de geblesseerde Wout Weghorst voorin amper een vuist maken, maar Ferdy Druijf kreeg toch een aardige kans op de gelijkmaker. De 20-jarige aanvaller schoot over.

De tweede helft was vier minuten oud toen Ajax met een prachtig doelpunt de score verdubbelde. Hakim Ziyech vond met een strakke lange bal Klaas Jan Huntelaar, die de bal met het hoofd klaar legde voor Justin Kluivert. Na zijn aanname schoot Kluivert fraai met links raak. Even later was de jonge buitenspeler dicht bij nog een goal toen zijn schot via een AZ-been zachtjes de buitenkant van de paal schampte.

Na ruim een uur werd een goal van David Neres afgekeurd wegens buitenspel. In de slotfase werd Kluivert gevaarlijk met een schot van afstand, waarna Neres met een heerlijke knal in de kruising toch nog de 3-0 maakte. Ajax sluit het seizoen volgende week dus als nummer twee af, terwijl AZ al zeker was van de derde plek.

Roglic wint Ronde van Romandië, slotetappe voor Ackermann

Primoz Roglic heeft de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. In de slotetappe kwam de overwinning voor de Sloveen van LottoNL-Jumbo niet meer in gevaar, die werd gewonnen in de massasprint door de Duitser Pascal Ackermann van BORA-hansgrohe. Eerder schreef Roglic ook al de Ronde van Baskenland op zijn naam.

Vroeg in de etappe reed er een kopgroep van vijf renners weg: Carlos Verona (Mitchelton-Scott), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Michael Storer (Sunweb), Winner Anacona (Movistar) en Pavel Sivakov (Sky)

LottoNL-Jumbo in dienst van Roglic hield alles onder controle en liet de voorsprong oplopen tot een kleine drie minuten. Daarna namen de sprintersploegen het over van de Nederlandse ploeg en werden de vluchters op tien kilometer van de streep ingerekend door het peloton.

Ackermann maakte het werk van zijn ploeggenoten in de massasprint af. De Duitser boekte zijn eerste profzege in zijn carrière, voor Michael Mørkøv en Roberto Ferrari.

F1: Uitslag Grand Prix van Azerbeidzjan

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Azerbeidzjan op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen profiteerde in een knotsgekke race optimaal van de pech van anderen en eindigde zo voor Kimi Räikkönen en Sergio Perez. Max Verstappen viel uit na aangereden te zijn door teamgenoot Daniel Ricciardo.

In de straten van hoofdstad Baku was het winderig, waardoor op weg naar de startgrid onder meer Verstappen en Räikkönen hun momentjes hadden. Toch bleek de wind minder een factor te zijn dan vooraf gedacht. De van pole gestarte Sebastian Vettel greep een ruime leiding, voor Hamilton en Valtteri Bottas. Ricciardo behield plek vier, voor Verstappen en Esteban Ocon die Räikkönen te grazen had genomen. De Fin liet dit niet op zich zitten en na een aanrijding tussen de twee werd Ocon ridder te voet en had Räikkönen schade aan de Ferrari.

Ook daarachter ging het flink mis. Williams-coureur Sergey Sirotkin kwam in de sandwich terecht bij Nico Hülkenberg en Fernando Alonso en viel met schade uit. Bij Alonso raakten beide banden aan de rechterzijde lek, maar de Spanjaard bereikte op zijn velgen toch de pits en kon met nieuw rubber verder. Ook Brendon Hartley, Romain Grosjean, Sergio Perez, Kevin Magnussen en Marcus Ericsson maakten direct een stop.

Vanwege alle rotzooi op de baan was de safety car inmiddels naar buiten gekomen. Bij de herstart hield Vettel het veld zodanig lang op, op het rechte stuk dat de Duitser via een goede herstart meteen een gat kon trekken. Verstappen was ook goed bij de les en pakte plek vier van Ricciardo af. Beide Red Bulls hadden echter problemen met de accu van de auto, waardoor ze veel tijd verloren en een prooi werden voor de Renaults van Carlos Sainz en Hülkenberg. Laatstgenoemde ging in de elfde ronde in de fout door de muur te raken en werd de volgende uitvaller.

Ricciardo had ondertussen het gat met Verstappen dichtgereden en plaatste een aanval bij de Nederlander. Ze gingen samen door bocht een, waarbij de wielen van de auto's elkaar raakten. Verstappen bleef voor op de Australiër. Dit zou niet de eerste keer worden dat de twee elkaar het leven zuur zouden maken. De volgende keer was na 27 ronden. Dit was nadat Hamilton zich in bocht een verremd had en met een flatspot de pits opzocht. De Brit kwam voor Verstappen de baan op en dreef de Nederlander weer in de klauwen van zijn teamgenoot. Opnieuw sloeg Verstappen de aanval af.

Leider Vettel maakte na 30 ronden zijn eerste stop en kwam achter Bottas de baan weer op. Mercedes liet de Fin zo lang mogelijk doorrijden op de superzachte banden. Niet veel later kon Ricciardo opnieuw een poging bij Verstappen wachten en pakte de Nederlander ditmaal wel. Snel hierna kwam de Australiër binnen voor nieuwe ultrazachte banden, een ronde later gevolgd door Verstappen. De Nederlander kwam voor Ricciardo weer de baan op, waardoor opnieuw een gevecht tussen de kemphanen zou volgen. Ditmaal ging het niet goed, want voor bocht een wilde Ricciardo binnendoor gaan bij Verstappen, maar de Nederlander koos al die lijn, waardoor de Australiër bovenop zijn Red Bull-teamgenoot knalde en beiden uitvielen.

Een nieuwe safetycar volgde en het hele veld koos ervoor om nieuw rubber te halen. Bottas leidde voor Vettel, Hamilton en Räikkönen die zich een weg naar voren had gebaand. Voor Romain Grosjean was de race voorbij toen de Fransman de controle over de Haas verloor bij het opwarmen van zijn banden. Hij gaf Ericsson de schuld, maar de Zweed was in de verste verte niet in de buurt.

Nadat het weer groen werd waagde Vettel een poging bij Bottas, maar ging veel te hard de eerste bocht in en verloor twee plekken. Mercedes leek zo af te stevenen op plek een en twee, maar Bottas reed zijn band stuk op een stuk rommel en moest met schade opgeven. Vettel leek derde te worden, maar had niet gerekend op Perez die hiermee Force India in een klap veel punten bezorgde.

Na 51 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Räikkönen en Perez. Vettel eindigde als vierde, voor Sainz, Charles Leclerlc die Sauber zo de nodige punten bezorgde, Alonso, Lance Stroll, Stoffel Vandoorne en Brendon Hartley.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:43:44.291
2 Kimi Räikkönen Ferrari +2.460
3 Sergio Pérez Force India +4.024
4 Sebastian Vettel Ferrari +5.329
5 Carlos Sainz Jr. Renault +7.515
6 Charles Leclerc Sauber +9.158
7 Fernando Alonso McLaren +10.931
8 Lance Stroll Williams +12.546
9 Stoffel Vandoorne McLaren +14.152
10 Brendon Hartley Toro Rosso +18.030
11 Marcus Ericsson Sauber +18.512
12 Pierre Gasly Toro Rosso +24.720
13 Kevin Magnussen Haas +30.663
DNF Valtteri Bottas Mercedes +3 ronden
DNF Romain Grosjean Haas +9 ronden
DNF Max Verstappen Red Bull +12 ronden
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +12 ronden
DNF Nico Hülkenberg Renault +41 ronden
DNF Sergey Sirotkin Williams +51 ronden
DNF Esteban Ocon Force India +51 ronden


Coureursstand

# Rijder Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 70
2 Sebastian Vettel Ferrari 66
3 Kimi Räikkönen Ferrari 48
4 Valtteri Bottas Mercedes 40
5 Daniel Ricciardo Red Bull 37
6 Fernando Alonso McLaren 28
7 Nico Hülkenberg Renault 22
8 Max Verstappen Red Bull 18
9 Sergio Perez Force India 15
10 Carlos Sainz Jr. Renault 13
11 Pierre Gasly Toro Rosso 12
12 Kevin Magnussen Haas 11
13 Charles Leclerc Sauber 8
14 Stoffel Vandoorne McLaren 8
15 Lance Stroll Williams 4
16 Marcus Ericsson Sauber 2
17 Esteban Ocon Force India 1
18 Brendon Hartley Toro Rosso 1
19 Romain Grosjean Haas 0
20 Sergey Sirotkin Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Ferrari 114
2 Mercedes 110
3 Red Bull 55
4 McLaren 36
5 Renault 35
6 Force India 16
7 Toro Rosso 13
8 Haas 11
9 Sauber 10
10 Williams 4

Den Bosch en Amsterdam zetten stap richting finale play-offs

Met een nipte, maar verdiende 0-1 overwinning op SCHC hebben de hockeysters van Den Bosch een belangrijke stap gezet richting het bereiken van de finale van de play-offs. Lidewij Welten maakte in de 55ste minuut de enige en winnende treffer met een prachtig schot. In Eindhoven won Amsterdam met 3-0 van Oranje-Rood.

Den Bosch speelde niet op z’n sterkst en was misschien te pakken geweest voor Stichtsche, dat uitermate zwak aan de wedstrijd begon, maar zich sterk terug knokte. Na het doelpunt van Welten kwam er echter geen sterk slotoffensief van de ploeg van Tina Bachmann, die zaterdag uit bij Den Bosch moet winnen om niet uitgeschakeld te worden.

Met een duidelijk 0-3 overwinning in de halve finale tegen Oranje-Rood hebben de hockeysters van Amsterdam in Eindhoven een eerste stap gezet richting de finale van de play-offs om de landstitel.

Zoals vaker dit seizoen sloeg Amsterdam in de eerste tien minuten meteen al toe. Het was Marijn Veen die de 0-1 maakte. International Kitty van Male scoorde twee keer in Eindhoven en zorgde daarmee voor de 0-3 eindstand. Amsterdam speelt zaterdag 5 mei in eigen stadion de tweede wedstrijd van de halve finale tegen Oranje-Rood. De nummer 1 van de ranglijst zou bij een nederlaag zondag 6 mei weer in het Wagener Stadion het thuisvoordeel hebben.

Eerste vrouw als bestuurder bij Saudi Aramco

Het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco heeft voor het eerst een vrouwelijke bestuurder benoemd. De Amerikaanse Lynn Laverty Elsenhans mag een van de elf zetels innemen in de raad van bestuur van de oliereus.

Grote internationale media spreken van een belangrijke mijlpaal, aangezien het in Saudi-Arabië nauwelijks voorkomt dat een vrouw op zo'n hoge positie aan de slag kan. Saudi Aramco werkt momenteel aan een beursgang. Die moet dit jaar of begin volgend jaar plaatsvinden en maakt van de oliemaatschappij waarschijnlijk het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld.

De 61-jarige Elsenhans was eerder topvrouw van de Amerikaanse brandstofdistributeur Sunoco en in 2008 beschouwde zakenblad Forbes haar als een van de machtigste vrouwen ter wereld. Ze heeft ook jarenlang voor Shell gewerkt.

Eerste vrouw als bestuurder bij Saudi Aramco
Eerste vrouw als bestuurder bij Saudi Aramco (Foto: ANP)

Kluivert: "Ik zou me ook zorgen maken als ik hen was"

Justin Kluivert snapt dat de fans van Ajax zich zorgen maken vanwege het feit dat hij zijn contract voorlopig niet wil verlengen.

De achttienjarige aanvaller brak afgelopen seizoen door in het eerste elftal van Ajax en heeft dit seizoen een basisplek veroverd. De Amsterdammers willen Kluivert, wiens contract volgend jaar zomer afloopt, langer binden, maar de vleugelspits houdt de boot voorlopig af.

Dat zorgt voor zorgen onder de aanhang van de club. "Dat zou ik ook doen als ik hen was. Maar ze hoeven zich om mij geen zorgen te maken, hoor. Ik maak me ook geen zorgen. Met mij komt het sowieso goed", vertelt Kluivert in gesprek met de NOS. Of dat bij Ajax is, is onduidelijk: "We zullen zien."

In 34 wedstrijden was Kluivert dit seizoen negen keer trefzeker en gaf hij vijf assists en bovendien maakte hij zijn debuut in het Nederlands elftal. Toch wil de aanvaller meer: "Dat weet ik, dat weet iedereen. Ik denk dat niemand op zijn achttiende klaar is voor de top, maar dat komt hopelijk nog. Er is nog genoeg ruimte voor verbetering, overal."

Chelsea zoekt contact met Napoli-trainer Sarri

In de zoektocht naar een nieuwe trainer heeft Chelsea hun oog laten vallen op SSC Napoli-trainer Maurizio Sarri, zo weet Goal.

Het is de verwachting dat Antonio Conte aan het einde van het seizoen gaat vertrekken bij the Blues. De zaakwaarnemer van Sarri werd onlangs gespot in Londen, hoewel Sarri een ontsnappingsclausule van acht miljoen euro heeft en Napoli zijn contract graag zou willen verlengen.

Oud-Barcelona-trainer Luis Enrique is een andere kandidaat voor de positie van manager bij Chelsea, waar de club tegelijkertijd een vervanger zoekt voor de voormalige technisch directeur Michael Emenalo, die in november naar AS Monaco vertrok. Voormalig Chelsea-speler Juliano Belletti is een naam die wordt overwogen voor de positie.

Conte heeft herhaaldelijk ontkend dat hij Chelsea gaat verlaten, maar er wordt nog altijd aangenomen dat de Italiaan bezig is met zijn laatste maanden bij de club. De Italiaanse voetbal zou inmiddels al geprobeerd hebben om hem te strikken als bondscoach, nadat hij na het EK 2016 die positie verruilde voor the Blues.

'Castro vertrekt bij Heracles Almelo'

Bram Castro vertrekt aan het einde van het seizoen bij Heracles Almelo. Hij maakt de overstap naar het Belgische KV Mechelen.
 
Dat stelt althans het doorgaans goedgeïnformeerde TC Tubantia. De clubs hebben het nieuws zelf nog niet bevestigd. Als hij vertrekt, heeft de ervaren sluitpost vier seizoenen onder de lat gestaan bij de Almeloërs.

De 35-jarige doelman loopt al langer met de wens om in België te gaan voetballen. Vorig seizoen leek hij nog op weg naar AA Gent, maar die overgang ketste op het laatste moment af. Toen besloot Castro nog een seizoen bij de club te blijven.

Zijn vermeende nieuwe club, KV Mechelen, is dit seizoen gedegradeerd uit de hoogste Belgische klasse. De club heeft nog een rechtszaak tegen de bond lopen waarmee ze behouden hopen te blijven voor de league. Als dat mislukt, komt Castro dus een niveau lager te spelen dan hij gewend is.

Golfer Björk wint China Open, Luiten 25ste

Alexander Björk heeft het China Open op zijn naam geschreven. De Zweedse golfer won met één slag voorsprong op de Spanjaard Adrian Otaegui. Joost Luiten begon en eindigde de dag als 25ste.

Luiten begon net zoals als de voorgaande rondes goed aan zijn ronde. Op de eerste negen holes noteerde hij vier birdies, maar op de laatste negen holes maakte hij twee bogeys. Op de laatste hole van het toernooi maakte hij nog een birdie, waardoor uit kwam op een ronde van 69 slagen. Drie slagen onder het baangemiddelde.

Björk greep de eindzege in Peking door zeven birdies te slaan op zijn slotronde en geen slagen in te leveren. De Spanjaard Otaegui, die als leider begon, ging lang aan de leiding maar maakte op de zeventiende hole een bogey, terwijl Björk daar een birdie wist te slaan. Voor de 27-jarige Zweed was het zijn eerste zege op de Europese Tour.

Umtiti kan verlengen bij Barcelona maar salaris moet binnen de perken blijven

Barcelona wil graag verlengen met Samuel Umtiti, maar het moet vanuit financieel oogpunt wel binnen de perken blijven.

De Franse centrale verdediger heeft nog een contract tot de zomer van 2021 in Camp Nou, maar zijn toekomst bij de club is onderwerp van gesprek vanwege de aanwezigheid van een ontsnappingsclausule van zestig miljoen euro in zijn contract. Verschillende clubs, waaronder Manchester United, zouden bereid zijn om dat bedrag te betalen voor de linkspoot.

"Umititi is erg belangrijk, dat weet hij en de fans weten dat", vertelt voorzitter Josep Maria Bartomeu in gesprek met Cadena Ser. "Hij zit in het tweede jaar van zijn contract, maar onze wens is dat hij zijn contract verlengt. Maar als bestuurders moeten we ervoor zorgen dat de lonen van de spelers binnen de perken blijven, om een competitieve een duurzame club te blijven."

Umtiti stapte in de zomer van 2016 voor 25 miljoen euro over van Olympique Lyon naar Barcelona en speelde tot dusver 81 wedstrijden voor de club, waarin hij slechts één nederlaag leed in LaLiga. De zestienvoudig international won dit seizoen met de Catalanen de Copa del Rey en zondagavond volgt het kampioenschap als minimaal een punt gepakt wordt tegen Deportivo La Coruña.

'5 zetels verlies na ophef dividendbelasting'

De ophef over de memo's rond de dividendbelasting heeft het vertrouwen in het kabinet een flinke deuk gegeven. Volgens de peiling van Maurice de Hond hebben de regeringspartijen vijf zetels verloren, waardoor ze nu virtueel op 54 zetels staan. Dat is 22 zetels minder dan bij de verkiezingen van vorig jaar.

76 procent van de ondervraagden denkt dat Rutte niet de waarheid heeft gesproken toen hij aangaf zich die memo's niet te herinneren. En 73 procent denkt dat over de drie fractievoorzitters. Onder de VVD-kiezers denkt bijna de helft dat Rutte niet de waarheid sprak. En bij CDA- en D66 kiezers denkt twee derde dat de fractievoorzitters hebben gelogen.

Een meerderheid van de kiezers van CDA- en D66- zouden meegestemd hebben met de motie van afkeuring.

Op basis van de informatie en gebeurtenissen van de afgelopen week is het aandeel voorstanders voor de afschaffing van de dividendbelasting gedaald van 26 naar 18 procent.

'5 zetels verlies na ophef dividendbelasting'
'5 zetels verlies na ophef dividendbelasting' (Foto: ANP)

Matthäus: "Real Madrid is niet geïnteresseerd in Lewandowski"

Real Madrid is niet geïnteresseerd in het aantrekken van Bayern München-spits Robert Lewandowski, zo stelt Lothar Matthäus.

De 29-jarige spits wordt in verband gebracht met een overgang naar de Madrilenen na wederom een uitstekend seizoen. In 44 wedstrijden was Lewandwoski 39 keer trefzeker en gaf hij vier assists.

"Volgens de informatie die ik heb, is Real Madrid niet geïnteresseerd in Lewandowski.", vertelt Matthäus in gesprek met Sky. Het contract van de Pool loopt nog door tot de zomer van 2021.

Ondanks zijn productieve seizoen was Lewandowski in tien Champions League-wedstrijden slechts vijf keer trefzeker. Matthäus dringt erop aan dat de spits moet gaan presteren in grote wedstrijden.

"Ik hoor dat hij nogal apatisch is op de training en misschien maakt dat het verschil in grote wedstrijden. Het is dat kleine percentage van de investering die hij mist. Hij moet focussen op wat belangrijk is en niet op zijn aanhoudende veranderingen van mening."

Vrouw aangehouden na dood 7-jarige jongen

De Duitse politie heeft na een tip een 69-jarige vrouw aangehouden in verband met de dood van een zevenjarige jongen in Künzelsau bij Heilbronn. Ze is een bekende van de familie. Het is niet bekendgemaakt in welke relatie ze staat tot het slachtoffer en diens vader en moeder en of ze als verdachte in voorarrest zit.

De politie begon een grote zoekactie nadat de ouders hun zoon zaterdag levenloos hadden aangetroffen in het huis van de kennis, die zelf was verdwenen. De oorzaak van zijn overlijden is nog niet bekend. Zondag zal sectie worden verricht. In het onderzoek wordt rekening gehouden met alle mogelijkheden: ongeluk, natuurlijke dood, misdaad. Na de gruwelijke ontdekking was er aanvankelijk sprake van een "vermoedelijk levensdelict".

Vrouw aangehouden na dood 7-jarige jongen
Vrouw aangehouden na dood 7-jarige jongen (Foto: ANP)

Eenvoudige zege voor bokser Holzken

Bokser Nieky Holzken heeft een eenvoudige zege bij kunnen schrijven. Ruim twee maanden na zijn nederlaag tegen Callum Smith, waar hij maar kort voorbereidingstijd voor had, vocht Holzken in het Duitse Offenburg tegen de Duitser Bernard Donfack.

Veel kans had de Duitser niet tegen The Natural, die in de derde ronde toe kon slaan. Hij mepte Donfack tegen het canvas en na de derde ronde gooiden de coaches van de Duitser, die al zeker niet de favoriet was, de handdoek in de ring. Donfack zelf zei last te hebben van een schouderblessure.

De 38-jarige Duitser Arthur King Arthur Abraham vocht voor eigen publiek tegen de Deen Patrick Nielsen. Abraham, drie keer betrapt op doping, kreeg na twaalf ronden de winst toegewezen en pakte daarmee de WBO International Title in het supermiddengewicht (-76,2kg).

Holzken - Donfack (Bron: YouTube)

In Bilbao vocht de Bask Kerman Lejarraga om de Europese titel in het weltergewicht (-66,7kg). Hij nam het op tegen de Brit Bradley Skeete en dat werd geen langdurig verhaal: Lejarraga sloeg zijn opponent in de tweede ronde tot drie keer toe met harde slagen op het lichaam tegen het canvas, waarna de scheidsrechter ingreep.

Lejarraga - Skeete (Bron: YouTube)

Man rijdt door na aanrijden kleuter

De politie heeft een 34-jarige man uit Breda aangehouden, die ervan verdacht wordt een vijfjarige kleuter te hebben aangereden en het jochie ernstig gewond te hebben achtergelaten. Het kindje is naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie is zijn toestand niet levensbedreigend.

De jongen werd aangereden in Breda op de Wensel Cobergherstraat, waar een groep kinderen aan het spelen was. Een bestuurder van een zwarte auto maakte een manoeuvre naar links, vermoedelijk om de kinderen te ontwijken, maar hij raakte met de linker voorkant de kleuter.

Even verderop zag de gealarmeerde politie de betrokken auto rijden, waarop agenten hem klemreden. De verdachte verzette zich heftig en sloeg een agent tegen het hoofd. Meerdere agenten moesten geweld gebruiken om de man aan te kunnen houden. 

De politie wil graag in contact komen met getuigen die de zwarte Fiat Tipo kort voor het ongeval hebben zien rijden. De bestuurder heeft mogelijk merkwaardige verkeersgedragingen met deze auto verricht. Informatie doorgeven kan via de politie: 0900-8844, anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 en www.meldmisdaadanoniem.nl of via het Politie WhatsApp nummer 06 – 1220 7006. Je kunt ook een tipformulier invullen onder vermelding van het dossiernummer 2018096771.

Man rijdt door na aanrijden kleuter
Man rijdt door na aanrijden kleuter (Foto: ANP)

Oprichter Burning Man-festival overleden

Larry Harvey is zaterdag op 70-jarige leeftijd overleden in San Francisco. De oprichter van de wereldberoemde Burning Man-festivals kwam de beroerte die hij kreeg op 4 april niet meer te boven.

"We bleven geloven in een wonder. Als iemand vasthoudend, wilskrachtig en koppig genoeg was om terug te komen van deze uitdaging, dan was het Larry", staat op de website van Burning Man. Helaas mocht het niet zo zijn en overleed Harvey in het bijzijn van zijn familie.

"Larry zou de eerste zijn geweest om te zeggen dat dit geen einde is, maar het begin van een nieuw hoofdstuk en dat we allemaal kunnen bepalen hoe het nu verder gaat", besluit de directrice van het festival dat als sinds 1986 wordt georganiseerd.

De eerste Burning Man vond plaats op het strand van San Francisco. Harvey wilde 'een man in de fik steken', waarop een drie meter hoog houten figuur werd gebouwd en in brand gezet. Na een paar jaar verbood San Francisco het festival, dat zich toen verplaatste naar de woestijn van Nevada. Daar groeide het uit tot een jaarlijkse bijeenkomst van zo'n 70.000 mensen, die een week lang feesten.

Oprichter Burning Man-festival overleden
Oprichter Burning Man-festival overleden (Foto: BuzzE)

De Vries na mooie inhaalrace naar F2-podium, winst voor Russell

Nyck de Vries heeft het Formule 2-debacle van zaterdag goed kunnen maken. In de straten van het Azerbeidzjaanse Baku gooide de Nederlander zaterdag een vrijwel zekere podiumplek weg, maar zondag kwam het dan toch nog goed.

De Vries moest vanaf de veertiende plek vertrekken, hoewel dat door het stilvallen van Antonio Fuoco in de opwarmronde eigenlijk al de dertiende plek werd. Bij de start bleven weer eens de nodige coureurs staan, waaronder Jack Aitken en Alexander Albon, die beiden vóór De Vries stonden.

De Nederlander kon zo al wat plekken pakken en vertrok zelf ook gewoon sterk. Doordat een aantal anderen klem kwam te zitten schoof De Vries zo in rap tempo op naar de zevende plek. Onder meer Roberto Mehri en Ralph Boschung moesten er ook aan geloven en De Vries belandde op plek vier.

In de slotfase kwam hij vlak achter de Canadees Nicholas Latifi terecht, die hij op keurige wijze wist te verschalken. Latifi kon op het laatste rechte stuk met DRS open niet meer genoeg snelheid maken en De Vries pakte zijn eerste podiumplek van het jaar.

De winst was voor George Russell, die zaterdag door De Vries werd geëlimineerd. De Brit vertrok als twaalfde en liet eveneens een sterke inhaalrace zien. Niet ver voor het einde opende hij de aanval op Sergio Sette Câmara, die aanvankelijk goed wist te pareren.

Het werd zo een korte, maar mooie strijd om de eerste plek en daarin was Russell toch de betere. De Braziliaan hield wel stand op de tweede plek, maar het podium haalde hij slechts half: na de finish viel Sette Câmara stil, waardoor hij moest rennen om bij het podium te komen. Op het moment dat hij arriveerde was het volkslied al gespeeld, maar champagne spuiten lukte nog wel.

Triatlete Klamer 12e op Bermuda, thuisfans kunnen juichen

Triatlete Rachel Klamer heeft de World Series-wedstrijd op Bermuda als twaalfde afgesloten. De Nederlandse moest vooral op de fiets een groep laten gaan en kon dat tijdens de tien kilometer hardlopen niet meer goedmaken.

Bermuda heeft met 65.000 inwoners weinig sporters van wereldniveau, maar Flora Duffy hoort daar zeker wél bij. Het halve eiland was dan ook uitgelopen om hun nationale heldin te zien winnen en ze stelde niet teleur.

Duffy zwom de 1500 meter als snelste, schudde de Amerikaanse Kirsten Kasper af tijdens de 40 kilometer wielrennen en was ook nog eens de snelste hardloopster. De Britse Vicky Holland werd op gepaste afstand tweede, voor Katie Zaferes uit de VS. De Nederlandse Maya Kingma eindigde als zestiende.

Bij de mannen zorgde de jonge, maar bijzonder talentvolle Noorse ploeg voor een historische prestatie. Casper Stornes, Kristian Blummenfeldt en Gustav Iden - 21, 24 en 21 jaren jong - domineerden en eindigden op de eerste drie plekken. Het is de eerste keer dat een land voor een sweep zorgde tijdens een World Series-wedstrijd. Marco van der Stel eindigde als dertigste.

Duffy wint voor eigen publiek (Bron: YouTube)

NFL: Eerste éénhandige speler ooit, 'rugbymonster' naar Super Bowl-winnaars

In het AT&T Stadium in Arlington, Texas is zaterdag de draft in de NFL afgesloten. In totaal werden 256 spelers vanuit het college football overgeheveld naar de NFL, het proces wat eerder in de week begon toen de Cleveland Browns quarterback Baker Mayfield als nummer één kozen. 

In de vijfde ronde werd geschiedenis geschreven: de Seattle Seahawks kozen voor defensive back Shaquem Griffin. Toen hij vier jaar oud was moest zijn hand wegens een aangeboren probleem geamputeerd worden en Griffin wordt dan ook de eerste éénhandige NFL-speler ooit. 

Een ander verhaal was er rondom Jordan Mailata. De 21-jarige Australische rugby league-speler speelde in zijn leven welgeteld nul minuten american football, maar de Super Bowl-kampioenen van de Philadelphia Eagles besloten hem in ronde zeven als 233e pick te kiezen.

Mocht de aarde ooit bezocht worden door aliens, dan is Mailata een van de mensen waar we op fysiek gebied indruk mee moeten maken: het monster is twee meter lang, weegt een goede 160 kilo, maar is ondanks zijn gigantische formaat bloedsnel en ontzettend wendbaar.

Hoeveel Mailata voor zijn avontuur, dat pas enkele maanden geleden begon, van american football wist? "Mate, helemaal niks! Maar het leek me een leuke sport, dus ik ben het eens gaan proberen. Een mooie uitdaging, toch?", aldus de kersverse offensive tackle van de Eagles, waar NFL-fans nu al lyrisch over zijn.

Tot slot was er nog wide receiver Trey Quinn. Hij werd door de Washington Redskins als 256e en laatste gekozen, wat hem de weinig flatteuze eretitel Mr. Irrelevant opleverde - de bijnaam voor de speler die in de draft als laatste gekozen wordt. 

Voor de liefhebber: de volledige lijst met gedrafte spelers is hier te vinden.

De Seahawks kiezen voor Griffin (Bron: YouTube)

De Eagles kiezen Mailata (Bron: YouTube)

Zwaargewonden bij steekpartij in Apeldoorn

De politie doet onderzoek naar een steekincident bij een woning in Apeldoorn. Rond half drie kreeg de politie een melding van een vechtpartij aan de Heemradenlaan waarbij steekwapens werden gebruikt. Toen agenten ter plaatse kwamen troffen ze meerdere gewonden aan.

Twee mannen zijn zwaargewond met steekwonden naar het ziekenhuis gebracht. Een derde man werd ook voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Het is voor de politie nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd, en wie welke rol heeft gespeeld. Daarom zijn alle drie de mannen als verdachte aangemerkt. Twee andere mannen zijn ook als verdachte aangehouden. De verdachten zijn allemaal mannen en komen uit Apeldoorn, ze zijn tussen de 17 en 46 jaar oud.

Afgelopen nacht is er al een uitgebreid onderzoek opgestart. Zo is er met honden naar sporen gezocht. Dat onderzoek gaat vandaag verder. De politie zal mogelijke getuigen horen om een beter beeld te krijgen van het incident.

Zwaargewonden na steekpartij in Apeldooorn
Zwaargewonden na steekpartij in Apeldooorn

Duizenden grafstenen krijgen een gezicht

Duizenden grafstenen en kruizen op oorlogsbegraafplaatsen in Nederland krijgen in de komende jaren een gezicht. Op tal van plaatsen zijn vrijwilligers bezig om levensverhalen en foto's te verzamelen van de tienduizenden slachtoffers die op erevelden en oorlogsbegraafplaatsen rusten. Het doel daarvan is ervoor te zorgen dat de eretekens gaan "leven." Vooral voor jongeren, voor wie de Tweede Wereldoorlog iets uit de geschiedenisboeken is.

"De Tweede Wereldoorlog was zo ingrijpend dat deze nog vaak dient als referentiepunt bij actuele maatschappelijke vraagstukken. Het is een moreel ijkpunt. Kennis van de feiten van die verschrikkelijke oorlog - discriminatie, uitsluiting, wetteloosheid, vernietiging op grote schaal - blijft van belang. De uitdaging is om ervaringen van de oorlog te ontsluiten voor de kinderen en jongeren van nu, en die geschikt te maken voor hun vorming als burgers van onze veelkleurige democratische samenleving", stelt netwerkorganisatie Platform WOII, een samenwerkingsverband van onder andere de Oorlogsgravenstichting, het NIOD en het Nationaal Comité 4 en 5 Mei.

Op het Ereveld in het Gelderse Loenen staan op 4 mei zeshonderd mensen achter grafstenen. "Van dezelfde leeftijd en geslacht als degene die er begraven ligt. Het zijn niet zelden nabestaanden van het slachtoffer", vertelt Hélène Briaire van de Oorlogsgravenstichting. In Loenen liggen vierduizend Nederlandse militairen begraven die in oorlogsomstandigheden zijn gesneuveld. "Dit Ereveld vol Leven moet bezoekers aan het denken zetten: het had je broer of zus kunnen zijn."

Faces to Graves

Initiatieven als Faces to Graves (Canadese erevelden in Groesbeek, Holten, Bergen op Zoom) en Stemmen van Margraten (Zuid-Limburg) moeten de duizenden gesneuvelde geallieerde bevrijders "menselijk" maken. In Margraten wordt komende week op 5850 van de 8301 Amerikaanse graven een foto van de overledene geplaatst. Via de mobiele telefoon is het verhaal van sommige strijders te horen. "Zodat jongeren gaan denken: had ik die keuze ook gemaakt?", legt de organisatie uit. Ook de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn, waar 32.000 omgekomen Duitsers en 550 'foute' Nederlanders rusten, heeft een scholierenprogramma.

"De belangstelling voor herdenken neemt elk jaar toe, terwijl de generatie die het meemaakte uitsterft. Het is belangrijk om wat we geleerd hebben levend te houden", aldus Platform WOII.

Duizenden grafstenen krijgen een gezicht
Duizenden grafstenen krijgen een gezicht (Foto: ANP)

Fun met Funda #98 Je eigen klooster

In Ulvenhout kun je nu je eigen klooster kopen. Voor slechts 1,1 miljoen euro wisselt dit pand, met nogal excentrieke inrichting, van eigenaar. Het monumentale pand, dat voor verschillende doeleinden ingezet kan worden volgens de omschrijving op Funda, beschikt in ieder geval over een royale zolder waar menig FOK!ker jaloers op zou zijn. Ook is er een flinke kelder aanwezig die met wat fantasie best tot een sfeervolle rukbunker kan worden omgebouwd. 

Liever alle foto's op een rij? check dan snel de laatste pagina! 

't Kloostertje in Ulvenhout (Foto: Funda)
't Kloostertje in Ulvenhout (Foto: Funda)

'Kim nodigt Amerikanen uit in kernproefgebied'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un wil deskundigen en journalisten uit de Verenigde Staten en Zuid-Korea uitnodigen om in mei de sluiting mee te maken van de site waar jarenlang nucleaire tests zijn uitgevoerd. Dat heeft een regeringswoordvoerder in Seoul zondag gezegd.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangedrongen op totale denuclearisatie van het Koreaans schiereiland vooruitlopend op zijn historische ontmoeting met Kim. Die zal over drie of vier weken plaatsvinden, mogelijk in Singapore.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in sprak vrijdag met Kim over deze kwestie en over toenadering tot elkaar. De staatsmedia lieten voor deze top weten dat Pyongyang met onmiddellijk ingang zou stoppen met kern- en raketproeven, de basis Punggye-ri zou sluiten en zich gaat richten op economische groei en vrede.

'Kim nodigt Amerikanen uit in kernproefgebied'
'Kim nodigt Amerikanen uit in kernproefgebied' (Foto: ANP)

Stroom Amsterdam-Zuidoost werkt weer

Huishoudens in Amsterdam-Zuidoost krijgen langzamerhand weer stroom. Dat zei een woordvoerster van TenneT. De spanning op de verbindingen is hersteld. De oorzaak van de stroomstoring is het uitvallen van de hoogspanningsverbindingen Bijlmer Zuid-Vensterweg en Bijlmer Zuid-Amstelveen van netbeheerder Tennet. Hoe dat heeft kunnen gebeuren is nog onbekend. Liander is bezig de stroomvoorziening naar alle klanten in het getroffen gebied te herstellen.

Door de stroomstoring zaten 18.000 aansluitingen, huizen en bedrijven, in Amsterdam zonder stroom. Ook Schiphol had last van een stroomstoring. Schiphol is niet rechtstreeks aangesloten op deze stroomverbinding, maar mogelijk was de storing daar het gevolg van een spanningsdip die door de stroomstoring werd veroorzaakt, zoals de woordvoerster het noemt. "Grote kans dat deze dip een indirect gevolg is van de storing", aldus de zegsvrouw.

TenneT heeft laten weten dat mensen die langer dan vier uur zonder stroom zaten recht hebben op compensatie. Deze compensatie gaat volledig automatisch en verloopt via netbeheerder Liander.

Schiphol
De luchthaven was zondagochtend vroeg tijdelijk afgesloten omdat inchecken onmogelijk was door de stroomuitval. Door de storing ontstonden lange rijen mensen in de vertrekhallen.

Naast dat de toegangswegen werden afgesloten en treinen niet meer naar Schiphol reden, werd uit voorzorg ook besloten om inkomende vluchten om te leiden. De maatregelen waren samen met de bevoegde autoriteiten genomen om de drukte op het vliegveld tegen te gaan. Er ontstonden files op onder meer de A4.

Stroom Amsterdam-Zuidoost werkt weer
Stroom Amsterdam-Zuidoost werkt weer (Foto: ANP)

WK snooker: Carter schakelt O'Sullivan uit, botsincident krijgt staartje

Ronnie O’Sullivan is uitgeschakeld in de tweede ronde op het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. De vijfvoudig wereldkampioen  ging met 13-9 onderuit tegen zijn Britse landgenoot Ali Carter. Het was de eerste overwinning van Carter op O'Sullivan in een major

The Rocket stond na de sessie van vrijdag al met 9-7 in het krijt en kon die kloof vandaag niet meer dichten. In de slotsessie wist O’Sullivan nog wel tot 10-9 terug te komen, maar Carter bleef controle over de partij houden. In het 21e frames had O'Sullivan de kans om de stand in evenwicht te brengen, maar hij miste de blauwe bal en Carter tikte het frame uit.

De uitschakeling van O’Sullivan verliep niet letterlijk zonder slag of stoot Toen Carter op het punt stond er 11-8 van te maken, kwam hij in botsing met O’Sullivan toen de twee elkaar aan tafel kruisten. Een misnoegde O’Sullivan zei daarop: “Jij bent ‘Mister Angry’, stop daarmee." Carter keek O’Sullivan niet begrijpend aan, waarop die laatste aangaf dat het Carters beurt was om te spelen. Waarop Carter: "Dank je wel, heel vriendelijk van je."

Op dat moment kwam referee Paul Collier tussen: “Het is genoeg geweest kerels, speel gewoon verder.” O’Sullivan gaf vervolgens antwoord: "Ik ben zo koel aan een komkommer." World Snooker heeft inmiddels laten weten dat ze een onderzoek in gaan stellen naar het incident. 

Botsing tussen Ronnie O'Sullivan en Ali Carter. (Bron: YouTube)

Ook Kyren Wilson en Barry Hawkins staan in de kwartfinales van het WK. Wilson won met 13-5 van Jamie Jones en Hawkins won met 13-10 van Lyu Haotian. Ook John Higgins is in de race om de laatste acht te bereiken. Hij staat met 8-0 voor tegen  Jack Lisowski. 

MLB: D-Backs winnen 9e serie op rij, werpende niet-werper zorgt voor plezier

De honkballers van de Arizona Diamondbacks hebben voor een bijzondere prestatie gezorgd in de MLB. In de competitie spelen teams doorgaans series van twee, drie of vier wedstrijden tegen elkaar en de D-Backs wonnen nu al hun negende opeenvolgende serie van het seizoen.

Op bezoek bij de Washington Nationals werd na de eerste wedstrijd ook de tweede gewonnen (3-4) en dus was de volgende seriewinst binnen. De laatste keer dat een ploeg uit de National League met negen seriezeges begon was al even geleden: de Chicago Cubs deden dat in 1907, alvorens uiteindelijk de World Series te winnen.

In San Francisco hadden de Giants een boutdag tegen de Los Angeles Dodgers. Bij een 6-15 achterstand had Giants-coach Bruce Bochy weinig zin om nog een werper in te moeten zetten in de negende inning en dus kreeg derde honkman Pablo Sandoval een nieuwe opdracht: hij mocht de negende inning als pitcher afwerken, de eerste keer dat een position player van de Giants mocht werpen sinds 1991.

Het optreden van de Venezolaan zorgde voor de nodige hilariteit. In de dug-out van de Giants werd voor het eerst in de avond gelachen en ook bij de Dodgers keek men geïnteresseerd toe. Zo vermaakte de Nederlandse closer Kenley Jansen zich kostelijk met Sandoval's optreden. Dat was overigens geenszins slecht: Sandoval gooide weliswaar niet hard, maar zijn curveballs waren prima en hij gooide alle drie Dodgers-spelers uit, een perfect inning.

Uitslagen MLB zaterdag
Minnesota Twins - Cincinnati Reds 3-1
Kansas City Royals - Chicago White Sox 0-8
Chicago Cubs - Milwaukee Brewers 3-0
Boston Red Sox - Tampa Bay Rays 6-12
San Francisco Giants - Los Angeles Dodgers 6-15
Washington Nationals - Arizona Diamondbacks 3-4
Toronto Blue Jays - Texas Rangers 4-7
Cleveland Indians - Seattle Mariners 4-12
Philadelphia Phillies - Atlanta Braves 1-4
Baltimore Orioles - Detroit Tigers 5-9
Pittsburgh Pirates - St.Louis Cardinals 6-2
Houston Astros - Oakland Athletics 11-0
Miami Marlins - Colorado Rockies 4-1
Kansas City Royals - Chicago White Sox 5-2
San Diego Padres - New York Mets 12-2
Los Angeles Angels - New York Yankees 1-11
San Francisco Giants - Los Angeles Dodgers 8-3

Sandoval debuteert als werper (Bron: YouTube)

Bellator MMA: Fedor en Mir zijn snel klaar

Vraag aan een willekeurige MMA-liefhebber wie de grootste MMA-vechter aller tijden is en grote kans dat meer dan vijfennegentig procent antwoord met: Fedor. De Russische grootmeester in MMA is na een langer dan tienjarige dominantie een tijdje met pensioen geweest, maar na een aantal twijfelachtige gevechten is hij dan toch weer helemaal terug. Zaterdagavond vocht hij tegen voormalig UFC-zwaargewichtkampioen Frank Mir, een gevecht dat al tien jaar geleden gevochten had moeten zijn, maar, kolere, wat een gevecht was dit. De oude Fedor lijkt weer helemaal terug.

In de kwartfinale van het Heavyweight Grand Prix Tournament stonden beide topvechters van weleer in de kooi. Mir maakte zijn debuut voor Bellator MMA, na een slechte serie gevechten in de UFC. Hij verloor zeven van zijn laatste negen gevechten en kreeg en schorsing aan zijn broek van de dopingautoriteit USADA. Emelianenko daarentegen heeft vijf van zijn laatste zes gevechten gewonnen, alhoewel sommige tegen erg twijfelachtige tegenstanders (Singh Jaideep anyone?).


48 seconden Fedor vs Mir (Bron: Youtube)

Beide heren gingen furieus van start en de agressievere Mir was na tien seconden al de eerste die zijn tegenstander hard raakte. Fedor wankelde, viel en even leek dit gevecht een herhaling te worden van het teleurstellende gevecht tegen Matt Mitrione, waar Fedor al na ruim één minuut knockout werd geslagen. The Last Emperor wist echter razendsnel te herstellen en had de kracht om Mir tien seconden later met een heerlijke judoworp op de grond te gooien.

Het gevecht ging al weer snel staande verder en Mir ging over tot de aanval. De 41-jarige Rus wist de aanval eenvoudig te pareren met een aantal rake vuisten, waarna Mir als een blok beton ten aarde stortte. De scheids Mike Beltran beëindigde het gevecht na 48 seconden in de eerste ronde.

De timide Rus gaat door naar de halve finale waar hij The American Gangster Chael Sonnen zal ontmoeten. De aanloop naar dit gevecht zal ongetwijfeld de moeite waard zijn van het volgen, want Sonnen is een trash talker eerste klas en elke persconferentie met hem is een feest.

Uitslagen hoofdprogramma Bellator 198
Fedor Emelianenko verslaat Frank Mir door TKO (stoten, ronde 1)
Emmanuel Sanchez verslaat Sam Sicilia na opgave door verwurging (head & arm choke, ronde 1)
Rafael Lovato Jr. verslaat Gerald Harris na opgave door verwurging (arm triangle, ronde 1)
Neiman Gracie verslaat Javier Torres na opgave door verwurging (arm triangle, ronde 2)
Dillon Danis verslaat Kyle Walker na opgave (teenklem, ronde 1)

Uitslagen voorprogramma
Sultan Umar verslaat Tom Angeloff na jurybesluit (30-26, 30-27 x2)
Robert Morrow verslaat Adam Maciejewski na jurybesluit (29-28 x3)
Adil Benjilany verslaat Corey Jackson na jurybesluit (29-28, 30-27 x2)
Mark Stoddard verslaat Dan Stittgen na opgave door verwurging (triangle choke, ronde 1)
Eric Wisely verslaat Morgan Sickinger na opgave (armklem, ronde 1)
Joey Diehl verslaat Nate Williams na opgave door verwurging (triangle choke, ronde 1)
Asef Askar vs. Andrew Johnson blijft onbeslist (27-28 Askar, 28-28 x2)
R’Mandel Cameron verslaat P.J. Cajigas na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)

Van Gerwen wint negende titel van 2018

Michael van Gerwen heeft zaterdag in Wigan de Players Championship 9 gewonnen. Dat deed de nummer één van de wereld door Scott Taylor te verslaan in de finale: 6-4. De winst betekende voor Mighty Mike al weer de negende toernooizege van dit seizoen.

Het was voor Taylor de eerste keer in z'n carrière dat hij zover kwam op een PDC-toernooi. In de finale bleek Van Gerwen net te sterk. De Brabander begon zijn middag als één van de 128 darters tegen Jamie Lewis, die won hij overtuigend met 6-2. Vervolgens moesten ook Darren Johnson (6-1), Jermaine Wattimena (6-3), Simon Whitlock (6-1) en Jonny Clayton (6-3) eraan geloven. In de halve finales was Mighty Mike met 6-4 te sterk voor James Wade.

Naast Players Championship 9 won Van Gerwen dit seizoen ook The Masters, UK Open Qualifier 1 & 2, Players Championship 1, 2 & 6, de European Darts Open en German Darts Grand Prix.

Players Championship 9
Laatste 32
Michael van Gerwen 6 | 3 Jermaine Wattimena
Simon Whitlock 6 | 0 Ron Meulenkamp
Ian White 6 | 5 Aden Kirk
Jonny Clayton 6 | 3 Richard North
Daryl Gurney 6 | 3 Mark Webster
Michael Barnard 6 | 3 Dawson Murschell
Ryan Joyce 6 | 5 Rob Cross
James Wade 6 | 4 Gerwyn Price
Simon Stevenson 6 | 5 Peter Wright
Adrian Lewis 6 | 2 James Richardson
Stephen Burton 6 | 4 Alan Norris
Jason Lowe 6 | 3 Dave Chisnall
Keegan Brown 6 | 5 Mensur Suljovic
Gary Anderson 6 | 1 Rowby-John Rodriguez
Steve West 6 | 4 Jan Dekker
Scott Taylor 6 | 4 Steve Beaton

Laatste 16
Michael van Gerwen 6 | 1 Simon Whitlock
Jonny Clayton 6 | 5 Jonny Clayton
Daryl Gurney 6 | 2 Michael Barnard
James Wade 6 | 4 Ryan Joyce
Adrian Lewis 6 | 2 Simon Stevenson
Jason Lowe 6 | 4 Stephen Burton
Gary Anderson 6 | 2 Keegan Brown
Scott Taylor 6 | 1 Steve West

Kwartfinale
Michael van Gerwen 6 | 3 Jonny Clayton
James Wade 6 | 3 Daryl Gurney
Jason Lowe 6 | 5 Adrian Lewis
Scott Taylor 6 | 4 Gary Anderson

Halve finale
Michael van Gerwen 6 | 4 James Wade
Scott Taylor 6 | 3 Jason Lowe

Finale
Michael van Gerwen 6 | 4 Scott Taylor

Amsterdam Crusaders na zware nederlaag niet naar Eurobowl

De american footballers van de Amsterdam Crusaders hebben zich niet geplaatst voor de Eurobowl, de strijd om de voornaamste Europese titel. Veel kans had de ploeg ook niet: in Braunschweig waren de New Yorker Lions met liefst 60-0 te sterk.

Drie touchdowns in het eerste kwart brachten de Lions al naar een 21-0 voorsprong, wat voor rust nog veel erger werd: 49-0, waarna de Duitsers het in de tweede helft wat rustiger aan deden. Een schande is dat overigens niet echt, want de ploeg uit Braunschweig won de Eurobowl nu al drie jaar op rij.

In de finale nemen de Lions het op tegen de Frankfurt Universe. Met 48-6 wonnen de Duitsers verrassend makkelijk van Flash La Courneuve uit Frankrijk, dat een week eerder nog maar nipt onderuit ging tegen de Lions. 

De 32e editie van de Eurobowl wordt op 10 juni gespeeld.

Xenoblade Chronicles 2 1.4.0-update nu beschikbaar

Xenoblade Chronicles 2 heeft weer een update gekregen. Versie 1.4.0. fixt een aantal bugs, maar misschien belangrijker nog is dat het weer wat content toevoegt. Als je de game hebt uitgespeeld kun je nu rare Blade 'T-elos' uit een core crystal krijgen. T-elos is niet zomaar een Blade, ze was de antagonist van Xenosaga Episode III, een andere game van ontwikkelaar Monolith Soft.

Als je de Expansion Pass hebt gekocht kun je verder een andere Blade vrijspelen genaamd Poppibuster. Deze Blade is verbonden aan een nieuwe quest.

Dit zijn de volledige patch notes:

  • Issues Fixed
    • Fixed an issue causing the rare blade Dagas to disappear if bonded with a driver other than Rex, but engaged with Rex when starting a New Game Plus.
      • If Dagas has disappeared, downloading the latest update will cause him to be restored.
    • Fixed an issue causing Adenine’s blade quest, “Limits of Awareness” to advance automatically after continuing when the Ver. 1.3.1 update had been applied.
    • Fixed an issue that rarely prevented Skip Travel when on the Skip Travel screen
    • Fixed an issue causing the Recover Recharge effect from Mythra’s skill, Lightspeed Flurry, not to occur when used as a Special.
  • Changes and New Features
    • Added the sorting categories “Driver,” “Trust,” and “Field Skill” to the Blade List.
    • Added the sorting category “Type” to the list of Accessories.
    • After having cleared the game’s main story, once a star appears next to your current money in the menu the rare blade, T-elos can be bonded from core crystals at random.
    • Numerous traveling bards have been added that will exchange bonus EXP for Poppi’s rare parts when playing New Game Plus.
    • Added functionality to receive the first additional rare blade from the Expansion Pass, Poppibuster.
      • Poppibuster is a special blade, and the quest rare blade quest “Shiny New Power” must be completed to a certain point before Poppibuster can be engaged.

NBA: Celtics schakelen Bucks uit, Warriors beginnen met winst op Pelicans

De basketballers van de Boston Celtics staan in de tweede ronde van de play-offs in de NBA. In de eigen TD Garden won de ploeg het zevende en beslissende duel in de serie tegen de Milwaukee Bucks.

Khris Middleton en Giannis Antetokounmpo konden hun Bucks nauwelijks één kwart in het spoor van de Celtics houden, waarna de thuisploeg constant een voorsprong had. Die slonk nog even naar twee punten in het tweede kwart, maar in de tweede helft groeide het gat weer en de Celtics wonnen met 112-96.

De Golden State Warriors hadden het thuis niet al te lastig met de New Orleans Pelicans. De bezoekers beenden het tempo ongeveer één kwart bij, daarna liepen de Warriors in rap tempo weg naar meer dan twintig punten voorsprong. Daar bleef het ook bij: de Warriors wonnen met 123-101.

De beste plays van de avond (Bron:YouTube)

Wind Waker-personages schitteren in Hyrule Warriors: Definitive Edition-trailer

Hyrule Warriors: Definitive Edition bevat Zelda-personages uit allerlei delen van de serie. De Wind Waker-personages vallen daarbij extra op, door de kenmerkende stijl van die game. Naast Link en Tetra zijn ook Medli en King Daphnes speelbar. Bekijk deze personages in actie in de trailer hieronder.

Hyrule Warriors: Definitive Edition voor Switch bevat alle content en DLC van zowel de Wii- als de 3DS-versie. Daarnaast worden ook kostuums uit Breath of the Wild aan de game toegevoegd. De game komt op 18 mei uit.

Rugbyers Hilversum en 't Gooi strijden weer om landstitel

De finale van de Ereklasse in het Nederlandse rugby gaat, net als vorig jaar, tussen RC Hilversum en RC 't Gooi. De nummers drie en vier in de kampioensgroep, LRC Diok en Oemoemenoe, moeten hun laatste wedstrijd nog spelen, maar kunnen de top-2 niet meer bereiken.

De kampioensgroep bestond uit tien speelronden en daarin leden Hilversum en 't Gooi beiden slechts één nederlaag: Hilversum won in 't Gooi, 't Gooi won dan juist weer in Hilversum. Vorig jaar speelden de twee ploegen de finale ook tegen elkaar, een finale waarin Hilversum met een 34-15 zege de derde landstitel op rij pakte.

NHL: 'Golden goal' Golden Knights afgekeurd, Sharks winnen alsnog

De ijshockeyers van de San Jose Sharks hebben de stand in de tweede ronde van de play-offs in de NHL tegen de Vegas Golden Knights weer op gelijke hoogte gebracht. In Vegas won de thuisploeg het eerste duel, maar de Sharks pakten de tweede wedstrijd.

William Karlsson bracht de Golden Knights met twee goals op voorsprong, maar Brent Burns en Logan Couture zorgden voor een gelijke stand. Burns tekende in de tweede periode zelfs voor de 2-3 voorsprong, waarna Nate Schmidt voor overtime zorgde met de 3-3.

In overtime werd aanvankelijk niet gescoord en dus ging men naar een tweede verlenging. Daarin leek Jonathan Audy-Marchessault de winnende goal te maken, maar deze werd wegens goaltender interference afgekeurd. Couture was kort daarop wél trefzeker en dus wonnen de Sharks: 3-4.

In Tampa Bay nam de Lightning het in het eerste onderlinge duel op tegen de Boston Bruins. De zo effectieve aanvallende linie van de thuisploeg werd volkomen overschaduwd door die van Boston: David Pastrnak, Patrice Bergeron en Brad Marchand vormden een dodelijk trio.

De jonge Tsjech Pastrnak was betrokken bij vier van de eerste vijf goals, allemaal via een assist. Marchand was goed voor drie assists en één goal, Bergeron scoorde twee keer en dat gold ook voor Rick Nash. Steven Stamkos en Nikita Kucherov kregen bij Tampa Bay nauwelijks kansen en de Bruins wonnen dan ook met 2-6.

De hoogtepunten van de dag (Bron: YouTube)

Man valt tussen trein en perron, raakt zwaargewond

Een 26-jarige man uit Olst is zaterdagavond 28 april gewond geraakt bij een ongeval op het station in Olst. De man is met ernstig been- en armletsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Omstreeks 22:30 uur stapte de man samen met een groep vrienden uit de trein. Op het moment dat de trein weer richting Zwolle vertrok kwam de man te vallen waarbij hij tussen de trein en het perron terecht kwam. De politie doet een onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Dode en twee zwaargewonden bij frontale botsing

Tijdens een ernstig verkeersongeval op de Hoekseweg (N682), vlakbij het buurtschap de Wulpenbek in Zeeland is een 19-jarige man uit Roemenië om het leven gekomen. Het slachtoffer reed omstreeks 20.35 uur met zijn voertuig vanuit Hoek richting Terneuzen. Ter hoogte van de Wulpenbek botste hij frontaal tegen een hem tegemoet komende auto.

Hierin zaten een 48-jarige man uit Yerseke en een 16-jarig meisje uit Hoek. De Roemeen werd door de klap uit zijn auto geslingerd. Hulpverlening mocht niet meer baten; hij is ter plekke overleden. Het voertuig van de tegenligger kwam op het talud van een sloot terecht. De bestuurder zat bekneld in zijn auto en moest met behulp van de brandweer eruit gehaald worden. De man en het meisje werden zwaar gewond naar het ziekenhuis is Gent gebracht.

Vanwege het ongeval was de weg enige tijd afgesloten. Verkeersongevallenanalisten hebben onderzoek gedaan naar de toedracht. De uitkomst hiervan is nog niet bekend.

Nummer 16 (43) overleden

In Australië is op 43-jarige leeftijd nummer 16 overleden. Nummer 16 was een valdeurspin die al sinds 1974 werd geobserveerd in de Curtin Universiteit. 

Met haar 43 jaar breekt de spin het oude record van de oudste spin. Dat was een Mexicaanse Tarantula, die de respectabele leeftijd van 28 jaar wist te halen. Nummer 16 overleed nadat ze aangevallen werd door een parasitaire wesp.

De hoge leeftijd van de spin heeft ervoor gezorgd dat de spin bijna een halve eeuw kon worden bestudeerd. Hieruit kon worden opgemaakt dat de spin zo afschuwelijk oud kan worden vanwege hun lage metaboliek en gebrek aan beweging.

Ook is aangetoond dat de mannelijke variant van de spin zijn hol verlaat als hij volwassen is - zeven tot negen jaar oud - een partner zoekt, paart en vervolgens sterft. De vrouwtjes blijven op hun plek, voeden hun kinderen op in het hol dat tijdelijk met een modderkluit wordt afgesloten en leven vervolgens in hetzelfde hol tot ze sterven.

Nummer 16 (foto: Curtin University)
Nummer 16 (foto: Curtin University)

Ruzie eindigt in schietpartij in Rotterdam

Een ruzie tussen twee mannen op de Lijnbaan in Rotterdam eindigde zaterdagavond met het lossen van twee schoten. Voor zover bekend raakte niemand gewond. Eén van de mannen is aangehouden, naar de tweede man is de politie nog op zoek. De ruzie ontstond even voor zessen 's avonds voor een kledingwinkel op de Lijnbaan nabij het Stadhuisplein.

De winkels waren nog open en het was nog druk met winkelend publiek. Te midden van deze drukte worden twee schoten gelost. Wie voor deze schoten verantwoordelijk is wordt nog onderzocht. Eén van de mannen, 28 jaar, is aangehouden. Bij hem is een vuurwapen aangetroffen. Of de andere man ook een vuurwapen had, is nog onduidelijk. De politie doet onderzoek naar de identiteit van deze man.

Ruzie eindigt in schietpartij in Rotterdam (Foto: Stockfoto politie.nl)
Ruzie eindigt in schietpartij in Rotterdam (Foto: Stockfoto politie.nl)

FOK! Wat een weer: flink wat regen met kans op onweer

Gegroet!

Het was gisteren een beetje saai weer buiten. De bewolking voerde de boventoon en daaruit vielen ook nog enkele buien. Een paar daarvan waren vrij pittig en brachten zo her en der nog 5 mm of iets meer. In het zuidoosten bleef het overwegend droog en scheen de zon iets vaker. Met 12 tot 17 graden waren de temperaturen vrij normaal.

Vandaag gaat er wat gebeuren. Boven Spanje onstaat een actieve depressie en die trekt noordwaarts om morgenmiddag boven Normandie uit te komen. Als eerste trekt er morgen een regenstoring over waarbij misschien wel 10 mm regen valt. Dit met name in het westen. Vervolgens wordt het weer enige tijd droog. Zeker in het oosten en zuiden kan het dan nog even opklaren. In die opklaringen kan het dan nog even goed opwarmen naar 20 graden of iets meer. In de kuststreek blijft het duidelijk koeler. In de loop van de dag gaan zich boven Frankrijk stevige regen- en onweersbuien ontwikkelen en die trekken dan NNO-waarts. De buien lijken zich vooral aan de warme zijde van de depressie te gaan ontwikkelen. Dus ik verwacht de zwaartste buien in het zuiden en oosten. In Duitsland kan het nóg wat heftiger uitpakken. Even oppassen dus.

Tegelijkertijd onstaat er ook een groot en actief regengebied in het koele gebied. Dit trekt in de avond geleidelijk ons land binnen en ook daar kunnen best wel flinke hoeveelheden regen uit gaan vallen. Toch wel zo'n 20 tot 25 mm is mogelijk. Deze regen houd dan lange tijd aan. Misschien wel tot maandagmiddag. Hier weet ik echter vanavond pas meer over te vertellen.

Wat ook gaat opvallen is de wind. Die draait naar het noordoosten en neemt toe naar matig tot vrij krachtig en aan zee misschien wel tot hard. Dus in combinatie met alle nattigheid niet echt aangenaam weer dus.

Tot vanavond!

Nederland
 

Zonsondergang met mooie kleuren. (Foto: Stephan5)
Een fraaie zonsondergang bij mij thuis van een tijdje geleden. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Krikke: wet nodig tegen onwenselijke invloed moskeeën

Het is "zeer ernstig en zeer zorgwekkend'' dat de Haagse As Soennah Moskee daadwerkelijk gefinancierd wordt door een omstreden Koeweitse investeerder,. Dat zegt burgemeester Pauline Krikke. NRC en Nieuwsuur stellen dat de inlichtingendienst AIVD de gemeente Den Haag heeft geïnformeerd over die investeerder, Revival of Islamitic Heritage Society (RIHS).

Krikke zegt geen reden te hebben om te twijfelen aan de juistheid van de berichtgeving, maar kan niets zeggen over welke informatie de gemeente wel of niet van geheime diensten ontvangt. "Ook al zouden we zijn geïnformeerd, we kunnen en mogen niets met die informatie doen.''

Van RIHS staan enkele afdelingen op de Amerikaanse terrorismelijst. RIHS zou volgens NRC en Nieuwsuur ook achter de koop van een pand in de Schilderswijk zitten dat de moskee wilde gebruiken om een islamitische school te beginnen. De gemeente zou na de informatie van de AIVD die plannen geblokkeerd hebben door te zeggen dat het bestemmingsplan geen onderwijs in het pand toestaat.

Koeweit

As Soennah meldde vrijdag weleens geld gekregen vanuit Koeweit, maar dat zou "langer geleden" zijn. De moskee stelde dat giften uit het buitenland niet verboden zijn en dat er op geen enkele wijze invloed zou zijn uitgeoefend.

Eerder deze week ontstond ophef over lijsten met daarop betalingen aan moskee-organisaties in Nederland door Koeweit en Saudi-Arabië. Die twee landen informeren het ministerie van Buitenlandse Zaken daar op vertrouwelijke basis over sinds 2010. Om die contacten niet in gevaar te brengen, maakte het departement de gegevens tot dusver niet openbaar. Kamerleden willen een debat over de kwestie. Krikke wil met het kabinet zo snel mogelijk maatregelen nemen.

Rijk en gemeenten moeten bijvoorbeeld beter gaan samenwerken om te kunnen optreden tegen ontwrichtende boodschappen die bijvoorbeeld worden verkondigd in een moskee. Krikke pleitte in Nieuwsuur daarom voor een nieuwe wet. Die moet ministers en burgemeesters meer mogelijkheden geven om onwenselijke invloeden "die met buitenlandse financieringen meekomen naar instellingen in Nederland" een halt toe te roepen.

Buitenlandse financiering vindt ze op zich niet problematisch, maar dat wordt het wel als met het geld ook boodschappen of standpunten meekomen die onze manier van leven en onze democratische rechtsstaat ondermijnen.

Als voorbeelden noemde zij de komst van veel buitenlandse predikers, vrouwenbesnijdenis of het op straat aanspreken van vrouwen dat hun kleding degelijker moet.

Update 08:50
bericht aangevuld met extra informatie

Krikke: wet nodig tegen onwenselijke invloed
Krikke: wet nodig tegen onwenselijke invloed (Foto: ANP)

Auto rijdt op mensen in bij moskee Birmingham

In Birmingham zijn vrijdag twee mannen gewond geraakt nadat een auto op ze inreed en er vervolgens vandoor ging. Het gebeurde buiten de Shah Jahanmoskee om ongeveer 14.15 uur (lokale tijd).

Het oudste slachtoffer (19) liep hoofd- en rugletsel op maar verkeert niet in levensgevaar, de jongste (17) ligt in het ziekenhuis met hoofd- en beenwonden, maar die zijn volgens een woordvoerder niet ernstig.

De politie denkt niet dat het voorval een terroristische aanslag was. Wel denken ze dat de twee mannen bewust als doelwit zijn uitgezocht. De politie weet nog niet wat het motief is. Desmond Jaddoo, een gemeenschapswerker die nauw betrokken is bij de jongeren in de wijk, roept mensen op niet te speculeren over het motief maar dat aan de politie te laten. De geruchtenmolen in de wijk draait namelijk volle toeren. Zo zou een ruzie tussen twee groepen jongeren de achterliggende oorzaak zijn.

De politie roept mensen op videobeelden van het voorval in te sturen.

Badmintonduo's uitgeschakeld in halve finales EK

De twee overgebleven Nederlandse ijzers in het vuur op het Europees kampioenschap badminton liggen eruit. In het Spaanse Huelva dolven Jelle Maas en Robin Tabeling bij de mannen het onderspit in de halve finales, net als Cheryl Seinen en Selena Piek bij de vrouwen.

Maas en Tabeling namen het op tegen de sterke Denen Kim Astrup en Anders Rasmussen. De Nederlanders wisten relatief in de buurt te blijven, maar de Denen waren simpelweg een maat te groot, zoals vooraf wel te verwachten viel: 15-21, 18-21.

Van Piek en Seinen mocht wel meer verwacht worden tegen Émilie Lefel en Anne Tran uit Frankrijk. In de eerste game ging dat ook nog prima, maar het Franse duo was in de volgende twee games op de beslissende momenten beter dan Piek en Seinen en trok zo de zege naar zich toe: 21-17, 18-21, 19-21.

IJshockeyers walsen over België heen op WK

De Nederlandse ijshockeyers bleven oppermachtig in divisie 2A van het wereldkampioenschap, het vierde niveau. In Tilburg werd na China, Servië en IJsland ook België zonder problemen verslagen: 10-2.

Raphael Joly en Kevin Bruijsten zorgden binnen vijf minuten al voor 2-0, Jordy van Oorschot en Nardo Nagtzaam hadden nog voor het einde van de eerste periode ook al een treffer op hun naam staan: 4-0.

Dankzij Giovanni Vogelaar en nog een keer Bruijsten liep Oranje simpel uit naar 6-0, waarna België zowaar een goal scoorde, alvorens de goalie te wisselen. Dat mocht niet baten, want Reno de Hondt en Mickey Bastings brachten de stand naar 8-1.

België mocht nog eens scoren, maar Vogelaar tekende voor de negende Nederlandse goal. Nagtzaam scoorde zelf ook nog eens en maakte de tienklapper compleet: 10-2.

Zondag speelt Nederland in Tilburg tegen Australië, met als inzet de winst van het toernooi en dus promotie naar het derde niveau. Om 16.30 uur gaat die wedstrijd van start.

Gelijke stand in volleybalfinale na verrassing in Apeldoorn

De volleybalsters van het Apeldoornse Dros/Alterno hebben voor een verrassing gezorgd in de finale van de nationale titelstrijd. In eigen huis werd met 3-2 gewonnen van torenhoog favoriet Sliedrecht Sport, waardoor de stand in de best-of-5-serie op 1-1 is gekomen.

Na een moeizaam begin won Sliedrecht de eerste set, waarna Alterno de stand na een sterke start in de tweede set gelijk kon trekken. Een 11-1 run in het begin van set drie zorgde voor de Apeldoornse voorsprong, waarna Sliedrecht orde op zaken leek te stellen in het vierde bedrijf.

De vijfde en beslissende set leverde echter weer Apeldoornse winst op: 15-10 en dus zijn nog zeker twee wedstrijden nodig om de strijd te beslissen.

Basketballers Donar vernederen Den Bosch in laatste competitiewedstrijd

De basketballers van het Groningse Donar hebben de reguliere competitie in de Dutch Basketball League bijzonder overtuigend afgesloten. In Brabant werden de spelers van New Heroes Den Bosch volledig van het veld gespeeld: 48-93.

De Boschenaren moesten het doen zonder Keshun Sherrill en Malik Morgan, maar ze hadden nog wel volop kans op de tweede plek in de competitie. Die geeft recht op een directe plaats in de halve finales, maar de thuisploeg leek er werkelijk geen moment enig geloof in te hebben.

In het eerste kwart kwam Den Bosch tot welgeteld vijf punten, terwijl Donar - dat met Evan Bruinsma en Bradford Burgess ook twee spelers moest missen - er dertig in de basket gooide. Na een 18-46 ruststand liepen de Groningers zonder problemen uit naar de 48-93 zege, met Arvin Slagter (18 punten) en Drago Pasalic (16) als topscorers.

Dinsdag gaan de play-offs van start met het duel tussen Den Bosch en Forward Lease Rotterdam en dat tussen ZZ Leiden en Aris Leeuwarden. Donar en nu ook Landstede Basketbal uit Zwolle stromen een week later in de halve finales in.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.