F1: Uitslag Grand Prix van Azerbeidzjan

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Azerbeidzjan op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen profiteerde in een knotsgekke race optimaal van de pech van anderen en eindigde zo voor Kimi Räikkönen en Sergio Perez. Max Verstappen viel uit na aangereden te zijn door teamgenoot Daniel Ricciardo.

In de straten van hoofdstad Baku was het winderig, waardoor op weg naar de startgrid onder meer Verstappen en Räikkönen hun momentjes hadden. Toch bleek de wind minder een factor te zijn dan vooraf gedacht. De van pole gestarte Sebastian Vettel greep een ruime leiding, voor Hamilton en Valtteri Bottas. Ricciardo behield plek vier, voor Verstappen en Esteban Ocon die Räikkönen te grazen had genomen. De Fin liet dit niet op zich zitten en na een aanrijding tussen de twee werd Ocon ridder te voet en had Räikkönen schade aan de Ferrari.

Ook daarachter ging het flink mis. Williams-coureur Sergey Sirotkin kwam in de sandwich terecht bij Nico Hülkenberg en Fernando Alonso en viel met schade uit. Bij Alonso raakten beide banden aan de rechterzijde lek, maar de Spanjaard bereikte op zijn velgen toch de pits en kon met nieuw rubber verder. Ook Brendon Hartley, Romain Grosjean, Sergio Perez, Kevin Magnussen en Marcus Ericsson maakten direct een stop.

Vanwege alle rotzooi op de baan was de safety car inmiddels naar buiten gekomen. Bij de herstart hield Vettel het veld zodanig lang op, op het rechte stuk dat de Duitser via een goede herstart meteen een gat kon trekken. Verstappen was ook goed bij de les en pakte plek vier van Ricciardo af. Beide Red Bulls hadden echter problemen met de accu van de auto, waardoor ze veel tijd verloren en een prooi werden voor de Renaults van Carlos Sainz en Hülkenberg. Laatstgenoemde ging in de elfde ronde in de fout door de muur te raken en werd de volgende uitvaller.

Ricciardo had ondertussen het gat met Verstappen dichtgereden en plaatste een aanval bij de Nederlander. Ze gingen samen door bocht een, waarbij de wielen van de auto's elkaar raakten. Verstappen bleef voor op de Australiër. Dit zou niet de eerste keer worden dat de twee elkaar het leven zuur zouden maken. De volgende keer was na 27 ronden. Dit was nadat Hamilton zich in bocht een verremd had en met een flatspot de pits opzocht. De Brit kwam voor Verstappen de baan op en dreef de Nederlander weer in de klauwen van zijn teamgenoot. Opnieuw sloeg Verstappen de aanval af.

Leider Vettel maakte na 30 ronden zijn eerste stop en kwam achter Bottas de baan weer op. Mercedes liet de Fin zo lang mogelijk doorrijden op de superzachte banden. Niet veel later kon Ricciardo opnieuw een poging bij Verstappen wachten en pakte de Nederlander ditmaal wel. Snel hierna kwam de Australiër binnen voor nieuwe ultrazachte banden, een ronde later gevolgd door Verstappen. De Nederlander kwam voor Ricciardo weer de baan op, waardoor opnieuw een gevecht tussen de kemphanen zou volgen. Ditmaal ging het niet goed, want voor bocht een wilde Ricciardo binnendoor gaan bij Verstappen, maar de Nederlander koos al die lijn, waardoor de Australiër bovenop zijn Red Bull-teamgenoot knalde en beiden uitvielen.

Een nieuwe safetycar volgde en het hele veld koos ervoor om nieuw rubber te halen. Bottas leidde voor Vettel, Hamilton en Räikkönen die zich een weg naar voren had gebaand. Voor Romain Grosjean was de race voorbij toen de Fransman de controle over de Haas verloor bij het opwarmen van zijn banden. Hij gaf Ericsson de schuld, maar de Zweed was in de verste verte niet in de buurt.

Nadat het weer groen werd waagde Vettel een poging bij Bottas, maar ging veel te hard de eerste bocht in en verloor twee plekken. Mercedes leek zo af te stevenen op plek een en twee, maar Bottas reed zijn band stuk op een stuk rommel en moest met schade opgeven. Vettel leek derde te worden, maar had niet gerekend op Perez die hiermee Force India in een klap veel punten bezorgde.

Na 51 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Räikkönen en Perez. Vettel eindigde als vierde, voor Sainz, Charles Leclerlc die Sauber zo de nodige punten bezorgde, Alonso, Lance Stroll, Stoffel Vandoorne en Brendon Hartley.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:43:44.291
2 Kimi Räikkönen Ferrari +2.460
3 Sergio Pérez Force India +4.024
4 Sebastian Vettel Ferrari +5.329
5 Carlos Sainz Jr. Renault +7.515
6 Charles Leclerc Sauber +9.158
7 Fernando Alonso McLaren +10.931
8 Lance Stroll Williams +12.546
9 Stoffel Vandoorne McLaren +14.152
10 Brendon Hartley Toro Rosso +18.030
11 Marcus Ericsson Sauber +18.512
12 Pierre Gasly Toro Rosso +24.720
13 Kevin Magnussen Haas +30.663
DNF Valtteri Bottas Mercedes +3 ronden
DNF Romain Grosjean Haas +9 ronden
DNF Max Verstappen Red Bull +12 ronden
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +12 ronden
DNF Nico Hülkenberg Renault +41 ronden
DNF Sergey Sirotkin Williams +51 ronden
DNF Esteban Ocon Force India +51 ronden


Coureursstand

# Rijder Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 70
2 Sebastian Vettel Ferrari 66
3 Kimi Räikkönen Ferrari 48
4 Valtteri Bottas Mercedes 40
5 Daniel Ricciardo Red Bull 37
6 Fernando Alonso McLaren 28
7 Nico Hülkenberg Renault 22
8 Max Verstappen Red Bull 18
9 Sergio Perez Force India 15
10 Carlos Sainz Jr. Renault 13
11 Pierre Gasly Toro Rosso 12
12 Kevin Magnussen Haas 11
13 Charles Leclerc Sauber 8
14 Stoffel Vandoorne McLaren 8
15 Lance Stroll Williams 4
16 Marcus Ericsson Sauber 2
17 Esteban Ocon Force India 1
18 Brendon Hartley Toro Rosso 1
19 Romain Grosjean Haas 0
20 Sergey Sirotkin Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Ferrari 114
2 Mercedes 110
3 Red Bull 55
4 McLaren 36
5 Renault 35
6 Force India 16
7 Toro Rosso 13
8 Haas 11
9 Sauber 10
10 Williams 4