Bellator MMA: Fedor en Mir zijn snel klaar

Vraag aan een willekeurige MMA-liefhebber wie de grootste MMA-vechter aller tijden is en grote kans dat meer dan vijfennegentig procent antwoord met: Fedor. De Russische grootmeester in MMA is na een langer dan tienjarige dominantie een tijdje met pensioen geweest, maar na een aantal twijfelachtige gevechten is hij dan toch weer helemaal terug. Zaterdagavond vocht hij tegen voormalig UFC-zwaargewichtkampioen Frank Mir, een gevecht dat al tien jaar geleden gevochten had moeten zijn, maar, kolere, wat een gevecht was dit. De oude Fedor lijkt weer helemaal terug.

In de kwartfinale van het Heavyweight Grand Prix Tournament stonden beide topvechters van weleer in de kooi. Mir maakte zijn debuut voor Bellator MMA, na een slechte serie gevechten in de UFC. Hij verloor zeven van zijn laatste negen gevechten en kreeg en schorsing aan zijn broek van de dopingautoriteit USADA. Emelianenko daarentegen heeft vijf van zijn laatste zes gevechten gewonnen, alhoewel sommige tegen erg twijfelachtige tegenstanders (Singh Jaideep anyone?).


48 seconden Fedor vs Mir (Bron: Youtube)

Beide heren gingen furieus van start en de agressievere Mir was na tien seconden al de eerste die zijn tegenstander hard raakte. Fedor wankelde, viel en even leek dit gevecht een herhaling te worden van het teleurstellende gevecht tegen Matt Mitrione, waar Fedor al na ruim één minuut knockout werd geslagen. The Last Emperor wist echter razendsnel te herstellen en had de kracht om Mir tien seconden later met een heerlijke judoworp op de grond te gooien.

Het gevecht ging al weer snel staande verder en Mir ging over tot de aanval. De 41-jarige Rus wist de aanval eenvoudig te pareren met een aantal rake vuisten, waarna Mir als een blok beton ten aarde stortte. De scheids Mike Beltran beëindigde het gevecht na 48 seconden in de eerste ronde.

De timide Rus gaat door naar de halve finale waar hij The American Gangster Chael Sonnen zal ontmoeten. De aanloop naar dit gevecht zal ongetwijfeld de moeite waard zijn van het volgen, want Sonnen is een trash talker eerste klas en elke persconferentie met hem is een feest.

Uitslagen hoofdprogramma Bellator 198
Fedor Emelianenko verslaat Frank Mir door TKO (stoten, ronde 1)
Emmanuel Sanchez verslaat Sam Sicilia na opgave door verwurging (head & arm choke, ronde 1)
Rafael Lovato Jr. verslaat Gerald Harris na opgave door verwurging (arm triangle, ronde 1)
Neiman Gracie verslaat Javier Torres na opgave door verwurging (arm triangle, ronde 2)
Dillon Danis verslaat Kyle Walker na opgave (teenklem, ronde 1)

Uitslagen voorprogramma
Sultan Umar verslaat Tom Angeloff na jurybesluit (30-26, 30-27 x2)
Robert Morrow verslaat Adam Maciejewski na jurybesluit (29-28 x3)
Adil Benjilany verslaat Corey Jackson na jurybesluit (29-28, 30-27 x2)
Mark Stoddard verslaat Dan Stittgen na opgave door verwurging (triangle choke, ronde 1)
Eric Wisely verslaat Morgan Sickinger na opgave (armklem, ronde 1)
Joey Diehl verslaat Nate Williams na opgave door verwurging (triangle choke, ronde 1)
Asef Askar vs. Andrew Johnson blijft onbeslist (27-28 Askar, 28-28 x2)
R’Mandel Cameron verslaat P.J. Cajigas na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)