Schansspringer Schlierenzauer evenaart wereldrecord

Schansspringer Gregor Schlierenzauer heeft donderdag eindelijk weer eens iets van zijn oude glorie laten zien. De 27-jarige Oostenrijker won onder meer twee keer de Vierschansentournee en het World Cup-klassement, maar kampt al jaren met zeer matige prestaties, deels door blessureleed.

Schlierenzauer won maar liefst 53 World Cup-wedstrijden, meer dan wie dan ook, maar de laatste dateert alweer van december 2014, net als zijn laatste podiumplek. De Oostenrijker opende de World Cup-finale in het Sloveense Planica donderdag echter weer eens op glorieuze wijze tijdens de kwalificaties op de vliegschans aldaar, de Letalnica - moeder aller schansen.

In de kwaliicatie vloog Schlierenzauer naar maar liefst 253,5 meter en dat was een evenaring van het wereldrecord. Landgenoot Stefan Kraft kwam vorig jaar in het Noorse Vikersund eveneens tot die afstand. Het record van Schlierenzauer gaat overigens niet als zodanig de boeken in: hij kwam bij de landing met zijn handen in de sneeuw en dus telt het als 'val'.

Vrijdag om 15.00 uur begint de eerste wedstrijd van het skivliegweekeinde in Planica.

De vlucht van Schlierenzauer (Bron: YouTube)