Handbalsters boeken knappe zege in Hongarije voor EK Kwalificatie

De Nederlandse handbalsters hebben donderdagavond een belangrijke stap gezet richting het Europees kampioenschap van eind dit jaar in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen was in Gyor met 18-19 te sterk voor Hongarije. Oranje staat daarmee na drie duels op de maximale score. Hongarije volgt op plek twee. 

De nummer drie van het laatste WK moest het tegen Hongarije zonder Estavana Polman stellen. De opbouwspeelster heeft nog te veel last van een voetblessure, die ze eind februari opliep bij een wedstrijd van haar Deense club Esbjerg. Ook Jessy Kramer en Charris Rozemalen waren er wanwege blessures niet bij. 

Het werd een moeizame overwinning. Steeds weer stuitte de slordig spelende ploeg op de Hongaarse keepster Blanka Biro. Bij rust was het 11-10. Ook na de rust wilde het niet vlotten; alleen Debbie Bont en Yvette Broch (beiden zes goals) waren op dreef, maar Oranje keek telkens tegen een achterstand aan.

Pas in de laatste minuten kwam Oranje langszij en op voorsprong. Na wat goede reddingen van Tess Wester in het slot van de wedstrijd, wist Oranje de zege voor de poorten van de hel weg te slepen.

In de vorige twee EK-kwalificatieduels kwamen de handbalsters vorig jaar wel tot winst. Nederland won toen met 33-21 van Wit-Rusland en met 12-40 van Kosovo. Aanstaande zondag speelt Oranje opnieuw tegen Hongarije, maar dan in Eindhoven. Bij winst kunnen de tickets naar Frankrijk geboekt worden. Uiteindelijk plaaten de nummers één en twee uit de groep voor het EK. Ook de beste nummer drie van de zeven poules plaatst zich voor het EK.