Oppositie gooit rookbommen in parlement om stemming te verstoren

heywoodu

In de politiek ben je het soms niet eens met beslissingen, zeker niet als je in de oppositie zit. Zo ook in Kosovo, en daar zag men maar één oplossing: een traangasgranaat in het parlement gooien om zo een belangrijke stemming te verstoren.

Er werd gestemd over de afbakening van de grens tussen Kosovo en Montenegro. Voor de Kosovaren is het een belangrijke stap op weg naar meer internationale erkenning. Kosovo riep in 2008 de onafhankelijkheid uit, maar met name Servië en haar vrienden zijn het daar bepaald niet mee eens: Kosovo is en blijft een Servische provincie, zo vindt men.

Oppositiepartij Vetevendosje zegt dat de deal over de grens tussen Kosovo en Montenegro het land 8200 hectare grondgebied kost, iets wat experts tegenspreken. Montenegro is wel akkoord, het wachten was nog op Kosovo, maar die stemming werd dus flink ontregeld. 

De stemming zal na afloop toch vooral slecht zijn geweest bij Vetevendosje, want met 80-11 werd de deal ruimschoots aangenomen door het 120-koppig parlement. Oppositieleider Albin Kurti was dan weer woedend, want volgens hem zijn bijna alle tegenstemmers door de politie weggevoerd om ondervraagd te worden over het traangasgranaatincident. "Landverraad!", zo gooide hij er zelfs gelijk een ietwat overdreven term in.

Overigens is Kurti wel een liefhebber van traangas: twee jaar geleden gooide hij tijdens gesprekken over de omgang met Servië ook al eens een dergelijke granaat het parlement in, omdat het kan.

Het traangasgranaatincident (Bron: YouTube)