Valverde wint koninginnenrit CataloniŽ en neemt leiderstrui weer over van De Gendt

Alejandro Valverde heeft de vierde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De 37-jarige Spanjaard van Movistar was de beste op de slotklim naar La Molina, voor Egan Arley Bernal. Ploeggenoot Nairo Quintana werd op zes seconden derde.

In de beginfase van de etappe lag het tempo hoog, waardoor niemand echt weg geraakte. Pas na vijftig kilometer reed Johan Esteban Chaves weg. De klimmer van Mitchelton-Scott kreeg een voorsprong van anderhalve minuut op het peloton.

Chaves kwam als eerste boven op Coll de la Creueta, een klim van de buitencategorie op 33 kilometer van de finish. In de afdaling van de klim maakte Matej Mohorič de sprong naar voren. In eerste instantie was daar ook Valverde bij, maar de Spanjaard liet zich terug zakken in het peloton.

Op de slotklim werden de aanvallers snel gepakt en nam Movistar de controle. Op de eerste kilometers van de slotklim koos Marc Soler de aanval. De Catalaan kreeg George Bennett, Elie Gesbert, Hugh Carthy en Pierre Latour met zich mee. Later zou ook Valverde de sprong naar voren maken. Niet veel later vonden ook de Colombianen Quintana en Bernal de aansluiting bij de kopgroep. Soler bepaalde in de rest van de klim en het tempo voor zijn kopman Valverde. Ook Quintana, Bernal en Latour konden volgen. De rest van de kopgroep kon niet volgen.

Soler had zijn werk gedaan voor Valverde en dat was het sein voor Quintana om de aanval in te zetten. De Colombiaan van Movistar had een gat van tien seconden op Valverde en Bernal, maar de laatst genoemde fietste het gat weer dicht op Quintana. Ondertussen moest Latour het drietal laten rijden. In de rest van de klim bleef Quintana het tempo bepalen, waarna ploegmaat Valverde het afmaakte in de sprint voor Bernal.

Valverde neemt ook de leiderstrui over van Thomas de Gendt. De Belg moest op 35 kilometer van de meet al afhaken en kwam binnen op meer dan dertien minuten van de winnaar Valverde. Bernal staat op de tweede plaats in het algemeen klassement op negentien seconden van de 37-jarige Spanjaard.