FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 maart 2018

Nederland onder 19 haalt uit in EK-kwalificatie

Nederland onder 19 is uitstekend begonnen aan de laatste kwalificatieronde voor het Europees kampioenschap, wat dit jaar in Finland gehouden wordt. Bondscoach Maarten Stekelenburg zag zijn ploeg in het Duitse Ahlen met 6-1 van Noorwegen winnen.

Na tien minuten was het al raak voor Donyell Malen, die een klein uur later ook de 3-0 op liet tekenen - Tommie van de Looi zorgde na 24 minuten voor de 2-0. Che Nunnely, Ferdi Kadioglu en Zakaria Aboukhlal waren allemaal trefzeker, namens Noorwegen kon alleen Hugo Vetlesen iets terug doen.

Zaterdag speelt Nederland tegen Schotland, dinsdag is Duitsland de tegenstander. Alleen de groepswinnaar mag komende zomer de koffers inpakken voor de trip naar Finland.

A Way Out officiŽle game trailer

Hazelight Studios, de ontwikkelaar van Brothers: A Tale of Two Sons, heeft een nieuwe trailer online gezet voor haar allernieuwste game A Way Out. Dit is een exclusief coöp-avontuur waarbij je in de huid kruipt van twee gevangenen die een gewaagde ontsnapping uit de gevangenis ondernemen. Wat begint als een sensationele uitbraak verandert al snel in een onvoorspelbaar, emotioneel avontuur. A Way Out is een ervaring die met twee spelers beleefd moet worden. Elke speler bestuurt een van de hoofdpersonages, Leo en Vincent, in een onwillige alliantie om uit de gevangenis te breken en hun vrijheid terug te winnen.

A Way Out is vanaf 23 maart verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One en PC.

Basketballers Donar onderuit in Montenegro

De basketballers van het Groningse Donar hebben in de kwartfinales van de Europe Cup een nederlaag geleden. De ploeg staat voor het eerst in de historie bij de laatste acht van een Europees toernooi, maar men begon met een uitnederlaag in Montenegro.

In Bar nam Donar het op tegen KK Mornar Bar en dat ging lang gelijk op. Na drie kwarten stond het 57-57, maar een aantal rake vrije worpen van Bar en wat gemiste Groningse driepunters zorgden uiteindelijk nog wel voor de thuiswinst: 73-67.

Volgende week woensdag staan de ploegen tegenover elkaar in een uitverkocht Martiniplaza, waar ondersteund zal worden door ruim vierduizend fans.

Steven Seagal ontkent seksueel misbruik

Steven Seagal, die door twee vrouwen wordt beschuldigd van verkrachting en aanranding, zegt dat die liegen. Seagals advocaat Anthony Falangetti zegt tegen TMZ dat zijn cliënt niet schuldig is aan het seksuele wangedrag waar de vrouwen hem deze week in een persconferentie van beschuldigden.

Regina Simons, een figurante die meespeelde in On Deadly Ground, beschuldigt de acteur ervan haar verkracht te hebben in 1993. Het Nederlandse model Faviola Dadis zegt dat Seagal tijdens een auditie haar borsten vastpakte. Dat zou zijn gebeurd in 2002 in een hotel in Beverly Hills toen Faviola 18 jaar oud was.

Falangetti zegt dat de verklaringen van de vrouwen 'volledig fictief zijn' en 'totaal zijn verzonnen'. Hij zegt dat de onwaarheden 'een slechte dienst bewijzen aan vrouwen die het slachtoffer zijn van echte smeerlappen."

Steven Seagal ontkent seksueel misbruik
Steven Seagal ontkent seksueel misbruik (Foto: BuzzE)

UCI zet rŲntgenapparaat in tegen mechanische fraude

De Internationale Wielerunie UCI heeft een nieuw wapen in de strijd tegen de mechanische fraude. Met een mobiel röntgenapparaat kunnen ze verdachte renners extra controleren.

Komend weekend zal de UCI voor het eerst röntgenapparaat kunnen inzetten om te controleren op motortjes. De verdachte fietsen worden in een soort mobiele kamer met X-stralen gescand. Dit systeem moet doeltreffender zijn dan het huidige systeem met de tabletten.

Voorlopig is er slechts één röntgenwagen beschikbaar. De kosten van dit systeem zijn 250.000 euro. Het duurt vijf minuten om de fiets te controleren. 

"We hebben de voorbije 3 maanden hard gewerkt aan deze oplossing", zegt ex-renner Jean-Christophe Péraud, die de afdeling tegen de mechanische fraude leidt. "We kunnen de fietsen nu lezen als een open boek, zonder dat we die helemaal uit elkaar hoeven te halen."

"Het team waar de renner voor uitkomt of het land dat de renner vertegenwoordigt, zal de volgende straf krijgen: diskwalificatie, een schorsing van minimaal zes maanden en een boete tussen de 100.000 en 1.000.000 Zwitserse franken."

(Bron: YouTube)

VenetiŽ ontkent afhaken voor WK wielrennen 2020

De regio Venetië ontkent dat ze zich hebben teruggetrokken voor het WK wielrennen van 2020. De organisatie laat weten dat ze nog steeds het WK wielrennen willen organiseren.

Dinsdag werd bekend dat de internationale wielerunie UCI aan Noord-Nederland had gevraagd het evenement in dat jaar naar zich toe te halen. De Stichting Cycling Championships Northern Netherlands onderzoekt nu de mogelijkheden daartoe.

"Ons comité heeft zich absoluut niet teruggetrokken'', zo weersprak de Italiaanse organisatie eerdere meldingen van de UCI. "Sterker nog, we zijn met volle overtuiging bezig het project tot een succes te maken. We gaan er nog steeds van uit dat we voldoende op schema liggen om de deadline te halen om aan alle voorwaarden te voldoen.''

Gemeenten: meeste uitslagen rond middernacht

De meeste gemeenten denken dat ze ongeveer tot middernacht nodig hebben om de stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen te tellen. Tegen die tijd is vermoedelijk 56 procent van alle stemmen geteld en 59 procent van alle beschikbare zetels verdeeld.

De Verkiezingsdienst van het ANP heeft alle 335 gemeenten waar de raadsleden worden verkozen, gevraagd hoe laat ze de uitslag denken te hebben. Een derde verwacht dat het tellen tussen woensdag 23.30 uur en donderdag 0.30 uur klaar is. Bijna een kwart van de gemeenten denkt tussen 22.30 en 23.30 uur klaar te zijn en 4 procent denkt dat de uitslag al voor 22.30 uur bekend is. Een op de vijf gemeenten denkt dat de uitslag tussen 0.30 en 3.00 uur komt en een op de vijf gemeenten weet het niet.

De stembureaus sluiten om 21.00 uur. De strijd om het melden van de eerste eindstand gaat meestal tussen de Schiermonnikoog, Vlieland en het Gelderse Rozendaal. Dat zijn de kleinste gemeenten van het land, met elk ongeveer duizend kiezers. Bij de Kamerverkiezingen vorig jaar won Schiermonnikoog, terwijl Vlieland bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen de snelste was. Ook dit jaar denken ze snel klaar te zijn.

Rotterdam hoopt eerste grote stad te zijn

Naast Schiermonnikoog, Vlieland en Rozendaal zijn er nog elf gemeenten die denken dat ze het tellen binnen anderhalf uur hebben afgerond. De grootsten daarvan zijn Zeist en Castricum.

Rotterdam verwacht de eerste grote stad te zijn die met de uitslag komt. De Maasstad denkt dat tussen 22.30 en 23.30 uur bekend is hoe de ongeveer een half miljoen kiezers hebben gestemd. Amsterdam en Den Haag geven geen inschatting, Utrecht denkt rond middernacht klaar te zijn.

Wanneer de uitslag van het referendum komt, is niet duidelijk. Meer dan een kwart van de gemeenten weet niet hoe lang ze nodig hebben om alle stemmen te tellen. In die gemeenten, waaronder Amsterdam en Den Haag, woont een op de drie kiezers. Waarschijnlijk duurt het tot ongeveer 01.30 uur om de helft van de stemmen te tellen.

Gemeenten: meeste uitslagen rond middernacht
Gemeenten: meeste uitslagen rond middernacht (Foto: ANP)

Rusland: Johnson is vergiftigd met haat

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is vergiftigd met haat en woede. Dat zei de Russische woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag, eraan toevoegend dat ze het beangstigend vindt dat hij een nucleaire macht vertegenwoordigt.

Op haar sociale mediapagina reageerde Maria Zacharova op opmerkingen van eerder op de dag door Johnson dat Rusland het WK voetbal van dit jaar misbruikt zoals Adolf Hitler dat deed met de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Zacharova noemde de vergelijking van Rusland met Hitlers Duitsland ,,onaanvaardbaar'.

,,Dergelijke parallellen zijn onaanvaardbaar en zijn beneden de waardigheid van het hoofd van een diplomatiek orgaan van een Europese staat", zei ze op haar Facebook-pagina.

Rusland: Johnson is vergiftigd met haat
Rusland: Johnson is vergiftigd met haat (Foto: ANP)

Jos van Rey ruziet met lid stembureau

Jos van Rey heeft woensdagavond bij het uitbrengen van zijn stem in het Roermondse kerkdorp Herten direct woorden gekregen met een lid van het stembureau. Leon Goijen hoorde daar als ex-voorzitter van het CDA Roermond volgens Van Rey niet te zitten. "Het CDA mag hier blijkbaar alles", foeterde Van Rey. Goijen wuifde de beschuldiging weg. "Ik sta niet op de CDA-lijst, dus ik mag hier zitten." Van Rey laat het er niet bij zitten, zei hij.

Van Rey is lijstduwer voor de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), die momenteel tien van de 31 zetels in de gemeenteraad heeft. De LVR zit in de oppositie. Vier jaar geleden wilden de andere partijen niet met Van Rey en zijn partij samenwerken. Maar de VVD flirt inmiddels openlijk met de LVR, en nieuwkomer DENK slaat een coalitie met de LVR ook niet af.

"Hopelijk worden we nu zo groot, dat we niet weer worden uitgesloten en wel in het stadsbestuur komen", zei Van Rey. "Ik hoop dat we weer de grootste worden."

De LVR, nu in de oppositie, wil met iedereen samenwerken. Maar niet alle partijen lopen daar warm voor na de veroordeling van Van Rey in hoger beroep wegens witwassen en corruptie. Van Rey ging bij de Hoge Raad in cassatie tegen de opgelegde straf van een jaar voorwaardelijk en twee jaar uitsluiting van bestuurlijke functies.

Jos van Rey ruziet met lid stembureau
Jos van Rey ruziet met lid stembureau (Foto: ANP)

Stembureau dicht wegens dronken jongeren

In Heerhugowaard is het stembureau bij het treinstation om 18.00 uur gesloten wegens overlast door groepen jongeren, die zich op de woensdagmiddag al een stuk in de kraag gezopen hadden. De veiligheid van de medewerkers van het bureau kon daardoor niet meer gewaarborgd worden.

In overleg met de gemeente Heerhugowaard is besloten om het stembureau dan maar helemaal dicht te gooien, zo meldt de gemeente zelf. Een gemeentewoordvoerder vertelt dat de overlast veroorzaakt wordt door vooral jonge bezoekers van de zogenaamde Paasvee-festiviteiten in Schagen. 

"Ze staan met heel veel op het perron en hebben veel drank op. Zo begonnen ze massaal op het stembureau te slaan, waarna de medewerkers aangaven zich niet meer veilig te voelen", aldus de woordvoerder. "Dit hebben we hier nog nooit meegemaakt."

In Heerhugowaard zijn wel nog 26 andere stemlokalen open, dus mensen die hun stem nog niet uitgebracht hebben kunnen dat gewoon doen. Het is nog niet bekend hoeveel van de doorgedraaide jongeren zijn opgepakt.

De Vries snelste bij Formule 2 test op circuit van Bahrein

Op de eerste dag van de laatste test voor het nieuwe FIA Formule 2-seizoen heeft Nyck de Vries de snelste tijd neergezet. Op donderdag en vrijdag wordt het testen vervolgd in Bahrein.

De Nederlandse coureur van het Prema Powerteam zette in de middag een tijd neer van 1.42,785 en was daarmee 0,170 seconde sneller dan de Zwitser Louis Delétraz. In de ochtend was Luca Ghiotto het snelste met 1:44.042. Op het einde van de dag stond de Italiaan met deze tijd op de derde plaats.

De eerste race van het nieuwe seizoen vindt plaats in het weekend van 7 en 8 april op het circuit van Bahrein.

Haase gaat weer eens uit z'n plaat, maar wint wel

Tennisser Robin Haase staat in de tweede ronde van het masterstoernooi van Miami. Op het fraaie Key Biscane was de Nederlander te sterk voor Yuichi Sugita uit Japan, die met de 43e plek één plaats boven Haase staat op de wereldranglijst.

Haase won set één na twee vroege breaks, maar in set twee leverde hij op 3-4 zijn service in en dat bleek hem de set te kosten. In het derde en beslissende bedrijf kreeg de Japanner geen kans meer en dus wist Haase de zege knap naar zich toe te trekken: 6-4, 3-6, 6-1.

Een wedstrijd van Haase zou uiteraard niet compleet zijn als er niks te beleven viel en men werd dan ook niet teleurgesteld: in de tweede set was de immer rustige Hagenaar het niet eens met de scheidsrechter, wat hij op zijn kenmerkende, beheerste wijze liet blijken.

"Praat niet tegen me! Praat niet tegen me!!!!!", schreeuwde Haase het uit. "Je doet het zo slecht deze wedstrijd en dan durf je dit tegen mij te zeggen?!", waarna Haase zich nog even naar een official langs de kant richtte, om daar ook zijn beklag over de scheidsrechter te doen: "Waarom praat hij nog tegen mij? Waarom??!", klonk het een paar keer. De Nederlander hield het hoofd wederom ijzig koel en trok de partij alsnog naar zich toe.

ARK: Survival Evolved komt naar Nintendo Switch

Dinosaurus/survivalgame ARK: Survival Evolved krijgt een port op Nintendo Switch. Dat maakte ontwikkelaar Wildcard bekend tijdens de State of Unreal-conferentie op GDC 2018. De port moet dit jaar nog verschijnen.

Volgens de ontwikkelaar zal de Switch-versie dezelfde functionaliteit en content bieden als de versies op andere consoles, inclusief de multiplayer-ervaring. Het is even afwachten hoe dat zich ontwikkeld aangezien de Xbox One- en de PS4-versies nogal kampen met performance-issues.

In ARK moeten spelers alleen of in een team zien te overleven op een eiland dat volgepropt is met allerlei dinosaurussen en andere gevaren. Base-building is een belangrijk onderdeel van de game, evenals het vergaren van resources en het tammen van dino's. In maart van 2016 kwam de game officieel uit, nadat het ruim een jaar in Early Access had verkeerd op Steam.

FOK! sportfoto-onderschrift week 12

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is BB-King met het volgende onderschrift: "Edwin, en daarom moet je oppassen met secondelijm."

De opgave van deze week:

Vol spanning kijken Wang Haitao, Wang Meng en Liu Wei van de Chinese paralympische curlingploeg naar wat er gebeurd. Wat zou een leuk onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Vol spanning kijken Wang Haitao, Wang Meng en Liu Wei van de Chinese paralympische curlingploeg naar wat er gebeurd. Wat zou een leuk onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Dubbelslag voor De Gendt in CataloniŽ

Thomas De Gendt heeft de derde etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Belg van Lotto Soudal kwam solo aan in Camprodón nadat hij eerder deel uitmaakte van een vroege vlucht. De Gendt neemt ook de leiderstrui in het algemeen klassement over van Alejandro Valverde.

Vanwege lawinegevaar werd de rit met 46 kilometer ingekort en werden drie beklimmingen geschrapt uit het parcours. Onderweg moesten de renners nog wel twee beklimmingen beklimmen. Een van de eerste categorie en een van de tweede categorie.

De kopgroep van de dag bestond eerst uit drie man. Clement Chevrier (AG2R La Mondiale), Lluis Mas (Caja Rural-Seguros RGA) en Thomas De Gendt (Lotto Soudal). Het drietal kreeg later nog gezelschap van Pablo Torres (Burgos-BH) en Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias). De kopgroep van vijf kreeg nooit meer dan drie minuten van het peloton.

Op vijftig kilometer van de streep kwam De Gendt als eerste boven op de Coll de Bracons, een klim van de eerste categorie. Chevrier en Torres moest op de klim de rest van de kopgroep laten gaan. Voor De Gendt ging het nog niet hard genoeg vooraan en met nog 25 kilometer moesten ook Mas en Bizkarra passen bij de Belg. Ondertussen was het verschil tussen het peloton en De Gendt twee minuten.

De Gendt, die in 2013 en 2016 al een etappe in Catalonië won, bleef het tempo hoog houden in de laatste twintig kilometer. Vanuit het peloton gingen Thibaut Pinot, Simon Yates, Nairo Quintana en Mathias Frank in de tegenaanval op de Belg, maar omdat de samenwerking nooit optimaal was bleef de voorsprong hangen rond de halve minuut. 

Pas in de laatste kilometer kwam de groep van Quintana dichterbij, maar dat was te laat om De Gendt van de dagzege af te houden. In de laatste honderd meter kwam het peloton nog aansluiten bij de achtervolgende groep. In het peloton ontbrak Adam Yates, de Brit van Mitchelton-Scott, kwam zwaar ten val en kon niet meer verder.

Donderdag staat de vierde etappe op het programma. In de 170,8 kilometer lange rit met start in Llanars doet het peloton onderweg de beklimmingen Port d’El Jou (1e categorie) en Coll de la Creueta (buiten categorie) aan. Vlak voor de finish in La Molina is er nog een klim van eerste categorie.

Voormalig F1-coureur Maldonado terug op het circuit

De vlag kan uit bij Pastor Maldonado en zijn trouwe schare fans. De Venezolaan keert komend seizoen terug op het circuit. De voormalig F1-coureur van Williams en Lotus gaat voor het Amerikaanse team DragonSpeed in de LMP2-klasse deelnemen aan het FIA World Endurance Championship.

Maldonado zal met teamgenoot Roberto González Valdez een Oreca-Gibson in de LMP2-klasse besturen. De Mexicaan reed in het verleden twee seizoenen in het Amerikaanse CART/Champ Car kampioenschap. Afgelopen seizoen nam hij met Manor Racing deel aan het FIA WEC.

“Ik wil Pastor al een tijdje en nu ben ik in staat om hem het juiste pakket te bieden”, aldus team-eigenaar Elton Julian tegen Motorsport.com. “Een line-up samenstellen die kampioen kan worden, daar gaat het om. Daarom wilde ik Pastor.”

Wie de derde teamgenoot wordt van het Venezolaans/Mexicaanse koppel is nog niet bekend.

LB: Zayn Malik laat zijn haar en baard blonderen

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Zayn Malik is in Miami gespot met een geblondeerd kapsel en bijpassende blonde baard. De 25-jarige zanger werd in kostuum gefotografeerd tijdens een rookpauze op de set van video-opnames, meldt E! News.

Malik heeft van nature donker haar en dat heeft vaker een verfbad gehad, maar zo blond is hij niet eerder geweest.

Zayn Malik is sinds kort vrijgezel. Zijn relatie met Gigi Hadid is na twee jaar voorbij.

Zayn Malik laat zijn haar en baard blonderen
Zayn Malik laat zijn haar en baard blonderen (Foto: BuzzE)

Verdachten groepsverkrachting Antwerpen voor rechter

De vier Belgische twintigers die vastzitten op verdenking van verkrachting van twee Nederlandse vrouwen in Antwerpen, komen vrijdag voor de raadkamer van de Antwerpse rechtbank. Die bepaalt vervolgens of ze in de cel moeten blijven.

Een zegsvrouw van het Openbaar Ministerie liet dat weten. Zij wil in het belang van het onderzoek nog altijd geen details kwijt over de zaak.

De twee vrouwen van 21 en 22 hadden aangifte gedaan van groepsverkrachting in hun hotel nadat ze afgelopen weekend naar een discotheek in Antwerpen waren geweest. Er zijn aanwijzingen dat hun een bedwelmend middel is toegediend. Een van de verdachten had hen naar hun hotel gebracht, waarna ook zijn kompanen op de kamer zijn geweest.

Geen strafblad

De vier twintigers uit Antwerpen en omstreken hebben geen strafblad. Een van hen heeft volgens Het Laatste Nieuws een bekentenis afgelegd. "Ze zeiden wel stop, maar echt fel pruttelden ze ook niet tegen", tekende de krant op.

Het viertal wordt er ook van verdacht de vrouwen te hebben bestolen.

Verdachten verkrachting Antwerpen voor rechter
Verdachten verkrachting Antwerpen voor rechter (Foto: ANP)

BoŽtius hekelde gefluit bij Feyenoord: "Ik blokkeerde een beetje"

Jean-Paul Boëtius heeft een lastige periode achter de rug, waarin hij weinig speelde en werd uitgefloten door het thuispubliek.

Boëtius keerde afgelopen zomer terug in Rotterdam en hij begon het seizoen aardig. Na een tijdje kreeg Sam Larsson en ook Bilal Basacikoglu de voorkeur en kwam Boëtius minder aan spelen toe. "De trainer was niet tevreden over mij en daar had hij zeker een punt", zegt de buitenspeler in het Algemeen Dagblad.

"Gelukkig kwam er snel weer een kans. Toen ik onlangs tegen AZ de openingstreffer maakte, viel er echt een last van mijn schouders. Dat had ik echt nodig." Zijn teamgenoten waren ook blij voor hem. "Iedereen is met mij bezig. De technische staf, maar ook mijn ploeggenoten. Na die treffer tegen AZ zag ik dat bij de jongens. Ze lieten zien erg blij voor mij te zijn. Dat is mooi hoor."

"Ja, als speler krijg je het gemor op de tribunes heus wel mee", vertelt de 23-jarige Rotterdammers over de fluitconcerten. "En ik snap ook dat de mensen meer verwachten, dat is terecht. Alleen gefluit helpt niemand verder, ik blokkeerde echt een beetje. Het moest ook beter, dat wist ik. Maar soms klonk er al gefluit voor ik daadwerkelijk was ingevallen. Dat had gewoon invloed op me."

Viviani sprint naar zege in Driedaagse De Panne

Elia Viviani heeft de Driedaagse De Panne nieuwe stijl gewonnen. In de eendagskoers tussen Brugge en De Panne over ruim tweehonderd kilometer was de Italiaan van Quick-Step Floors de beste in de massasprint.

Al vroeg in de wedstrijd kozen zes renners voor de aanval: David Boucher, Ylber Sefa (beiden Tarteletto), Brian van Goethem (Roompot), Conor Dunne (Aqua Blue Sport), Sean Bennett (Hagens) en Tanner Putt (United HealthCare). Het zestal fietste een voorsprong van drie minuten bij elkaar.

In de Moeren, de open polders van West-Vlaanderen, stond de wind van opzij. Enkele ploegen probeerden hier het peloton op de kant te krijgen, maar slaagde daar niet in. Net toen het gevaar geweken leek, brak het toch in waaiers door het werk van Bora-hansgrohe. Er bleef een groep van veertig renners over, maar bij de eerste finishpassage van in totaal drie, sloot de rest van het peloton weer aan.

In de tweede ronde gebeurde er niks en hield de kopgroep goed stand tegen het peloton. In de laatste ronde trok Bora-hansgrohe samen met Lotto Soudal door, waardoor het peloton in twee stukken brak, maar op vijf kilometer kwamen de twee pelotons weer bij elkaar. Dat was ook het moment dat Van Goethem als laatste vluchter werd gepakt door het peloton.

In de aanloop naar de sprint bleef Bora-hansgrohe het tempo hoog houden, maar met één kilometer voor de streep nam Quick-Step Floors over. Pascal Ackermann begon als eerste de sprint aan, maar Viviani kwam vlot uit het wiel van de Duitser en pakte zijn eerste zege van het seizoen op Europese bodem. In totaal was het al zijn vijfde zege van het seizoen. Ackermann werd nog wel tweede, voor de jonge Belg Jasper Philipsen

Kamerleden blij met onderzoek zelfmoordpoeder-club

Kamerleden zijn blij dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar de Coöperatie Laatste Wil (CLW). "Goed dat het OM in actie komt", twittert fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP. "Aanpak van deze gevaarlijke club en van verkoop zelfmoordpoeder is dringend nodig."

Ook Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie juicht het onderzoek toe. "Ik maak me al langer ernstige zorgen om de verspreiding van een zelfmoordpoeder via de CLW, nota bene zonder dat er controle is op wie het middel in handen krijgt.", laat zij weten. "Wat hier op het spel staat, is de veiligheid van kwetsbare mensen in onze samenleving."

In een brief aan de Tweede Kamer laat minister van Justitie Ferd Grapperhaus weten dat alleen een arts onder strenge voorwaarden mag helpen bij euthanasie. "Voor ieder ander is hulp bij zelfdoding, of het verschaffen van middelen daartoe, een strafbaar feit", aldus de bewindsman.

De Tweede Kamer vroeg minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid eerder deze week met de CLW te gaan praten. Aanleiding was de dood van een 19-jarige vrouw die vorige maand met behulp van een door die organisatie gepromoot zelfdodingsmiddel een einde aan haar leven maakte. Maar zo'n gesprek is niet langer opportuun nu het OM de zaak in onderzoek heeft, meldt Grapperhaus.

Kamerleden blij met onderzoek Laatste Wil
Kamerleden blij met onderzoek Laatste Wil (Foto: ANP)

Provincies sturen miljoenen euro's naar noodlijdend Zeeland

Het gaat financieel niet zo best met de provincie Zeeland, en daarom krijgt men de komende jaren flink wat hulp. De elf andere provincies in Nederland sturen in de komende jaren bijna zeven miljoen euro naar het noodlijdende Zeeland, waar de nodige problemen opgelost moeten worden.

Zo moet in Zeeland een fosforfabriek opgeruimd worden en is er ook geld nodig voor de uiteindelijke ontmanteling van de kerncentrale van Borssele. Dat kost allemaal nogal wat en Zeeland dreigt dan ook onder water te komen staan - financieel, dit keer.

Ook de Nederlandse overheid betaalt mee, maar dat is niet genoeg om alle problemen op te lossen. Het is nog nooit eerder gebeurd dat provincies op deze manier besloten om gezamenlijk een andere provincie te helpen.

Volgens de Friese gedeputeerde Klaas Kielstra zal dat niet snel weer gebeuren, maar is de situatie uniek: met slechts 350.000 inwoners heeft Zeeland weinig te besteden en het probleem met de fabrieken is volgens hem buitengewoon.

Er zitten wel voorwaarden aan de financiële hulp. Zo moet de opcentenverhoging volledig gebruikt worden voor het opruimen van de fosforfabriek. 

Stam: "Het was een leerzame tijd in Reading"

Jaap Stam is sinds woensdag geen manager meer van Reading. De 45-jarige Kampenaar blijft de komende maanden nog wel in Engeland.

Onder leiding van Stam promoveerde Reading vorig seizoen bijna naar de Premier League, maar nu verkeert de ploeg in degradatiegevaar. Dinsdagavond hadden de coach en zaakwaarnemer Henk Timmer een gesprek met de clubleiding. De conclusie was dat beide partijen beter uit elkaar konden gaan.

"Soms zijn er nieuwe impulsen nodig bij een club als het tij moet worden gekeerd. Natuurlijk is het vervelend. Maar dit kan een keer gebeuren in je trainerscarrière", reageert Stam tegenover Voetbal International. Het verschil tussen vorig seizoen en dit seizoen was dus groot. "Met verzorgd combinatievoetbal hebben we ons proberen te onderscheiden in het Championship. Dit seizoen wilden we daarin verdere stappen maken, maar door verschillende oorzaken is dat niet gelukt."

De oud-speler van onder meer PSV, Manchester United, AC Milan en Ajax blijft met zijn gezin nog even in Engeland. "Onze kinderen maken het schooljaar hier af en dan zullen we zien wat er op mijn pad gaat komen. Het is een leerzame periode geweest bij Reading. Met die ervaring op zak wil ik straks een nieuwe uitdaging als trainer aangaan."

Funda wint slepende rechtszaak

Vandaag heeft de Rechtbank van Amsterdam een uitspraak gedaan in de rechtszaak die VBO-Makelaar in 2012 heeft aangespannen tegen Funda. De Rechtbank oordeelt daarbij dat de vorderingen van VBO Makelaar zijn afgewezen. Hiermee komt na een periode van zes jaar een einde aan deze procedure. Funda verwelkomt de uitspraak.

De zaak loopt al jaren. Funda, eigendom van NVM, biedt sinds 2008 ook plaats aan huizen van VBO-makelaars en VastgoedPro. VBO viel het op dat huizen van NVM-makelaars altijd bovenaan eindigen. Daarbij betalen VBO-makelaars en VastgoedPro ook 6x zoveel voor het plaatsen van een huis. VBO vind dus dat Funda NVM-makelaars voortrekt. De rechter ging echter niet mee in die redenering.

Onafhankelijke deskundigen die gedurende het proces door de Rechtbank Amsterdam werden aangewezen, hebben in 2017 na zorgvuldig onderzoek een rapport ingeleverd. Mede op basis van dit deskundigenbericht heeft de Rechtbank Amsterdam in een uitgebreid gemotiveerd vonnis geconcludeerd dat funda geen misbruik heeft gemaakt van een economische machtspositie.

Funda heeft volgens de rechter een monopolie op de huizenmarkt, maar daardoor hebben andere makelaars niet automatisch een andere positie op de huizenmarkt. Volgens de rechter mag Funda handelspartners ongelijk behandelen. Ook vindt de rechter het belangrijk dat het niet gaat om mededinging op de huizenmarkt zelf, maar om de onderliggende markt, de woningmakelaardij.

Funda is blij met deze uitkomst, die na een periode van zes jaar een einde maakt aan deze procedure. VBO is het uiteraard niet eens met deze redenering. Woordvoerder Hans van den Heuvel laat weten in een reactie: "We beraden ons nog of we tegen de uitspraak in hoger beroep gaan.”

'Jarenlange celstraf geŽist tegen Xabi Alonso'

Xabi Alonso zit volgens de Spaanse media flink in de problemen. De oud-prof zou miljoenen euro's aan inkomsten uit portretrechten hebben verzwegen.

Onder meer El Confidencial meldt dat de openbaar aanklager een celstraf van acht jaar tegen Alonso heeft geëist. Eerder dit jaar is door de Spaanse autoriteiten een zaak uit 2015 heropend, waarbij verdere handelingen van de voormalige middenvelder verder onder de loep zijn genomen. Alonso zou acht miljoen euro aan inkomsten niet hebben opgegeven.

Xabi Alonso, die na vorig seizoen zijn carrière beëindigde bij Bayern München, claimt onschuldig te zijn. Hij weigert een boete te betalen en daardoor riskeert de 36-jarige Spanjaard nu een gevangenisstraf. Alonso speelde in zijn carrière ook voor Real Sociedad, Eibar, Liverpool en Real Madrid.

Eerder dit jaar werd Alexis Sánchez al veroordeeld tot een celstraf van zestien maanden vanwege schimmige praktijken met inkomsten. De straf was echter lager dan twee jaar en de Chileen was nooit eerder ergens voor veroordeeld, waardoor hij niet de cel in hoeft. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, José Mourinho en Ricardo Carvalho zijn ook al eens door de autoriteiten bestraft.

Update 21 maart
In Madrid heeft de officier van justitie vijf jaar cel geëist tegen Alonso vanwege belastingfraude. Volgens de aanklager is de Spanjaard in 2010, 2011 en 2012 in de fout gegaan en heeft hij zo'n twee miljoen euro aan portretrechten niet afgedragen. Alonso moet nu ook een boete van vier miljoen euro betalen.

Johnson trekt vergelijking Poetin en Hitler

Boris Johnson heeft de relatie tussen Groot-Brittannië en Rusland verder op scherp gezet door te zeggen dat Rusland het komende WK voetbal misbruikt zoals Adolf Hitler dat deed met de Olympische Spelen van Berlijn in 1936. "De president probeert zijn imago en dat van zijn land via dit sportevenement te verbeteren", zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken over Vladimir Poetin.

Hitler deed destijds hetzelfde, vervolgde Johnson. "De vergelijking gaat zonder meer op", aldus Johnson in het Britse parlement.

Johnson trekt vergelijking Poetin en Hitler
Johnson trekt vergelijking Poetin en Hitler (Foto: ANP)

Oud-international De Greeff als eerste Nederlandse tophockeyer uit de kast

In een openhartig interview in de NRC komt oud-hockeyinternational en voormalig speler van KZ, Kampong, SCHC en Rotterdam Thijs de Greeff (36) publiekelijk uit voor zijn homoseksualiteit. Hij is daarmee de eerste Nederlandse mannelijke (ex-)tophockeyer die uit de kast komt.

De Greeff vertelt in de krant over de worsteling die hij als doormaakte tijdens zijn hockeyloopbaan. Hij hield van het spel – dat doet hij nog steeds – maar door de heersende machocultuur dacht hij dat hij zijn gevoelens geheim moest houden. Het interview laat zien hoe de homo-acceptatie er over het algemeen momenteel voorstaat in de hockeywereld.

Naar aanleiding van het NRC-artikel vroeg Hockey.nl De Greeff wat hij hoopt met zijn publieke coming-out te bereiken. "Dat het gesprek aangegaan wordt op clubs", is zijn antwoord. "Dat kan iedereen doen. Een bestuurder, een aanvoerder of een coach. Je zou bijvoorbeeld een keer met zijn allen in de kleedkamer kunnen gaan zitten en seksualiteit bespreken. Daar heb je het als sporters onder elkaar eigenlijk nooit over, dus het zou goed zijn daar een moment voor vrij te maken. Ik denk dat dat voor mij een hoop gescheeld zou hebben."

Het hele NRC-interview met De Greeff is hier te lezen.

Rechtbank Den Haag doet MH17-proces verdachten

Een proces tegen de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 zal definitief voor de rechtbank van Den Haag plaatsvinden. Er wordt nog wel gezocht naar een geschikte locatie, hebben minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) de Tweede Kamer laten weten. Het vorige kabinet noemde Den Haag al de ,,logische" keuze voor zo'n proces.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd in juli 2014 boven het oosten van Oekraïne neergeschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om. Dat gebeurde met een Buk-Raket die uit Rusland kwam. Daar is de raketinstallatie ook naar teruggekeerd, bleek uit onderzoek.

Er zijn nog geen verdachten in de zaak aangewezen. Het onderzoek hiernaar is een zaak van de lange adem, aldus de bewindslieden.

Rechtbank Den Haag doet proces verdachten MH17
Rechtbank Den Haag doet proces verdachten MH17 (Foto: ANP)

Gomes ziet terugkeer bij PSV wel zitten

Heurelho Gomes hoopt ooit terug te keren bij PSV, al beseft de 37-jarige keeper dat het wellicht te laat is voor een comeback als speler.

Voetbal Inside plaatste in november een bericht op Twitter met de vraag wie er zou moeten terugkeren in Nederland. "Ik naar PSV", antwoordde Gomes met een knipoog. "Dat was een grapje, maar wel een grapje dat ooit serieus zou kunnen worden", vertelt de ervaren doelman nu aan ELF Voetbal.

Gomes stond vier jaar bij PSV onder de lat en in 2008 vertrok hij naar Tottenham Hotspur. Inmiddels is hij aan zijn vierde seizoen bij Watford bezig. De routinier ziet zichzelf na zijn spelerscarrière geen trainer worden. "Om eerlijk te zijn: ik denk dat een terugkeer als speler een lastig verhaal is. Ik weet niet of daarvoor nog tijd is."

"Ik wil goed met pensioen gaan, mijn carrière goed eindigen. Ik moet alles op een rijtje gaan zetten. Misschien is het voor PSV een beetje te laat", aldus Gomes. "Wat ik wel heel graag zou willen is de club vertegenwoordigen, in Zuid-Amerika bijvoorbeeld. Als een soort ambassadeur. En talenten zoeken. Piet de Visser heeft een geweldig oog voor talent. Hij heeft zoveel goede spelers gevonden. Misschien kan ik dat ook wel."

Commentator Fox News boos weg

Een van de bekendste gezichten van de Amerikaanse zender Fox News, Ralph Peters, heeft ontslag genomen. Hij stapte op omdat volgens hem de zender "is verworden tot een propagandamachine voor een desastreuze en ethisch geruïneerde regering".

De voormalige kolonel Peters kan naar eigen zeggen niet naar eer en geweten zijn werk als analist bij Fox blijven doen. Hij was een boegbeeld van Fox, de zender die hij zag als "een gelegitimeerde stem van conservatieven".

Maar in zijn vernietigende afscheidsbrief is volgens The New York Times niets meer over van die conservatieve stem. De 65-jarige Peters zegt lang trots te zijn geweest, maar zich nu voor Fox News diep te schamen.

Peters haalt fel uit naar presentatoren "die feiten en aantoonbare realiteit volkomen negeren om volstrekt oneerlijke aanvallen te doen op de FBI, justitie, rechters, inlichtingendiensten en op de oorlogsheld en gerespecteerd ambtenaar Robert Mueller". Mueller is aangesteld om speciaal onderzoek te verrichten naar mogelijke banden in 2016 tussen Russen en campagnemedewerkers van toenmalig presidentskandidaat Trump.

De inhoud van de email is hier te vinden

Commentator Fox News boos weg
Commentator Fox News boos weg (Foto: ANP)

WADA: Verbetering in Rusland bij anti-doping beleid, maar niet snel genoeg

Het Wereldantidopingagentschap WADA vindt dat Rusland progressie maakt met hun anti-doping beleid maar de snelheid waarmee dat gaat te traag is. Voorzitter Craig Reedie deed die uitspraak op een conferentie van het WADA in Lausanne.

Volgens Reedie is er verbetering bij het Russische antidopingbureau Rusada maar is er nog een lange weg te gaan voor de Russen aan de internationale standaard voldoen.

Craig Reedie, voorzitter WADA: “We verwelkomen graag een onafhankelijk en efficiënt Rusada. Het is jammer dat het de Russische autoriteiten zo veel tijd kost om dat te laten gebeuren. Want er is door het WADA enorm veel werk verzet om de Russische autoriteiten te overtuigen dat ze de feiten zoals die in het rapport van McLaren aan het licht kwamen erkennen en accepteren.”

Volgens een rapport van de Canadese onderzoeker Richard McLaren was er in Rusland jarenlang sprake van systematische doping die aangestuurd werd door de overheid. Een gevolg van het rapport was dat Rusland op de Winterspelen van Pyeongchang uitgesloten was van deelname. Russische atleten mochten deelnemen onder neutrale vlag als ze konden aantonen dat ze een dopingvrij verleden hadden.

Oranje-spitsen: "Het systeem maakt niet uit"

Bas Dost en Quincy Promes hopen na hun goede prestaties bij hun clubs ook in het Nederlands elftal vaker beslissend te zijn.

In de aanloop naar de oefenduels met Engeland en Portugal is het de vraag welk spelsysteem bondscoach Ronald Koeman gaat gebruiken. "Er is niet speciaal één systeem voor mij gemaakt", sprak Dost tegenover de NOS. "Maar het is wel een feit dat je bij mij met mensen aan de zijkant moet spelen die ballen voorgeven. Of het nou 4-4-2 is of 4-3-3 of met vijf verdedigers waarbij de backs er continu overheen klappen, dat is allemaal geen probleem."

Ook Promes heeft geen voorkeur. De buitenspeler van Spartak Moskou is niet tevreden met zijn eerdere prestaties in Oranje. "Ik heb bij mijn club een goede groei doorgemaakt en denk dat het tijd is dat ik ook bij het Nederlands elftal laat zien dat ik van waarde kan zijn", aldus de 26-jarige Amsterdammers.

Bas Dost heeft hetzelfde doel. De spits scoorde dit seizoen 23 keer voor Sporting Clube de Portugal, maar in Oranje was hij pas één keer trefzeker in zeventien interlands. "Dat is ongelooflijk. Het gaan er absoluut meer worden", aldus Dost, die duidelijk is over wie hem bij Oranje in de aanval moet bijstaan: "Dat maakt mij geen fluit uit."

Drugshandel in Rotterdamse nachtclub; 3 arrestaties

Tips over de handel in drugs leidde de politie afgelopen weekend naar een nachtclub aan de ’s-Gravendijkwal. De politie hield drie personen aan voor het overtreden van de Opiumwet. Onderzoeksinformatie en twee anonieme meldingen waren voor de politie genoeg om in de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 maart een doorzoeking te doen in de nachtclub.

Een 51-jarige man uit Barendrecht bleek bij controle behoorlijk wat harddrugs op zak te hebben. Genoeg om het spul te verhandelen aldus de politie. Bij twee vrouwen, een Rotterdamse van 26 jaar en een 31-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats, trof de politie gebruikershoeveelheden harddrugs aan. Het drietal werd aangehouden en de verdovende middelen zijn in beslag genomen.

De 51-jarige man is in afwachting van het onderzoek naar de verdovende middelen heengezonden. De twee vrouwen zijn na afstand doen van de verdovende middelen heengezonden. De gemeente Rotterdam buigt zich over eventuele bestuurlijke maatregelen tegen de nachtclub.

Drugshandel in Rotterdamse nachtclub; 3 arrestaties (Foto: stockfoto politie.nl)
Drugshandel in Rotterdamse nachtclub; 3 arrestaties (Foto: stockfoto politie.nl)

Raiola haalt uit: "Guardiola is een laffe hond"

Mino Raiola heeft geen al te beste herinneringen met Pep Guardiola. In een interview neemt de zaakwaarnemer geen blad voor de mond.

Raiola is al enkele jaren zaakwaarnemer van Zlatan Ibrahimovic, die bij Barcelona continu problemen had met Guardiola. "Als trainer is Guardiola fantastisch, maar als mens is hij een zero!" stelt Raiola in gesprek met Quote. "Hij zei dat we bij hem moesten zijn als er klachten waren, maar toen werd Zlatan niet meer opgesteld en negeerde hij hem."

"Hij groette hem niet eens. Guardiola is een klassieke priester: doe wat ik zeg, doe niet wat ik doe", gaat Raiola verder. "Guardiola is een laffe hond. Hij flikte hetzelfde bij Maxwell, die een schat van een jongen is. Ik ging naar Londen voor de finale van de Champions League en zag in het stadion dat hij niet op de spelerslijst stond. Gunde die tyfus-Guardiola Abidal zijn rentree."

"Prima natuurlijk, en goed te verklaren, maar zeg dat dan eerlijk. Ik was woedend, vloog hem bijna aan in de catacomben, maar Adriano Galliani, de voorzitter van AC Milan, kon me gelukkig nog tegenhouden." Volgens de zaakwaarnemer wordt Ibrahimovic overigens een 'groot zakenman' als hij stopt met voetballen. "Hij heeft het in zijn bloed om naar een miljard te gaan. Hij verdient meer geld buiten het voetbal dan met voetbal."

Ubisoft veilig voor vijandige overname Vivendi

Ubisoft heeft gezegevierd in de langlopende strijd met entertainmentgigant Vivendi Universal, die een overname van het Franse bedrijf nastreefde. Gisteravond werd bekendgemaakt dat Vivendi alle aandelen die het inmiddels bij Ubisoft had opgekocht weer de deur uit doet.

De afgelopen jaren kocht Vivendi maand na maand meer aandelen op van Ubisoft, waardoor het uiteindelijk maar liefst 28 procent van Ubisofts kapitaal bezat. Volgens de Franse wet moet er bij 30% officieel een overnamebod gedaan worden. Er loerde dus een serieus gevaar dat de gameontwikkelaar en -uitgever over zou worden genomen, zo erg zelfs dat ze hun laatste twee E3-conferenties afsloten met een persoonlijke noot van de ontwikkelaars binnen Ubisoft die erop aandrongen onafhankelijk te willen blijven. De Guillemot-familie, die Ubisoft in 1986 oprichtte en nog altijd aan het roer staat, heeft altijd aangegeven dat het bedrijf niet te koop is.

Het Chinese Tencent, 's werelds grootste investeringsbedrijf en één van de grootste tech-bedrijven, zal binnenkort een veel kleiner percentage van de aandelen opkopen en samenwerken met Ubisoft om diens bereik in China te vergroten. Overigens is Vivendi er niet bepaald bekaaid vanaf gekomen, de opgekochte aandelen die ze nu weer ingeleverd hebben leverden een slordige twee miljard euro op.


Ubisoft doet het momenteel bijzonder goed. Ondanks dat veel mensen graag haten op de Franse reus hobbelt het bedrijf lekker door met zijn succesvolle franchises, zowel online als offline. Assassin's Creed Origins kon bijvoorbeeld rekenen op lovende reviews, Rainbow Six Siege staat nog altijd in de top 5 van meest gespeelde games op Steam met honderdduizend actieve spelers per dag, en legio gamers kijken met smart uit naar Far Cry 5 die volgende week verschijnt. Ook is de samenwerking met Nintendo in de vorm van onder andere Mario X Rabbids goed geweest voor Ubisofts financiële situatie.

Investeerders klagen Facebook aan om data-schandaal

Een Facebook-investeerder klaagt de social networking-gigant aan voor vermeende misleiding over het schandaal met Cambridge Analytica, het data-analytische bedrijf dat ervan beschuldigd wordt de persoonlijke gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers te misbruiken.

De rechtszaak, een groepsvordering waar meerdere investeerders op in kunnen haken, die dinsdag in het federale gerechtshof van San Francisco is aangespannen, gaat over de beschuldiging dat Facebook valse of misleidende verklaringen te hebben afgelegd door deze niet openbaar te maken. Bovendien heeft Facebook zijn eigen privacybeleid geschonden door Cambridge Analytica toegang te verlenen tot gegevens van gebruikers zonder hun toestemming. Beleggers hebben financiële verliezen geleden als gevolg van de koersdaling van het bedrijf op de onthulling, aldus de aanklacht (zie hieronder).

"Als gevolg van de onrechtmatige handelingen en nalatigheden van verweerders en de plotselinge daling van de marktwaarde van de gewone aandelen van de onderneming, hebben de aanklager en andere klassenleden aanzienlijke verliezen geleden en schade geleden.", zo luidt de aanklacht.

De koers van Facebook is met meer dan 10 procent gedaald in de eerste twee handelsdagen sinds de New York Times afgelopen zaterdag meldde dat Cambridge Analytica informatie van 50 miljoen Facebook-accounts had geoogst zonder toestemming van de gebruikers en het vervolgens misbruikte voor politieke advertenties tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 .

Facebook zei vrijdag dat het Cambridge Analytica en de Cambridge-professor Aleksandr Kogan heeft geschorst, die een app heeft gemaakt met de naam 'thisisyourdigitallife', een persoonlijkheidsquiz die werd aangekondigd als 'een onderzoek-app die door psychologen wordt gebruikt'.

De gegevensverzameling door Kogan was in overeenstemming met de regels van Facebook. Maar in 2015 ontdekte Facebook dat Kogan die gegevens zonder toestemming van de gebruiker aan Cambridge Analytica had doorgegeven, iets dat in strijd is met de regels van het sociale netwerk.

Toen Facebook erachter kwam, eiste het dat Cambridge Analytica en Kogan de gegevens vernietigden. Facebook zei dat het de bevestiging had gekregen dat de data zou zijn vernietigd. Later bleek dat slechts een deel van de gegevens is vernietigd.

De voorgestelde groepsvordering moet beleggers vertegenwoordigen die Facebook-aandelen hebben gekocht tussen 3 februari 2017, en 19 maart van dit jaar, twee dagen nadat het verhaal in de New York Times werd gepubliceerd.

De volledige aanklacht (Bron: Scribd)

Bron: Scribd

Lozano vindt 'tjoekie, tjoekie' vermakelijk

Hirving Lozano is bij PSV snel uitgegroeid tot een publiekslieveling. De Mexicaan stelt dat zijn bekendheid meerdere kanten heeft.

Met veertien doelpunten is Lozano momenteel topscorer van de Eredivisie. "Er is veel op me afgekomen. Dat is soms lastig, in de schijnwerpers staan en altijd te moeten presteren", zegt hij in PSV Magazine over zijn eerste jaar in Eindhoven. "Aan de andere kant is het ook leuk."

"Waar ik ook kom, iedereen vraagt naar mijn bijnaam Chucky. Dat is heel vermakelijk. En ik hoor constant mensen 'tjoekie, tjoekie, tjoekie' roepen. Dat vind ik echt heel leuk." Lozano zegt er baat bij te hebben dat meerdere teamgenoten bij PSV Spaanstalig zijn. "De taal maakt het makkelijker om met elkaar te praten, maar mijn Engels vordert, dus er is ook contact met anderen."

Coach Phillip Cocu spreekt vanwege zijn verleden bij Barcelona ook Spaans. "Hij is één van de redenen dat ik me zo snel heb kunnen aanpassen." Na de interlandperiode speelt PSV op zaterdag 31 maart een thuiswedstrijd tegen NAC Breda. Een week later volgt een uitwedstrijd tegen AZ.

Brussel stelt belasting internetfirma's voor

Grote internetbedrijven en digitale platforms moeten winstbelasting betalen in de landen waar hun gebruikers zitten, al zijn die bedrijven daar zelf niet gevestigd. Dit moet een einde maken aan belastingontwijking door online-ondernemingen. Deze verandering naar 'eerlijke' belastingheffing stelt de Europese Commissie voor.

Het voorstel is revolutionair omdat nu internationaal is afgesproken dat multinationals alleen belasting betalen over de winst in het land waar ze fysiek aanwezig zijn. Maar die vestigingsregel is in het tijdperk van het internet achterhaald, stelt Brussel. Techreuzen die in de EU actief zijn, zoals Amazon en Apple, vestigen zich vaak in fiscaal aantrekkelijke landen als Ierland en Luxemburg terwijl ze enorme omzetten genereren in andere lidstaten. Die vangen door de vestigingsregel fiscaal achter het net.

Onlinebedrijven moeten volgens EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen) echter "net als traditionele bedrijven van steen en mortel bijdragen aan de schatkist". Hij stelt voor digitale platforms te belasten die in een lidstaat jaarlijks meer dan 7 miljoen euro aan inkomsten draaien, meer dan 100.000 gebruikers hebben in dat land en er 3000 zakelijke contracten zijn voor digitale diensten tussen het bedrijf en zakelijke klanten.

De EU-lidstaten moeten hier unaniem akkoord mee gaan. Omdat de onderhandelingen een zaak van lange adem kunnen worden, en Brussel wil voorkomen dat landen op eigen houtje belastingregelingen voor internetondernemingen gaan invoeren, wil hij voor de korte termijn een interimbelasting in de EU invoeren.

Die zou worden geheven over de omzet, bijvoorbeeld uit advertentie-inkomsten en de verkoop van data, van bedrijven die wereldwijd jaarlijks een omzet van minstens 750 miljoen euro en in de EU van 50 miljoen euro boeken. Dat zijn bedrijven als Google, Apple, Facebook en Amazon, maar ook Airbnb en Uber. Start-ups en kleine bedrijfjes blijven buiten schot. Bij een tarief van 3 procent zou volgens de commissie jaarlijks 5 miljard euro aan belasting in de EU kunnen worden binnengehaald.

Volgens de commissie moet Europa het voortouw nemen om internetbedrijven meer te laten afdragen. Liever heeft ze dat de kwestie internationaal wordt geregeld. Pogingen om dat met de 35 rijke landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) te doen zijn mislukt. Omdat de Amerikaanse president Donald Trump er niets van moet weten lijkt het daar voorlopig ook niet van te komen.

Brussel stelt belasting internetfirma's voor
Brussel stelt belasting internetfirma's voor (Foto: ANP)

Veel mensen raadplegen stemhulpen

De stemhulpen StemWijzer en Kieskompas worden sinds dinsdag door tienduizenden mensen gebruikt om op het laatste moment te bepalen op welke partij ze gaan stemmen.

"Het is heel erg druk merken we", zegt een woordvoerster van de StemWijzer van ProDemos. Exacte cijfers over dinsdag en woensdag heeft ze niet, maar sinds de start half februari hebben 830.000 mensen de Stemwijzer geraadpleegd.

De dag voor de verkiezingen en de dag zelf zijn altijd druk zeggen StemWijzer en Kieskompas. Tussen dinsdagochtend 06.00 uur en woensdagochtend 06.00 uur hadden 75.000 mensen Kieskompas bezocht. Een dag eerder waren dat er nog 35.000.

Volgens Kieskompas blijkt uit de bezoekcijfers dat een groot deel van de stemgerechtigden tot op het laatste moment niet weet welke partij te gaan stemmen.

Veel mensen raadplegen stemhulpen
Veel mensen raadplegen stemhulpen (Foto: ANP)

Win Thor: Ragnarok op blu-ray!

Zin gekregen om de nieuwe Thor-film nog een keer te bekijken of nog steeds niet gezien? Dit is je kans!

Marvel’s Thor: Ragnarok vervolgt de avonturen van Thor die voor een nieuwe bedreiging komt te staan - de meedogenloze Hela. Thor verliest zijn magische hamer en wordt gevangen genomen aan de andere kant van het universum. Het wordt voor hem een race tegen de klok om op tijd terug te komen in Asgard om Ragnarok – de verwoesting van Asgard en het einde van de beschaving – te stoppen. Hiervoor moet Thor alleen eerst een dodelijke gladiator strijd overleven, waarbij hij recht tegenover zijn voormalig bondgenoot en mede-Avenger de Incredible Hulk komt te staan. We mogen drie keer een blu-ray van Thor: Ragnarok weggeven. Je hoeft alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:
 
Van welke planeet komt Thor?
 
- Mars
- Pluto
- Asgard
 
Geef snel je hier antwoord door en maak kans!

Programma Champions Trophy aantrekkelijker dan EK?

Met de bekendmaking van het speelprogramma en de start van de kaartverkoop, is voor de buitenwacht de Rabobank Hockey Champions Trophy 2018 echt tot leven gekomen. Joost Vettorato, manager evenementen van de KNHB, is met zijn team al maanden druk met de laatste editie van het roemruchte toernooi dat van 23 juni – 1 juli in Breda wordt gehouden. ‘Het wordt geweldig, maar het is een fikse uitdaging.’

Champions Trophy 2018 - The last edition (Bron: Youtube)

Over minder dan honderd dagen begint de Rabobank Hockey Champions Trophy 2018 in Breda. Zijn jullie er klaar voor?
Joost Vettorato, manager evenementen van de KNHB: ‘Voor de ticketing zijn we helemaal klaar. We zien, sinds vorige week donderdag de ticketverkoop is gestart, dat de belangstelling groot is. Maar op het terrein zelf moet nog een boel gebeuren. De tijd tot de start van het evenement is ook redelijk kort. De Champions Trophy begint eind juni. Ter vergelijking: het EK startte vorig jaar eind augustus. Als organisatie zijn we daarom direct na het EK al begonnen met de voorbereidingen.’

Het EK werd vorig jaar in het Wagener Stadion in Amsterdam gespeeld. De Rabobank Champion Trophy op de velden van hockeyclub Breda. Maakt dat een groot verschil?
‘De bouw van de nieuwe hoofdtribune van het Wagener Stadion was natuurlijk ook een grote uitdaging. Maar voor het overige lagen in Amsterdam de infrastructuur en draaiboeken klaar. In Breda is alles nieuw. Daar moeten we enerzijds het wiel opnieuw uitvinden en tevens alles aanleggen. Er is bijvoorbeeld geen water of riolering op het terrein. Daarnaast moeten er nieuwe velden worden aangelegd en tijdelijke tribunes worden gebouwd. We hebben behoorlijk wat kunstgrepen moeten toepassen om het toernooi daar te kunnen houden.’

Dat klinkt niet als een ideale situatie om de laatste Champions Trophy te houden?
‘Je moet van uitdagingen houden, anders moet je hieraan niet beginnen. Maar op basis van de tekeningen, zie ik het terrein inmiddels wel voor me. Met net als bij het EK een mooi promodorp, waar La Place en de andere standhouders staan. Dan loop je via veld 3, waarover we speciale platen leggen, en verrijst er een enorme tribune van dertig rijen hoog die deel uit maakt van een stadion met 8500 zitplaatsen. Daarachter ligt het wedstrijdveld verscholen.’

Zijn er zaken waar je je zorgen over maakt?
‘Logistiek wordt het een enorme uitdaging. Qua parkeervoorzieningen kunnen we het aantal auto’s op het terrein wel kwijt, maar het wordt nog wel een klus om iedereen na afloop van het terrein te krijgen. Maar goed, als je naar een wedstrijd van Ajax of Feyenoord gaat, ben je na afloop ook niet met tien minuten van het terrein af. Als iedereen tegelijk naar huis wil, vraagt dat wat tijd.’ Lachend: ‘Maar ik hoor dat de Brabantse avonden lang zijn, dus ik verwacht niet dat iedereen tegelijk naar huis gaat.’

Toch blijft het gek: de laatste editie van de roemruchte Champions Trophy die in Breda wordt gespeeld?
‘Er zijn mensen die gekscherend zeggen: jullie nemen de Champions Trophy ook niet serieus als je op veld 4 van Breda speelt. Maar we hebben in de algemene ledenvergadering nu eenmaal afgesproken dat we de toernooien om en om spelen: de ene keer in het stadion, de andere keer elders in het land. Breda heeft het bid gewonnen en daar staan we nog steeds voor de volle honderd procent achter. We hebben in de gemeente Breda ook een zeer goede, actieve partner. Ik ben er van overtuigd dat we in Breda een geweldig toernooi gaan neerzetten, met een echte hockeysfeer. Aan het programma gaat het in ieder geval niet liggen.’

Wat bedoel je daarmee?
‘Ik snap best dat de naam EK, zeker voor kinderen, meer aantrekkingskracht heeft. Maar als je naar het deelnemersveld van de Champions Trophy kijkt, is dat met België, Argentinië, Australië, India, Pakistan en Nederland veel aantrekkelijker dan het EK. Kijk naar het wedstrijdschema: daar staan alleen maar topwedstrijden op. Dat maakt de Champions Trophy ook zo bijzonder geliefd bij de liefhebbers van tophockey. Voeg daarbij het Rabobank 4-Nations Trophy Women 2018 die we tegelijk houden, met de Oranje dames, China, Japan en Spanje en ik denk dat we in Breda een fantastisch pakket wedstrijden hebben.’

De Rabobank Hockey Champions Trophy 2018 is, veertig jaar na de start, de laatste editie voor heren. Besteden jullie daar nog aandacht aan?
‘Zeker. Dit is een memorabel moment. Ik heb er zelf negen georganiseerd. Ik weet hoe bijzonder de Champions Trophy is en die gaan we de glorie geven die het verdient. Over de precieze invulling kan ik nu nog geen mededelingen doen, daar zijn we nog mee bezig. Maar je kunt eraan denken dat we bijvoorbeeld een groep oud-aanvoerders van verschillende landen uitnodigen.’

Waar verheug je je het meest op?
‘De komst van die geweldige bokaal. Vijf kilo en volledig van zilver. Een machtige beker, die hier op het bondsbureau niet zou misstaan… Ik ga ervan uit dat de laatste die hem wint de bokaal mag houden. Daar gaan we voor.’

Jaap Stam weg bij Reading FC

Jaap Stam is niet langer de manager van Reading. Dat heeft de Engelse club woensdag naar buiten gebracht.

Stam ging in de zomer van 2016 voor twee jaar bij Reading aan de slag. In zijn eerste seizoen promoveerde de club bijna naar de Premier League; in de finale van de play-offs verloor het team de beslissende penaltyreeks van Huddersfield Town. Deze jaargang zijn de resultaten slecht. Reading dreigt te degraderen naar het derde profniveau van Engeland.

De laatste weken gingen er al geruchten dat Stam moest oppassen en nu is hij 'in goed overleg', zoals The Royals het noemen, vertrokken. Na 38 speelronden staat Reading nog net boven de degradatiezone van de Championship-divisie. Onder leiding van Stam werden maar acht competitieduels gewonnen.

Voor zijn avontuur in Engeland was Stam bij Jong Ajax en PEC Zwolle. Door wie de 45-jarige Kampenaar wordt opgevolgd bij Reading, is nog niet bekend. In het seizoen 2012/13 was de club voor het laatst actief in de Premier League.

Veel sterren krijgen nog geld van Weinstein

Een flink aantal sterren heeft facturen uitstaan bij The Weinstein Company. Volgens People krijgen onder meer Jennifer Lawrence, Robert De Niro en Heidi Klum nog geld van de filmstudio, die maandag faillissement aanvroeg.

In de documenten rond het bankroet van het bedrijf van gevallen producent Harvey Weinstein is een lijst met schuldeisers opgenomen. Die opsomming zou 300 pagina's beslaan. Naast een flink aantal film- en televisiesterren staat ook de naam van Malia Obama op de lijst. De dochter van oud-president Barack Obama liep vorige zomer stage bij The Weinstein Company.

Ook Harvey Weinstein zelf wordt in de documenten genoemd als partij die nog geld krijgt van het bedrijf. De producent wordt door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. Hij werd in oktober om die reden ontslagen bij de studio, die hij oprichtte met broer Bob.

De individuele bedragen van de crediteuren staan niet vermeld in de documenten, maar gezamenlijk zouden zij nog een bedrag van meer dan 500 miljoen dollar (408 miljoen euro) tegoed hebben van de filmstudio.

Veel sterren krijgen nog geld van Weinstein
Veel sterren krijgen nog geld van Weinstein (Foto: BuzzE)

ARMA 3-dev doneert DLC-inkomsten aan Rode Kruis

Bohemia Interactive, de Tsjechische ontwikkelaar bekend van de militaire simulatiefranchises ARMA en Operation Flashpoint, doneert zijn inkomsten van de Laws of War-uitbreiding van ARMA 3 aan het internationale commité van het Rode Kruis (ICRC). De DLC betreft een educatief model over internationaal humanitair recht in het algemeen en de Geneefse Conventie in het bijzonder.

De totstandkoming van de Laws of War-DLC is opmerkelijk te noemen, omdat het deels een gevolg was van een desastreuse PR-stunt. Christian Rouffaer, voormalig artillerieofficier die in talloze oorlogsgebieden heeft gediend en sinds 10 jaar actief is bij de ICRC, kreeg de onorthodoxe taak om in computerspellen op zoek te gaan naar mogelijke oorlogsmisdaden door militaire strijdkrachten. Dit 'onderzoek' kon rekenen op een lawine van negatieve publiciteit omdat veel pers er vanuit ging dat het ICRC plannen smeedde om gamers aan te pakken die in games bepaalde conventies zouden overtreden.

De verhitte discussies omtrent dit onderwerp zorgden ervoor dat het ICRC in gesprek raakte met vele gameontwikkelaars, maar het was Bohemia Interactive die uiteindelijk echt met de boodschap van het ICRC, namelijk het belang van internationaal humanitair recht, aan de haal ging. Laws of War hijst de speler in de huid van een militair die geen gevechtsrol heeft maar verantwoordelijk is voor het ruimen van landmijnen en munitie na een oorlog. Het vertelt een verhaal van een stedelijk militair conflict waarin het beide zijden van de frontlinies belicht, en daarnaast fragmenten toont van ongewapende burgers die verzeild raken in de oorlog.

"We wisten van tevoren dat het thema van deze DLC misschien nogal ongebruikelijk is voor de serie," zegt Marek Spanel, CEO bij Bohemia Interactive. "Maar we vonden daarnaast ook dat het een goede plaats zou hebben binnen ARMA 3. De community verwacht normaal gesproken wat traditionelere content, zoals nieuwe wapens, tanks en helikopters. Dat maakt het des te mooier om te zien hoe enorm positief de support is geweest van de spelerachterban voor deze DLC, en toont aan hoe zowel de games als het publiek volwassener is geworden. Als je bedenkt dat een deel van de spelers van onze games daadwerkelijk een militaire carrière nastreeft, is het mooi dat we op deze manier belangrijke onderwerpen als humanitair recht en oorlogsconventies onderdeel kunnen maken van de franchise. Dat we vervolgens een financiële contributie aan het ICRC kunnen leveren is een goede bonus".

De game-engine van ARMA-games (Real Virtuality) wordt gebruikt in echte gevechtssimulaties die onderdeel zijn van de opleiding van bepaalde millitaire strijdkrachten, zoals de 101e Luchtlandingsdivisie. ARMA 3 kwam in 2013 uit voor pc. De Laws of War-uitbreiding kwam afgelopen september uit. Er is in totaal 176.000 dollar van de inkomsten gedoneerd aan het ICRC.

ARMA 3 - Laws of War-DLC (Bohemia Interactive)
ARMA 3 - Laws of War-DLC (Bohemia Interactive)

Wijnaldum viel af door infectie: "Heb nog wel ritme nodig"

Georginio Wijnaldum gebruikt de interlandperiode bij Oranje om verder aan te sterken. De speler van Liverpool kampte met een infectie.

Wijnaldum meldde zich enkele weken geleden op verzoek van de medische staf van The Reds op het trainingscomplex, omdat hij last van van diarree en pijn in de buik. "De dokter stuurde me direct weg. Hij was bang dat ik andere spelers zou besmetten", vertelt de middenvelder aan De Telegraaf.

De problemen hielden echter twee weken aan, en nadat zijn ontlasting was onderzocht, bleek er een bacterie in het spel te zijn. Wijnaldum had daarom antibiotica nodig. "Daar werd ik nog zieker van. Maar daarna is het beter gegaan. Alleen moest ik weer werken aan mijn fitheid."

Nadat de 27-jarige international flink was afgevallen, kreeg hij in de laatste twee duels van Liverpool weer speeltijd. "Ik heb hard getraind, maar merkte zaterdag wel dat ik ritme nodig heb voor de manier waarop ik wil spelen. Het gaat beter, maar ik ben nog niet zo fit als voordat ik ziek werd."

'Dovizioso bezorgd om prestatie Marquez in Qatar'

MotoGP-coureur Andrea Dovizioso maakt zich zorgen om de prestaties van Honda-rijder Marc Marquez tijdens de Grand Prix van Qatar. Die werd zondag gewonnen door Dovizioso, maar de vicewereldkampioen had wel zijn handen vol aan de regerend kampioen.

"Dovi maakt zich zorgen om Marc's prestaties, want dit circuit is beter voor Ducati dan voor Honda, maar Marquez zat er heel dicht in de buurt", aldus Ducati-teammanager Davide Tardozzi. "Wat Marquez hier voor elkaar kreeg om bij mij in de buurt te blijven was ongelooflijk, en met het oog op de titelstrijd wel wat zorgwekkend voor mij", gaf Dovizioso toe.

"Wij hebben bevestigd dat we competitiever zijn dan vorig jaar, maar de Honda-rijders hebben hier ook laten zien dat zij eveneens beter zijn dan vorig jaar. Ik kon hem verslaan en dat is belangrijk, maar dit was zijn goede circuit nog niet. Daar moeten we op een positieve, maar ook objectieve manier naar kijken", vervolgt Dovizioso.

"Ik had niet verwacht dat ik aan het einde met hem zou vechten, dat is het mindere punt van deze race. Ik had Yamaha-coureurs Johann Zarco en Valentino Rossi er verwacht, net als misschien Alex Rins en Andrea Iannone van Suzuki, maar ik had vooral verwacht alleen over de finish te komen", aldus de Italiaan. 

4 deals + prijsvraag

Gearbest heeft nog steeds de speciale actieweek met hoge kortingen vanwege hun 4-jarig bestaan. Alle kortingen vind je op deze pagina, of wil je gelijk naar de exclusieve prijsvraag voor FOK!-kers, om kans te maken op een Xiaomi telefoon, Xiaomi router of een tablet, check het snel hier. Meedoen kan t/m vrijdag!

Ook is de douane-retourkosten regeling nog steeds van kracht, bestellen vanuit China / Hong Kong met registered air mail / priority line zorgt ervoor dat eventuele douanekosten worden vergoed!

4everjaardag-1 (Foto: gbofficial)

Vanuit Gearbest haar 'top merchant stores promotion'. Deze X52 drone met 1080P FullHD camera is te krijgen voor een te gekke prijs van maar 36 euro. Hij is gebouwd voor de beginner, met starten en landen met maar éen knopje, en een emergency stop. Check de productpagina voor alle details of om hem gelijk aan te schaffen natuurlijk!

4everjaardag-2 (Foto: gbofficial)

Weer op voorraad, deze hele toffe Elephone U Pro! En wat maakt hem dan Pro? Ten eerste natuurlijk een AMOLED FullHD 5.99-inch scherm wat, geboden is en eindelijk eens goed uitgevoerd in een Chinaphone. Je hebt nog een Snapdragon 660 processor, 6GB werkgeheugen én 128GB opslag. En ja, zelf Android 8.0 en een dubbele 13MP camera behoren tot de opties. Eigenlijk haal je hier een High-End Chinaphone mee in huis voor het lage bedrag van maar 324 euro en die prijs is met de shipping optie dat je eventuele douanekosten retour krijgt! Check het snel hier!

4everjaardag-3 (Foto: gbofficial)

Vanuit de '4th anniversary promotie' komen tig van deals voorbij met dagelijks wisselende hoge kortingen. Zo ook de Xiaomi Mi A1 smartphone met een dubbele camera met optische zoom. Omdat ze gebruik maken van twee lenzen kan dit dus zonder kwaliteitsverlies. Een toestel gericht op de camera dus, maar dat geen consessies heeft gedaan op de andere hardware. Zo heb je 4GB werkgeheugen en een Snapdragon 625 processor. De opslag is voldoende met 64GB en natuurlijk gewoon uit te breiden. Een FullHD 5.5-inch scherm is natuurlijk ook van de partij. Dit hele pakket haal je in huis voor 179 euro via deze pagina.

4everjaardag-4 (Foto: gbofficial)

De promotie met vouchers tot wel $40 dollar korting staat ook online. Speciale korting voor vaste klanten is er ook onderdeel van dus check snel de voorwaarden. Wat in de actie nog naar voren komt is deze Lenovo Cardio Plus HX03W smartband. Een bandje van een goed merk, goed gebouwd en degelijke opties. Je ziet al gelijk dat ze zich wat meer gefocust hebben op het design. Het bandje kan wel 7 dagen standby zijn, een OLED schermpjehartslagmonitor en uiteraard de bekende stappenteller. Alles komt terug in de Lenovo healthy-app waar je data in terug te vinden is. Voor een bedrag van 21 euro hier te koop!

Promotie misgelopen wegens geslacht: 317.368 euro schadevergoeding

Een Oostenrijkse man heeft van het hoogste rechtscollege in het land een dikke schadevergoeding toegewezen gekregen. Peter Franzmayr greep in 2011 naast een promotie binnen het ministerie van Transport, vermoedelijk omdat hij een man was - en nog steeds is, overigens.

Franzmayr zag de promotie naar ene Ursula Zechner gaan, een vrouw die lager geklasseerd stond op de lijst met kandidaten. De man diende een klacht in en is nu in het gelijk gesteld: "Vanaf het begin was er een duidelijke tendens om de andere kandidaten te bevoordelen", aldus de rechter.

Doris Bures, in 2011 de minister van Transport, blijft gewoon achter haar beslissing van destijds staan, maar bevestigd wel dat Franzmayr de promotie wegens zijn geslacht mis is gelopen. "Op dat niveau waren vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd", verdedigde Bures haar beslissing.

De politica geeft daarbij aan dat de wettelijke procedure wel degelijk is gerespecteerd en dat alle kandidaten dezelfde kwalificaties hadden. "Hopelijk staat deze beslissing de promotie van vrouwen niet in de weg", voegt Bures er nog aan toe.

De rechter wees Franzmayr een schadevergoeding toe van ruim drie ton, €317.368 om precies te zijn: het loon wat hij door de gemiste promotie aan zijn neus voorbij zag gaan, plus rente en een extra bedrag als schadevergoeding. 

Franzmayr hoeft zich over een baan overigens geen zorgen te maken: hij heeft in de afgelopen jaren als advocaat gewerkt en de nieuwe minister van Transport, Norbert Hofer, heeft hem aangesteld als hoofd toezichthouder voor de Oostenrijkse snelwegen.

Bosz: "Logisch dat topclubs hem volgen"

Peter Bosz voorspelt een mooie toekomst voor Matthijs de Ligt, die dit seizoen al werd gelinkt aan enkele Europese grootmachten.

De vraag is daardoor hoelang De Ligt nog in Amsterdam te zien zal zijn. "Een nieuwe volgende prikkel kan goed zijn, maar dan moet hij verzekerd zijn van speelminuten", zegt Bosz tegen Voetbal International. De oud-coach van Ajax vindt het 'logisch' dat de grote clubs de jonge verdediger in de gaten houden.

"En hij is nog jong, dit is pas zijn eerste volledige seizoen als basisspeler in het profvoetbal. Uiteindelijk komt die stap hogerop er zeker, het gaat vooral om de afweging wat het goede moment is", aldus Bosz. "Maar Matthijs is een intelligente jongen, die precies weet wat hij wil. Dus ik heb daar alle vertrouwen in."

Zaakwaarnemer Barry Hulshoff benadrukt dat De Ligt geen haast heeft om weg te gaan. "Hij is pas achttien, dus moet hij vooral veel vlieguren maken en de kans krijgen om te groeien. Waar dat is? En wanneer? Daar is hij nog niet uit. Maar de ontwikkeling staat voorop, het financiële aspect is van secundair belang."

DLC voor South Park: The Fractured But Whole is nu beschikbaar

From Dusk Till Casa Bonita, de nieuwe downloadbare content voor South Park: The Fractured But Whole, is nu beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

De nieuwe DLC voegt een nieuwe verhaallijn en een nieuwe superheld toe aan de game. From Dusk Till Casa Bonita is onderdeel van de Season Pass en Gold Edition, maar is ook los verkrijgbaar voor €11,99.

South Park: The Fractured But Whole is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Op 24 april komt de Switch-versie van de game uit.

Baudet hoopt op flinke hap van de raad

"We gaan goed. We kunnen echt een flinke hap van de raad pakken." Dat zei leider Thierry Baudet van Forum voor Democratie woensdagochtend bij het uitbrengen van zijn stem in de Posthoornkerk in Amsterdam.

De campagne was volgens Baudet "ontzettend leuk en energiek. Nu begint een nieuwe fase, waarbij we hopelijk ook de raad in komen. En daar heb ik ook heel veel zin in. Het hangt er natuurlijk van af hoeveel zetels we halen vandaag. Hoe meer zetels, hoe meer impact we kunnen hebben."

Forum voor Democratie doet alleen in Amsterdam mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Baudet hoopt op flinke hap van de raad
Baudet hoopt op flinke hap van de raad (Foto: ANP)

Eťn op de vijf heeft seks met collega

Bijna een vijfde van alle Nederlanders zegt weleens het bed te hebben gedeeld met een collega. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl, onder 1.068 werkende Nederlanders. Verder blijkt dat maar liefst een op de vier ondervraagden weleens een erotische droom over een collega heeft gehad.

Opvallend is dat mannen (31 procent) bijna dubbel zo vaak erotisch dromen over hun collega’s dan vrouwen (18 procent). Waar dit bij mannen naarmate ze ouder worden afneemt, blijken vrouwen in de leeftijdscategorie 40-49 opvallend vaak spannend te dromen (21 procent). “Het is opmerkelijk dat zoveel Nederlanders dromen over hun collega’s”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Misschien ook niet zo gek omdat je toch het grootste gedeelte van de dag met hen doorbrengt.”

Bloemetjes en bijtjes
Ook op andere gebieden raken werk en seks vaak met elkaar verweven. Zo zegt 23 procent op zijn of haar werk vrijelijk over de bloemetjes en de bijtjes te praten. Mannen zijn hier overigens met 29 procent meer bedreven in dan vrouwen (16 procent). De #MeToo-discussie lijkt hier van geringe invloed op te zijn te geweest, zo zegt slechts vijf procent van alle mannen zich hierdoor op werk anders te zijn gaan gedragen dan voorheen. Franke: “Het lijkt erop dat mannen, als het gaat om seks en intimiteit, veel minder vaak een blad voor de mond nemen dan vrouwen. De MeToo-discussie heeft echter laten zien dat dit niet altijd op prijs wordt gesteld.” Ondanks dit zegt nog altijd 7 procent van de ondervraagden weleens te flirten voor bijvoorbeeld een salarisverhoging, extra klant of promotie. Opvallend is dat mannen aangeven dit vaker te doen dan vrouwen; 8 procent tegen 5 procent.

Sexy kleding
Ondanks het grote aantal Nederlanders die op de werkvloer vrijelijk over seks praat, zegt 41 procent van hen een sexy geklede collega minder serieus te nemen. Zeer opvallend is hierbij het verschil tussen mannen en vrouwen. Waar slechts een derde van de mannen uitdagend geklede collega’s minder serieus neemt, is dit voor vrouwen meer dan de helft.

Voornamelijk jonge vrouwen tot 40 jaar hebben veel moeite met collega’s die zich te uitdagend kleden; zes op de tien neemt hen niet serieus. Franke: “Iedereen kent wel die ene collega met net iets te veel zichtbaar borsthaar of een te diep decolleté. Het lijkt erop alsof hun kledingkeuze van directe invloed is op hun geloofwaardigheid.”

Eén op de vijf heeft seks met collega (Afbeelding: Acties.nl)
Eén op de vijf heeft seks met collega (Afbeelding: Acties.nl)

Koeman houdt ook rekening met Jong Oranje

Bondscoach Ronald Koeman heeft met Art Langeler gesproken over welke spelers in aanmerking komen voor Oranje of de beloftenploeg.

Justin Kluivert en Guus Til horen nu bij het Nederlands elftal, maar ze zouden in september wellicht hard nodig kunnen zijn bij Jong Oranje. Die ploeg speelt dan EK-kwalificatieduels met Engeland en Schotland. Jong Oranje staat met acht punten tweede in de poule, Engeland is eerste met dertien, Schotland heeft er acht.

Bij de KNVB heeft men nog niks op papier gezet over talenten die geen uitzicht hebben op speeltijd in het grote Oranje, maar wel in Jong Oranje kunnen spelen. "Nee, daar is nog niets over afgesproken, maar dat is ook pas over een half jaar", vertelt bondscoach Art Langeler aan De Telegraaf. Hij heeft wel gesproken met Koeman en directeur Nico-Jan Hoogma. "Je discussieert met elkaar over spelers of ze voor Oranje of Jong Oranje moeten uitkomen", aldus Koeman.

"Ik neem de beslissing en daarbij houd ik rekening met Jong Oranje, maar is de rol die ik voor zo’n speler in gedachte heb uiteindelijk bepalend of iemand bij Oranje of Jong Oranje speelt. Als het kan, houd ik rekening met het programma van Jong Oranje dat zich voor het EK moet kwalificeren, maar het grote Oranje blijft het belangrijkste elftal", benadrukt de bondscoach.

Terwijl het Nederlands elftal vrijdag tegen Engeland oefent en maandag tegen Portugal, bereidt Jong Oranje zich nu voor op een oefenwedstrijd tegen België en een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra.

IJshockeyers Den Haag ťťn zege verwijderd van kampioenschap

De ijshockeyers van Hijs Den Haag zijn nog één overwinning verwijderd van de derde titel van het seizoen. Na de landstitel en de beker is ook het kampioenschap in de Belgisch-Nederlandse BeNe-League bijna binnen.

Voor ruim tweeduizend toeschouwers in De Uithof in Den Haag werd het derde duel in de finale gespeeld, nadat Den Haag en de Heerenveen Flyers beiden één duel wonnen. Het werd een ware thriller, nadat in de eerste twee perioden niet werd gescoord.

Kevin Nijland wist in de derde periode een Haagse fout af te straffen en tekende voor 0-1. Pas twee minuten voor tijd was daar Joey Oosterveld, die de gelijkmaker liet noteren. In overtime werd niet gescoord en dus moesten shootouts de beslissing brengen.

In de shootouts gingen alle drie pogingen van Den Haag erin, maar Ronald Wurm zag zijn poging namens Heerenveen stranden op goalie Fabian Schotel, waarmee de Haagse zege binnen was.

Zaterdag staan de ploegen in Thialf tegenover elkaar, waarbij Hijs aan een zege genoeg heeft. Als Heerenveen wint, wordt de titel zondag in De Uithof beslist.

Assassin’s Creed Rogue Remastered verkrijgbaar op PlayStation 4 en Xbox One

Ubisoft laat weten dat Assassin’s Creed Rogue Remastered nu verkrijgbaar is voor PlayStation 4 en Xbox One.

De game biedt de mogelijkheid om op PlayStation 4 Pro en Xbox One X in 4K te spelen en op PlayStation 4 en Xbox One in 1080p. Ook bevat deze remaster verbeterde schaduwen en belichting, de bonusmissies The Armor of Sir Gunn en The Siege of Fort de Sable, die voorheen enkel onderdeel van de deluxe editie waren, en meer. Kruip (weer) in de huid van Shay Patrick Cormac.

McClaren ziet in Howe opvolger van Wenger

Eddie Howe zou een goede kandidaat zijn om Arsène Wenger op te volgen bij Arsenal. Dat zegt Steve McClaren, oud-coach van FC Twente.

McClaren heeft in zijn periode bij Derby County een aantal keren gespeeld tegen Howe, die sinds oktober 2012 manager is van Bournemouth. "Hij is iemand die zijn teams neerzet om te voetballen. Opbouwen van achteruit, verzorgd aanvallen, hard werken om de bal terug te krijgen, tegenstanders onder druk zetten: hij heeft een goede mentaliteit."

"Hij kan manager van Arsenal worden, dat zie ik zeker voor me", zegt McClaren in een interview met de Daily Express. Wie ooit Pep Guardiola en José Mourinho gaan aflossen in Manchester, durft de Engelsman niet te zeggen. "Het zou iemand kunnen worden waar we nog nooit van gehoord hebben. Iemand die nu nog in de jeugdopleiding werkt."

De 56-jarige McClaren voorspelt dat er een nieuwe generatie managers aankomt. "En dat hoeven niet per se oud-spelers te zijn, maar ze zullen op voetbalgebied wel goed opgeleid zijn. De trainerscursussen zijn flink verbeterd en de opleidingen leveren nu niet alleen goede spelers, maar ook goede trainers af."

Man noemt agenten 'smurfen': §160 boete

Een Oostenrijker mag 160 euro aftikken wegens het beledigen van een aantal agenten. Kankerlijer, kutnazi, NSB'er...allemaal helaas nog wel eens gebruikte termen die dan naar boven komen, maar niks van dat alles was het geval: de schavuit waagde het om de agenten 'smurfen' te noemen.

Meneer reed in de omgeving van Innsbruck en zag dat er geflitst werd. "Richting Innsbruck staan twee smurfen met lasers, die wachten op vriendelijke klanten", schreef de man in een Facebookgroep. Enkele uren later smurfte hij schijnbaar weer weg uit de hoofdstad van Tirol: "Als je Innsbruck verlaat staan er twee smurfen voor de Shell foto's te maken, graag even lachen."

Een agent zat ook in de betreffende Facebookgroep en de humorloze diender besloot gelijk een klacht in te smurfen. Dat had als resultaat dat de vuige crimineel een boete opgesmurft kreeg van twee keer 80 euro wegens het beledigen van de agent. De politie liet weten dat het fatsoen aangetast werd door de woorden van de man. In andere woorden: "Wij zijn geen smurfen, dat zijn tekenfilmfiguren, die niks met de politie te maken hebben."

Vilhena: "Ik ken hem alleen van de PlayStation"

Tonny Vilhena kijkt uit naar de interlands tegen Engeland en Portugal. De speler van Feyenoord kwam tot nu toe negen keer uit voor Oranje.

Het Nederlands elftal oefent vrijdag tegen de Engelsen en drie dagen later volgt het duel met de Portugezen. Vilhena verheugt zich op beide topwedstrijden. "Dat is mooi, ja. Cristiano Ronaldo ken ik alleen van de PlayStation. Engeland heeft ook goede spelers, dus ik kijk er wel naar uit", vertelt hij aan RTV Rijnmond.

Vilhena speelde drie van zijn negen interlands helemaal uit. "Ik moet zelf laten zien waarvoor ik hier ben. Ik moet het krediet verdienen om te spelen", zegt hij over zijn kansen op speelminuten. "Het is een nieuwe start. Ik denk dat we een goed team hebben. Dat moet blijken uit de wedstrijden die we gaan spelen."

In dienst van Feyenoord maakte de 23-jarige middenvelder dit seizoen tot nu toe tien doelpunten. "Met Roy Makaay werk ik veel aan mijn scorend vermogen. En op het juiste moment bijsluiten."

ING schrijft betalingen dubbel af

ING heeft afgelopen nacht drie miljoen betalingen dubbel afgeschreven. De bank zegt het bijzonder vervelend te vinden dat de fout is gemaakt en biedt klanten excuses aan.

Banken verwerken betalingen en overschrijvingen in groepen. Een zo'n groep overschrijvingen is per ongeluk twee keer verwerkt. ING werkt hard om de fout te herstellen. Hoelang het duurt voordat mensen hun geld terug hebben, kon een woordvoerder nog niet te zeggen. Het gaat met name om pinbetalingen.

ING schrijft betalingen dubbel af
ING schrijft betalingen dubbel af (Foto: ANP)

Reizigers tevreden over regionaal ov

Reizigers zijn over het algemeen tevreden over het regionale openbaar vervoer. Volgens de jaarlijkse OV-klantenbarometer van het kennisplatform CROW-KpVV gaven reizigers vorig jaar de kwaliteit van hun rit met bus, tram, metro, regionale trein en boot een 7,6, het hoogste cijfer in zeventien jaar.

Voor het onderzoek gaven bijna 87.000 reizigers hun mening over de kwaliteit van hun rit. Volgens CROW-KpVV, een non-profit kennispartner voor onder meer (decentrale) overheden, waren de reizigers zeer te spreken over het gebruikersgemak van de ov-chipkaart. De waardering steeg van een 8,1 een jaar eerder naar een 8,2. Ook oordeelden reizigers positiever over de sociale veiligheid. De cijfers voor veiligheid algemeen (7,8), veiligheid op de halte (7,9) en veiligheid tijdens de rit (8,1) zijn een tiende hoger dan in 2016.

Van alle onderzoeksitems scoren toegankelijkheid (8,6) en kans op zitplaats (8,4) het hoogst en prijs (5,5) en informatie bij vertragingen (5,9) het laagst.

Opvallend is dat vorig jaar de nieuwe treinconcessie tussen Alphen aan den Rijn en Gouda het rapportcijfer 7,8 krijgt. Een jaar eerder was dit nog een 7,2.

Reizigers tevreden over regionaal ov
Reizigers tevreden over regionaal ov (Foto: ANP)

'Slangenfluisteraar' dood na cobrabeet

De Maleisische brandweerman Abu Zarin Hussin is overleden na een beet van een cobra. De 33-jarige man werd in zijn land beroemd als de 'slangenfluisteraar', omdat hij allerlei dodelijke slangen zonder problemen ving en in de natuur uitzette, waarbij hij ze nog wel eens een zoen op de mond gaf.

Dit keer was Abu buiten dienst wat tijd met zijn vrouw door aan het brengen toen hij een telefoontje kreeg: er was een wilde cobra gespot en die moest verwijderd worden, het liefst op een diervriendelijke wijze. Abu ging er op af, maar werd gebeten door het zeer giftige reptiel en overleed vier dagen later in het ziekenhuis.

"De slang die hij ving heeft zo'n sterk gif dat één beet een olifant kan doden", aldus brandweerbaas Khiruddin Drahman. "We zijn een zeer getalenteerd man op tragische wijze kwijtgeraakt." Abu stond er ook om bekend zijn talenten aan zoveel mogelijk jonge brandweerlieden door te geven, zodat alsmaar meer mensen in Maleisië leerden hoe de dodelijke slangen enigszins veilig aan te pakken zijn.

Twee jaar geleden kwam de brandweerman in het nieuws, omdat hij getrouwd zou zijn met een slang, waarvan hij geloofde dat het zijn gereïncarneerde vriendin was. Dat bleek helemaal niet het geval te zijn - zowel de reïncarnatie als het trouwen - maar met de plotselinge media-aandacht kon Abu wel nóg meer mensen leren hoe slangen veilig verwijderd kunnen worden.

4 tieners aangehouden voor gewapende overvallen

De politie heeft de afgelopen week vier minderjarigen aangehouden. Zij worden alle vier verdacht van het plegen van meerdere gewapende overvallen. De aangehouden jongens zijn in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar.

Op maandag 8 januari 2018 werd de eerste overval gepleegd. Het betreft hier het Tankstation Total aan de Verzetslaan te Purmerend. Rond 20.15 uur drongen drie jongens de zaak binnen en bedreigden de medewerkster met een vuurwapen. Uit onderzoek is gebleken dat een vierde verdachte op de uitkijk stond bij vluchtscooters. De medewerkster bracht zichzelf kordaat in veiligheid, door naar een ruimte te gaan waar de overvallers niet kunnen komen. De overvallers verlieten de zaak maar namen in hun vlucht toch nog even een paar chocoladerepen mee. Ook wordt een bos bloemen die voor in de winkel stond stuk gegooid op de grond.

Op 14 februari rond 21.00 uur werd er een overval op een snackbar op de Van Beekstraat in Landsmeer gepleegd. Twee jongemannen kwamen de snackbar binnen en dreigden met een vuurwapen. Er werd een geldbedrag buit gemaakt en de verdachten vluchtten weg. Dezelfde avond rond 23.50 uur vond er een overval plaats op een avondwinkel aan de Kepplerstraat in Zaandam. Het zijn weer twee jongemannen met een vuurwapen en ook hier is het enige wat er buit wordt gemaakt een schamel bedrag aan geld.

Een dag later, op 15 februari 2018 rond 18.00 uur, werd de vierde overval gepleegd op de winkel van een benzinestation aan de Van IJsendijkstraat in Purmerend. Twee jongemannen kwamen het tankstation in en trokken een mes. De buit bedroeg wat kleingeld en sloffen sigaretten. Dezelfde dag werd omstreeks 18.45 uur snackbar Family te Oostzaan overvallen. Dit was de meest gewelddadige in de reeks van overvallen. Twee kwamen de zaak binnen met een vuurwapen. Niet alleen het personeel werd bedreigd, de klanten, waaronder een kind, moesten op de grond liggen. De emotionele gevolgen voor alle betrokkenen zijn groot.

Door scherp recherchewerk heeft de politie binnen zeer korte tijd vier verdachten kunnen aanhouden. Bij vrijwel alle overvallen is gebruik gemaakt van gestolen scooters om mee te vluchten. Rechercheur De Visser: “En dan blijken de overvallers minderjarigen te zijn. Kennelijk realiseren deze jongens zich niet wat ze hiermee aanrichten. Een eigenaar van een snackbar heeft zelfs zijn zaak een paar dagen gesloten vanwege de impact van de overval.”

De aangehouden verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het onderzoek loopt en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

NHL: Hattrick Panarin leidt Blue Jackets naar 9e zege op rij

IJshockeyer Artemi Panarin heeft in de Noord-Amerikaanse competitie NHL een hattrick op zijn naam gebracht. De Rus was namens de Columbus Blue Jackets drie keer trefzeker op bezoek bij de New York Rangers en leidde zijn ploeg naar de negende overwinning op rij.

In Madison Square Garden opende Alexander Wennberg de score namens de Blue Jackets, waarna Panarin die in de tweede periode verdubbelde. Kevin Hayes zorgde met een shorthanded goal voor de aansluiting, maar de Fin Markus Nutivaara bracht de 1-3 op de borden.

Mika Zibanejad hield de Rangers in de race door de 2-3 te scoren, maar Panarin trof niet veel later voor de tweede keer doel. Chris Kreider was de derde Rangers-speler die de aansluitingstreffer maakte, maar weer schoot Panarin de hoop de grond in: 3-5.

Uitslagen NHL dinsdag
Carolina Hurricanes - Edmonton Oilers 3-7
New York Islanders - Pittsburgh Penguins 4-1
New York Rangers - Columbus Blue Jackets 3-5
Washington Capitals - Dallas Stars 4-3
Detroit Red Wings - Philadelphia Flyers 5-4 SO
Ottawa Senators - Florida Panthers 2-7
Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs 4-3
Winnipeg Jets - Los Angeles Kings 2-1 OT
Chicago Blackhawks - Colorado Avalanche 1-5
Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks 4-1
San Jose Sharks - New Jersey Devils 6-2

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Verdachte van sturen bompakketten Texas dood

Update 9:35 uur:

Lokale media komen nu met berichten dat de verdachte zou zijn gedood bij een poging om hem te arresteren. Dit wordt ook door de lokale TV zender CBS Austin bevestigd. De politie heeft de verdachte in Round Rock (Texas) willen arresteren maar daarbij zou de man bij een schietpartij om het leven zijn gekomen. Ook zijn er nog geruchten dat de verdachte alsnog een pakketje heeft laten exploderen. Of de verdachte daardoor is omgekomen of door kogels van de politie is nog niet bekend. 

Oorspronkelijk bericht:

De politie in Austin, Texas, zou zojuist een verdachte hebben gearresteerd toen hij een pakketje wilde afgeven bij een bedrijf. Daarbij zouden schoten zijn gelost. Of er gewonden zijn gevallen is nog niet bekend.

Vanochtend werd de stad opnieuw opgeschrikt door een incident. Daarbij zou een pakketje in brand zijn gevlogen. Later meldde de politie dat ze er van uit gaan dat dit pakketje ongerelateerd was met de andere bompakketten.  Er ging gisteren al een foto viral van een man met een petje op en handschoenen aan die een pakket kwam afleveren. Volgens de FBI zou dat een "person of interest" zijn.  

De stad wordt al weken geteisterd door vijf merkwaardige incidenten waarbij bompakketten tot ontploffing worden gebracht. Daarbij vielen tot nu toe 2 doden en enkele zwaar gewonden. Mogelijk komt daar met deze arrestatie nu eindelijk een einde aan. 

NBA: SchrŲder en Harden schitteren met 40+ punten

Basktetballers Dennis Schröder en James Harden hebben in de NBA weer een prima avondje achter de rug. Harden kwam zeker niet voor het eerst tot meer dan veertig punten, Schröder deed dat wel.

De Duitser van de Atlanta Hawks nam zijn ploeg bij de hand in een lastige uitwedstrijd tegen de Utah Jazz, waar het vrijwel de hele wedstrijd beide kanten op kon. In de slotfase waren de Hawks net iets beter en met 41 punten haalde Schröder de grens van veertig in zijn 350e NBA-wedstrijd voor het eerst.

Harden kwam alleen dit seizoen al tien keer tot minstens veertig punten - in januari haalde hij zelfs de zestig - en op bezoek bij de Portland Trail Blazers was dat dit keer nodig ook. Pas in het vierde kwart konden de Houston Rockets een beetje grip op de wedstrijd krijgen, waarna ze het vol wisten te houden tot het einde: 111-115.

Uitslagen NBA dinsdag
Orlando Magic - Toronto Raptors 86-93
Boston Celtics - Oklahoma City Thunder 100-99
Minnesota Timberwolves - Los Angeles Clippers 123-109
New Orleans Pelicans - Dallas Mavericks 115-105
Utah Jazz - Atlanta Hawks 94-99
Phoenix Suns - Detroit Pistons 88-115
Portland Trail Blazers - Houston Rockets 111-115

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

WaterpoloŽrs hard onderuit in World League: "Dit hebben we nodig"

De Nederlandse waterpoloërs hebben de World League afgesloten met vier nederlagen in vier groepswedstrijden. De mannen van bondscoach Robin van Galen hadden in Debrecen geen kans tegen vice-wereldkampioen Hongarije, zoals te verwachten viel.

Hongarije scoorde in de eerste twee kwarten telkens twee keer, maar haalde vooral in het derde kwart uit met vijf goals. Robin Lindhout scoorde namens Nederland en redde zo de Oranje eer nog enigszins, maar het duel ging met 13-1 verloren. Eerder werd thuis al met 6-13 verloren van hét waterpololand bij uitstek, terwijl Spanje ook twee keer te sterk bleek.

Van Galen was realistisch en haalde ook uit de ruime nederlaag nog wat positiefs. "We speelden goed mee in de eerste helft, maar het klasseverschil was daarna goed zichtbaar. Toch hebben we wedstrijden als deze nodig om beter te worden, ook al is het soms erg confronterend."

Brand in Moerdijk!

In een coatingbedrijf op het industriegebied bij Moerdijk heeft gisteravond een grote brand gewoed. Bij de brand waren explosies te horen, waarschijnlijk van klappende autobanden en ontploffende gasflessen. De brand was volgens Omroep Brabant tot in Tilburg te zien.

Rond 21.30u werd het sein brand meester gegeven, maar daarna is de brandweer nog de hele nacht bezig geweest met nablussen. Mensen uit omliggende gemeenten werden dan ook in een NL-alert gewaarschuwd ramen en deuren gesloten te houden. 

Wim Denie was in de vroege ochtend niet bereikbaar voor commentaar over de brank.

FOK! Wat een weer: code geel :(

Code geel vanwege mist in het oosten die de komende uren wegtrekt. Elders begint de dag met flinke zonnige perioden en een enkele mistbank. Er ontstaan stapelwolken en bovendien trekken er van het noordwesten uit wolkenvelden over het land. Lokaal kan hieruit lichte regen vallen. De maximumtemperaturen liggen rond 7°C. De wind komt uit noordwest tot west en is zwak tot matig.

In de nacht naar donderdag wordt de bewolking steeds dikker en gaat het van het noordwesten uit regenen. De minima worden aan het begin van de nacht bereikt en liggen tussen 1°C in het zuidoosten en 4°C aan zee. De westenwind neemt toe naar matig, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig.

Donderdagochtend trekt de meeste regen zuidoostwaarts weg. Er blijft echter veel bewolking aanwezig en helemaal droog wordt het niet. Daar waar de zon doorbreekt kan het 9°C worden, maar in het Waddengebied blijft het kwik steken bij 5°C. De wind draait naar west tot noordwest en is matig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Een FOK!-user uit Spaubeek (Zuid-Limburg) stuurde ons deze foto
Een FOK!-user uit Spaubeek (Zuid-Limburg) stuurde ons deze foto

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Scolari: "Waarom zou Ronaldo niet naar China kunnen gaan?"

Cristiano Ronaldo heeft bij Luiz Felipe Scolari navraag gedaan hoe het leven in China is, wat de geruchten weer doet aanwakkeren.

De aanvaller van Real Madrid werd afgelopen zomer in verband gebracht met een vertrek bij de club en een lucratief in de Chinese Super League werd daarbij geopperd. De 33-jarige aanvaller heeft nog een contract tot de zomer van 2021 in de Spaanse hoofdstad.

"Hij heeft mij meerdere malen gevraagd hoe het leven in China is", vertelt Scolari in gesprek met Esporte Interativo. De 69-jarige Braziliaan was in het verleden bondscoach van Portugal en in China werkzaam bij Guangzhou Evergrande.

"Waarom zou Ronaldo niet naar China kunnen gaan? Ja, hij heeft mij gevraagd hoe het is om in China te wonen. Ik heb hem alle details gegeven. Daarna vertelde ik hem wat ik altijd zeg: iedereen die de mogelijkheid heeft, moet naar China gaan."

Verkiezingen en referendum; feiten op een rij

Bijna 12,5 miljoen mensen in 335 gemeenten mogen woensdag 21 maart een stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten mogen veel meer mensen naar de stembus: net geen 13 miljoen in 380 gemeenten.

Bij de verkiezingen worden de raadsleden van 335 gemeenten gekozen. In 45 gemeenten kunnen bewoners hier geen stem voor uitbrengen, omdat deze verkiezingen door een gemeentelijke herindeling al hebben plaatsgevonden of later dit jaar plaatsvinden.

Ook in de bijzondere Nederlandse gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius kunnen bewoners naar de stembus. Ze kiezen hier echter geen lokaal bestuur en kunnen alleen hun voorkeur in het referendum aangeven.

In Amsterdam en Rotterdam kunnen kiesgerechtigden, behalve voor de gemeenteraad en het referendum, ook kiezen voor respectievelijk de stadsdeelcommissies en de gebiedscommissies.

Door groei van het aantal inwoners hebben 21 gemeenten, in vergelijking tot vorige gemeenteraadsverkiezingen, recht op meer zetels in de raad. Drie gemeenten moeten juist zetels inleveren door een afname van het aantal inwoners.

Van de landelijke partijen doet het CDA in de meeste gemeenten mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA is tweede en wordt op de voet gevolgd door de VVD. Hekkensluiter is nieuwkomer Forum voor Democratie, dat alleen in Amsterdam onder eigen naam meedoet. Een andere nieuwe partij, DENK, doet in veertien gemeenten mee.

Ruim 58.000 Nederlanders die in het buitenland wonen, mogen meestemmen voor het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Ze staan sinds 2017 ingeschreven in een permanent register van Nederlanders die elders wonen. Hierdoor kunnen ze automatisch meedoen aan verkiezingen voor referenda, Tweede Kamer en Europees Parlement.

Bronnen: Verkiezingsdienst ANP, gemeente Den Haag, CBS

Verkiezingen en referendum; feiten op een rij
Verkiezingen en referendum; feiten op een rij (Foto: ANP)

IsraŽl bekent aanval 2007 op kernreactor SyriŽ

Israëlische strijdkrachten hebben in 2007 een kernreactor in buurland Syrië vernietigd. Dat maakte het leger woensdag bekend. Volgens Israël vormde de reactor een dreiging voor de regio en was de luchtaanval bedoeld als signaal naar anderen.

De bekendmaking van 'Operation Out of the Box' komt tien jaar na de aanval op de reactor in de woestijn bij Deir al-Zor. Daarbij zijn onder meer foto's en een video vanuit de cockpit vrijgegeven.

Volgens een legerleider laat Israël geen ontwikkelingen toe die een bedreiging vormen voor Israël. "Dat was onze boodschap in 2007, dit blijft onze boodschap vandaag de dag en zal onze boodschap blijven in de nabije en verre toekomst", aldus de legercommandant. De onthulling volgt na herhaalde oproepen van premier Benjamin Netanyahu aan de internationale gemeenschap om harder op te treden tegen Iran, een bondgenoot van Syrië.

Israël bekent aanval 2007 op kernreactor Syrië
Israël bekent aanval 2007 op kernreactor Syrië (Foto: ANP)

Tientallen nachtelijke stemmers in Castricum

In Castricum, waar een stembureau al sinds middernacht open is, hebben in de eerste vier uur 35 mensen hun stem uitgebracht. De opkomst was met 25 mensen vooral in het eerste halfuur groot. Daarna kwamen nog slechts enkelen binnendruppelen.

"Het gaat vooral om de publiciteit", zegt voorzitter Hans van Schoor van het stembureau. Hij wordt om 05.00 uur afgelost door de dagploeg. "Dan kunnen we ons gaan opwarmen", zegt Van Schoor. Want in de bloemenwinkel in het station waar ze zitten "doet de verwarming het niet", vertelt de goedlachse voorzitter die nog een lange dag voor de boeg heeft. Hierna trekt hij met een mobiel stembureau door Castricum en moet hij 's avonds ook nog de stemmen gaan tellen.

De eerste stem in Castricum werd uitgebracht door Jari Legdeur. Hij is woensdag achttien geworden en mocht voor het eerst stemmen.

Tientallen nachtelijke stemmers in Castricum
Tientallen nachtelijke stemmers in Castricum (Foto: ANP)

'Felicitatie aan Poetin was tegen advies in'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dringend advies van zijn veiligheidsadviseurs in de wind geslagen door zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin tijdens een telefoongesprek te feliciteren met zijn herverkiezing. Op een van de instructies die hij had gekregen zou in hoofdletters zijn opgeschreven "niet feliciteren".

Ook zouden Trumps adviseurs hem mee hebben gedeeld de vergiftiging van een voormalige Russische dubbelspion in Engeland tegenover Poetin te veroordelen, meldt de Washington Post. Volgens bronnen die op de hoogte zijn van het telefonische onderhoud dat Trump en Poetin hadden, waren die adviezen aan dovemansoren gericht.

Trump sprak na afloop van een "heel goed telefoontje" en zei dat hij Poetin had gefeliciteerd.

'Felicitatie aan Poetin was tegen advies in'
'Felicitatie aan Poetin was tegen advies in' (Foto: ANP)

Stand van zaken na 100 jaar Zuiderzeewet

Honderd jaar nadat besloten werd de Zuiderzee in te dijken en een deel daarvan in te polderen bieden de IJsselmeerpolders een woonplaats aan 404.000 inwoners (2018). Dat is 2,3 procent van de Nederlandse bevolking. Bijna 70 procent hiervan woont in Almere en Lelystad. Dat meldt het CBS.

Op 21 maart 1918 ging de Tweede Kamer akkoord met een wetsvoorstel dat de inpoldering van grote delen van de Zuiderzee beoogde. De werkzaamheden werden in 1920 gestart. Als eerste kwam in 1930 de Wieringermeer gereed. De drooglegging van de Noordoostpolder werd in de Tweede Wereldoorlog afgerond en de Flevopolder in 1968. Plannen om andere delen van de Zuiderzee in te polderen werden afgeblazen.

De gezamenlijke landoppervlakte bedraagt nu 1.600 vierkante kilometer, bijna 5 procent van dat van Nederland. Daarvan ligt 59 procent in de Flevopolder, 29 procent in de Noordoostpolder en 12 procent in de Wieringermeer.

Ruim 400.000 inwoners
Het duurde enige tijd voordat het land in gebruik werd genomen en het aantal bewoners in de polders toenam. Met name de stedelijke ontwikkeling van Lelystad en Almere was van invloed op de bevolkingsgroei. Op 1 januari 2018 bood de Flevopolder plaats aan 345.000 inwoners, de Noordoostpolder aan 47.000 en de Wieringermeer (inmiddels onderdeel van de gemeente Hollands Kroon) aan 12.500.

Landbouwgrond 
De polders waren oorspronkelijk vooral bedoeld voor nieuwe landbouwgrond. Op het hoogtepunt, in het begin van de jaren negentig, werd ruim driekwart van de bodem in de polders gebruikt voor landbouwdoeleinden. In 2012 was dat teruggelopen tot 73 procent, 6 procent meer dan in Nederland. De ruimte werd ingenomen door woningen en bedrijfspanden (bebouwd terrein) en natuur- en recreatiegebied.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #65
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #12
special
VrijMiBabes #12 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #64
preview
WRC 9
review
Othercide
©FOK.nl e.a.