4 tieners aangehouden voor gewapende overvallen

De politie heeft de afgelopen week vier minderjarigen aangehouden. Zij worden alle vier verdacht van het plegen van meerdere gewapende overvallen. De aangehouden jongens zijn in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar.

Op maandag 8 januari 2018 werd de eerste overval gepleegd. Het betreft hier het Tankstation Total aan de Verzetslaan te Purmerend. Rond 20.15 uur drongen drie jongens de zaak binnen en bedreigden de medewerkster met een vuurwapen. Uit onderzoek is gebleken dat een vierde verdachte op de uitkijk stond bij vluchtscooters. De medewerkster bracht zichzelf kordaat in veiligheid, door naar een ruimte te gaan waar de overvallers niet kunnen komen. De overvallers verlieten de zaak maar namen in hun vlucht toch nog even een paar chocoladerepen mee. Ook wordt een bos bloemen die voor in de winkel stond stuk gegooid op de grond.

Op 14 februari rond 21.00 uur werd er een overval op een snackbar op de Van Beekstraat in Landsmeer gepleegd. Twee jongemannen kwamen de snackbar binnen en dreigden met een vuurwapen. Er werd een geldbedrag buit gemaakt en de verdachten vluchtten weg. Dezelfde avond rond 23.50 uur vond er een overval plaats op een avondwinkel aan de Kepplerstraat in Zaandam. Het zijn weer twee jongemannen met een vuurwapen en ook hier is het enige wat er buit wordt gemaakt een schamel bedrag aan geld.

Een dag later, op 15 februari 2018 rond 18.00 uur, werd de vierde overval gepleegd op de winkel van een benzinestation aan de Van IJsendijkstraat in Purmerend. Twee jongemannen kwamen het tankstation in en trokken een mes. De buit bedroeg wat kleingeld en sloffen sigaretten. Dezelfde dag werd omstreeks 18.45 uur snackbar Family te Oostzaan overvallen. Dit was de meest gewelddadige in de reeks van overvallen. Twee kwamen de zaak binnen met een vuurwapen. Niet alleen het personeel werd bedreigd, de klanten, waaronder een kind, moesten op de grond liggen. De emotionele gevolgen voor alle betrokkenen zijn groot.

Door scherp recherchewerk heeft de politie binnen zeer korte tijd vier verdachten kunnen aanhouden. Bij vrijwel alle overvallen is gebruik gemaakt van gestolen scooters om mee te vluchten. Rechercheur De Visser: “En dan blijken de overvallers minderjarigen te zijn. Kennelijk realiseren deze jongens zich niet wat ze hiermee aanrichten. Een eigenaar van een snackbar heeft zelfs zijn zaak een paar dagen gesloten vanwege de impact van de overval.”

De aangehouden verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het onderzoek loopt en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.