WADA: Verbetering in Rusland bij anti-doping beleid, maar niet snel genoeg

Het Wereldantidopingagentschap WADA vindt dat Rusland progressie maakt met hun anti-doping beleid maar de snelheid waarmee dat gaat te traag is. Voorzitter Craig Reedie deed die uitspraak op een conferentie van het WADA in Lausanne.

Volgens Reedie is er verbetering bij het Russische antidopingbureau Rusada maar is er nog een lange weg te gaan voor de Russen aan de internationale standaard voldoen.

Craig Reedie, voorzitter WADA: “We verwelkomen graag een onafhankelijk en efficiënt Rusada. Het is jammer dat het de Russische autoriteiten zo veel tijd kost om dat te laten gebeuren. Want er is door het WADA enorm veel werk verzet om de Russische autoriteiten te overtuigen dat ze de feiten zoals die in het rapport van McLaren aan het licht kwamen erkennen en accepteren.”

Volgens een rapport van de Canadese onderzoeker Richard McLaren was er in Rusland jarenlang sprake van systematische doping die aangestuurd werd door de overheid. Een gevolg van het rapport was dat Rusland op de Winterspelen van Pyeongchang uitgesloten was van deelname. Russische atleten mochten deelnemen onder neutrale vlag als ze konden aantonen dat ze een dopingvrij verleden hadden.