Investeerders klagen Facebook aan om data-schandaal

Een Facebook-investeerder klaagt de social networking-gigant aan voor vermeende misleiding over het schandaal met Cambridge Analytica, het data-analytische bedrijf dat ervan beschuldigd wordt de persoonlijke gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers te misbruiken.

De rechtszaak, een groepsvordering waar meerdere investeerders op in kunnen haken, die dinsdag in het federale gerechtshof van San Francisco is aangespannen, gaat over de beschuldiging dat Facebook valse of misleidende verklaringen te hebben afgelegd door deze niet openbaar te maken. Bovendien heeft Facebook zijn eigen privacybeleid geschonden door Cambridge Analytica toegang te verlenen tot gegevens van gebruikers zonder hun toestemming. Beleggers hebben financiële verliezen geleden als gevolg van de koersdaling van het bedrijf op de onthulling, aldus de aanklacht (zie hieronder).

"Als gevolg van de onrechtmatige handelingen en nalatigheden van verweerders en de plotselinge daling van de marktwaarde van de gewone aandelen van de onderneming, hebben de aanklager en andere klassenleden aanzienlijke verliezen geleden en schade geleden.", zo luidt de aanklacht.

De koers van Facebook is met meer dan 10 procent gedaald in de eerste twee handelsdagen sinds de New York Times afgelopen zaterdag meldde dat Cambridge Analytica informatie van 50 miljoen Facebook-accounts had geoogst zonder toestemming van de gebruikers en het vervolgens misbruikte voor politieke advertenties tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 .

Facebook zei vrijdag dat het Cambridge Analytica en de Cambridge-professor Aleksandr Kogan heeft geschorst, die een app heeft gemaakt met de naam 'thisisyourdigitallife', een persoonlijkheidsquiz die werd aangekondigd als 'een onderzoek-app die door psychologen wordt gebruikt'.

De gegevensverzameling door Kogan was in overeenstemming met de regels van Facebook. Maar in 2015 ontdekte Facebook dat Kogan die gegevens zonder toestemming van de gebruiker aan Cambridge Analytica had doorgegeven, iets dat in strijd is met de regels van het sociale netwerk.

Toen Facebook erachter kwam, eiste het dat Cambridge Analytica en Kogan de gegevens vernietigden. Facebook zei dat het de bevestiging had gekregen dat de data zou zijn vernietigd. Later bleek dat slechts een deel van de gegevens is vernietigd.

De voorgestelde groepsvordering moet beleggers vertegenwoordigen die Facebook-aandelen hebben gekocht tussen 3 februari 2017, en 19 maart van dit jaar, twee dagen nadat het verhaal in de New York Times werd gepubliceerd.

De volledige aanklacht (Bron: Scribd)

Bron: Scribd