Oud-international De Greeff als eerste Nederlandse tophockeyer uit de kast

In een openhartig interview in de NRC komt oud-hockeyinternational en voormalig speler van KZ, Kampong, SCHC en Rotterdam Thijs de Greeff (36) publiekelijk uit voor zijn homoseksualiteit. Hij is daarmee de eerste Nederlandse mannelijke (ex-)tophockeyer die uit de kast komt.

De Greeff vertelt in de krant over de worsteling die hij als doormaakte tijdens zijn hockeyloopbaan. Hij hield van het spel – dat doet hij nog steeds – maar door de heersende machocultuur dacht hij dat hij zijn gevoelens geheim moest houden. Het interview laat zien hoe de homo-acceptatie er over het algemeen momenteel voorstaat in de hockeywereld.

Naar aanleiding van het NRC-artikel vroeg Hockey.nl De Greeff wat hij hoopt met zijn publieke coming-out te bereiken. "Dat het gesprek aangegaan wordt op clubs", is zijn antwoord. "Dat kan iedereen doen. Een bestuurder, een aanvoerder of een coach. Je zou bijvoorbeeld een keer met zijn allen in de kleedkamer kunnen gaan zitten en seksualiteit bespreken. Daar heb je het als sporters onder elkaar eigenlijk nooit over, dus het zou goed zijn daar een moment voor vrij te maken. Ik denk dat dat voor mij een hoop gescheeld zou hebben."

Het hele NRC-interview met De Greeff is hier te lezen.