UCI zet röntgenapparaat in tegen mechanische fraude

De Internationale Wielerunie UCI heeft een nieuw wapen in de strijd tegen de mechanische fraude. Met een mobiel röntgenapparaat kunnen ze verdachte renners extra controleren.

Komend weekend zal de UCI voor het eerst röntgenapparaat kunnen inzetten om te controleren op motortjes. De verdachte fietsen worden in een soort mobiele kamer met X-stralen gescand. Dit systeem moet doeltreffender zijn dan het huidige systeem met de tabletten.

Voorlopig is er slechts één röntgenwagen beschikbaar. De kosten van dit systeem zijn 250.000 euro. Het duurt vijf minuten om de fiets te controleren. 

"We hebben de voorbije 3 maanden hard gewerkt aan deze oplossing", zegt ex-renner Jean-Christophe Péraud, die de afdeling tegen de mechanische fraude leidt. "We kunnen de fietsen nu lezen als een open boek, zonder dat we die helemaal uit elkaar hoeven te halen."

"Het team waar de renner voor uitkomt of het land dat de renner vertegenwoordigt, zal de volgende straf krijgen: diskwalificatie, een schorsing van minimaal zes maanden en een boete tussen de 100.000 en 1.000.000 Zwitserse franken."

(Bron: YouTube)