Actrice: #NobodysDoll tegen hakken op loper

anoniem_13042019115511

Vrouwelijke acteurs zouden dit jaar op de rode loper geen hakken of jurken moeten dragen. Die opmerkelijke oproep heeft de Duitse actrice Anna Brüggemann gedaan aan de vooravond van het Filmfestival van Berlijn. Zij wil met de hashtag #NobodysDoll oproepen tot meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen, óók op galapremières.

"De rode loper op festivals is alsof je in een tijdmachine stapt en teruggaat naar 1950", stelt zij in een interview met The Guardian. "Vrouwen worden geacht zichzelf in strakke, lage jurkjes te proppen en op onmogelijke hoge hakken rond te paraderen voor de blikken van mannen die gaan beoordelen of we te verkopen zijn of niet. Het wordt tijd dat we een als vrouwen een ander beeld uitstralen."

Brüggemann, in Duitsland een grote ster, deed de oproep namens een groep jonge actrices die deze mening delen. "Natuurlijk mag je in een mooie jurk verschijnen als dat jouw ding is", voegt ze daar aan toe. "Maar cowboylaarzen, een leren jack of een T-shirt moet ook kunnen."

Geen restricties
De directeur van het Filmfestival van Berlijn heeft zich sympathiek verklaard tegenover de actie. "Als filmfestival hebben wij nooit strenge regels of restricties opgelegd", stelt Dieter Kosslick. "Van mij mag iedere vrouw hier dragen wat zij wil."

Op het Filmfestival van Cannes speelt de kwestie ook al een aantal jaar. In 2015 brak er zelfs een relletje uit toen vrouwen zonder hoge hakken van premières werden geweerd omdat het reglement dat voorschreef.

Actrice: #NobodysDoll tegen hakken op loper
Actrice: #NobodysDoll tegen hakken op loper (Foto: BuzzE)