Poels wint tweede etappe in Ruta del Sol en is de nieuwe leider

H.Vviv

Wout Poels heeft de tweede etappe in de Ruta del Sol gewonnen. De 30-jarige Nederlandse klimmer was de beste op de Alto De Las Allanadas voor Luis Leon Sanchez en Tim Wellens. Poels neemt de leiderstrui van Boudet, die de eerste etappe had gewonnen.

Negen renners zou vanuit de start een kopgroep vormen: Alvaro Cuadros (Caja Rural - Seguros RGA), Przemyslaw Kasperkiewicz (Delko Marseille Provence KTM), Alexis Gougeard (AG2R), Pascal Eenkhoorn (LottoNL-Jumbo), Diego Rubio (Burgos-BH), Aaron Verwilst (Sport Vlaanderen - Baloise) Sho Hatsuyama (Nippo - Vini Fantini), Jeroen Meijers (Roompot-Nederlandse Loterij) en Enrique Sanz (Euskadi - Murias) kregen meer dan zeven minuten van het peloton.

Met nog vijftig kilometer te gaan had de kopgroep nog een voorsprong van vijf minuten, maar ondanks de voorsprong liep de samenwerking niet goed vooraan. Eenkhoorn, de Nederlander van LottoNL-Jumbo zou samen met Gougeard en Rubio uit de kopgroep wegrijden. De drie hielden goed stand en met nog twintig kilometer rijden hadden ze nog een mooie voorsprong van drie minuten. Toen de weg langzaam aan het oplopen was moest Eenkhoorn er als eerste vanaf.

De slotklim begon op vijf kilometer van de streep en toen moest Gougeard bij zijn medevluchter Rubio eraf. In het begin van de klim was Jakob Fuglsang die het tempo omhoog gooide in het peloton. Er ontstond al snel een select groepje met Mikel Landa, Luis Leon Sanchez, Tim Wellens en Wout Poels en later zouden ook nog Marc Soler, Jelle Vanendert, Steven Kruijswijk aansluiten bij het groepje. Ondertussen zou Rubio op twee kilometer van de meet gegrepen worden.

Toen het stilviel in de voorste groep probeerde Wellens het. De Belg van Lotto Soudal kreeg een seconde of tien voorsprong, maar in de achtergrond hield Fuglsang het tempo hoog voor zijn ploeggenoot Sanchez. Het groepje zou weer aansluiten bij Wellens, waarna Poels in de aanval ging. Landa, Fuglsang, Sanchez, Poels en Wellens bleven met z'n vijven over, toen Poels in de laatste 300 meter weer in de aanval ging. Dit keer had de concurrentie geen antwoord op zijn versnelling en pakte de Nederlander zijn eerste overwinning van het seizoen.