Olympisch goud Duitse rodelploeg op razendspannende estafette

De Duitse rodelaars hebben op de Olympische Spelen in Pyeongchang net als vier jaar geleden het goud gepakt op de estafette. Het verschil met de rest was redelijk groot, maar toch was het vooral daarachter een razendspannende wedstrijd.

De estafette bij het rodelen zit vrij simpel in elkaar: één vrouw, één man en één dubbel, die na de finish allemaal een bordje aan moeten tikken om het denkbeeldige 'stokje' door te geven. De eerste zes landen deden min of meer voor spek en bonen mee, maar daarna begon het pas echt.

De Russen moesten het doen zonder Viktoria Demchenko en dus werd een medaille lastig, Ekaterina Baturina is immers een stuk minder rap. Het bleek ze zeker één plek te kosten, want het Letse duo Andris en Juris Sics dook er in de laatste bocht onderdoor, zodat Letland voor de Russen eindigde.

Vervolgens kwam Italië naar beneden en vooral Andrea Vötter was bloedsnel. Dominik Fischnaller hield de voorsprong vast en het jonge duo Nagler/Malleier bracht de voorsprong over de streep. 

Summer Britcher maakte namens de VS een foutje, maar Chris Mazdzer was heel sterk. Het bleek daarna een prima keuze om het dubbel Matt Mortensen en Jayson Terdiman in te zetten - Justin Krewson en Andrew Sherk waren in de individuele wedstrijd sterker - want zij doken 0,002 seconden onder Italië's tijd door.

Met drie landen te gaan was het de beurt aan Canada, waar Alex Gough - winnares van individueel brons - zeer sterk rodelde. Veteraan Sam Edney hield prima stand en nadat Tristan Walker en Justin Snith als snelsten over de finish kwamen was de Canadese medaille zeker.

Bij Oostenrijk maakte Madeleine Egle indruk door nauwelijks iets toe te geven op Gough, waarna olympisch kampioen David Gleirscher de voorsprong pakte. Topduo Peter Penz/Georg Fischler gaf het echter weg, maar de Oostenrijkers kwamen wel nipt voor de VS terecht: de medaille was binnen.

Natalie Geisenberger opende het bal voor Duitsland en dat werd niet spannend meer. De olympisch kampioene pakte een voorsprong, Johannes Ludwig - goed voor brons - hield het vast en het gouden duo Tobias Wendl/Tobias Arlt maakte de gouden missie perfect af.

Tristan Walker en Justin Snith worden bedolven door hun teamgenoten, nadat de Canadese medaille zeker was (Pro Shots/Action Images)
Tristan Walker en Justin Snith worden bedolven door hun teamgenoten, nadat de Canadese medaille zeker was (Pro Shots/Action Images)