Skiester Shiffrin begint 'goudjacht' op reuzenslalom

Alpineskiester Manuela Mölgg staat na de eerste run van de reuzenslalom op de Olympische Spelen in Pyeongchang aan de leiding. De 34-jarige Italiaanse was 0,20 seconden sneller dan de Amerikaanse Mikaela Shiffrin.

Mölgg maakt al vele jaren deel uit van de mondiale subtop, maar stond op WK's of Olympische Spelen nog nooit op het podium. In de World Cup deed ze dat veertien keer, maar winst zat er nog nooit in - meer dan eens gooide ze het weg in de tweede run. 

Achter Shiffrin bleek dat de Italiaanse dames zoals verwacht sterk waren. Op 0,29 seconden van Mölgg volgde haar landgenote Federica Brignone als derde, terwijl Marta Bassino op 0,57 tellen vijfde staat. Met 0,55 seconden achterstand staat de Noorse Ragnhild Mowinckel daar nog tussen.

Ook het Zweedse duo Sara Hector (+0,60) en Frida Hansdotter (+0,70) mag nog niet afgeschreven worden en dat geldt ook zeker voor de Duitse Viktoria Rebensburg, die op 0,83 staat.

Om 05.45 uur gaat de tweede en beslissende run van start.

Update 06.55 uur
Tessa Worley, vooraf een van de favorieten, was in de eerste run matig, maar zette een sterke tweede manche neer. Rebensburg was de eerste die de Française wist verslaan en dus pakte de Duitse de leiding.

Hansdotter en Hector kwamen er door matige runs niet echt bij in de buurt, maar de jonge Bassino maakte het onderin nog zeer spannend: ze kwam 0,09 seconden tekort om Rebensburg te kloppen.

Mowinckel leek tekort te komen, maar onderin gaf de Noorse nog eens gas en ze nam de leiding over, een kleine twee tienden voor Rebensburg. Brignone nestelde zich daar vervolgens tussen, waarna Shiffrin met een heerlijke run de eerste plek veroverde.

Zo stond van de kanshebsters alleen leidster Mölgg nog boven, maar de Italiaanse deed wat ze zo ontzettend vaak gedaan heeft: een geweldige uitgangspositie uit handen geven. De run mislukte volledig, Mölgg kwam tot de achtste tijd en het sprookje was voorbij.

Het goud ging zo naar Shiffrin, haar eerste van in potentie wel vier of misschien zelfs vijf gouden medailles. Zilver was er voor Mowinckel, voor de bronzen Brignone.

Shiffrin vecht zich naar olympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Shiffrin vecht zich naar olympisch goud (Pro Shots/Action Images)