Duitse kunstschaatsers met wereldrecord eindelijk naar olympisch goud

heywoodu

Kunstschaatsers Aljona Savchenko en Bruno Massot hebben op de Olympische Spelen in Pyeongchang het goud veroverd bij de paren. Vooral voor de 34-jarige Savchenko was dat een emotioneel moment: met partner Robin Szolkowy veroverde ze vele wereldtitels, maar op de Spelen bleef het bij twee keer brons.

Massot maakte de overstap vanuit Frankrijk en vormde een nieuw duo, samen met Savchenko. Het enige doel was olympisch goud, maar dat leek na de korte kür lastig: de twee stonden vierde en de achterstand op de twee leidende duo's leek vrij groot.

In de vrije kür gingen Savchenko en Massot echter los op La Terre vue du ciel van Armand Amar en dat leverde een dik wereldrecord van 159,31 punten op. Wereldkampioenen, topfavorieten en leiders Sui Wenjing en Han Cong uit China gingen fors de fout in en eindigden zo achter het Duitse duo.

Meagan Duhamel en Eric Radford deden het namens Canada prima, maar moesten wel genoegen nemen met plek drie. Dat leek niet genoeg voor een medaille, want met Evgenia Tarasova en Vladimir Morozov uit Rusland nog te gaan was ook de strijd om goud nog open.

De twee hadden in de korte kür een voorsprong opgebouwd, maar in de vrije kür ging het mis voor de Russen. Ze vergooiden het helemaal en eindigden zelfs als vierde, achter de bronzen Duhamel/Radford.

Savchenko en Massot op weg naar goud (Pro Shots/Action Images)
Savchenko en Massot op weg naar goud (Pro Shots/Action Images)