Jong Lyons - Maak kennis met de sensationele zes die PSG versloegen

Met een gemiddelde leeftijd van amper 21, kostte het middenveld en de aanval van OL minder dan 10% van de Ligue 1-koploper, zelfs zonder Neymar!

Er stonden 93 minuten op de klok toen invaller Memphis Depay naar binnen trok en zijn rechterschoen achter de bal zette en de bal perfect richting de bovenhoek stuurde.

Parc Olympique Lyonnais explodeerde en zelfs de Nederlander, die het moment markeerde door zijn vingers in zijn oren te steken, kon niet onberoerd blijven door de reactie op zijn winnende doelpunt tegen Paris Saint-Germain.

Maar terwijl het de voormalige Manchester United-aanvaller was die het applaus kreeg en de schijnwerpers op zich gericht kreeg voor zijn winnende treffer, was de basis gelegd door degenen die begonnen waren.

Op 23-jarige leeftijd is Depay nog een jonge man, maar opmerkelijk genoeg wordt hij in deze ploeg van Lyon bijna beschouwd als een veteraan.

Terwijl hij vanaf de bank toekeek bij de aftrap, zag hij een middenveld en een aanvallende eenheid met een gemiddelde leeftijd van amper 21.

Het ging bij de jonge kanonnen van Bruno Genesio niet alleen over jeugdig enthousiasme, maar de manier waarop ze de koploper van de competitie vanaf de aftrap bestreden, wat aantoonde dat een bepaalde eigenschap niet schaars was. Gedurende lange periodes van de wedstrijd versloeg deze opmerkelijke groep spelers hun tegenstanders.

Er waren overal succesverhalen, maar grotendeels op het midden van het veld. Lucas Tousart en Tanguy NDombèlé, met slechtste een gecombineerde leeftijd van 41 jaar, schakelden een eenheid uit die zo dominant was voor de ploeg uit de Franse hoofdstad.

Voor NDombèlé, beschouwd als de volgende Michael Essien, was het een echte volwassenwording. Hij werd aan het begin van het seizoen op huurbasis overgenomen van Amiens en hij had indruk gemaakt voordat hij zijn plek in het elftal kwijtraakte toen de negentienjarige Houssem Aouar zich een weg naar het team baande. Nu maken ze beide zoveel indruk dat Genesio zich genoodzaakt voelde om een plek voor beiden in het elftal in te ruimen.

Nabil Fekir, die na twee minuten spelen een vrije trap schitterend raak schoot, werd uitgeroepen tot Man of the Match, maar de spelmaker zei: "Ik vond dat Ndombèlé het meer verdiende dan ik. Hij heeft dit team zoveel gebracht."

Het is een maatstaf van de jeugdigheid van Lyon's ploeg dat Fekir op 24-jarige leeftijd niet alleen de aanvoerder is, maar een speler waar ze naar op zoek zijn om volwassenheid en een koel hoofd in het team te brengen.

Het is een rol die hij op een meer indrukwekkende manier heeft omard dan iemand had kunnen voorspellen aan het begin van het seizoen. Na het vertrek van Alexandre Lacazette in de zomer waren er twijfels over de vraag of deze ploeg in staat was om zich zo snel te ontwikkelen tot een uitdager voor de top drie.

Net zoals al zo vaak het geval was, is een combinatie van de jeugdopleiding van Lyon en sluw werk op de transfermarkt dat overtuigd heeft.

Mariano Díaz, voor acht miljoen euro overgenomen van Real Madrid en de maker van al dertien competitiedoelpunten, is een koopje gebleken, terwijl Maxwel Cornet en Lucas Tousart elders professioneel debuteerden voordat ze in Lyon werden gepolijst.

De aanval van PSG op zondag, zelfs zonder Neymar, was meer waard van tweehonderd miljoen euro, terwijl Lyon's hele startende middenveld en aanval hen minder kostte dan twintig miljoen euro aan transfersommen.

De ploeg van voorzitter Jean-Michel Aulas heeft aangetoond dat het nog steeds mogelijk is om te concurreren met PSG als het grondwerk goed is neergezet en een wedstrijdplan perfect is uitgevoerd. Nu is hun uitdaging om als tweede te eindigen in de Ligue 1 en opnieuw een belangrijke indruk te maken in de Europa League.

Zelfs als dat dit seizoen nog achterblijft, blijft de voortdurende productie van jong talent door Lyon ongeëvenaard in Frankrijk, zo niet in Europa. Deze huidige groep heeft al laten zien dat ze oog hebben voor het spectaculaire.