FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 januari 2018

Jong Ajax houdt net stand na comeback Cambuur

Jong Ajax heeft in de Jupiler League een nipte overwinning behaald op Cambuur. De Friese bezoekers kwamen na rust nog gevaarlijk dichtbij.

Jong Ajax leek een zorgeloze avond te krijgen toen het binnen 25 minuten al 3-0 voor de thuisploeg stond. Mateo Cassierra opende na elf minuten de score en even later was ook Noa Lang trefzeker. Uit een voorzet van diezelfde Lang schoot Carel Eiting vervolgens de derde Amsterdamse goal tegen de touwen.

De Ajax-beloften misten daarna wat kansjes en Cambuur kwam na ruim een uur iets dichterbij via Nigel Robertha. De oud-speler van Feyenoord scoorde uit een tegenaanval van de Friezen. Een kwartier voor tijd werd het zelfs 3-2 toen Robertha profiteerde van geklungel in de verdediging van Ajax.

Cambuur probeerde nog aan te dringen, maar Jong Ajax hield toch stand. De ploeg profiteert daarmee optimaal van de nederlagen die zowel N.E.C. als koploper Fortuna Sittard dit weekend leed. Na 21 speelronden staat Jong Ajax derde, twee punten achter Fortuna en één achter de Nijmegenaren.

Uitslagen Jupiler League maandag
Jong Ajax - SC Cambuur 3-2
Jong AZ - FC Den Bosch 1-1

Treffer Costa levert Juventus zege op

Juventus is weer drie punten rijker in de Serie A. De Italiaanse kampioen boekte maandagavond een kleine zege op Genoa.

Juventus nam vanaf het begin het initiatief en al snel ontstond de openingstreffer uit een tegenaanval. Douglas Costa leek de bal te verliezen, maar hij veroverde 'm daarna zelf weer terug. Na een combinatie met Mario Mandzukic wist Costa van dichtbij prima raak te schieten.

In het vervolg van de eerste helft kreeg Juve via onder meer Miralem Pjanic kansen op een verdere voorsprong, maar de afwerking was niet goed genoeg. Aan de andere kant kreeg keeper Wojciech Szczesny weinig serieus werk te doen. Genoa, de nummer vijftien van Italië, loste de gehele wedstrijd geen enkel schot op het Turijnse doel.

Na rust creëerde Juventus opnieuw wat mogelijkheden. Onder meer Gonzalo Higuaín en Mandzukic kregen de bal er echter niet in, waardoor het bij die ene goal van Costa bleef. De Oude Dame blijft dus in het spoor van koploper Napoli, dat slechts één puntje voorsprong heeft.

Liverpool verliest na ongelukkig moment Van Dijk van hekkensluiter

Liverpool heeft in Engeland een gevoelige nederlaag geleden tegen hekkensluiter Swansea City. De ploeg mist daardoor aansluiting met de top drie.

Liverpool moest in het Liberty Stadium winnen om op gelijke hoogte te blijven met Chelsea. The Reds waren zoals verwacht dominant aan de bal, maar veel echte kansen leverde dat voor rust niet op. Virgil van Dijk liet zich wel even zien: zijn kopbal op aangeven van Alex Oxlade-Chamberlain ging naast het doel.

Kort voor rust was Van Dijk aan de andere kant echter betrokken bij de enige goal van de wedstrijd. De mandekker wilde een hoekschop van Swansea wegkoppen, maar hij leverde de bal in bij een tegenstander. Alfie Mawson twijfelde vervolgens geen seconde en zijn knal in de hoek was onhoudbaar voor keeper Loris Karius.

In de tweede helft hield Lukasz Fabianski de thuisploeg op de been. De Poolse doelman van Swansea stopte een vrije trap van Mohamed Salah en in de slotfase hield hij ook Danny Ings van scoren af. Ings mocht in de slotfase invallen voor Georginio Wijnaldum. Bij The Swans speelden Mike van der Hoorn en Leroy Fer de hele wedstrijd.

Door de nederlaag staat Liverpool nu drie punten achter Chelsea en zes achter nummer twee Manchester United. Op 'Boxing Day' wist het team van manager Jürgen Klopp nog met 5-0 te winnen van Swansea, dat ondanks de zege nog wel onderaan staat. West Bromwich Albion heeft nu echter evenveel punten.

Ontsnapte kangoeroe gevangen op Australiëlaan

De politie en marechaussee van Maastricht Aachen Airport hebben vandaag een ontsnapte kangoeroe weten te vangen. Het buideldier werd met behulp van een vangnet van de eigenaar in de Australiëlaan gevangen.

Volgens welingelichte bronnen betrof het een wallaby, een kleiner slag kangoeroe die ondanks zijn kleine voorkomen toch behoorlijke sprongen kan maken. Het dier is inmiddels alweer teruggebracht naar zijn eigenaar in het nabijgelegen plaatsje Geverik.

Volgens een woordvoerder van de poltie was geen sprake van gevaar voor het verkeer.

NFL: Brady en Patriots na prachtige comeback wéér naar Super Bowl

American footballer Tom Brady blijft de geschiedenis in de NFL herschrijven. De 40-jarige quarterback leidde zijn New England Patriots zondag voor de achtste keer in zijn carrière naar de Super Bowl, waarmee hij zijn eigen record nog eens aanscherpt.

De Patriots speelden thuis in de AFC Championship Game tegen de Jacksonville Jaguars. Quarterback Blake Bortles van de Jaguars deed het aanvankelijk bijzonder goed en hij leidde de sterk spelende ploeg naar een 20-10 voorsprong, vroeg in het vierde kwart.

Brady en zijn ploeg raakten tight end Rob Gronkowski al in de eerste helft kwijt, nadat de sterspeler een gigantische klap tegen zijn hoofd kreeg. Danny Amendola nam het echter over en ving twee passes van Brady in de endzone: twee touchdowns en de Patriots wonnen met 24-20.

De Philadelphia Eagles nemen het in de Super Bowl op tegen de Patriots. De ploeg was veel te sterk voor de Minnesota Vikings, die er zo niet in slaagden om zich als eerste ploeg ooit te plaatsen voor de eindstrijd in eigen stadion. De Eagles wonnen met 38-7.

Voor de Eagles wordt het in elk geval wat affiche betreft een herhaling van hun laatste optreden in de grote seizoensfinale. In 2005 werd van de Patriots verloren, waarna Brady en zijn ploeg in 2015 en 2017 nog eens wonnen, Brady's vierde en vijfde titel.

Op 4 februari wordt de 52e editie van de Super Bowl gespeeld.

Wereldrecord Coleman op 60 meter wordt geen wereldrecord

Atleet Christian Coleman liep afgelopen week in het Amerikaanse Clemson een wereldrecord op de 60 meter. Met 6,37 seconden verbrak hij het stokoude record van Maurice Greene, dat al vele jaren op 6,39 stond.

Het wereldrecord blijkt nu echter toch geen wereldrecord te gaan worden. Om door wereldatletiekbond IAAF officieel erkend te worden, moet een record op een afstand van 400 meter of minder namelijk gelopen worden in een wedstrijd waar bepaalde startblokken gebruikt worden. Dat moeten elektronische blokken zijn, die de reactietijden bij de start meten, waarna deze in de uitslag weergegeven worden.

In Clemson werden dergelijke blokken niet gebruikt en dus gaat Coleman's record naar alle waarschijnlijkheid niet door. Een ander probleem was de situatie rond de dopingtests: de IAAF zegt dat gelijk na de wedstrijd materiaal afgestaan moet worden voor een dopingtest, maar in Clemson was geen enkele tester aanwezig.

Coleman stapte gelijk na zijn race dan ook in de auto en raasde via de snelweg richting Atlanta, twee uur verderop. Op de weg richting Atlanta zou hij dan een dopingcontroleur treffen, waarna hij op een parkeerplaats zijn plasje deed en inleverde. Dat kan mogelijk dus gewoon in orde zijn, maar dat neemt niet weg dat niet de goede blokken gebruikt werden en het wereldrecord dus niet geldig is.

Overigens heeft de Amerikaanse atletiekbond minder strenge regels en is de kans dus zeker aanwezig dat Coleman's tijd wél als nationaal record de boeken in zal gaan.

Ronnie Flex in kliniek voor wietverslaving

Rapper Ronnie Flex heeft zich laten opnemen in een privékliniek. Hij hoopt hier af te rekenen met zijn wietverslaving, laat zijn management weten aan RTL Boulevard en het AD.

"Ben ff gaan afkicken in rehab", schrijft de 25-jarige rapper zelf op Instagram. Hij belooft zijn fans dat hij snel terug en beter is.

Ronnie Flex vertelde eerder te zijn gestopt met blowen. Dat was na zijn deelname in Expeditie Robinson. "Inmiddels ben ik gestopt met blowen, maar destijds rookte ik nog blowtjes tot me werd verteld dat ik mijn tas moest pakken'', zei Ronnie in september 2015.

De afkickperiode heeft geen gevolgen voor de optredens van Ronnie. Zijn verblijf in de instelling is nauwkeurig gepland.

Ronnie Flex in kliniek voor wietverslaving
Ronnie Flex in kliniek voor wietverslaving (Foto: BuzzE)

De Bruyne tekent nieuw contract bij Manchester City

Manchester City heeft Kevin De Bruyne beloond met een nieuw contract. De Belgische middenvelder heeft bijgetekend tot medio 2023.

De Bruyne is in het Etihad Stadium aan zijn derde seizoen bezig. Hij is uitgegroeid tot een onmisbare pion in het team van Pep Guardiola. De 26-jarige spelverdeler heeft al 120 officiële wedstrijden voor Manchester City achter zijn naam staan, waarvan dertig dit seizoen.

"Het is altijd mijn intentie geweest om bij City te blijven, waar ik me sinds de eerste dag heb thuisgevoeld", reageert hij. "We winnen niet alleen, we spelen ook geweldig voetbal. Het is fantastisch om daar deel van uit te maken en ik ben heel enthousiast over wat we de komende jaren kunnen bereiken."

Met de Engelse topclub pakte De Bruyne tot nu toe alleen de League Cup, maar City is hard op weg om deze jaargang de Premier League te winnen. Bovenaan de ranglijst staat de ploeg al twaalf punten los van rivaal Manchester United. The Citizens zijn bovendien nog in de race om de FA Cup, League Cup en Champions League.

Venezuela blijft ABC-eilanden blokkeren

Venezuela blijft Curaçao, Aruba en Bonaire blokkeren. Nederland gaat met de eilanden overleggen om een oplossing te vinden, zei minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra in Brussel na overleg met zijn EU-collega's.

De EU kondigde maandag sancties af tegen zeven hooggeplaatste Venezolanen. Het Zuid-Amerikaanse land koppelt die maatregel helaas aan de blokkadekwestie, zei Zijlstra, die zondag zijn Venezolaanse ambtgenoot sprak. "Dat betreuren wij zeer, het staat totaal los van elkaar, daarom gaan wij nu kijken naar vervolgstappen, ook op het vlak van personenverkeer."

"We moeten zorgen dat de bewoners van Aruba, Curaçao en Bonaire verse groenten maar ook andere zaken volop aanwezig hebben", aldus Zijlstra. "Het vervoer van grondstoffen zal via andere landen moeten, bijvoorbeeld via Colombia en de Dominicaanse Republiek. Hun leven moet uiteindelijk gewoon door kunnen gaan."

Smokkel
De Venezolanen stelden de blokkade begin dit jaar in omdat de eilanden te weinig zouden doen tegen smokkel van mensen, drugs, wapens, geld en waardevolle goederen als goud en koper. Er leek een akkoord te zijn, maar vorige week bleek volgens de minister dat Venezuela daar onduidelijk over was, waardoor een gepland overleg werd geschrapt. "Het Koninkrijk heeft zich aan de afspraken gehouden, nu is het aan Venezuela zich aan zijn deel te houden."

Zijlstra zei het "heel goed" te vinden dat de EU sancties instelt tegen Venezolanen die het functioneren van de democratie in de weg zitten. "Daarmee proberen we hen aan te zetten om het pad naar een steeds verdere dictatuur te verlaten, weer gesprekken met de oppositie aan te gaan en de democratie te herstellen."

Venezuela blijft ABC-eilanden blokkeren
Venezuela blijft ABC-eilanden blokkeren (Foto: ANP)

Trump-biograaf Michael Wolff in College Tour

Michael Wolff, de schrijver van het boek Fire and Fury over Donald Trump, is maandag 26 februari de laatste gast van dit seizoen van College Tour. Dit maakte presentator Twan Huys maandag bekend in De Wereld Draait Door. De opnames zijn donderdag 22 februari in theater Carré in Amsterdam. Wolff komt voor één dag naar Nederland.

De schrijver en journalist schudde het Witte Huis flink op na een reeks openbaringen in Fire and Fury. In dat boek staat bijvoorbeeld dat Trump helemaal geen president wilde worden en dat hij McDonald's eet omdat hij bang is vergiftigd te worden. Het boek kwam vorige week ook uit in een Nederlandse vertaling onder de titel Vuur en Woede.

Wolff schreef Fire and Fury op basis van tweehonderd gesprekken met de hoogste medewerkers van Trump en de president zelf. Trump ontkent op zijn beurt dat hij de journalist gesproken heeft.

De Nederlandse choreograaf Hans van Manen komt ook naar College Tour. Hij is te zien in de uitzending van zondag 11 februari (NPO 2, 21.05 uur).

Trump-biograaf Michael Wolff in College Tour
Trump-biograaf Michael Wolff in College Tour (Foto: BuzzE)

België verlaagt dreigingsniveau

België verlaagt het dreigingsniveau van ernstig (drie) naar gemiddeld (twee). Het besluit betekent dat het aantal militairen op straat omlaag zou kunnen. Niveau drie blijft gelden voor bepaalde gevoelige plekken, waar extra waakzaamheid geboden is.

De verlaging volgt op een nieuwe analyse van antiterreurorgaan OCAD, die de dreiging van terreurbeweging IS fors lager inschat. Sinds de aanslagen in Parijs van november 2015 gold bij de zuiderburen niveau drie. In het Brussels gewest was toen de hoogste alarmfase vier even van kracht. Dat was na de aanslagen in Brussel van maart 2016 ook enkele dagen het geval.

Militairen blijven wel patrouilleren, maar hun aantal wordt "op een proportionele manier" teruggeschroefd, aldus premier Charles Michel. Het zijn er nu nog ongeveer duizend, vergeleken met 1800 op het hoogtepunt. De militaire vakbond VSOA reageerde tevreden.

Niveau twee betekent niet dat er geen dreiging meer is, benadrukte OCAD-topman Paul Van Tigchelt. Maar nu het kalifaat in Syrië en Irak niet meer bestaat en ook de IS-propaganda die mensen in Europa ertoe aan wil zetten aanslagen te plegen is afgenomen, is het risico volgens hem verminderd. Waakzaamheid blijft geboden, is echter het devies, want er is nog altijd een "voedingsbodem voor radicalisering". "Het salafisme is nog niet dood."

België verlaagt dreigingsniveau
België verlaagt dreigingsniveau (Foto: ANP)

BMX'er Van Gorkom uit coma

Jelle van Gorkom is uit coma en buiten acuut levensgevaar maar er zijn nog veel zorgen over zijn longen en hersenen. De BMX'er raakte twee weken geleden zwaar gewond bij een trainingsongeluk op Papendal.

Om duidelijkheid te krijgen over de toestand van zijn longen en hersenen is verder onderzoek nodig maar daarvoor is Van Gorkom nog te zwak. Een van de nieren lijkt beschadigd te zijn maar de andere nier neemt de taak goed over.

Jochem Schellens, directeur van Papendal: “Sinds vorige week dinsdag reageert hij wel op prikkels door met zijn hand te knijpen en het opsteken van een duim. Hij maakt contact en geeft blijk van herkenning bij familie en bekenden. Praten is nog niet mogelijk, vanwege een tube in zijn keel. Dit gaat nog lang duren. Het is een eerste positieve stap. Er is zicht op volledig herstel, maar het is nog wel ongewis. We zijn voorzichtig positief, maar niet te positief. Want er blijft kans op een terugval. Dit wordt zeker een revalidatie van meer dan negen maanden en er is geen garantie op 100 procent herstel.”

KNVB: In de kloten grijpen mag

De aanklager van voetbalbond KNVB stelt geen vooronderzoek in naar Vitesse-speler Matt Miazga. De Amerikaan greep in het thuisduel tegen sc Heerenveen (1-1) in de ballen van tegenstander Denzel Dumfries die na afloop laconiek reageerde. De aanklager vond het incident niet zwaar genoeg om te sanctioneren.

Wel wordt er een onderzoek gestart naar Vitesse-spits Tim Matavz. De aanvaller gaf in de eerste helft een elleboog aan Dumfries die ter aarde stortte. Het arbitrale kwartet ontging de stoot, maar de aanklager gaat nu bekijken of Matavz alsnog gestraft kan worden.


In de kloten grijpen mag gewoon (Bron: YouTube)

Manchester United presenteert Alexis Sánchez

Het is officieel: Alexis Sánchez is de nieuwste aanwinst van Manchester United. Als deel van die transfer vertrekt Henrikh Mkhitaryan naar Arsenal.

Beide clubs hebben dat maandagavond via hun officiële kanalen bevestigd. De transfer hing al enige tijd in de lucht, nadat duidelijk werd dat

Dat de definitieve bevestiging even op zich liet wachten, had te maken met het feit dat Arsenal graag Mkhitaryan wilde vastleggen. Naar verluidt krijgen The Gunners behalve de Armeniër ook minimaal twintig miljoen euro overgemaakt. Mkhitaryan en Sánchez hebben zich allebei tot medio 2022 verbonden aan hun nieuwe club.

Terwijl Mkhitaryan er qua salaris op achteruit lijkt te zijn gegaan, lijkt Sánchez naar verluidt een veel beter contract te hebben gekregen. Hij zou nu ongeveer 550.000 euro per week gaan opstrijken, terwijl dat in Noord-Londen zo'n 300.000 euro was.

Alves gaat ook op social media tekeer tegen arbiter

Dani Alves heeft geen spijt van zijn reactie van zondagavond tegen scheidsrechter Clément Turpin. Ook op social media is de Braziliaan fel.

Alves werd in de uitwedstrijd van Paris Saint-Germain tegen Olympique Lyon teruggefloten door Turpin, tot woede van de rechtsback. Hij ging verhaal halen door schreeuwend vlak voor de scheidsrechter te gaan staan. Die trok daarop direct de rode kaart. Via Instagram laat Alves weten dat hij het er totaal niet mee eens is.

 

Dani Alves red card (Bron: Youtube)

 "De beslissing is genomen en de oorlog was toch al verloren, maar ik blijf erbij dat meneer de scheidsrechter met zijn beslissing zijn verstand is verloren", schrijft de PSG-speler bij een foto van het incident. "Sinds wanneer is het oneens zijn met een beslissing hetzelfde als geen respect hebben voor die persoon?"

"Als je wil zeggen dat het mijn schuld was, dan mag je dat doen. Tegelijkertijd heb ik brede schouders en een grote paar ballen die ervoor zorgen dat ik altijd rechtop en met beide benen op de grond blijf staan!" Nadat Alves was weggestuurd en PSG dus met z'n tienen eindigde, zorgde Memphis Depay ervoor dat Lyon de Parijzenaren met 2-1 versloeg.

Van Persie: "Kans is groot dat ik er woensdag bij zit"

Robin van Persie is officieel speler van Feyenoord en hoopt deze week als zijn eerste minuten te kunnen maken voor de club.

Maandag zette Van Persie zijn handtekening onder een contract en werd hij officieel gepresenteerd bij de club. Na veertien jaar keert hij terug bij de club en hij hoopt snel in actie te kunnen komen voor de hoofdmacht.

"Vandaag de eerste training gehad en dat ging heel goed. Ik voelde me heel lekker en was heel blij om op het veld te staan", zo citeert Voetbal International de aanvaller. "Een goede training ook. Het is kort dag, maar er is een goede kans dat ik bij de selectie zit voor woensdag. Ik hoop veel te kunnen toevoegen."

Van Persie was dit seizoen drie maanden geblesseerd, maar werkte de afgelopen weken hard aan zijn herstel. "Daar zat een klein weekje vakantie tussen en de afgelopen week heb ik voor mijzelf getraind", aldus de aanwinst van Feyenoord.

Middlesbrough-fan plast in drinkfles QPR-keeper

We hebben voetbalsupporters gekke dingen zien doen om het de tegenstander van hun club moeilijk te maken, maar in Engeland is een nieuw dieptepunt bereikt. Een Middlesbrough-fan plaste afgelopen weekend in de drinkfles van de keeper van opponent Queens Park Rangers.

Hoe de fan de drinkbus bemachtigde is niet duidelijk maar op de beelden is te zien hoe de supporter vervolgens de bidon van QPR-keeper Alex Smithies vol plaste en daarna weer het veld op wierp, bij de spullen van Smithies.

De flessenplasser is inmiddels opgepakt en zal volgende maand voor de rechter moeten verschijnen vanwege het op het veld werpen van een voorwerp. De politie heeft laten weten als in het werk te zullen stellen zodat de fan voorlopig niet meer in het stadion te vinden zal zijn.

Ingeoliede olympische vlaggendrager plaatst zich voor Winterspelen

Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro werd hij anderhalf jaar geleden wereldberoemd: taekwondoka Pita Taufatofua, die met ontbloot en ingeolied bovenlijf trots de vlag van Tonga het stadion binnen kwam dragen.

Na de Spelen van Rio richtte Taufatofua zich op een volgende uitdaging: plaatsing voor de Olympische Winterspelen van Pyeongchang, die komende maand gehouden worden. De weg was erg lang en kende veel obstakels, zoals om te beginnen het leren langlaufen.

Dat ging wel aardig en dus kon hij mee gaan doen aan wedstrijden. Ook dat werd soms lastig: zo bleven zijn skistokken eens achter op het vliegveld van Miami of moest er op de eettafel van het hotelrestaurant gewaxt worden.

Deze maand reed hij nog de hele nacht in een Armeense taxi door onder meer Armenië en Georgië om naar het vliegveld van Istanbul te komen, zodat hij de dag erna mee kon doen aan wedstrijden in Kroatië. Dat lukte niet, hij was een kwartier te laat om zijn vlucht te halen.

Afgelopen week was er nog een allerlaatste kans voor de sympathieke Pita en daarvoor toog hij naar IJsland. Het was nogal een opgave om in het hoge noorden aan te komen - de wegen waren dichtgesneeuwd - maar het lukte. In het weekeinde haalde hij dan eindelijk het puntenaantal waar hij al geruime tijd naar op zoek was.

Samen met de onlangs in Colombia op rollerski's behaalde punten - waar een groepje exoten samenwerkte om gezamenlijk kwalificatiepunten te scoren, uiteindelijk met succes voor iedereen - kwam Pita zo precies aan de benodigde eisen en dus zal Tonga debuteren op de Winterspelen.

Het Instagram-account van Pita is overigens zeer de moeite waard om te volgen, de afgelopen maanden deed hij er uitgebreid verslag van zijn kwalificatietraject, wat vooral veel weg had van een filmscript.

Vanaf 1:25 minuten in het filmpje bij dit IJslandse artikel hoort Pita de uitslag van zijn race aldaar, waarmee hij de plaatsing voor de Spelen eindelijk gehaald heeft.

Pita doet nog niet zo lang aan langlaufen (Bron: YouTube)

Kijkshop failliet

Alle zeventig winkels van Kijkshop sluiten hun deuren. De winkelketen kampt al jaren met aanzienlijke verliezen. De Zweedse eigenaar The One vraagt dinsdag faillissement aan bij de rechter, zo laat de investeerder weten.

De ongeveer vierhonderd medewerkers van Kijkshop komen op straat te staan. Het is volgens een woordvoerder van The One nu aan een curator om te kijken of een eventuele verkoop of doorstart mogelijk is. Die kan ook besluiten dat de winkels al dan niet tijdelijk weer opengaan als dat in het belang van de verkoop van de boedel is.

Investeerder Björn Serving, die zichzelf 'The One from Sweden' noemt, zei al eerder dat winkels in hun oude vorm geen bestaansrecht meer hebben. Kijkshop was om die reden dan ook begonnen met een omvorming naar een nieuw onlinewinkelconcept, waarbij al in maart de sluiting van twintig winkels werd aangekondigd.

Ingreep niet voldoende
Die ingreep blijkt nu volgens de investeerder echter niet voldoende om de winkels te redden. Hij noemt de gevolgen voor de medewerkers ,,erg ongelukkig".

The One richt zich nu op het onlinewinkelconcept KijkBijMij, waarbij consumenten elkaar live via video koopadvies kunnen geven in ruil voor een commissie. De app is in zes weken tijd 100.000 keer gedownload. Mogelijk worden er in de toekomst ook weer winkels geopend, maar op een veel beperktere schaal.

Kijkshop sluit al zijn winkels
Kijkshop sluit al zijn winkels (Foto: ANP)

Golfer Rahm wint op PGA Tour en wordt nummer twee van de wereld

Golfer Jon Rahm heeft in Californië de CareerBuilder Challenge gewonnen, een toernooi op de PGA Tour. Het is de tweede zege op de tour voor de pas 23-jarige Spanjaard, die dit jaar ook al eens als tweede eindigde in Hawaii.

Met de Amerikaan Andrew Landry kwam Rahm uit op een eindscore van -22 slagen, waardoor een play-off gespeeld moest worden. Op de vierde extra hole sloeg Rahm toe en trok hij de winst - en één miljoen dollar - naar zich toe.

Door zijn zege schuift Rahm op naar de tweede plek op de wereldranglijst. "Het is wat onwerkelijk om nu ook Jordan Spieth al voorbij te zijn, hij heeft drie majors gewonnen...ik twee gewone toernooien", aldus Rahm.

Joost Luiten zakte op de wereldranglijst één plek en staat nu op de 85e plaats, als beste Nederlander.

Kabinet zeer bezorgd om Turkse actie in Syrië

Het kabinet is ,,zeer bezorgd" over het Turkse militaire offensief in de Noord-Syrische regio Afrin. Naast beschietingen met artillerie en luchtaanvallen zijn ook Turkse militairen het buurland binnengetrokken. Het Turkse optreden is gericht tegen de Syrisch Koerdische milities, die zich Volksbeschermingseenheden (YPG) noemen.

Nederland roept Turkije op ,,grote terughoudendheid" te betrachten, schrijft minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. ,,Verdere onrust in een al zeer complexe en fragiele regio moet zoveel als mogelijk vermeden worden om de internationale inzet en strijd tegen ISIS niet in het geding te laten komen, om onschuldige burgers te ontzien en om verdere vluchtelingenstromen te vermijden."

In NAVO-verband zal Nederland om opheldering over de actie vragen, indien Turkije niet meer informatie geeft over de operatie. Het kabinet zal dan aandringen op ,,proportionaliteit en grote terughoudendheid". De kwestie wordt maandag ook in de VN-Veiligheidsraad besproken waarvan Nederland tijdelijk lid is.

Kabinet zeer bezorgd om Turkse actie in Syrië
Kabinet zeer bezorgd om Turkse actie in Syrië (Foto: ANP)

Abbas vraagt EU-landen om erkenning Palestina

De lidstaten van de Europese Unie zouden Palestina als staat moeten erkennen, met als hoofdstad Jeruzalem. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft die oproep in Brussel gedaan voorafgaand aan een werklunch met de 28 EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

Erkenning zou de hoop van het Palestijnse volk op vrede levend houden, aldus Abbas, die hoopt dat de EU als "belangrijkste internationale partner en echte vriend" een sterkere rol gaat spelen in het vredesproces. De president zei "vastberaden" te zijn Gaza en Westbank te herenigen onder centraal Palestijns bestuur, met Jeruzalem als hoofdstad.

Abbas beloofde tegen terrorisme te blijven strijden. Hij zei dat de Palestijnen zich zullen houden aan de verdragen met Israël en riep Tel Aviv op hetzelfde te doen.

Tweestatenoplossing

EU-buitenlandchef Federica Mogherini herhaalde het Europese standpunt: een tweestatenoplossing met Jeruzalem als hoofdstad van beide landen. De ministers maakten dat vorige maand al duidelijk aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die toen op bezoek was.

Negen EU-landen, waaronder Zweden en Polen, hebben Palestina erkend. De EU en veel andere lidstaten willen erkenning afhankelijk maken van een vredesregeling. De Franse minister Jean-Yves Le Drian bepleitte dat er in de tussentijd een samenwerkingsakkoord tussen de EU en de Palestijnen komt.

Volgende week organiseren de EU en Noorwegen een donorbijeenkomst in Brussel, waarbij ook de financiering van UNRWA, het VN-agentschap dat Palestijnse vluchtelingen helpt, aan de orde komt. De VS hebben hun steun daaraan gehalveerd. In reactie hebben onder meer Nederland en België hun bijdrage versneld overgemaakt. Mogherini zei dat de Palestijnen "in deze kritieke tijden"kunnen rekenen op voortzetting van de financiële steun.

Abbas vraagt EU-landen om erkenning Palestina
Abbas vraagt EU-landen om erkenning Palestina (Foto: ANP)

Russische shorttrackkampioen An mag niet naar Olympische Spelen

Shorttracker Viktor An mag komende maand op de Olympische Spelen in zijn thuisland Zuid-Korea niet in actie komen. De 32-jarige legende, in 2006 namens Zuid-Korea goed voor drie keer olympisch goud, wordt geweerd omdat hij genoemd wordt in het onderzoek naar het Russische staatsdopingschandaal.

An komt al sinds 2011 uit voor Rusland en won namens dat land in 2014 nog eens drie keer olympisch goud. De twintigvoudig wereldkampioen ging na de Spelen in Sochi aan de slag als coach, maar bleef wel schaatsen. Tegenwoordig is hij niet meer van absoluut topniveau, hoewel hij op de vorige twee EK's nog wat medailles mee wist te pakken.

Een bron heeft tegen het Russische TASS laten weten dat An nu is uitgesloten van deelname aan de Spelen in Pyeongchang, net als teamgenoten Vladimir Grigorev - met wie An in 2014 goud won op de aflossing - en Denis Airapetyan. Ook vele tientallen andere Russische sporters zijn in de afgelopen maanden al uitgesloten van verdere olympische deelname.

Patch 4.2 voor Final Fantasy XIV verschijnt eind januari

Square ENix laat weten dat 30 januari de nieuwste update voor Final Fantasy XIV verschijnt. Patch 4.2, getiteld 'Rise of a New Sun', brengt nieuwe content naar de MMORPG en levert een vervolg op het verhaal van de Stormblood-uitbreiding.

Hieronder een overzicht van de content die de patch levert:

  • Nieuwe Main Scenario Quests – Dankzij de heldendaden van de Warrior of Light en de langverwachte terugkeer van Raubahn, vervolgt Ala Mhigo zijn gestage mars naar herstel. Het rommelt echter in het Oosten, waar zorgwekkende geruchten over Doma klinken.
  • Nieuwe Raid Dungeon – Het volgende hoofdstuk in de Omega raid-serie, getiteld Omega: Sigmascape, arriveert om de Warrior of Light nog zwaarder op de proef te stellen. Nadat eerder al bekende gezichten uit Final Fantasy V verschenen, toont de trailer van Sigmascape veel elementen die sterk doen denken aan een ander deel.
  • Nieuwe Trial – Ontmoet een van de Four Lords, Byakko, in deze uitdagende nieuwe Trial die het startschot geeft voor een verse reeks zijmissies.
  • Nieuwe Dungeons – Twee nieuwe, high-level Dungeons: Hells’ Lid en The Fractal Continuum (Hard).
  • Nieuwe Beast Tribe Quests – De Vira, één van de stammen van de slangachtige Ananta, steunen het verzet al lang door krijgers te leveren. Nu vragen ze op hun beurt de Warrior of Light om hulp.
  • Glamour Dressers – Ga naar herbergen om kleding, wapens en gereedschappen om te zetten in ‘glamours’, en combineer deze in een compleet ensemble. Zo kunnen spelers de outfits van hun personages gemakkelijk aanpassen.
  • The Feast PvP-updates – Naast een nieuwe regelset en de toevoeging van de Crystal Tower Training Grounds-map, laat het nieuwe PvP-teamsysteem groepen van maximaal zes spelers deelnemen aan klassementen, waarbij ze via een speciale groepchatfunctie kunnen communiceren.
  • Een nieuwe Duty Recorder-functie – Analyseer je raids vanuit verschillende perspectieven om je tactieken te verbeteren, of beleef je machtigste gevechten opnieuw, met deze nieuwe terugspeelfunctie.
  • Housing-updates – Er worden nieuwe buurten toegevoegd aan de vier woonwijken.
  • Verbeterde acties voor de bard, aanvullende inventaris door gebruik van een nieuwe opslagfunctie, nieuwe, krachtige wapens en meer.

Meer details over de inhoud van Patch 4.2 lees je in onze preview.

Lekker hacken in Digimon Story: Cyber Sleuth

Bandai Namco heeft Digimon Story: Cyber Sleuth Hacker's Memory uitgebracht en heeft daarbij meteen een trailer van de RPG vol met digitale beesten.

Jij speelt Keisuke, iemand van wie het account is gejat. Jij wil de dader te pakken krijgen, en voegt je toe tot een hackersgroep, Hudie genaamd. Al snel is er veel meer aan de hand. De echte wereld en die van de Digimon lijken samengevoegd te worden. Dan zijn er nog Yuuko Kamishiro en Kyoko Kuremi, twee personages die je tegen gaat komen. Yuuko's vader heeft schijnbaar zelfmoord gepleegd, maar ze verdenkt haar voogd ervan meer te weten over haar vaders dood en de vreemde gebeurtenissen in de wereld. Ze laat zich inlijven bij de hackersgroep waar ze de op onderzoek uit gaat. Kyoko is een prive-detective, gespecialiseerd in cybermisdaad, die vaak al eerder op de plek des onheil is wanneer de speler zelf net arriveert.

Digimon Story: Cyber Sleuth Hacker's Memory is uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita.

'Shutdown' VS voorbij'

De Amerikaanse parlementariërs hebben een akkoord bereikt over de overheidsuitgaven voor de komende tijd. Dat zou betekenen dat er na drie dagen een einde komt aan de 'shutdown', het sluiten van de overheidsloketten. Het ambtenarenapparaat kan over enkele uren weer aan de slag. Dat zei de Democratische senator Charles Schumer maandag. In de Senaat zijn voor goedkeuring van het budget zestig stemmen nodig. Die komen er volgens Schumer.

'Democraten akkoord, 'shutdown' VS voorbij'
'Democraten akkoord, 'shutdown' VS voorbij' (Foto: ANP)

Verborgen mensen in Assassin's Creed: Origins

Ubisoft laat in een trailer zien waar het om gaat in de Hidden Ones-DLC voor Assassin's Creed: Origins dat morgen uit komt op alle platformen voor alle spelers met de Season Pass. Vanaf diezelfde datum kan de uitbreiding apart aangeschaft worden voor €9,99.

Deze uitbreiding bouwt verder op de groei van de Brotherhood en neemt spelers mee tot vier jaar na de gebeurtenissen in Assassin’s Creed Origins. Hier gaan ze de strijd aan met een Romeins leger dat een nieuwe regio van de wereld bezet houdt: de Sinai. Deze uitbreiding verhoogt de level cap naar 45, waardoor spelers hun personage nog verder kunnen upgraden en uitbouwen. Verder krijgen alle spelers toegang tot vier nieuwe Legendarische wapens, een nieuwe outfit, twee nieuwe zadels, verschillende nieuwe wapens en twee nieuwe levels voor alle zelfgemaakte gear.

Assassin’s Creed Origins is reeds verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Wat wij er van vonden kun je in de review lezen.

Steamworld Dig onderweg naar Switch

Switch-gamers kunnen al een tijdje aan de slag met Steamworld Dig 2, maar deel 1 was nog niet beschikbaar. Op 1 februari komt Steamworld Dig beschikbaar voor het platform voor nog geen tien euro.

Hiermee is de gehele Steamworld-serie (1, 2 en Heist) beschikbaar op Nintendo Switch. De ontwikkelaar kan nog niet met zekerheid zeggen of een fysieke collectie van alle games naar het platform komt. Wie daarop wacht moet dus nog even geduld hebben.

Android 21 is klaar voor Dragon Ball FighterZ

Bandai Namco heeft nog een laatste personage voor de release van Dragon Ball FighterZ bekendgemaakt. Android 21 heeft meerdere ultimate attacks door een wel erg speciale kracht.

Onder toezicht van de bedenker Akira Toriyama heeft Android 21 een belangrijke rol in het verhaal van de vechtgame. Ze is een mysterieuze wetenschapper en is op het niveau van de maker van de Androids, Dr. Gero.

Met haar Tasting Cut Ultimate Attack pakt ze niet alleen de energie van de tegenstander, maak ook de bewegingen. Dus hoe meer je weet van de andere personages, hoe meer je daar uit kan halen in gevechten. Haar Meteor Ultimate Attack schiet een straal die de tegenstander in een cake verandert. Het is echt geen leugen.

Dragon Ball FighterZkomt 26 januari uit op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Panic button werkt aan Switch-versie Wolfenstein II

Het was al bekend dat Wolfenstein II in ontwikkeling is voor Nintendo Switch, maar wie verantwoordelijk is voor de port was nog niet duidelijk. Vandaag heeft Bethesda bevestigd dat Panic Button de game naar Switch port.

Dit is nauwelijks een verrassing, aangezien Panic Button eerder al DOOM portte naar de console. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de port van Rocket League. Meer nieuws over de Switch-versie volgt aldus Bethesda snel.

Pc-specificaties van Far Cry 5 bekend

Het ontwikkelteam van Far Cry 5, de game die vanaf 27 maart verkrijgbaar is voor PlayStation 4, Xbox One en pc, heeft de officiële systeemeisen voor de PC-versie van de game onthuld.

Minimum systeemeisen

  • OS: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit versions only)
  • PROCESSOR: Intel Core i5-2400 @ 3.1 GHz or AMD FX-6300 @ 3.5 GHz or equivalent
  • VIDEO CARD: NVIDIA GeForce GTX 670 or AMD R9 270 (2GB VRAM with Shader Model 5.0 or better)
  • SYSTEM RAM: 8GB
  • Resolution: 720p
  • Video Preset: Low

Aanbevolen systeemeisen (60 FPS)

  • OS: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit versions only)
  • PROCESSOR: Intel Core i7-4770 @ 3.4 GHz or AMD Ryzen 5 1600 @ 3.2 GHz or equivalent
  • VIDEO CARD: NVIDIA GeForce GTX 970 or AMD R9 290X (4GB VRAM with Shader Model 5.0 or better)
  • SYSTEM RAM: 8GB
  • Resolution: 1080p
  • Video Preset: High

4K systeemeisen (30 FPS)

  • OS: Windows 10 (64-bit version only)
  • PROCESSOR: Intel Core i7-6700 @ 3.4 GHz or AMD Ryzen 5 1600X @ 3.6 GHz or equivalent
  • VIDEO CARD: NVIDIA GeForce GTX 1070 or AMD RX Vega 56 (8GB VRAM with Shader Model 5.0 or better)
  • SYSTEM RAM: 16GB
  • Resolution: 2160p
  • Video Preset: High

4K systeemeisen (60 FPS)

  • OS: Windows 10 (64-bit version only)
  • PROCESSOR: Intel Core i7-6700K @ 4.0 GHz or AMD Ryzen 7 1700X @ 3.4 GHz or equivalent
  • VIDEO CARD: NVIDIA GeForce GTX 1080 SLI or AMD RX Vega 56 CFX (8GB VRAM with Shader Model 5.0 or better)
  • SYSTEM RAM: 16GB
  • Resolution: 2160p
  • Video Preset: High/Ultra

Man rijdt gebouw sociale dienst binnen

Een man is maandagmiddag in Lisse met zijn auto het gebouw van de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) Bollenstreek binnengereden. De politie gaat ervan uit dat de 52-jarige inwoner van Hillegom het met opzet heeft gedaan. Hij is voor verhoor meegenomen naar het bureau.

De man reed met zijn rode personenauto de toegang van het pand aan de Hobahostraat binnen. Niemand raakte gewond, maar het gebouw werd wel voor korte tijd ontruimd. Behalve de politie kwam ook de brandweer erbij.

De ISD voert voor alle inwoners van Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen de taken uit op het gebied van de sociale zekerheid en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Een woordvoerder kon niks zeggen over de achtergrond van het incident. De dienst heeft na de aanrijding de resterende afspraken voor maandag afgezegd.

Man rijdt gebouw sociale dienst binnen
Man rijdt gebouw sociale dienst binnen (Foto: ANP)

Paus verontschuldigt zich voor woordgebruik

Na kritiek op zijn opmerkingen over een geval van misbruik in Zuid-Amerika, heeft paus Franciscus zich voor zijn woordkeuze verontschuldigd. Hij maakte een fout toen hij vorige week in Chili zei dat er "geen enkel bewijs" was tegen de Chileense bisschop Juan Barros, zei het katholieke kerkhoofd maandag.

Barros wordt ervan beschuldigd een pedofiele priester te hebben beschermd. Dit had Franciscus afgelopen donderdag "laster" genoemd, nadat hij voor het eerst vergiffenis in Chili had gevraagd voor de seksuele misdaden van vele geestelijken. "Ik moet me verontschuldigen omdat het woord 'bewijs' wonden heeft gemaakt. Het heeft veel slachtoffers van mishandeling gekwetst", zei de paus.

Veel slachtoffers van misbruik hebben geen bewijs van wat er met hen is gebeurd. ,,Of misschien hebben ze het wel, maar schamen ze zich en lijden ze in stilte", aldus Franciscus.

Paus verontschuldigt zich voor woordgebruik
Paus verontschuldigt zich voor woordgebruik (Foto: ANP)

Nieuwe dip voor bitcoin en cryptomunten

De bitcoin en vrijwel alle andere cryptomunten zijn maandag opnieuw flink gedaald. De digitale valuta verloren in doorsnee tussen de 8 en 15 procent aan waarde na geruchten dat Zuid-Korea een hoge belastingaanslag voor cryptobeurzen voorbereidt.

President Thomas Jordan van de Zwitserse centrale bank riep daarnaast op tot meer regulering van digitale valuta. Die is volgens hem nodig, omdat de cryptomunten bij een steeds groter publiek in de belangstelling staan. "Gelijke activiteiten moeten aan dezelfde regelgeving voldoen en bitcoin en andere cryptomunten lijken op sommige andere investeringsinstrumenten." Zwitserland heeft een werkgroep opgezet die naar toezicht op digitale valuta's kijkt.

Vorige week gingen digitale munten nog veel harder onderuit. Sinds de bekendste cryptomunt bitcoin in december ruim 20.000 euro waard werd, verloor die munt ongeveer de helft van zijn waarde. De koers schommelde sindsdien tot de recentste dip rond de 11.000 euro.

Nieuwe dip voor bitcoin en cryptomunten
Nieuwe dip voor bitcoin en cryptomunten (Foto: ANP)

Halep en Pliskova naar kwartfinales Australian Open

Tennissters Simona Halep en Karolina Pliskova hebben zich maandag geplaatst voor de kwartfinales van de Australian Open. Halep, de Roemeense nummer één van de wereld, rekende vrij eenvoudig af met de jonge Japanse Naomi Osaka: 6-3, 6-2.

In de kwartfinales speelt ze tegen de Tsjechische Pliskova (6), die het aanzienlijk lastiger had met haar landgenote Barbora Strycova. De nummer twintig van de plaatsingslijst won de eerste set via de tiebreak en wist stevig partij te bieden in de tweede set. Nadat Pliskova die had gewonnen was het verzet echter gebroken: 6-7 (5), 6-3, 6-2.

7 jaar cel voor doodslaan vriend met hamer

Een 28-jarige vrouw uit Helmond is veroordeeld tot zeven jaar cel voor het doodslaan van haar vriend met een steigerbouwhamer. De rechtbank in Den Bosch houdt er bij de veroordeling rekening mee dat de vrouw lange tijd geestelijk en fysiek werd mishandeld door haar vriend, maar oordeelt dat op het moment van doodslag van noodweer of psychische overmacht geen sprake was.

In mei 2016 doodde de vrouw haar 28-jarige vriend door hem in de slaapkamer dertien keer met de hamer op zijn hoofd, hals en borst te slaan. De Helmondse verklaarde uit nood geslagen te hebben. Hij zou geprobeerd hebben haar te wurgen toen ze de hamer pakte. Sporenonderzoek heeft echter geen bewijzen daarvoor opgeleverd, de man had namelijk wonden op de achterkant van zijn hoofd. Het Openbaar Ministerie eiste daarom negen jaar cel voor doodslag.

De rechtbank hield er bij de strafmaat ook rekening mee dat de vrouw drie kleine kinderen heeft, van wie het slachtoffer de vader was.

7 jaar cel voor doodslaan vriend met hamer
7 jaar cel voor doodslaan vriend met hamer (Foto: ANP)

Mattie Valk gebruikte botox

Mattie Valk heeft recent een botoxbehandeling ondergaan. Hij liet zijn voorhoofd behandelen omdat zich naar eigen zeggen "al heel lang stoorde" aan zijn frons.

"Iets wat anderen waarschijnlijk minder opvalt, maar in mijn hoofd HUGE was", biecht Mattie op Instagram op over zijn diepe frons. "Je hoorde een echo als je dicht bij m'n gezicht was. Daarbij, als het niet zou bevallen trekt het na 3 maanden weer weg."

Voor Mattie blijft het bij een eenmalige behandeling. "Mijn botox-avontuur stopt hier direct, maar ik vind het resultaat best oké!", besluit de Qmusic-dj.

Mattie Valk gebruikte botox
Mattie Valk gebruikte botox (Foto: BuzzE)

Kim Dotcom eist miljarden van Nieuw-Zeeland

Kim Dotcom, de grote man achter de site MegaUpload, gaat in de tegenaanval. Hij eist een grote schadevergoeding van de Nieuw-Zeelandse regering. In de claim staat geen bedrag, maar op Twitter zegt hij dat het gaat om miljarden.

Dotcom runde vanuit Nieuw-Zeeland de site MegaUpload, waar mensen bestanden konden uploaden en delen. In januari 2012 werd het netwerk uit de lucht gehaald. Amerikaanse agenten vielen zijn enorme landhuis bij Auckland binnen en namen onder meer twintig exclusieve auto's in beslag. Dotcom en zijn collega's, onder wie Zwollenaar Bram van der Kolk, werden opgepakt. Nieuw-Zeeland wil ze uitleveren aan de Verenigde Staten, waar ze mogelijk worden vervolgd voor auteursrechtenschendingen, witwassen en fraude. Die zaken lopen nog.

Dotcom zegt dat er fouten zijn gemaakt bij de hele zaak. MegaUpload zou nu ruim 8 miljard euro waard zijn geweest, heeft hij laten uitrekenen, en hij was voor 68 procent eigenaar. Dat geld is hij nu kwijt, net als andere inkomsten.

De 44-jarige Dotcom werd in Duitsland geboren als Kim Schmitz. In 2005 liet hij zijn achternaam officieel veranderen in Dotcom. Hij heeft de zesde verjaardag van de inval zaterdag gevierd met een huwelijk. Hij trouwde met de studente Elizabeth Donnelly. Dotcom heeft al vijf kinderen uit zijn eerste huwelijk: Kaylo, Kimmo, Kobi, Keera en Kylee.

Kim Dotcom eist miljarden van Nieuw-Zeeland
Kim Dotcom eist miljarden van Nieuw-Zeeland (Foto: BuzzT)

Sportieve voetballer schiet penalty expres mis

Uit de Turkse voetbalcompetitie voor spelers tot 17 jaar is een filmpje opgedoken waarin een speler een puik staaltje sportiviteit laat zien. In de wedstrijd tussen de jeugdploegen van Altinordu en Balikesir Baltok dacht een speler van Balikesir dat er voor buitenspel gefloten was.

Hij pakte de bal met zijn handen vast om hem klaar te leggen voor de vrije trap voor de tegenstander, zodat het spel snel weer verder kon, maar plots bleek dat er helemaal niet gefloten was. Altinordu kreeg zo een strafschop in de schoot geworpen, maar Bariscan Altunbas had weinig zin om van zo'n vrij onschuldig foutje te profiteren: hij schoot de penalty over de zijlijn en de wedstrijd ging weer verder.

Nibud ziet koopkracht nauwelijks toenemen

Hoewel de economie stevig groeit, merken de meeste Nederlanders daar dit jaar nog vrijwel niets van in hun portemonnee. Dat blijkt uit nieuwe koopkrachtberekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Door de aantrekkende economie kunnen veel werkenden wel op loonsverhoging rekenen, bijvoorbeeld door nieuwe cao-afspraken. Maar doordat veel prijzen van producten en diensten eveneens stijgen, kun je met meer geld niet per se meer doen, waarschuwt het Nibud.

Op Prinsjesdag zei het voorlichtingsinstituut ook al dat de gemiddelde burger financieel weinig op zou schieten met de plannen van het vorige kabinet, die dit jaar vrijwel allemaal worden uitgevoerd. De verwachte stijging van de cao-lonen betekent voor de koopkracht slechts een minimale vooruitgang.

Eigen risico

De premie voor de zorgverzekering is wel minder hard gestegen dan op Prinsjesdag werd verwacht. De voorziene stijging van het eigen risico is niet doorgegaan. Maar doordat de inflatie sterker is opgelopen dan voorzien, houden huishoudens netto toch iets minder over.

Werkenden gaan er over het algemeen licht op vooruit. Maar voor degenen die in 2018 niet meer gaan verdienen, daalt de koopkracht. Ook mensen met een aanvullend pensioen houden minder over. Voor mensen met een bijstandsuitkering verandert er vrijwel niets.

Nibud ziet koopkracht nauwelijks toenemen
Nibud ziet koopkracht nauwelijks toenemen (Foto: ANP)

CU en D66: kind jihadganger moet terug kunnen

Regeringspartijen ChristenUnie en D66 vinden dat in het uiterste geval kinderen van Nederlandse Syriëgangers naar Nederland moeten worden gehaald. Coalitiegenoot VVD is het daar niet mee eens.

Zeker honderd Nederlandse kinderen zouden in het voormalige kalifaat van terreurgroep Islamitische Staat zitten. Hoeveel kinderen hiervan in opvangkampen verblijven is niet bekend.

Het gaat veelal om kleine kinderen die kwetsbaar zijn, zegt Joël Voordewind (ChristenUnie) naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Als hun leven in gevaar is of hun omstandigheden erg schrijnend, dan moeten ze ,,als laatste optie" naar Nederland worden gehaald.

Kees Verhoeven (D66) wil deze kinderen niet de dupe laten worden van de keuze van hun ouders. ,,Afhankelijk van het specifieke geval en indien nodig moeten we kinderen terughalen."

De VVD is erop tegen ,,want dan komen de IS-ouders er achteraan", aldus een woordvoerster van de partij.

CU en D66: kind jihadganger moet terug kunnen
CU en D66: kind jihadganger moet terug kunnen (Foto: ANP)

'Bin Laden van India' aangehouden

Een man die wordt beschuldigd van een reeks aanslagen in India, waardoor 56 mensen om het leven kwamen, is maandag in New Delhi aangehouden. Abdul Subhan Qureshi, die bekendstaat als de 'Bin Laden van India', werd opgepakt na een kort vuurgevecht met de politie. Hij gold als de meest gezochte terrorist van het land.

Qureshi zat jarenlang ondergedoken in Nepal en Saudi-Arabië, maar keerde in 2015 terug naar India om te proberen het islamitische terreurnetwerk SIMI nieuw leven in te blazen, meldt de Indiase zender NDTV.

De man wordt ervan beschuldigd in 2008 21 bommen te hebben geplaatst op drukke markten, busstations en in de ziekenhuizen waar de gewonden van de aanslagen werden behandeld.

'Bin Laden van India' aangehouden
'Bin Laden van India' aangehouden (Foto: ANP)

Sandgren verrast Thiem op Australian Open

Tennisser Tennys Sandgren uit Tennessee heeft op de Australian Open voor een forse verrassing gezorgd. De nummer 97 van de wereld was in de achtste finales te sterk voor de Oostenrijker Dominic Thiem, de mondiale nummer vijf.

Sandgren was in de eerste set veel te sterk voor Thiem, die zich in set twee toch leek te herstellen. De wedstrijd omdraaien lukte hem echter niet, en in de derde set kwam Sandgren via een tiebreak toch weer op voorsprong.

In de hele vierde set ging het volledig gelijk op: beide heren kregen niet één kans om een break te plaatsen en dus moest er weer een tiebreak gespeeld worden. Daarin kreeg Sandgren een matchpoint, die door Thiem weggeserveerd werd alvorens de Oostenrijker de set pakte.

De Amerikaan had in de beslissende set moeite met zijn eerste twee servicebeurten, maar hield ze wel. Op 3-2 brak hij Thiem vervolgens en dat bleek de genadeklap voor de Oostenrijker, die niet meer terug kon komen na een sterke service van Sandgren: 6-2, 4-6, 7-6 (4), 6-7 (7), 6-3.

De 26-jarige Sandgren speelde tot de Australian Open vijftien keer op een Grand Slam, maar kwam slechts twee keer door de kwalificaties. Nooit eerder won hij een wedstrijd op het hoofdtoernooi, maar in Melbourne speelt hij tegen Chung Hyeon om een plaats in de halve finales.

Sandgren na zijn winst op Thiem (Pro Shots/Action Images)
Sandgren na zijn winst op Thiem (Pro Shots/Action Images)

Betoging tegen olympische delegatie Pyongyang

Zuid-Koreaanse betogers hebben hun onvrede duidelijk gemaakt over de Noord-Koreaanse deelname aan de Olympische Winterspelen. Tijdens een demonstratie staken zij volgens staatspersbureau Yonhap de noordelijke vlag en een foto van dictator Kim Jong-un in brand.

De conservatieve activisten voerden actie bij een treinstation in Seoul. Daar arriveerde een Noord-Koreaanse delegatie onder leiding van zangeres Hyon Song-wol, naar verluidt de ex-vriendin van Kim. De Noord-Koreanen bekijken locaties waar artiesten uit hun land kunnen optreden in het kader van de Olympische Spelen.

De demonstranten klaagden dat Kim feitelijk het internationale sportevenement in hun land kaapt. "De Winterspelen in Pyeongchang veranderen in Kim Jong-un's Olympische Spelen van Pyongyang", klonk het. De Zuid-Koreaanse politie heeft de in brand gestoken voorwerpen geblust, bericht Yonhap.

Betoging tegen Olympische delegatie Pyongyang
Betoging tegen Olympische delegatie Pyongyang (Foto: ANP)

'YouTube moet treinsurf-vlogs snel wissen'

Vloggers die aan de buitenkant van een trein hangen, dat filmen en die beelden op YouTube zetten; het is ProRail een doorn in het oog en daarom wil de spoorbeheerder dat YouTube zulke filmpjes sneller deletet.

Aanleiding is een incident met een 'treinsurfer' afgelopen weekeinde. Die hield zich vast aan de zijkant van een rijdende trein. Na het uploaden zou hij tegen iemand van ProRail hebben gezegd: "doe maar lekker weer aangifte". Volgens ProRail staan zulke filmpjes soms dagenlang online. Dat kan anderen aansporen om hetzelfde te doen, zegt de organisatie.

'YouTube moet treinsurf-vlogs snel wissen'
'YouTube moet treinsurf-vlogs snel wissen' (Foto: ANP)

Fenomenale Chung stunt tegen Djokovic en schrijft geschiedenis

Tennisser Chung Hyeon heeft op de Australian Open voor een daverende sensatie gezorgd. De 21-jarige Zuid-Koreaan, nummer 58 van de wereld, liet in de achtste finales zien waarom hij algemeen beschouwd wordt als een van de grootste talenten op het moment en stuurde Novak Djokovic gedecideerd naar huis.

Djokovic begon niet best aan de partij en serveerde al snel zeven dubbele fouten bij elkaar. De Servische voormalig nummer één van de wereld, net teruggekeerd van het nodige blessureleed, begon echter beter in zijn spel te komen en kwam van 0-4 terug tot 6-6. Chung hield het hoofd echter koel en bleef zo nu en dan absolute wereldballen slaan, wat hem dan ook de winst in de tiebreak opleverde.

De Serviër werd na de set behandeld aan zijn arm en schouder, waar hij wat last van leek te hebben. Chung sloeg in set twee gelijk op Djokovic' service weer toe en de Serviër leek de handdoek in de ring te gooien. Dat deed hij gelukkig niet en weer vocht hij zich terug. Ook dit keer was Chung totaal niet onder de indruk: de jonge Koreaan speelde bij vlagen onwerkelijk goed en trok ook set twee naar zich toe.

Chung liet zich ook op setpoint niet gek maken door het plotselinge gekreun van Djokovic (Bron: YouTube)

Chung leverde in set drie gelijk zijn service in, maar sloeg terug met een dubbele break. Djokovic herstelde zich wel en na nog een heerlijk spektakel eindigde ook de derde set met een tiebreak. Daarin gaf Chung een dubbele break weg, maar vervolgens hield hij zijn hoofd toch koel en maakte hij de stunt af: 7-6 (4), 7-5, 7-6 (3). Chung is de eerste Zuid-Koreaan ooit die de kwartfinales van een Grand Slam haalt.

Djokovic feliciteert Chung na een fantastische partij (Pro Shots/Action Images)
Djokovic feliciteert Chung na een fantastische partij (Pro Shots/Action Images)

NBA: Celtics ook tegen laagvliegers Orlando onderuit

De basketballers van de Boston Celtics hebben de derde opeenvolgende nederlaag in de NBA geleden. De koplopers in de Eastern Conference verloren in de afgelopen dagen thuis al van de New Orleans Pelicans en Philadelphia 76ers, zondag waren ook de laagvliegers van Orlando Magic te sterk.

In de eerste helft ging het duel gelijk op, maar in het derde kwart nam Orlando flink afstand. De voorsprong groeide zelfs tot bijna twintig punten, en hoewel de Celtics het in het vierde kwart konden verkleinen, kregen ze het gat niet meer dicht: 95-103. 

Kyrie Irving was bij de Celtics goed voor veertig punten, maar dat was niet genoeg. Elfrid Payton en Evan Fournier waren met 22 en 19 punten het meest productief aan de zijde van Orlando.

Uitslagen NBA zondag
Boston Celtics - Orlando Magic 95-103
Los Angeles Lakers - New York Knicks 127-107
Detroit Pistons - Brooklyn Nets 100-101
San Antonio Spurs - Indiana Pacers 86-94

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

Middelkoop verrassend in kwartfinales Australian Open

Tennisser Matwé Middelkoop staat in de kwartfinales van het gemengd dubbelspel op de Australian Open. De Nederlander kreeg dat voor elkaar met zijn Zweedse partner Johanna Larsson.

Middelkoop en Larsson stonden tegenover het als tweede geplaatste Australische duo Casey Dellacqua en John Peers. Die waren logischerwijze de favoriet, maar Middelkoop en Larsson wisten de eerste set met drie breaks overtuigend te winnen. 

In set twee stond het Nederlands/Zweedse duo de service in game één al af, maar op 4-5 pakten ze de opslag terug en trokken ze er een tiebreak uit. Daarin werd door beide kanten niet best geserveerd, maar Middelkoop en Larsson trokken aan het langste eind: 6-3, 7-6 (5).

Het Australische publiek zag hun topduo zo verliezen, maar ze konden ook juichen. Wildcardduo Storm Sanders en Marc Polmans zorgde voor een stunt door de als eerste geplaatste Latisha Chan (Taiwan) en de Brit Jamie Murray uit te schakelen: 7-6 (8), 6-4.

De nummers vier van de plaatsingslijst, Kveta Peschke uit Tsjechië en de Fin Henri Kontinen, gingen met 3-6, 6-3 [10-8] onderuit tegen de Amerikaans/Colombiaanse titelverdedigers Abigail Spears en Juan Sebastian Cabal.

Alarmstatus vulkaan Mayon verder verhoogd

De vulkaan Mayon op de Filipijnen heeft vanochtend wederom een flinke wolk as, puin en gas uitgestoten. Deze uitbarsting was heftiger dan die van afgelopen maandag. De autoriteiten hebben de alarmstatus van de vulkaan verder verhoogd van drie naar vier (op een schaal van vijf). Dit zou betekenen dat een nog zwaardere eruptie binnen enkele uren of dagen kan volgen

De flinke eruptie van vanochtend vroeg zorgde voor een enorme wolk van puin en as die in de omgeving neerdaalde. Hierdoor daalde het zicht tijdelijk tot nul meter. Inmiddels hebben 27.000 mensen het gebied verlaten en worden vluchten omgeleid. Gisteravond was de Mayon ook al onrustig en was in de nacht goed zichtbaar hoe een uitbarsting lava honderden meters hoog de krater uit spoot. 

De vulkaan ligt in de provincie Albay op zo'n 350 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manila. Het land ligt in de zogenaamde 'Ring of Fire' en wordt regelmatig door aardbevingen of vulkaanuitbarstingen geteisterd. 

3 aanhoudingen na ramkraak

In de nacht van zondag op maandag zijn twee 20-jarige mannen en een 25-jarige man, allen afkomstig uit Amsterdam, aangehouden in Alkmaar nadat ze een ramkraak hadden gepleegd op de fotowinkel Cameraland aan de Van Ostadelaan. Rond 03.50 uur zagen agenten twee verdachten na de ramkraak op een motorscooter wegvluchten. 

Enkele meters verder, op de rotonde, gingen ze echter onderuit waarna een van de verdachten te voet verder vluchtte over de Terborchlaan. Hij werd in zijn kraag gegrepen. Op de Mondriaanlaan werd een auto aangetroffen die waarschijnlijk als vluchtauto had moeten dienen. De 25-jarige die in de auto zat werd ook aangehouden. Even later diende verdachte nummer drie zich aan bij de auto waarna ook hij werd aangehouden. 

Bij de kraak werd onder meer apparatuur buitgemaakt. Deze werd gedeeltelijk teruggevonden, zo meldt de politie. 

3 aanhoudingen na ramkraak (Foto: stockfoto politie.nl)
3 aanhoudingen na ramkraak (Foto: stockfoto politie.nl)

Verslavingszorg kampt met personeelstekort

Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) neemt in Hoogezand, Winschoten, Delfzijl en Stadskanaal voorlopig geen nieuwe patiënten meer aan omdat ze met een personeelstekort kampen. Hierdoor zou het tot vier maanden duren voor nieuwe verslaafden aan hun behandeling kunnen beginnen, wat onnaceptabel is volgens de organisatie.

Volgens de landelijke norm moet een verslaafde binnen tien weken aan zijn behandeling kunnen beginnen. VNN wil mensen het liefst binnen zes weken na doorverwijzing laten starten. Op dit moment worden alleen cliënten in behandeling genomen die al op de wachtlijst stonden. Nieuwe aanmeldingen worden verwezen naar de zorgverzekering om te kijken of ze bij een andere aanbiederr van verslavingszorg terecht kunnen. 

Volgens teammanager Martin de Boer is het lastig om nieuw personeel te vinden dat in het Noorden wil werken, hoewel het ook een landelijk probleem is: De NZa (Nederlandse Zorg Autoriteit) trok vorige maand al aan de bel over onacceptabele lange wachtijden in de geestelijke gezondheidszorg. 

NHL: Capitals lijden nieuwe nederlaag

De ijshockeyers van de Washington Capitals hebben in de NHL hun derde nederlaag op rij geleden. De ploeg is inmiddels gezakt naar de derde plek in de Eastern Conference, onder de Tampa Bay Lightning en Boston Bruins.

De Capitals kregen bezoek van de Philadelpia Flyers, die in de tweede periode op voorsprong kwamen dankzij Michael Raffl. Alex Ovechkin trok de stand kort voor het einde van de periode nog wel gelijk, waarna in de derde periode niet gescoord werd. In overtime was het de jonge Travis Konecny die al na 27 seconden voor de winnende 1-2 voor de Flyers zorgde.

De nummers één en twee in de Western Conference mochten beiden een zege bijschrijven. De Vegas Golden Knights waren in Raleigh met 1-5 te sterk voor de Carolina Hurricanes, de Winnipeg Jets rekenden thuis met 1-0 af met de Vancouver Canucks.

Uitslagen NHL zondag
Washington Capitals - Philadelphia Flyers 1-2 OT
Carolina Hurricanes - Vegas Golden Knights 1-5
Winnipeg Jets - Vancouver Canucks 1-0
Anaheim Ducks - San Jose Sharks 2-6
Los Angeles Kings - New York Rangers 4-2

Hurricanes - Golden Knights (Bron: YouTube)

Europa loopt achter qua cyberveiligheid

In Europa werkt de markt voor cyberveiligheid nog niet optimaal. Het gevolg is dat afnemers de keuze hebben tussen relatief dure, maar controleerbare nationale producten en relatief goedkope, maar moeilijk controleerbare buitenlandse producten. Dit staat in de CPB Policy Brief ‘Knelpunten op de markt voor cyberveiligheid’ die vandaag verschijnt.

Voor een beter functionerende markt voor cyberveiligheid noemt het rapport verschillende beleidsrichtingen. In Europa kunnen (internationale) afspraken worden gemaakt over cyberveiligheid: een digitale variant op de Geneefse Conventies. Hierin kunnen afspraken komen over ‘zero-days’ (weeffoutjes in software die onbekend zijn bij de leverancier en waardoor digitaal kan worden ingebroken) en over ‘achterdeurtjes’ (bewust ingebouwde technieken om bijvoorbeeld een wachtwoord te omzeilen). Zulke afspraken kunnen het vertrouwen in buitenlandse producten vergroten waardoor afnemers meer keuze hebben. Dit komt de marktwerking ten goede.

Daarnaast kan de bewustwording over cybergevaren, en daarmee de vraag naar cyberveiligheidsproducten, worden vergroot, bijvoorbeeld door bedrijven een ‘cyberveiligheidsparagraaf’ in hun jaarverslag te laten opnemen.

De twee belangrijkste knelpunten waardoor de Europese markt nog niet optimaal werkt, zijn onvoldoende vertrouwen in het aanbod van buitenlandse cyberveiligheidsbedrijven en onvoldoende mogelijkheden voor Europese aanbieders om schaalvoordelen te creëren. Het vertrouwenstekort speelt vooral in het hoogwaardige segment (zoals bij de beveiliging van staatsgeheimen of van gevoelige informatie) en wordt gevoed door incidenten waaruit blijkt dat inlichtingendiensten ook bevriende landen bespioneren.

De schaalvoordelen blijven nog onbenut doordat de markt voor cyberveiligheid in Europa relatief onvolwassen is. In de VS is de vraag naar cyberveiligheidsproducten groter en die kwam daar bovendien eerder op gang. Door deze markt in Europa beter te laten werken, kunnen Europese bedrijven beter concurreren met de grote aanbieders, met name Amerikaanse zoals bij de levering van antivirussoftware en monitoringsdiensten. Dit zorgt voor meer vertrouwen in en hogere kwaliteit van het cyberveiligheidsaanbod.

Europa loopt achter qua cyberveiligheid (Foto: CPB)
Europa loopt achter qua cyberveiligheid (Foto: CPB)

'Veiligheid koning in gevaar'

Koning Willem-Alexander kan op 27 april maar beter niet naar Groningen komen om Koningsdag te vieren. De veiligheid van het staatshoofd kan schijnbaar niet gegarandeerd worden, als we ene Harry Loco - een soort lokale protestzanger - mogen geloven.

Loco heeft het evenement 'Waxinelichtjes dag' - irritant genoeg inderdaad mét spatie - aangemaakt op Facebook. De oproep komt er met name op neer dat de koning niks in Groningen te zoeken heeft zo lang de problematiek rond de gaswinning en de aardbevingen aldaar niet is opgelost.

"Ook de majesteit maakt deel uit van de regering, vertel hem dat de regering niet welkom is! Veroorzaak zo'n rel dat de professionele zoethouders in Den Haag een keer bang worden, niet wij", riep columnist Jan Mulder afgelopen week nog bij de fakkeloptocht in Groningen. Loco heeft zich achter Mulder geschaard, voor wat het waard is.

Loco wijst er nog even op dat het koningshuis aandeelhouder is van Shell, wat volgens hem behoorlijk dwars aan het liggen is. "Shell lapt de veiligheid van de Groningers aan hun laars, dus de koning is niet welkom", klinkt het. Overigens moet minister-president Mark Rutte reageren: "Dat mag de koning niet zelf doen."

FOK! Wat een weer: recordzacht?

Welkom!

Ondanks dat er van winterweer nauwelijks sprake is, valt er toch in sommige delen van het land af en toe winterse neerslag. Dit kan komende nacht in het noordoosten weer gebeuren, maar dat is dan voorlopig voor het laatst. De hele aankomende week is het erg zacht weer, met op woensdag mogelijk zelfs een temperatuursrecord. Dit staat nu nog op 12,1 ( De Bilt) en dat werdt gevestigd in 1960. Het kan daar woensdag iets daarboven uitkomen, terwijl het in het zuiden misschien wel 13 graden kan worden. 

Zover is het nog niet. Dit weekend werden we op diverse plaatsen nog getrakteerd op enige regen. Zaterdag eerst vooral in het zuiden, in de avond vooral in het westen. Op die plekken viel 3 tot 6 millimeter.

De bedoeling was dat het vandaag een groot deel van de dag droog zou blijven, en op de meeste plaatsen lukte dat ook wel. Echter, het was nauwelijks te zien op de radar, maar hier bij mij in Haarlem heeft het een half uurtje flink geregend. De zon was met name in de ochtend nog geregeld van de partij, maar ook die verdween. Dit op nadering van een storing die de zachte lucht ons land gaat laten veroveren.

Zoals gezegd kan het de komende uren in het noordoosten glad worden door sneeuwval. Elders in het land is er kans op natte sneeuw, en nog verder zuidwestwaarts is dat al snel gewone regen. De minima liggen hierbij rond het vriespunt in sneeuwval, tot 4 graden in Zeeland.

Morgenochtend gaat de sneeuw ook daar over in regen, maar de neerslag trekt dan vrij snel weg. Het kan daar nog wel even glad zijn. Elders lopen de temperaturen al snel op. In de middag is het dan tussen de 4 graden in Drenthe en Groningen, tot 10 graden in Brabant en Zeeland. Verder is het dan overwegend droog en kan de zon zich hier en daar laten zien. De wind draait naar de westhoek met een noordwestelijke voorkeur.

Zowel dinsdag en woensdag alsmede mogelijk ook donderdag zullen we de zon niet vaak te zien krijgen. Het is meest bewolkt en er kan een klein beetje regen of motregen vallen. Heel saai weer dus. Uitermate zacht weer met gemiddeld een graad of 9, maar woensdag dus mogelijk dat record.

Fijne week!

Nederland
 

Vogeltje in het station (Foto: DJMO)
Een vogeltje had de stationshal van Amsterdam veroverd. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Olympisch medaillewinnaar Rijnders (76) overleden

Voormalig roeier Rody Rijnders is afgelopen week overleden. De in het Indonesische Batavië geboren stuurman won in 1968 olympisch zilver in Mexico in de twee-met-stuurman, samen met Hadriaan van Nes en Herman Suselbeek. Rijnders werd 76 jaar.

In 1965 won de ploeg al brons op het EK, twee jaar later maakte vooral Rijnders furore op het EK in het Franse Mâcon. Het roeiersterrein werd daar onaangekondigd vereerd met een bezoekje van Miss France, maar dat vonden de Nederlanders maar een afleiding.

Aangezet door zijn teamgenoten rekende Rijnders af met die afleiding: hij knikkerde Miss France het water in, waardoor dergelijke onbevoegden tot op de dag van vandaag niet welkom zijn op het roeiersterrein.

Op de site van de Nederlandse roeibond is een uitgebreide In Memoriam te vinden over Rijnders, die een groot deel van zijn leven belangrijk was voor de Delftse studentenroeivereniging D.S.R.V. Laga.

Keys stoomt overtuigend door op Australian Open

Tennisster Madison Keys blijft grote indruk maken op de Australian Open. De nummer twintig van de wereld kreeg sinds haar finaleplek op de US Open vorig jaar niks meer voor elkaar, maar in Melbourne loopt het plots weer heerlijk.

In de eerste drie duels stond Keys geen set af en daar kon Caroline Garcia niks aan veranderen. De Française, toch de mondiale nummer acht, brak Keys weliswaar in game één, daarna stond ze haar service twee keer af. In set twee walste Keys gelijk over haar opponente heen, die veel te laat was met een rebreak aan het einde van de set: 6-3, 6-2.

Keys speelt in de kwartfinales tegen de Duitse Angelique Kerber. De voormalig nummer één van de wereld, Australian Open-winnares in 2016, beëindigde het indrukwekkende toernooi van Hsieh Su-wei. De Taiwanese schakelde onder meer nummer drie Garbiñe Muguruza uit en begon tegen Kerber weer sterk, maar de Duitse herstelde zich en draaide het om: 4-6, 7-5, 6-2.

Truck verliest 55 kilo wiet op snelweg

Een automobilist heeft in Odessa in de Amerikaanse staat Nebraska zo'n 55 kilo marihuana verloren. De wiet zat verstopt in de bodem van een oplegger die werd voorgesleept door een pick-up truck.

Nadat een eerlijke vinder de politie belde en deze ter plaatse kwam constateerde deze dat het inderdaad ging om meerdere zakken, gevuld met cannabis. Enig speurwerk leidde tot de vondst van de trailer en het verborgen compartiment dat in de bodem was gebouwd. In dat compartiment werd nog meer drugs gevonden. In totaal zo'n 55 kilo met een waarde van ongeveer 300.000 euro.

De chauffeur en zijn bijrijder zijn beiden in hechtenis genomen wegens het in bezit hebben van meer dan 500 gram wiet en bezit met de intentie tot verspreiding.

Oplegger verliest 55 kilo wiet (foto: Nebraska State Police)
Oplegger verliest 55 kilo wiet (foto: Nebraska State Police)

Federer en Berdych probleemloos naar kwartfinales Australian Open

Tennissers Roger Federer en Tomas Berdych hebben zich zonder al te veel problemen geplaatst voor de kwartfinales van de Australian Open in Melbourne. Daarin zullen de twee het tegen elkaar opnemen. 

Federer nam het op tegen de Hongaar Marton Fucsovics, die pas voor de eerste keer in zijn carrière voorbij de eerste ronde was gekomen op een Grand Slam-toernooi. De mondiale nummer twee kon hij in set twee tot een tiebreak dwingen, maar veel lastiger maakte hij het Federer niet: 6-4, 7-6 (4), 6-2.

De als negentiende geplaatste Berdych stond tegenover de zes plekken lager gerangschikte Italiaan Fabio Fognini. In set één was de Tsjech aanzienlijk beter, in de tweede en derde set werd hij telkens één keer gebroken. Berdych plaatste zelf echter ook twee breaks in beide sets en rekende zo alsnog relatief soepel af met Fognini: 6-1, 6-4, 6-4.

Twee geiten doodverkracht door man

In Kenia heeft een man twee geiten die eigendom waren van zijn eigen moeder urenlang verkracht. Mbithi Munyao sleurde de twee dieren uit het weiland voor een verkrachtingssessie die maar liefst twee uur duurde en die beide dieren fataal werd.

De man werd gearresteerd nadat zijn eigen moeder hem had aangegeven bij de autoriteiten. 

Munyao wordt aangeklaagd wegens bestialiteit. Op 29 januari mag hij zich tegenover de rechtbank verantwoorden. 

Deze man verkrachtte de geiten van zijn moeder
Mbithi Munyao verkrachtte de geiten van zijn moeder

Tijdreiziger maakt foto in jaar 6000!

In The Mirror lezen we dat een tijdreiziger claimt te zijn teruggekomen uit het jaar 6000. De man, die zichzelf blurred in de video waarin hij zijn verhaal doet, doet enkele schokkende onthullingen over de toekomst. Zo kunnen we ons, net als in de film 'downsizing' overigens, verkleinen. Ook kunnen we onszelf uploaden in computers en zo eeuwig leven.

Om zijn verhaal kracht bij te zetten toont de man ook nog een foto die hij stiekem genomen heeft. Hij meldt dat 'ze' niet blij zouden zijn als deze informatie naar buiten kwam. Helaas is de foto dusdanig vervormd dat nog onmogelijk is vast te stellen dat het om een screenshot van Cities: Skylines zou kunnen gaan. 'Een bijwerking van tijdreizen', aldus de anonieme reiziger. De foto zou een futuristische stad moeten zijn, maar de man wil niet vertellen om welke stad het gaat. Dat zou teveel informatie geven waarmee de toekomst beïnvloed kan worden.

Tijdreiziger toont foto van een stad in het jaar 6000 (bron: ApexTV / YouTube)
Tijdreiziger toont foto van een stad in het jaar 6000 (bron: ApexTV / YouTube)

Even later begint de man nog te huilen omdat hij een goede vriend achter heeft moeten laten. Terugreizen bleek niet meer mogelijk.  Gelukkig hoeven we niet lang te wachten. Al in 2028 zal algemeen bekend worden dat we kunnen tijdreizen.

Naar welke tijd ga jij in 2028 reizen?

Consument onveranderd positief

De stemming onder consumenten is in januari 2018 nauwelijks veranderd, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen komt uit op 24, tegen 25 in december 2017. Het oordeel over het economisch klimaat verandert niet. De koopbereidheid daalt een fractie.
Met 24 ligt het consumentenvertrouwen in januari ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (- 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41). Het consumentenvertrouwen schommelt al bijna een jaar lang tussen 23 en 26.

Economisch klimaat 
Het oordeel over het economisch klimaat is in januari onveranderd. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen blijft 45. Het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden verbetert iets, maar over de afgelopen twaalf maanden zijn de consumenten iets minder positief dan in december.

De koopbereidheid daalt in januari een fractie. Deze deelindicator komt uit op 11, tegen 12 in december. Consumenten zijn wat minder positief over hun financiële situatie en zij vinden de tijd iets minder gunstig voor het doen van grote aankopen.

De verwachting van consumenten over de toekomstige werkloosheid verbetert verder. Bijna 65 procent van de respondenten verwacht dat de werkloosheid in de komende 12 maanden zal dalen, ruim 11 procent voorziet een stijging. Het saldo van positieve en negatieve antwoorden komt hiermee uit op 53. Dit is het hoogste saldo ooit gemeten.

Het CBS berichtte vorige week ook over de beroepsbevolking. Het aantal werklozen volgens de definitie van de International Labour Organization (ILO) is in december verder gedaald.

Consument onveranderd positief (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Consument onveranderd positief (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Drie doden door bomaanslag in zuiden Thailand

Op een markt in de zuidelijke provincie Yala in Thailand zijn drie mensen om het leven gekomen door een bomexplosie. Nog eens 18 mensen raakten gewond, meldt de Thaise veiligheidsdienst. De bom was vastgemaakt aan een motorfiets. Niemand heeft de aanslag nog opgeëist.

Het zuiden van Thailand wordt vaker opgeschrikt door geweld. Het Aziatische land is overwegend boeddhistisch, maar de drie zuidelijke provincies Pattani, Yala en Narathiwat hebben een islamitische meerderheid. Het is daar sinds 2004 zeer onrustig. Sinds die tijd zijn meer dan zesduizend mensen omgekomen.

Vorig jaar was het relatief rustig. Het regime in Bangkok heeft toen geprobeerd met de rebellen te onderhandelen, maar die gesprekken zijn op niets uitgelopen.

Drie doden door bomaanslag in zuiden Thailand
Drie doden door bomaanslag in zuiden Thailand (Foto: ANP)

Gaviria sprint naar zege in openingsrit San Juan

Fernando Gaviria heeft de eerste etappe van de Vuelta a San Juan gewonnen. De Colombiaanse sprinter van Quick-Step Floors was na 148,9 kilometer de snelste in de massasprint. De Italiaan Niccolo Bonifazio werd tweede, voor zijn landgenoot Matteo Pelucchi.

Vincenzo Nibali zou nog voor de start moeten opgeven. De Italiaanse klassementsrenner had last van een buikvirus en kwam daardoor niet aan de start. Ook zijn ploeggenoot Mark Padun moest al snel in de etappe opgegeven met dezelfde klachten.

In de etappe kozen zeven renners voor de aanval. maar het zevental kwam nooit in aanmerking voor de etappezege. Met nog zeventien kilometer te gaan werden ze ingerekend door het peloton onder aanvoering van Quick-Step Floors.

In aanloop naar de massasprint probeerde nog enkele renners om de massasprint te ontlopen, maar de ploeg van Gaviria hield alles onder controle. In de sprint die daarop volgde werd Gaviria op 150 meter perfect afgezet door zijn ploeggenoten en zou met meer dan een fietslengte verschil winnen.

Aantal bedrijven groeit met 5 procent

Nederland telt 5 procent meer bedrijven dan begin vorig jaar. Er waren op 1 januari van dit jaar 1.665.795 bedrijven, een toename van 78.500 op jaarbasis. De nieuwe bedrijven zijn meestal eenmanszaken. Dat meldt het CBS.

Het aantal bedrijven waar 1 persoon werkzaam is, is met 79.500 toegenomen. Dat past in het patroon van de afgelopen jaren: in de afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven met bijna 600.000 toegenomen, bijna volledig door de groei van het aantal eenpitters.

Niet bij alle bedrijfsgroottes is sprake van groei. Zo daalde het aantal bedrijven met 2-9 werkzame personen afgelopen jaar met 3.000. Deze groep krimpt al sinds begin 2012: sinds dat jaar daalde het aantal bedrijven van die omvang met 20.000.

In het afgelopen jaar is de groei in het aantal bedrijven bijna volledig toe te schrijven aan het midden- en kleinbedrijf (tot 250 werkzame personen) . Toch nam ook de hoeveelheid grotere bedrijven toe. Er zijn nu 3.120 bedrijven met meer dan 250 werknemers. Dat is het hoogste aantal sinds 2009.

Aantal bedrijven groeit met 5 procent (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Aantal bedrijven groeit met 5 procent (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Zaalhockeysters verliezen EK-finale van Duitsland

De Nederlandse zaalhockeysters zijn er niet in geslaagd hun Europese titel te verdedigen. In de finale tegen Duitsland verloor Nederland na shoot-outs. De ploegen waren aan elkaar gewaagd in de eindstrijd in Praag, maar misschien dat Oranje toch net iets meer aanspraak maakte op de overwinning gezien de kansenverhouding.

Duitsland koos voor dezelfde tactiek als tot dan toe alle tegenstanders van Oranje op het EK deden: laat Nederland het spel maken. Een rol die de ploeg van coach Marieke Dijkstra prima past en de dames achterin passten geduldig heen weer, zoekend naar een opening. Een aantal keer werd die gevonden, met name als de Nederlandse dames vanuit het middenveld en achterin meer in beweging kwamen, werden de Duitsers uit positie getrokken. Het leverde niet veel kansen op, maar toen de teams gingen pauzeren had Nederland zeker het overwicht.

In de tweede helft volgde eindelijk het doelpunt waar iedereen in de Arena Sparta in Praag op hoopte. Imme van der Hoek schoot raak: 1-0. Vervolgens leek de titelhouder even van slag. In de eerste beste aanval van Duitsland leden ervaren rotten Pien van Nes en Donja Zwinkels opeenvolgend onnodig balverlies. Duitsland maakte daar gretig gebruik van en maakte al binnen een minuut gelijk (1-1), dat was ook meteen de uitslag na de reguliere speeltijd. "We gaven die goal te makkelijk weg", was ook de conclusie van Oranje-speelster Mila Muyselaar. "In een finale komt het op details aan en dan zijn dat soort momenten cruciaal."

Thriller in shootout-serie
De shootout-serie werd een thriller, waarin eerst Mila Muyselaar en vervolgens goalie Alexandra Heerbaart heldenwerk verrichten. Oranje stond na twee pogingen aan beide kanten op 1-0 achter. Zowel Zwinkels als Renée van Laarhoven waren bij hun poging niet tot een inzet gekomen wegens balverlies. Muyselaar móést scoren en deed dat op knappe en behendige wijze. Vervolgens redde Heerbaart de derde shoot-out van Duitsland. Sudden death dus, waarin Nederland het mentale voordeel leek te hebben. "Ik bleef verdacht rustig", merkte Muyselaar na afloop op. "Mijn plan was een beetje schijn geven en er rechts omheen. Dat werkte."

Vivot, de maakster van de 1-1- én de enige Duitse die haar shoot-out maakte, kroonde zich tot vrouw van de wedstrijd door ook haar tweede poging feilloos binnen te schieten. Vervolgens mocht Muyselaar proberen de stand wederom gelijk te trekken, maar dit keer lukte dat de Nederlandse aanvoerster niet. "Ik wilde aan de andere kant erlangs, maar m'n beweging ging net niet lekker. Daardoor ging ik twijfelen. Dat moet je gewoon nooit doen."

De shootout-serie liet maar weer eens zien dat je er duizend keer op kan trainen, maar de spanning die een finale met zich meebrengt is niet na te bootsen, vindt Muyselaar. Tijd om er lang over in te zitten heeft ze niet. Dinsdag voegt de EK-selectie zich weer samen met de rest van de trainingsgroep en start de voorbereiding op het wereldkampioenschap dat vanaf 10 februari in Berlijn wordt gespeeld. "We krijgen dus meteen een kans om wraak te namen. Als ik zie hoe goed we nu met deze onervaren ploeg al waren in de halve finale en finale, kijk ik daar erg naar uit."

Waterpolosters UZSC kansloos uitgeschakeld in Europa

De waterpolosters van het Utrechtste UZSC zijn uitgeschakeld in de Euro League, het voornaamste Europese clubtoernooi bij de vrouwen. De landskampioen verloor alle drie de wedstrijden in de groepsfase, waar nog zestien teams streden om een plek bij de laatste acht.

Vrijdag verloor UZSC al met 13-5 van CN Sant Andreu, in Barcelona de gastclub van de groep waar de Nederlandse club in speelde. Het eveneens Spaanse Sabadell was zaterdag met 15-7 een maat te groot, terwijl de Utrechtenaren zondag niet opgewassen waren tegen Dunaujvaros. 

De Hongaarse topclub, waar Oranje-keepster Laura Aarts in tegenstelling tot in de eerdere wedstrijden niet in actie kwam, nam in de eerste drie perioden ruim afstand en won met 17-8.

Door de uitschakeling van UZSC zijn er geen Nederlandse waterpoloclubs meer actief in Europa.

Golfer Fleetwood wint in Abu Dhabi, Luiten zakt ver weg

Golfer Tommy Fleetwood heeft het Abu Dhabi Championship op de European Tour gewonnen. De Brit kende een uitstekende slotronde en dat leverde hem de winst op.

Fleetwood had zondag 65 slagen nodig om de achttien holes af te werken. Vooral op de tweede helft, de back nine, deed hij het ijzersterk: hij sloeg zes birdies, waardoor hij uiteindelijk op 22 slagen onder par uit wist te komen.

Dat was twee slagen beter dan landgenoot Ross Fisher, die bij het ingaan van de slotdag samen met de Belg Thomas Pieters de leiding had. Pieters kende na drie prima dagen een mindere slotdag, had 72 slagen nodig en viel terug naar de gedeeld vijfde plek.

Joost Luiten werd in Abu Dhabi geplaagd door kiespijn en dat brak hem zondag op. Een ronde van 74 slagen zorgde ervoor dat hij uiteindelijk wegzakte naar de gedeeld 48e plek, zeventien slagen achter Fleetwood.

Basketballers Donar kloppen Zwolle, Den Bosch pakt Leiden

In de Dutch Basketball League heeft koploper Donar de achtste opeenvolgende overwinning geboekt. In Zwolle was ook Landstede niet opgewassen tegen de landskampioen, waar Brandyn Curry met 22 punten weer zijn bijdrage leverde op weg naar de 60-75 overwinning.

New Heroes Den Bosch kreeg in de strijd om plek twee in de competitie bezoek van ZZ Leiden. De bezoekers begonnen sterk aan het duel, maar onder leiding van Keshun Sherrill speelde Den Bosch zich langzaam maar zeker terug in de wedstrijd.

In de tweede helft nam de thuisploeg het initiatief weer helemaal over, waarna een 68-60 zege uit het vuur gesleept werd. Den Bosch boekte zo de zesde winstpartij op rij en staat nu op gelijke hoogte met Leiden, achter Donar. Landstede heeft plek vier in handen.

'Groei rijkdom wereld gaat vooral naar rijken'

De wereldwijde rijkdom blijft groeien, maar miljarden arme mensen zien daar niets van terug. De groei van de rijkdom gaat vooral naar de allerrijksten op aarde. Dat schrijft ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een rapport over de kloof tussen rijk en arm in de wereld.

Volgens Oxfam nam de rijkdom in de wereld tussen maart 2016 en maart vorig jaar met bijna 10 biljoen dollar toe naar 281 biljoen dollar, maar van die mondiale groei ging meer dan 80 procent naar de allerrijkste 1 procent. De toename van de rijkdom ging voorbij aan de 3,7 miljard armste mensen.

Oxfam publiceert het onderzoek aan de vooravond van de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos. Volgens de organisatie kwamen er in de periode tussen maart 2016 en maart 2017 wereldwijd 233 miljardairs bij. Dat is de grootste toename van het aantal miljardairs ooit.

De organisatie stelt dat het onderzoek laat zien dat de concentratie van rijkdom in de handen van een klein aantal mensen zich voortzet. "De extreme groei van rijkdom in handen van steeds minder mensen is pervers en ondermijnt de samenleving wereldwijd. Het economisch systeem werkt voor een rijke elite, maar onthoudt miljoenen mensen de kans op een menswaardig bestaan", zegt algemeen directeur Farah Karimi.

In Nederland nam tussen maart 2016 en maart 2017 de totale rijkdom met 53 miljard dollar toe. Hiervan ging 45 procent naar de rijkste 1 procent, die daarmee ruim 600 miljard dollar bezit. In Nederland zijn er volgens Oxfam tien miljardairs, met samen een vermogen van 31,6 miljard dollar.

'Groei rijkdom wereld gaat vooral naar rijken'
'Groei rijkdom wereld gaat vooral naar rijken' (Foto: ANP)

Basaksehir herovert Turkse koppositie dankzij Turan

In de Turkse Süper Lig heeft Basaksehir de leiding weer in handen. De club uit Istanbul ging op bezoek bij Bursaspor, waar met 0-3 gewonnen werd. De deze winter van FC Barcelona overgekomen Arda Turan toonde gelijk aan een prima aanwinst te zijn.

Joseph Attamah bracht Basaksehir na een dik kwartier op voorsprong, Marcio Mossoro tekende na een uur voor de verdubbeling van de score. Niet veel later kwam Turan binnen de lijnen en vier minuten voor het laatste fluitsignaal schoot hij van afstand de 0-3 op het scorebord.

Basaksehir komt zo op 39 punten en neemt de koppositie over van Fenerbahce, dat op 36 staat. Galatasaray staat op 35 punten, maar komt maandag nog in actie, terwijl Besiktas dankzij een 1-2 zege op Antalyaspor op 33 punten komt.

Barcelona geeft na rust gas in Sevilla

Barcelona heeft in Andalusië een ruime overwinning behaald op Real Betis. De Catalanen hadden na de pauze een doelpuntrijke fase.

De beginfase was echter voor Real Betis, dat via Andrés Guardado voor het eerste gevaar zorgde. Het schot van de oud-PSV'er miste het doel van Marc-André Ter Stegen maar net. Nadat ook Joaquin een goede kans niet benutte, kwam Barcelona beter in de wedstrijd. Het duurde echter tot na de pauze voordat het doelpuntenfestijn echt begon.

Barça nam na 59 minuten de leiding toen Ivan Rakitic op aangeven van Luis Suarez alleen op de keeper af kon. De Kroaat schoof de bal beheerst in het doel. Vier minuten later was het opnieuw raak. Sergio Busquets vond Messi, die in het centrum helemaal vrijgelaten werd en met links kon afronden.

De bezoekers bleven maar doorzetten en vijf minuten na de goal van Messi was ook Suarez trefzeker. De Uruguayaan volleerde mooi raak uit een voorzet vanaf de rechterkant van Rakitic. In de tachtigste minuut kreeg Messi genoeg alle ruimte om langs twee tegenstanders te dribbelen en de bal in de korte hoek te mikken: 0-4.

In de slotminuut pikte ook Suarez nog even zijn tweede goal van de avond mee, waardoor Barcelona met een 0-5 overwinning naar huis gaat. De Catalanen hebben daarmee de voorsprong op Atlético Madrid uitgebouwd naar elf punten, omdat de Madrilenen zaterdag niet langs Girona kwamen (1-1).

Uitslagen La Liga zondag
Alaves - Leganes 2-2
Real Madrid - Deportivo la Coruña 7-1
Real Sociedad - Celta de Vigo 1-2
Real Betis - FC Barcelona 0-5

Inter en Roma schieten met remise weinig op

Internazionale en AS Roma hebben elkaar zondagavond in de strijd om plaats drie in de Serie A in evenwicht gehouden. Bij de bezoekers uit Rome waren veel ogen gericht op Edin Dzeko, die nadrukkelijk wordt gelinkt aan Chelsea. De Bosniër verscheen bij Roma echter gewoon aan de aftrap. Inter kreeg in het eerste halfuur echter de beste kans. Ivan Perisic zag zijn poging worden gekeerd door doelman Alisson.

Twee minuten later kwam Roma verrassend op voorsprong. Alisson zocht met een lange trap Stephan El Shaarawy en doordat Inter-verdediger Davide Santon de bal verkeerd inschatte, kon El Shaarawy alleen op het doel af. De Italiaan leek de bal net te ver voor zich uit te spelen, maar met een fraai stiftje over Samir Handanovic kon hij net op tijd scoren.

Alisson hield Roma na rust op de been bij kansen voor Antonio Candreva, invaller Eder en tot twee keer toe Mauro Icardi. Een paar minuten voor tijd viel de gelijkmaker dan toch. Marcelo Brozovic gaf vanaf links een voorzet die door Matías Vecino werd binnengekopt: 1-1.

Door de remise blijft Inter vierde met evenveel punten als nummer drie Lazio, dat bovendien een wedstrijd minder heeft gespeeld. AS Roma staat nog steeds drie punten achter Inter en Lazio en heeft eveneens een wedstrijd minder gespeeld dan de Milanezen.

Uitslagen Serie A zondag
Atalanta - Napoli 0-1
Bologna - Benevento 3-0
Lazio Roma - Chievo 5-1
Sampdoria - Fiorentina 3-1
Sassuolo - Torino 1-1
Udinese - SPAL 1-1
Verona - Crotone 0-3
Cagliari - AC Milan 1-2
Internazionale - AS Roma 1-1

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.