Skiërs verrast door vulkaanuitbarsting

Een plotselinge uitbarsting van de Japanse vulkaan Kusatsu-Shirane heeft tientallen skiërs verrast. De uitbarsting vond plaats op het moment dat de populaire piste werd gebruikt door enkele tientallen sporters. De uitbarsting veroorzaakte rook- en aswolken die over de piste en het ski-oord trokken. Dat ging gepaard met flinke rotsen die voor flinke schade hebben gezorgd op het ski-oord. Enkele skiërs op de piste raakten gewond door rondvliegende brokstukken en vijf mensen raakten gewond toen de gondola waarin ze zaten werd geraakt door grote stukken puin en as die de vulkaan uitbraakte.

De eruptie veroorzaakte een lawine die vervolgens zeven soldaten meesleurde. Één van de soldaten overleefde de lawine niet. Zes anderen raakten lichtgewond. De soldaten waren op weg naar het ski-oord om de getroffen skiërs te helpen. 

Het is de eerste uitbarsting van de Kusatsu-Shirane sinds 1983. Het Japanse Meteorologisch Instituut heeft inmiddels de alarmstatus van de vulkaan verhoogd naar level 3. Daardoor mogen toeristen en skiërs de berg niet meer op en moeten mensen in een straal van een paar kilometer bij de berg vandaan blijven.