DENK wil PVV-lijsttrekker ontslaan

De fractie van Denk in de Tweede Kamer roept twee ministers op om werk te maken van het ontslag van een gemeenteambtenaar te Nieuwegein. Niet zomaar een ambtenaar: het gaat hier om Henk van Deún, lijsttrekker van de lokale PVV bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Farid Azarkan en Selçuk Öztürk hebben gisteren in schriftelijke vragen de ministers Grapperhaus en Ollongren (resp. Justitie & Veiligheid en Binnenlandse Zaken) opheldering gevraagd over de positie van Van Deún, nadat hij recentelijk in een radio-interview meldde dat hij de Utrechtse Ulu-moskee 'het liefst zag afbranden'.

Van Deún bood al snel excuses aan over de uitspraak ('het was een wat onhandige woordkeuze'). De moskee heeft inmiddels overigens aangifte gedaan. Van Deún is ambtenaar bij de Sociale Recherche in Nieuwegein.

De Kamervragen bedienen zich van kleurrijk taalgebruik, zoals hieronder is te lezen. Of dit een sneer is naar de gebruikelijke formulering van PVV-moties of dat de Turks-Nederlandse volksvertegenwoordigers zich graag bedienen van soortgelijk populistisch taalgebruik is gissen, maar oordeelt u vooral zelf.

Moet van Deún ophoepelen bij de gemeente vanwege zijn uitspraken over de moskee? Laat je mening achter in de reacties!